Skocz do zawartości

Klucz Dynamometryczny

Damianos
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Siema. Zanoszę się z zamiarem zakupu klucza dynamometrycznego.  Używał go będę sporadycznie, jedynie do motocykla. Na razie planuję kupić jeden klucz do mniejszych zakresów bo ich się używa najczęściej . Mam więc pytanie do tych którzy posiadają i używają takich kluczy. Jaki klucz polecacie na bazie własnych doświadczeń ?

W tym momencie jestem za zakupem tego  http://allegro.pl/klucz-dynamometryczny-1-4-6-30nm-jonnesway-i3960999632.html ale zobaczę co poradzicie i może zmienię zdanie :P

ten z linka moze byc, jak masz kase to zaopatrz sie w drugi 30-150 i masz orgarniety cały motocykl

Napisano (edytowane)

ten z linka moze byc, jak masz kase to zaopatrz sie w drugi 30-150 i masz orgarniety cały motocykl

Drugi mam w planie kupić ale później ;) .  Na razie potrzebny mi mniejszy do pokrywy zaworów, dokręcenia mostka, itp bo czeka mnie zabawa z naprawą gwintu w mostku właśnie ;/ .

Edytowane przez damiannos

Ja używam u siebie na warsztacie  z tej firmy właśnie ale o większym zakresie 42-200 i spisuje się od ponad roku rewelacyjnie

ja mam ten : http://www.moto-akcesoria.pl/klucz-dynamometryczny-14-cala-4-24-nm,p,6712

kupiłem go parę lat wstecz i kosztował wtedy 80 pln

byłem zaskoczony bo trzyma skalę idealnie (porównywany z markowym kluczem za czapkę pieniędzy)

ps.aktualna cena nie zachęca i napewno brał bym tego z allegro :zeby:

Edytowane przez duko

na pokrywie zaworowej masz 14 i 16 Nm.

Tak poza tym, to proponuję użyć szukajki.

• Upvote 1

Ja mam dwa takie klucze jonnesway , wiadomo ze wzgl, na różne zakresy. Nic lepszego w tej cenie nie kupisz

W alu są małe momenty bo łatwo zerwać (czyli np. jak chrisu pisze). Ja mam 19-110 Yato i chwalę sobie.

Tak, tyle że im większy zakres tym mniejsza dokładność. Jak zwykle, coś za coś.

Tak, moto że im większy zakres tym mniejsza dokładność. Jak zwykle, coś za coś.

Tak tylko, ze bandzior to nie prom kosmiczny i moment moze byc większy o te 20-30% błędu wynikajacego z niedokladnosci klucza :-) 

Niektorzy wszystko na moment w łapie przykręcaja i moto śmiga bez problemu :-) 

Edytowane przez Matt

Używam klucza podlinkowanego przez autora tematu i chwalę sobie. Na moje potrzeby dłubania przy Bandicie wystarcza w 110 %

Tak jak ktoś napisał wcześniej klucze z dużym zakresem pracy mają większy błąd. O ile pamiętam dopuszczalna norma dla takich kluczy to 5%.

A więc dla klucza 6-30 Nm wynosić będzie 1,2 Nm. Dla klucza 19-110 Nm już 4,55 Nm. Może i Bandit to nie prom kosmiczny ale jak ktoś nie ma

takiej wiedzy to może zerwać gwint nawet z kluczem dynamometrycznym w łapkach ;)

Poza tym większość śrub w Bandicie nie wymaga większego momentu jak 30 Nm, a powyżej tej wartości dokręcanie "na oko" nie jest już aż takie trudne.

Matt, tak się składa że taki klucz z dużym zakresem w skrajnych ustawieniach ma największe odchylenie. Zastanów się czy wtedy spełnia swoją funkcję. Wystarczy zobaczyć diagram z kontroli i wyciągnąć wnioski. 

na pokrywie zaworowej masz 14 i 16 Nm.

Tak poza tym, to proponuję użyć szukajki.

Wiem jakie są momenty chriss, nie o momenty pytałem .

