Skocz do zawartości

Daniel
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

O spalaniu nie wiele jestem w stanie powiedzieć bo wczoraj po raz drugi tankowałem motocykl od zakupu i wyszło dwa razy po 9,5l... Jedno co powiem to że ciężko będzie więcej spalić bo motor piłowałem ile wlezie... 

Koszt samej zmiany to 750zł Carrego87 plus filtr Sprint Filter 230zł + 60zł koszt wysyłki z Ebaya

Jak za te pieniądze to uważam że to dobra inwestycja. Inni proponowali mi za te zmiany od 900 do 1200zł. Najlepiej mapę ustawiać bezpośredni na motocyklu. Tutaj miałem podobne zmiany co w motocyklu który robił Carry lecz jeżeli zmieniliście np. wlot pod puchę filtra powietrza to przydała by się inna mapa. Jak bym miał robić mapę bezpośrednio na motocyklu to bym rozwiercił wlot w puszcze powietrza bo ten otwór to śmiech na sali...

A tutaj miły przypadek strojenia SV 1000 2005 - jak sami widzicie można obudzić pare koni i poprawić charakterystykę:) Dziura w bazowym pomiarze powstała przez ustawienie STP na stałe otwarte - dzięki temu zyskuje na narowistości i zamiata tyłkiem:)

Pomiar finalny:

62cec352b18b.jpg

Porównanie przed i po:

c57f65f83f0c.jpg

W razie pytań dawajcie znać:)

• 2 weeks later...
K4 600, komentarz uzytkowniak z wykresami:)

"K4. ..bajka. Na torze w Kisielinie testowana przez dwa dni i ma fajny dół i pozwala mi wstać bardzo szybko ze złożenia ...nawet rolgaz zmieniłem tzn pierścień na dłuższy bo był za krótki i nie mogłem za szybko odkręcić (za szybkie otwarcie drugich przepustnic)

I zmiana na plus w zużyciu paliwa..."

954c2b5c8e45.jpg

Carry, wstaw wykres zrobionej 1250tki, syfałki 1000 czy innego gówna którym tu się jarają ludzie. Chciałbym to coś skonfrontować z moim banditem 1200, bez lajków, bez strojenia u Przemka. Na zachętę mój stary

wykres.

post-2857-1492444696,9695_thumb.jpg

Edytowane przez krynio

SV 1000 masz na górze przecież - wrzucał kilka tygodni temu:) 

Co do Bandita to będzie na strojeniu niedługo - jak będę miał wykresy to rzecz jasna wrzucę

SV 1000 masz na górze przecież - wrzucał kilka tygodni temu:) 

Co do Bandita to będzie na strojeniu niedługo - jak będę miał wykresy to rzecz jasna wrzucę

No jak się ociepli trochę to będzie, ciekaw jestem co da się wydobyć z motka ;)

• 1 month later...

Jeśli chodzi zachowanie motocykla to nie widzę większych różnic w dynamice, jedyne co widać, to trochę mniejsze zużycie paliwa. Poprzednio przy normalnej jeździe (120-140) palił jakieś 6,7-7,0L/100km teraz jakieś 6,3-6,5L/100km

No i jeszcze świadomość, że mam ładnie wyregulowany AFR :)

co jest zjebane w tych wodniakach 1250 że od 7tys nie jedzie i nagle desperackie wyjście z dołka przed samą odciną?

co jest zjebane w tych wodniakach 1250 że od 7tys nie jedzie i nagle desperackie wyjście z dołka przed samą odciną?

Nie wiem czy wszystkie wodniaki tak mają. Ja w normalnym użytkowaniu raczej nie zaglądam w rejony powyżej 7tys obr. na zegarze, a do tej wartości momentu jest tyle, że wystarcza mi w zupełności, obym tylko potrafił to ogarnąć. Najfajniej jedzie mi się w przedziale 5-6tys obrotów, wtedy silnik w/g mnie pracuje najlepiej, zresztą koleś co stroił moto na hamowni powiedział, że na obecnej mapie sinik powinien być najbardziej ekonomiczny w okolicy 5tys obr. Na dolocie mam filtr K&N, pucha nie modyfikowana, wydech przelot IXILa. Zamówiłem jeszcze sobie kolektor 4-1 Delkevica. To wszystko co mam zamiar zrobić, a potem tylko śmigać ;)

głupie pytanie. czy ten magiczny kabelek masz wywalony?

głupie pytanie. czy ten magiczny kabelek masz wywalony?

"kabelek" to, jak dla mnie, taki typowy przykład jarania się tematem, na zasadzie : "stary, jest taki magiczny trick, tniesz kabelek i wymiatasz jak rakieta" Przyznaję że sam uległem tej głupocie. Wybrałem się na przejażdżkę na odludny kawałek drogi, pogoniłem motocykl ze szczególnym uwzględnieniem pierwszych trzech biegów, potem kabelek CIACH(!) i znowu przejażdżka. Dałbym sobie palec uciąć, że motocykl szedł o niebo lepiej ;) zresztą musiał, skoro tak piszą, tak musi być ;)

Mój zachwyt trwał do momentu kiedy Carry podłączył moje ECU do laptopa żeby wgrać nową mapę. Okazało się, że moje mapy "z kabelkiem" i "bez kabelka" niczym się nie różniły !!! :)

Morał z tego taki, że trzeba wierzyć mierzalnym parametrom (hamownia!) wszystkie inne pierdoły, cudowne kabelki, uniwersalne mapy wgrywane na pałę to raczej pierdoły oparte na autosugestii. Jak się rozmawia z człowiekiem, który ma trochę pojęcia w temacie, to nabiera się pokory i po kilku minutach wstyd już wyskakiwać z tymi kabelkami, powercommanderami i innymi cudownymi modyfikacjami ;)

