Skocz do zawartości

Tempomat Mechaniczny

Pasek90
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Trochę inne spojrzenie na temat:

Urządzenie jest bardziej uniwersalne i nie ingeruje w osprzęt motocykla.

Tempomat zakłada się na manetkę i zaciska dokręcając śrubę.

Urządzenie działa w ten sposób, że odkręcamy gaz i opuszczamy tempomat tak aby oparł się na klamce hamulca.

Redukując gaz, tempomat powróci do pierwotnego położenia (nie będzie działał)

Całość zbudowana z tworzywa sztucznego oraz stali nierdzewnej

Właśnie drukują się kolejne sztuki :)

KaBBu5qh.jpg

Troche to wyglada dla mnie jakbys... nie mogl nacisnac klamki hamulca wtedy. Przynajmniej nie do konca.

a jesli juz, to przy naciskaniu przesuniesz blokade do gory = odkrecisz mocniej gaz...

Edytowane przez Walle

a ja z innej beczki

http://www.ebay.pl/itm/Motorcycle-Motor-QUAD-bike-Engine-Stop-Tether-Lanyard-Closed-Kill-Switch-Hot-BB-/311528947603?hash=item4888927f93:g:Qe8AAOSwUV9WnM4h

$_57.JPG

koszt niewielki około 12zł a przy tempomacie może warto o tym pomyśleć (inni też są na drodze)

• Upvote 2

a o to k**wa jest?

Takie coś co gasi sprzęt w razie W :)

W motocyklach żużlowych jest podobny patent , tyle że sznurek nakłada się na rękę . Pytanie tylko jak z jakością wykonania i skutecznością tego ustrojstwa za 12 zł .

Myślę, że skuteczność i jakość nie odbiega od tych za 120zł (nie płacisz za logo).

Przy takim czymś trzeba by było pamiętać, żeby tej czerwonej zawleczki nie zostawiać na moto, bo ktoś nam może zrobić psikusa i ją zajumać.

Eeee, bez offtopa o jakiś tam popierdółkach do gaszenia moto :zeby:

Rusza już seryjna produkcja tego tempomatu czy jak to wygląda?

Rusza już seryjna produkcja tego tempomatu czy jak to wygląda?

Wrzucę zaraz filmik na YT z niedzielnych testów.

Tymczasem fotki:

Tak to wygląda, moim zdaniem jeszcze za długie o jakieś 1,5 cm, no i kolor dość rzucający się w oczy.

Docelowo będzie z czarnego, albo dla dziewczynek z różowego ;)

Lq1jpM7h.png

Nh0fKBch.png

n5wsFmNl.jpg

Nh0fKBch.png

O. Lepiej niz na projekcie to wyglada. Anyway - troche dalej sie boje o mozliwosc nacisniecia klamki do oporu bez rownoczesnego odkrecenia manetki. probowales awaryjnego hamowania przy zacisnietym?

Bardzo ciekawe oba rozwiązania.

Zamiast wieszaka można użyć paska zaciskowego - znanego jako "ziper" lub "tyrtytka"

A u mnie drugie rozwiązanie się nie sprawdzi ponieważ nie posiadam ciężarków kierownicy.

???

Najlepiej podoba mi sie to

Cos dla Syku.  :D

Takie dostaniesz w USeiA

O. Lepiej niz na projekcie to wyglada. Anyway - troche dalej sie boje o mozliwosc nacisniecia klamki do oporu bez rownoczesnego odkrecenia manetki. probowales awaryjnego hamowania przy zacisnietym?

@Walle - na filmie powyżej masz pokazane jak gość naciska klamkę to trzyma manetkę i urządzenie podnosi się nie "odkręcając" gazu.

A takie w każdym domu jest ;)

https://www.youtube.com/watch?v=fj1wCCDZIYg

Edytowane przez MotoSzajba

Używałem tempomatu podobnego jak kolegi  @MotoSzajba. Dostępny na allegro w kolorze srebrnym lub  czarnym, niestety cena dość znaczna bo 75 zł.
Dość prosty w obsłudze , jedyne wady to cena i estetyka. Cenę przebolałem , natomiast estetyka nie odgrywała zbyt dużej roli dla mnie, bo na postoju można było za każdym razem tempomat ściągać i schować.

https://www.youtube.com/watch?v=aiwlLAQLGC4&feature=youtu.be

Edytowane przez robo1

@Walle - na filmie powyżej masz pokazane jak gość naciska klamkę to trzyma manetkę i urządzenie podnosi się nie "odkręcając" gazu.

Teraz juz mam - jest ok! ;) wczesniej nie mialem