Skocz do zawartości

Jaki Wzmacniacz Do Domowego Audio ?

nieaktywny2
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. jak w temacie szukam wzmacniacza do domowego audio

aktualnie posiadam technics su-v500 w sumie jestem zadowolony

kolumny 2szt po 100wat czy tam 140  8om

ale chciałbym coś lepszego

coś klasycznego i  powiedzmy do 500zł

co polecacie?

może ktoś coś ma do sprzedania [pilot wskazany]

ja do siebie bede szukal gdzies za pol roku, ale jedno jest pewne: jeżeli ma to być audio, to w grę wchodzi tylko stereo.

Marzy mi się lampa, ale tyle diengów nie wyskrobię

Jakie masz dokładnie kolumny bo jak np. Altus to  żadna zmiana wzm. nie ma sensu , za tą kasę można wyrwać najtańszego NADA . Wyglądem na pewno nie powala ale dzwięk jest naprawdę ok , potrafi wysterować praktycznie każde kolumny pomimo  małej mocy . Przepaść będzie ogromna pomiędzy tym technicsem , modele technicsa poniżej 2 kawałków najlepiej omijać dalekim łukiem nadają się tylko do łupania ( bum- cyk ) i tu się nasuwa pytanie do czego wzmacniacz ma być wykorzystany ? jakie źródło ? jakie pomieszczenie no i jakie kolumny , bo może się okazać że sama wymiana wzmacniacza nic nie wniesie .

O, bardzo chętnie podepnę się pod temat, ale jako że mam zupełnie inne wymagania, to zrobię to później, żeby ktoś jeszcze rafixowi pomógł :)

Wysłane ze Srapatalka

ja do siebie bede szukal gdzies za pol roku, ale jedno jest pewne: jeżeli ma to być audio, to w grę wchodzi tylko stereo.

Marzy mi się lampa, ale tyle diengów nie wyskrobię

co za problem znaleźć schemat wytrawić płytkę kupić potrzebne części wlutować i masz

kolumny to stx a130 polska produkcja

ma to służyć do zwykłego amatorskiego grania w domu

pomieszczenie małe

do 500 zł to tylko technics i używkę

a jakbyś dołożył z tysiaka to poleciłbym ci firmę MARANTZ

no używka tylko w grę wchodzi

dołożyć tysiaka :puknijsie:

RADMOR 51xx :serduszka:

rafix jeśli źródłem będą MP3 to polecił bym dość ładny starszy piecyk PIONEER A-656 lub A-676 w tej kwocie się mieści . Ocieplisz troszkę tym wzmacniaczem dzwięk tylko nie żaden technics ( technics powtarzam jeszcze raz nadaje się tylko do łupania , muzyki nie da się na tym słuchać , a jak już jest dobry model tej marki to kosztuje grube tysiące ) . Co innego gdy źródłem będzie muza zapisana w formacie WAW lub FLAC wtedy dobry DAC  wzmacniacz np. marantz , nad  i kolumny np. monitor audio czy  B&W . Zresztą większość czołowych firm miała w swoich dziejach prawdziwe perełki które świetnie grają tylko trzeba je odnaleźć .

właśnie o te perełki mi chodzi tylko ja niewiem jak one się nazywają

co do technicsa to nie ma on najlepszych opini

Powiem tak, miałem SU-V500 i większego gówna nigdy nie słyszałem. Obudowa ładna, pilot fajny, głośność na pilocie - koniec zalet. 

Sprzedaj to szybciutko, może coś za niego jeszcze dostaniesz. 

Wzmacniacze do 500zł krótko i na temat. 

W kolejności do najlepszych:

- NAD 320 - klasa sama w sobie gwarantuje, że nie znajdziesz niczego lepszego w tej cenie, bardzo neutralny - ciężko dostać, warto szukać

- Marantz PM-72 ewentualnie PM-50 albo PM-66SE - dobry, ciepłe brzemienie ogólnie, ale trzeba uważać na usterki potencjometrów itp. (miałem dwa Marantze oba na to cierpiały, a w salonie w sumie nadal mam PM-54 i też czasem ma ten problem)

- ROTEL RA 820 - wygląda brzydko, ale chyba najlepszy do rocka i metalu 

- Cambridge Audio A1 / A500 / A300 - świetne bardzo ciepłe brzmienie, ale tylko dwa kanały czyli można podłączyć tylko 2 kolumny A500 spokojnie wysteruje np. Altusy 140, A1 / A300 raczej do mniejszych albo satelit 

- Onkyo Integra A-8015 - posiadam obecnie dwie takie i jest to najlepsza bezawaryjna konstrukcja za ok 350zł, bardziej mechaniczne brzmienie, zdecydowany żywy bas

Co mogę napisać żeby omijać: z daleka od DENONA - gra jak ciepłe kluchy; omijać Technicsa (za wyjątkiem może SU-VX800, bo daje radę), Harman/Kardon nie jest wart wydanych pieniędzy. 