Co do szukajki to nie znalazłem otwartego tematu konkretnie o kluczach dynamometrycznych tylko ogólnie o narzędziach. . Jeśli kogoś interesuje jedynie temat kluczy dynamometrycznych teraz szybciej znajdzie temat ;) . Wpisz sobie teraz "klucz dynamometryczny" w szukajce, od razu wyskakuje mój temat i dla kogoś kto szuka konkretnie dyskusji w temacie tych kluczy ma temat od razu pierwszy na liście wśród dwóch stron wyszukanych tematów ;) 

Wracając do tematu klucza to dzisiaj lekko mnie zaciekawił ten http://allegro.pl/klucz-dynamometryczny-1-4-6-30nm-toptul-anaf0803-i3963867416.html z powodu dożywotniej gwarancji . Chyba zrobię ankietę jaki klucz wybrać, tak bardzo lubimy ankiety na forum :D

Wracając do tematu klucza to dzisiaj lekko mnie zaciekawił ten http://allegro.pl/klucz-dynamometryczny-1-4-6-30nm-toptul-anaf0803-i3963867416.html z powodu dożywotniej gwarancji . Chyba zrobię ankietę jaki klucz wybrać, tak bardzo lubimy ankiety na forum :D

"NARZĘDZIA TOPTUL POSIADAJĄ

„Dożywotnią Gwarancję"

pod warunkiem użytkowania narzędzi zgodnie z przeznaczeniem.  "

Ciekawe jak rozpatrują to zgodnie z przeznaczeniem, reklamacje na buty potrafią odrzucić bo za często były chodzone :D

właśnie zakupiłem tego jonnesway 6-30Nm

już od dawna się zbierałem i po wszelkich analizach nic lepszego w tych pieniądzach nie ma.

Kupiłem Jonnesway'a jednak. Dożywotnia gwarancja Toptula chyba jest dla przyciągnięcia klienta jedynie. W razie czego zestawy naprawcze jonesway'a nie są drogie. Dziękuje za pomoc Pany :)

Każdy klucz jest dobry tylko: musisz kupić wraz ze świadectwem kalibracji, dwa: raz na rok kalibrować, trzy: po skończonej pracy skręcić sprężynę na "zero"

• 3 years later...

klucz dynamometryczny do ~200 zł do dłubania przy moto, ktoś coś poleci ? (na prezent dla kumpla)

nada się?:
http://allegro.pl/proxxon-klucz-dynamometryczny-1-4-6-30-nm-23349-i7153306921.html
(PROXXON KLUCZ DYNAMOMETRYCZNY 1/4 6-30 Nm 23349)

Bdb klucz jak również mozesz zwrócić uwagę na klucze firmy jonnesway.

Osobiscie posiadam Hans kupiony w IC za ok 130pln (rabat) z 3 letnia gwarancja i certyfikatem kalibracji i służy ok do zastosowań domowych jak najbardziej polecam.

Wysłane z mojego SM-G955U1 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Drek

klucz dynamometryczny do ~200 zł do dłubania przy moto, ktoś coś poleci ? (na prezent dla kumpla)

nada się?:

http://allegro.pl/proxxon-klucz-dynamometryczny-1-4-6-30-nm-23349-i7153306921.html

(PROXXON KLUCZ DYNAMOMETRYCZNY 1/4 6-30 Nm 23349)

do użytku domowego jak najbardziej :zeby:

mamy tej serii na warsztacie używane praktycznie co dzień i szału nie ma ostatnio odpadł przełącznik grzechotki a krótko po kupieniu odpadło pokrętło od ustawiania NM

Osobiście mam jonnesway od 4.5 do 30Nm i jak najbardziej polecam

http://allegro.pl/klucz-dynamometryczny-1-4-4-5-30nm-jonnesway-cert-i6907657570.html

dodatkowo do klucza można dokupić zestaw naprawczy

Edytowane przez Asterix

https://img01-olxpl.akamaized.net/img-olxpl/326449091_1_261x203_klucz-dynamometryczny-produkcji-ddr-warszawa.jpg

Mam coś takiego, klucz z ubiegłego wieku, z państwa które już nie istnieje. Ale narzędzie jest i działa.

Ja mam z lidla i spisuje się super

Dzięki za odpowiedzi. A możecie mi powiedzieć, czym będzie się różnił klucz 1/4 od 3/8 ? bo znalazłem dwa w tej samej cenie, rozumiem, że rozmiarem kwadratu ? 

Dzięki za odpowiedzi. A możecie mi powiedzieć, czym będzie się różnił klucz 1/4 od 3/8 ? bo znalazłem dwa w tej samej cenie, rozumiem, że rozmiarem kwadratu ? 

tak dokładnie, trzeba dokupić przejściówki

btw. w sobote kupiłem klucz magnusson, mam zestaw kluczy od kilku lat i jakosciowo jest ok, zobaczymy jak klucz się bedzie spisywał, ale mysle że na potrzeby domowe lepszego nie potrzebuje :)