Skocz do zawartości

[Rękawice] Seca Shadow Htx

MetalBeast
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

ihost_1393163487__20130716124154_451_493

Kupiłem je ze względu na brak rękawic do jazdy w temperaturach 2-15C.

Długo się zastanawiałem także nad modelem Nordic. Niestety dystrybutor twierdzi, że model nordic jest już wycofany. Trudno.

Cena przystępna, rozmiar był to kupiłem model Shadow HTX.

Pierwsze wrażenia bardzo dobre. Całkiem solidnie wykonane, miękka skórka, od spodu wzmocnienia, na zgięciach elastyczne, ochraniacze wbudowane, fajnie leżą na mojej dłoni.

Pierwsza jazda w 5C, 80km.  Po 40km zimno w końcówki palców prawej dłoni. Okazało się, że to przez lekki ucisk. Rozmiar L jest na mnie idealnie na styk, a że skóra się musi rozbić to trzeba przeboleć. Postój, ogrzanie i dalej w drogę. Ogólnie po wycieczce w dłonie ni to zimno ni ciepło, ale całkiem komfortowo.

Drugi wyjazd ujawnił pewien mankament. Przedłużenie rękawicy, które powinno nachodzić na kurtkę jest zbyt krótkie. Kiedy niedbale się je założy po chwili okazuje się, że rękawica zsunęła sie z kurtki i do środka wpada zimne powietrze. Problem rozwiązała by bardziej dopasowana kurtka, albo dłuższa rękawica. To jest spory problem póki co jak dla mnie. Moje letnie rękawice bardziej nachodzą na kurtkę... Radzę Wam zwrócić uwagę na ten 'szczegół' bo może się okazać, że będzie wam co chwila rękaw wypadać i łapać zimno, a tego nikt nie chce jak kupuje rękawice do jazdy jesienią/wiosną.

Obecnie przejechane mają około 160km.

Ocena: Dobra - spełniają oczekiwania.

ps.

Recenzja jest rozwojowa.

Edytowane przez jab2

Jaka cena i ewentualnie gdzie kupione tzn. internet czy bezpośrednio .

Nie wiem czy to norma u SEC'i ale ja mam model polar i też jest krotki mankiet, poza tym rękawiczki fajnie izolują.

Jaka cena i ewentualnie gdzie kupione tzn. internet czy bezpośrednio .

Oficjalna cena to 149zł. Kupione w zaprzyjaźnionym sklepie, po przymiarkach. XL-ki były za luźne. Warto mierzyć osobiście, bo normalnie kupuję XL

• 2 weeks later...

Rękawice mają przejechane już ponad 500km.

Dalej się nie ułożyły tak jak bym chciał, ale jeszcze poczekam. Zwykłe skórzane z membraną szybciej się wyrobiły do mojej dłoni.

Nadal doskwiera mi problem z krótkim mankietem. Nawet powiem więcej - jest to bardzo upierdliwy mankament!

Przykładowo, jadę w trasie, jakoś upchałem kurtkę do rękawiczki, ale przecież czasem trzeba szybę w kasku podnieść i co wtedy się dzieje? Kawałek kurtki wyskakuje z rekawiczki i zbiera do środka zimne powietrze... Zatrzymuję się, poprawiam, jadę dalej i co? Znów to samo. Nie wiem jak zaradzić.

Reszta bez zarzutu, grzeją w ręce. Poniżej 5C trzeba się co 30 minut jazdy zatrzymać, bo jednak nie są to rękawice stworzone z myślą o jezdzie na Nordkapp :)

• 2 weeks later...

Przejechane 1000km.

Moja cierpliwość co do wypadającej kurtki z mankietów się wyczerpała! Nie kupujcie tych rękawic jak nie macie kurtki z obcisłymi rękawami sięgającymi daleko dłoni.

Jest kiepsko. Wracałem 120km po 17ej przy 3C i ciągle poprawiałem, bo zimne powietrze wpadało. Okleiłem taśmą mc-gywera na stacji benzynowej i jakoś wróciłem do domu. 

Kupuję inne rękawice na latanie poniżej 10c, z resztą te najlepiej się nadają jak jest temperatura 7C wzwyż.

Jechałem też w deszczu. Nie przemokły, jazda trwała około 40 minut w mżawce. Jak będzie w ulewie? Nie wiem, ale powinny dać radę, pod warunkiem, że cholerna kurtka z krótkiego mankietu nie wyskoczy! Noż to paranoja jakaś jest!  Już nie musi wyskakiwać, poprawiam go co postój na światłach z przyzwyczajenia!

Plusy - nic się nie popruło jeszcze, rzep trzyma, rękawica jest ciepła i przyjemna. Ręce nie marzną pod warunkiem że... wiecie.

Minusy - za krótkie mankiety!!

Następny wpis jak przejadą 3000 tyś, albo jak coś się zmieni.

ps.

piszę do producenta, że badziewny mankiet zrobił.

Edytowane przez MetalBeast

mam ten sam problem w modeka gobi travel,

na szczescie zrobiła się już dziura na palcu i czas na wymiane,