Mogę jeszcze polecić polowanie na stare modele Pioneera :D ale to już zabawa dla ciut wtajemniczonych, więc troszkę się doszkolić i szukać perełek.

Polecam pooglądać kanał:

http://www.youtube.com/watch?v=0UYCqCkUGyw rzuci trochę światła. 

Edytowane przez Oktanski

Moje typy to:

NAD 320

CAMBRIDGE AUDIO A500

Marantz PM-66 SE

Wzmacniacze te można kupić w okolicach 500 PLN, oczywiście używane.

Widzę, że kolega wyżej też je wymienił :)

Mikrus, może dla Ciebie nie problem.

Jak jesteś taki kozak, to zrób mi.

panowie

dziękuje takich odpowiedzi oczekiwałem

a co powiecie jeszcze o wzmacniaczach Yamaha ?

Mikrus, może dla Ciebie nie problem.

Jak jesteś taki kozak, to zrób mi.

kozak nie jestem ale jakbym w Polsce byl to z milą chęcią bo juz 1 zrobilem wzmacniacz lampowy do gitary

Mam yamaszkę RX-V557 i jestem zadowolony. Ładnie gra w 5.1 (jest przystosowana do 7.1, ale mam tylko 4 DIORKI i suba TONSILA). Co prawda nie posiada złącz HDMI, ale ma pełną obsługę optyka i coaxiala. I najważniejsze do słuchania muzyki ma tryb DIRECT STEREO.

No dobra, czas na mnie:)

Także szukam wzmacniacza, a raczej amplitunera, bo i radia chciałbym czasami posłuchać.

Do głośników 5.1 Harman Kardon HKTS 20BQ (polecam jeśli ktoś nie może postawić dużych kolumn).

Pokój spory, bo połączony z kuchnią, pewnie koło 25m2.

Do telewizora , czyli także przednich satelitów mam koło 3m.

Aktualnie system napędza amplituner JVC RX-5042. Niby jest ok., ale nie pasuje kolorystycznie;), nie obsługuje hdmi, przez co kable mi się walają za tv, no i chciałem go sprezentować rodzicom, bo sami sobie nic pewnie nie kupią. Wymagania? Radio internetowe, obsługa hdmi (żeby wszystkie urządzenia podłączyć do amplitunera i potem jedno wyjście na tv).

Głośników nie wymienię, bo długo szukałem małych i jednocześnie zadowalających. Sprzęt użytkowany do filmów(surround) i muzyki(zazwyczaj pełne 5.1, ale w trybie stereo) po ok. 50%.

Co polecacie? Warto w ogóle wymieniać?

Najchętniej wydałbym do 1,5k pln., ew do 2k pln, a jak będzie naprawdę warto to jeszcze mógłbym to 500 dorzucić ;)

Edytowane przez Scisek

Jeśli Cię stać i masz ochotę na zmianę, to oczywiście że warto:)

Moje propozycje amplitunerów z funkcjami sieciowymi (kolejność przypadkowa):

1. Denon AVR-X1000 lub model wyżej AVR-X2000

2. Marantz NR1504

3. Pioneer VSX-923

Wszystkie mają dobre opinie i są do kupienia do 2tys. PLN.

Marantz jest naprawdę fajny:

http://www.youtube.com/watch?v=KXBEs7gktes

Edytowane przez irobot

a co powiecie o tym?

Marantz 1550L

To jest amplituner z przełomu lat 70/80 ubiegłego wieku. Wszystko zależy od stanu technicznego konkretnego egzemplarza. Jeśli nie masz jakiegoś znawcy tego typu sprzętu, który oceniłby stan techniczny, ja bym odpuścił. No i nie ma pilota.

• 3 weeks later...

co myślicie o tych?

Jeśli zależy Ci na jakości dźwięku, a nie na wyglądzie, to nic z wymienionych nie zagra lepiej od NAD'a ;)