Skocz do zawartości

Olej - Wyciek Oleju - Chłodnica Oleju - Przewody Olejowe

wiśnia
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam pytanie co do przewodów olejowych w 1200 - czy można zakuć na nowo przewody(chodzi o przewody z chłodnicy do bloku silnika) i wymienić uszczelki, które są na połączeniu metalowej rurki z parcianą - niestety koszt nowego przewodu to około 480 pln, kupując używkę na odległość nie ma się pewności, że będą szczelne - pozdrawiam

Edytowane przez Krzysztof

Tez się podpinam do tego bo moje czasami się pocą na łączeniu.

pewnie że się da - podjedźcie do hydrauliki siłowej to wam powiedzą co jak i za ile

pewnie że się da - podjedźcie do hydrauliki siłowej to wam powiedzą co jak i za ile

może ktoś wie czy w okolicach Rybnika jest firma, która zajmuje się hydrauliką siłową ?

• 3 months later...

Mam problem z przewodami olejowymi dochodzącymi do chłodnicy, a dokładniej z ich nieszczelnością. Nie wiem jeszcze z którego dokładniej miejsca cieknie... zaznaczyłem te dwa. Niestety nie mam moto przy sobie, ale chciałbym się zaopatrzyć w potrzebne rzeczy które będą mi potrzebne do ewentualnej naprawy/uszczelnienia. Z góry dzięki za pomoc. (Sory, że nie piszę w wątku związanym z podobną usterką ale jest niestety zamknięty...).

post-2221-0-09001200-1332622098_thumb.jpg

Znamy się, nie wiem jak masz na imię?

pamiętasz swoje słowa i co było dalej

cytuję:Na forum goszczę już jakiś czas ale tylko formie "czytacza"

Uzupełniłem przywitanie o imię, jak widać powoli zaczynam zmieniać "czytacza" na pisacza ;-)

Wyciek zlokalizowany, jest to miejsce te drugie od góry. Mam w środu o-ring, który wygląda na cały - i teraz mam takie pytanie czy nie powinna tutaj być podkładka miedziana ? Z góry dzięki za pomoc.

Edytowane przez Zimo

w środku o-ring, pod śrubę możesz dać podkładkę miedzianą

Przyjrzy się dokładnie chłodnicy przy mocowaniu przewodów, czy nie widzisz żadnych pęknięć.

Pęknięć widocznych nie ma, ale znalazłem już chyba przyczynę, gwint w z jednej strony do przykręcenia śruby jest zajechany i śruba nie trzyma jak trzeba... Klej do gwintów nie daje skutków... Uda się coś z tym zrobić :>?

Miałem to samo,chciałem dokrecic sruby i jedna niestety kreciła sie dookoła,pozniej zauwazyłem,ze chłodnica w tym miejscu ma pekniecie niestety.Musiałem kupić nowa,generalnie te chłodnice sa bardzo delikatne i trzeba uwazac przy dokrecaniu przewodów,a w razie kupna uzywanej najlepiej kupic wraz z przewodami

• Upvote 1

Helicoile jak chłodnica dobra.

Zaspawać, powiercić, nagwintować jak pęknięta.

Pospawanie rogu chłodnicy, z uszczelnieniem kosztuje w Lublinie 150 zł i przynajmniej u nas robią to w przeciągu 2-3 dni. U Was pewnie też nie trzeba długo szukać.

Helicoile jak chłodnica dobra.

Zaspawać, powiercić, nagwintować jak pęknięta.

Pospawanie rogu chłodnicy, z uszczelnieniem kosztuje w Lublinie 150 zł i przynajmniej u nas robią to w przeciągu 2-3 dni. U Was pewnie też nie trzeba długo szukać.

mmarcin ma rację :)

Nie wiem czy to jakiś specjalistyczny zakład spawalniczy ale w moich okolicach dobry spawacz metodą TIG, nie weźmie więcej jak 100. Morał z tego taki, że jeżeli komuś cieknie z powodu małego pęknięcia to nie warto kupować nowej, czy nawet używki tylko naprawić starą.

Edytowane przez Szymek

Zakład specjalistyczny - spawanie alu i regeneracja w szopie. Może nie wygląda, nie ma hali za pół bańki, ale warto się popytać lokalnych warsztatów samochodowych (pan Stefan i spółka), gdzie dają chłodnice do naprawy.

Każdy spawacz alu jest to w stanie zrobić.

• Upvote 1

Na 99 % nie ma tam pękniecia, spróbuje w sumie to przegwintować... Ale i tak zdejmę ją i zaniosę do warszatu jakiegoś Pana Wieśka, za delikatne sprawy żebym sam robił takie rzeczy :driving_moto: . Przy zdjętej chłodnicy obejrzę to miejsce jeszcze raz, ale śruba stawia jakiś tam opór (tak że ręką nie da rady jej kręcić), wiec raczej tylko gwint jest pojechany. Jak na razie dzięki za pomoc - zobaczymy czy nie będzie jakiś komplikacji... :zdziwiony:

ja mam wodziora i chłodnica była robiona lecz w jednym miejscu minimalnie cieknie <można nazwać przypoceniem bardziej>i tu pytanie można zastosować klej do chłodnic? czyli środek wsypywany do płynu chłodniczego który ma wypełniać te małe nie szczelności czy raczej w motorach nie polecacie? dodam że w aucie sprawdza się bez najmniejszego problemu

• 2 weeks later...

Przy zdjęciu chłodnicy okazało się, że są jednak pęknięcia i to po obu stronach, raczej się tego nie da pospawać... a więc szukam "nowej" chłodnicy :( całe życie pod górkę :rainonhead: ...

Dzięki wszystkim za pomoc. :beer:

• 11 months later...

Witam

Mam problem z chłodnicą oleju, mianowicie przecieka mi przy końcu dolnego rzędu blaszek, nie jest to raczej nic wielkiego, oleju nie ubywa w jakiś zauważalny sposób, jednak wolał bym to jakoś uszczelnić. Mam więc pytanie, czy jest możliwość załatania tego jakoś bez konieczności wymiany chłodnicy, bo jej cena troche mnie odrzuca, np jakimś uszczelniaczem? Dodam, że żaden z mechaników nie chciał podjąć się spawania ze względu na delikatność chłodnicy.

(jestem początkujący w tych tematach, więc bądźcie wyrozumiali;))

pozdrawiam.

Do przywitalni biegiem!

Swoją drogą kiepsko szukałeś, w Lublinie są dobre zakłady spawania chłodnic, chłodnice do oleju też lepią.