Skocz do zawartości

Tarptent, Uzytkowanie, Opinie, Pomysły

arachne007
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

zbliża się nowy sezon, razem z nich nowe plany dotyczące wypraw i wycieczek tych dłuższych i krótszych, pieszych, rowerowych i motocyklowych:) Ostatnio poszukiwałem małego namiotu 2-osobowego i przez przypadek trafiłem na coś co nazywa się Tarp tent. W dużym uproszczeniu jest to płachta biwakowa, najczęściej o wymiarach ok. 3m x3 m, dodatkowo jest wyposażona w mocowania, za pomocą których oraz linek jesteśmy w stanie stworzyć sobie coś na kształt namiotu. Jeśli chodzi o jego konfiguracje to w sumie ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia, oto kilka przykładowych setupów:

84322905.ahWFXrhZ.tw2.jpg

antigravitygear-tarptent-review-2.jpg

SpeerWinterTarp-Bearpaw.jpg

2013-06-01+16.24.55.jpg

P1100355-001.jpg

P1100306.jpg

ok, teraz tak, z oczywistych wad, to brak podłogi i zamków :P

jeśli chodzi o zalety to jak dla mnie waga ( w zalezności od użytego materiału 400g- 1500g), niewielki rozmiar po spakowaniu

co sądzicie o takim wynalazku, zastanawiam się nad zakupem  konkretnie tego modelu :

http://allegro.pl/tarp-zadaszenie-survival-nowy-kolor3-2x3-2-10-24m2-i3951524483.html

zaznaczam, że nie chodzi mi tu o cięcie kosztów na namiot, zachęca mnie wyżej wspomniana waga, rozmiar (pod kątem pieszych i rowerowych wypraw), jeśli chodzi o użytkowanie to 1-3 noclegi góra.

Ktoś z was używa takiego patentu, ma to sens czy błądzę?

Według  mnie ciekawa rzecz, pod warunkiem że masz kuferek lub inne miejsce gdzie schowasz co cenniejsze przedmioty podczas gdy się będziesz oddalał. Mam na myśli takie 2-3 dniowe wypady. Jednak ja wybrał bym tani namiot taki( +- 150pln)

Wiem, że namiot droższy, ale praktyczniejszy dajesz kłódeczkę i masz chociaż prowizoryczną ochronę ciuszków czy zapasów alko w namiocie :usmiech: 

Chyba że na zlot, to można wykombinować jakiś ciekawy kształt żeby się przespać/wytrzeźwieć.

pomysł jak najbardziej na + :)

leśne ludki bardzo często tak nocują :)

ja tam się nie znam, ale ten co wskazałeś jest chyba ok :)

natomiast jeśli chciałbyś po taniości i z własną inwencją twórczą to możesz wykorzystać http://www.24garden.pl/product/id/35,plandeka-2-x-3-m-zielona dodasz od siebie tylko parę śledzi, trochę paracordu i masz to samo :)

Edytowane przez vieto

A ten niewielki rozmiar po spakowaniu to jaki?

Ja bym wolał coś z połączoną podłogą, bo mam wtedy pewność że nie porwie mi góry jak będę spał :P  

A nie będzie się lała woda pod dupsko jak będzie padać?
Podłoga w namiotach jest całkowicie szczelna i nawet podczas dużych opadów wszystko co jest w środku powinno być suche. 

Druga sprawa to owady, w szczególności komary. Brak jakiejkolwiek ochrony. 

Edytowane przez jab2

tu http://allegro.pl/lekki-tarp-plachta-biwakowa-zadaszenie-plandeka-i3932995700.html masz drożej, ale lżej :D

a w kwestii rozmiaru też na w/w aukcji jest zdjęcie poglądowe wielkości opakowania :)

edzia:

w sumie niech się wypowie ktoś, kto używa http://lesnydziad.pl/test-recenzja-dd-hammocks-tarp/ :)

Edytowane przez vieto
  • Upvote 1

vieto, wielkie dzieki za tą recke, takie cos bylo mi potrzebne:) coraz bardziej pozytywnie jestem nastawiony do tego wynalazku:)

Kurcze jestem fanem biwakowania i namiotów ale nie ogarniam spania pod tym, praktycznie wszędzie gdzie byłem, Austria, Chorwacja, Czechy, Słowacja, Polska było tyle robactwa, że zamykaliśmy namiot jak się dało bo inaczej dupa zeżarta. 

Pewnie jest to wersja dużo tańsza, czy lżejsza to nie wiem bo ten na dole jest cięższy o 350g.

http://allegro.pl/namiot-turystyczny-idaho-iglo-na-camping-namioty-i3966208806.html

Zresztą zastanawiam się czy nie lepiej mieć nawet mniejszy tani namiot który w nocy jak się posypie pogoda da lepsze schronienie czy ten kawałem folii nad głową.

Ale to moje subiektywne zdanie :D

robactwa, że zamykaliśmy namiot jak się dało bo inaczej dupa zeżarta. 

Pewnie jest to wersja dużo tańsza, czy lżejsza to nie wiem bo ten na dole jest cięższy o 350g.

http://allegro.pl/namiot-turystyczny-idaho-iglo-na-camping-namioty-i3966208806.html

Zresztą zastanawiam się czy nie lepiej mieć nawet mniejszy tani namiot który w nocy jak się posypie pogoda da lepsze schronienie czy ten kawałem folii nad głową.

Ale to moje subiektywne zdanie :D

Nie tylko twoja też uważam że lepszy tani namiot z podłogą niż takie coś Robactwa nie brakuje nigdy :)

Akurat mam ten namiot z twojego linku i dla mnie na moje potrzeby gdzie nie musze mieć pałacu spokojnie wystarcza

Przeżył ulewę, wichurę, i po 4 wyjazdach jest w jednym kawałku

Wersja jest 2 osobowa ale jak na potrzeby motocyklisty jednoosobowa Miejsce 2 osoby zajmuja ciuchy sakwy itd :)

nieładnie mówisz na większość leśnych ludków :(

edyta:

humorek:

20130805115752uid5.jpg

Edytowane przez vieto