Skocz do zawartości

Olej - Wyciek Oleju - Chłodnica Oleju - Przewody Olejowe

wiśnia
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczął mi wyciekać olej na łączeniu lewego przewodu doprowadzającego olej do chłodnicy (B600N 98'). wymieniłem uszczelkę, wymieniłem śruby mocujące i dalej nic, jak ciekło, tak cieknie. Ma ktoś może jakieś inne pomysły, jak by ten przeciek załatać? Czy da się ewentualnie wymienić podstawkę aluminiową w chłodnicy (ta gdzie jest nagwintowany otwór na śrubę)?

A może kto od razu ma chłodnice oleju za rozsądną cenę?

cos ktos ostatnio o tym pisal - poszukaj dobrze!

ok, to szukam, dzieki

Może masz gdzieś pęknięcie tak jak ja to miałem i zonk uszczelka była lux i dalej leciało.

właśnie odkręciłem chłodnice, dokładnie obejrzałem i masz racje - pękła mi ta miękka cholerna aluminiowa podstawa tuż przy nagwintowanym otworze. A próbowałem już wszystkiego, bo zrzuciłem winę na zerwany gwint. To inna śruba, to pasek teflonowy, to jakaś podkładka itp, a tu taki zonk. Robiłeś coś z tym, czy od razu rozglądałeś się za nową chłodnicą??

Poprzedni właściciel cos kompinował ze spawaniem aluminium, ale i tak się pociło, ja postanowiłem zakupić nowa chłodnice. Lepiej to zrobić raz a fest.

Napisano (edytowane)

tez tak myślę, zakupić nową-używaną w dobrym stanie i mieć problem z głowy. Dzięki za pomoc!

A tak pytanie poza konkursem: dużo dałeś za nową chłodnicę? brałeś ją z allegro?

Edytowane przez wiśnia

Coś koło 350 zł z przesyłką. Kupowałem z allegro ajak :)

http://moto.allegro.pl/item1032579613_chlodnica_suzuki_gsf_600_bandit_tanio.html Tu jest za 200 plnów ale troche blaszki pogniecione ma

http://moto.allegro.pl/item1007727576_suzuki_bandit_600_650_96_06_chlodnica_oleju.html Tutaj koles z Łodzi od którego kupowałem części ma za 300 zyli

Edytowane przez Daniels

wisnia na starym forum pisali kolesie o tym problemie ze da rade jednak pospawac jak pojdziesz do fachowacva.

podzwon w okolicy kto sie zajmuje spawaniem alu i podjedz. nie wyszlo wiecej niz 30 pln za usluge .

a w miedzyczasie szukaj czegos na podmianke

Spawanie nic nie da, bo byłem u fachowca i mi powiedział, że to będzie rozwiązanie na krótki okres czasu. Trudno! W takim razie zostaje mi kupno nowej. Dzięki i pozdroo

• 1 month later...

Witam,

w moim gsf600s 99 lekko podcieka przewód olejowy na łączeniu pomiędzy rurką metalową a tą w oplocie parcianym.

Czy można to jakoś doszczelnić a jeżeli nie gdzie można kupić takie przewody? Na allegro są jakieś używki i nie wiem czy to dobry pomysł.

I jeszcze jedno pytanko. Czy na postoju jest tam olej bo zastanawiam się czy wymieniać przewód teraz czy przy zmianie oleju bez ryzyka że rozleję olej na miejscu parkingowym?

Trochę mnie denerwuje jak czasami zdmuchnie mi jakieś drobiny na rozgrzany kolektor i zaraz poddymia :(

Dzięki za pomoc i pozdrawiam

ja mam - ino ze z nowszego bandyty-podjedziesz do mnie to porownamy...

jak coś to mam i ze starszego, ale jak chcesz nowe, to zawsze możesz podjechać do ludzi co robią hydraulike siłową i Ci zakują

Witam,

w moim gsf600s 99 lekko podcieka przewód olejowy na łączeniu pomiędzy rurką metalową a tą w oplocie parcianym.

Czy można to jakoś doszczelnić a jeżeli nie gdzie można kupić takie przewody? Na allegro są jakieś używki i nie wiem czy to dobry pomysł.

I jeszcze jedno pytanko. Czy na postoju jest tam olej bo zastanawiam się czy wymieniać przewód teraz czy przy zmianie oleju bez ryzyka że rozleję olej na miejscu parkingowym?

Trochę mnie denerwuje jak czasami zdmuchnie mi jakieś drobiny na rozgrzany kolektor i zaraz poddymia :(

Dzięki za pomoc i pozdrawiam

Okazało się jeszcze, że cieknie także na śrubunku/połączeniu przewód chłodnica.

Jaką siłą max mogę dociągnąć imbusy aby nie uszkodzić gwintu w chłodnicy i jaką uszczelkę można tam zastosować o ile dociągnięcie nie pomoże?

moment dociągniecia jest w serwisówce, ale myśle że nie wiecej jak 10nm, tam oring siedzi o ile się nie mylę

moment dociągniecia jest w serwisówce, ale myśle że nie wiecej jak 10nm, tam oring siedzi o ile się nie mylę

Dzięki za info.

Próbowałem dociągnąć ale śruba ani drgnie więc jej nie będę ciągnął dalej bo szybciej ją zniszczę niż nieszczelność zlikwiduję.

Planuję regulację gaźników w najbliższym czasie więc przy okazji ściągnę przewód i usunę nieszczelności i wymienię uszczelki.

Pozdrawiam.

• 1 year later...

Witam . Zakupiłem dzis bandziora 1997 r . Ma on delikatny wyciek oleju z chłodnicy . Czym to może być spowodowane ? Dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam

Prawdopodobnie nieszczelną chłodnicą.

Dziękuję za uwagę :lol:

He He to wiadomo ale jakię są przyczyny tego jestem zielony w temacie bo dopiwro zaczynam przygode z motorami . Czym są takie nieszczelności na chłodnicy spowodowane ?

jak byś podał więcej detali to byśmy ci powiedzieli. Jasnowidzów tu nie ma, a chlodnica ma kilka miejsc gdzie może puścić.

najprawdopodobniej ktoś kiedyś zbyt mocno dokręcił śrubę i pękło mocowanie (słaby punkt tych chłodnic). Jedynie pozostaje wymiana chłodnicy (używana ok 200-300zł) albo próba zaspawania pęknięcia (lub zalutowania) i zrobienie szpilki.