Teraz mam wgraną jedną mapę, tę stworzoną dla mojego motocykla, żadnych kabelków, srelków ani przełączników nie posiadam.

dobrze gadasz. wódkę stawiam przy najbliższej okazji :tak:

Jak dla mnie chooojowa ta gora w tym b 12,5. Np u Paina nie dosc ze ma przyjebanie na dole to na gorze kreci praktycznie do 11-12 jak w scigu

Jak dla mnie chooojowa ta gora w tym b 12,5. Np u Paina nie dosc ze ma przyjebanie na dole to na gorze kreci praktycznie do 11-12 jak w scigu

Jak dla mnie na dole przyjebanie w sam raz, na górze 11-12tys obrotów w B12,5 to chyba tylko jakiś motocyklowy rzeźnik kręci ;)

Kreci jak jest czym krecic jak nie jedzie to po co krecic? Zreszta to jedyne b,12.5 ktore jechalo do tej pory takze da sie zrobic zeby bylo miło ;)

Teraz Kamil musi sie na nim meczyc :D

Edytowane przez Cirus

"Morał z tego taki, że trzeba wierzyć mierzalnym parametrom (hamownia!) wszystkie inne pierdoły, cudowne kabelki, uniwersalne mapy wgrywane na pałę to raczej pierdoły oparte na autosugestii. Jak się rozmawia z człowiekiem, który ma trochę pojęcia w temacie, to nabiera się pokory i po kilku minutach wstyd już wyskakiwać z tymi kabelkami, powercommanderami i innymi cudownymi modyfikacjami ;)

Teraz mam wgraną jedną mapę, tę stworzoną dla mojego motocykla, żadnych kabelków, srelków ani przełączników nie posiadam.

Podobnie jak wielu innych u mnie też ciachnięty "kabelek" poszedłem nawet dalej i zamontowałem na kierownicy przełącznik  :tak: różnicy jak dla mnie żadnej  /mój bandyta to wodniak b12,5 z 2010r/

Dzięki, że podzieliłeś się wykresami i opinią:) Jak możesz się domyślać mi zabrakło kompletnie czasu żeby napisać na forum, ze u ciebie robota już zrobiona:) 

Kabelek można wykorzystać nagrywając mapę po strojeniu na MS0 i mapę bez strojenia na MS1 dla porównania w jeździe bezpośredniej - ale ostatecznie i tak nikt nie będzie chciał latać na ten bez strojenia więc to tylko na parę pierwszy jazd się przyda

Mam pytanko chyba związane z tematem. Kupiłem moto jak się okazało z Power Commanderem i w tym tygodniu wymieniłem wydech na IXIL Dual Hyperlow. Wyciągnąłem db killery i przeleciałem się wokół komina, zauważyłem dwie rzeczy kilka razy zapaliła się kontrolka FI, ale tak że przez chwilę się zaczął silnik dusić, jakby chodził na 3 cylindrach i pojawiały się lekkie strzały z wydechu. Podłączyłem soft do PC i wyczytałem, że jest załadowana mapa Micro slip-on exhaust, Dynojet O2 eliminator fitted. Ściągnąłem wszystkie dostępne mapy, ale nie wiem, która będzie najodpowiedniejsza do mojego zestawu. Oczywiście mogę załadować każdą mapę po kolei i testować, ale może ktoś z Was ma już ten temat ogarnięty.

Tutaj link do strony z dostępnymi mapami: http://www.powercommander.com/powercommander/product-details.aspx?mdlyrid=334-411&make=21&model=178&make-n=Suzuki&model-n=GSF1250%20Bandit&year=2008&mk=21&mdl=178&yr=1490

Pomożecie?

Edytowane przez Wilku

PC działa tylko na jedną listwę wtryskową, nadal nie masz zrobionego wyłaczenia sondy. 

Najlepiej jakbyś mierzył sobie AFR i w ten sposó dobrał mapę - ale z doświadczenia wiem że lepiej PC sprzedać i zrobić strojenie na hamowni jesli już masz okazję.

Mapę dobierz na bazie adekwatności wydechu (długość, poprowadzenie, średnica). I testyj jeśli nei masz innego ystemu pomiarowego

Mam pytanko chyba związane z tematem. Kupiłem moto jak się okazało z Power Commanderem i w tym tygodniu wymieniłem wydech na IXIL Dual Hyperlow. Wyciągnąłem db killery i przeleciałem się wokół komina, zauważyłem dwie rzeczy kilka razy zapaliła się kontrolka FI, ale tak że przez chwilę się zaczął silnik dusić, jakby chodził na 3 cylindrach i pojawiały się lekkie strzały z wydechu. Podłączyłem soft do PC i wyczytałem, że jest załadowana mapa Micro slip-on exhaust, Dynojet O2 eliminator fitted. Ściągnąłem wszystkie dostępne mapy, ale nie wiem, która będzie najodpowiedniejsza do mojego zestawu. Oczywiście mogę załadować każdą mapę po kolei i testować, ale może ktoś z Was ma już ten temat ogarnięty.

Tutaj link do strony z dostępnymi mapami: http://www.powercommander.com/powercommander/product-details.aspx?mdlyrid=334-411&make=21&model=178&make-n=Suzuki&model-n=GSF1250%20Bandit&year=2008&mk=21&mdl=178&yr=1490

Pomożecie?

Pomożecie?

Zadna mapa nic nieda a ta co jest zaczytana powinna działać nawet na innym wydechu. Tak na szybko sprawdz o2 sensor eliminator czy jest . Moze zepsuty ? Dla testow mozesz podpiąć sonde lambda i ewentualnie wyzerować mapy

PC działa tylko na jedną listwę wtryskową, nadal nie masz zrobionego wyłaczenia sondy.

A co to dokładnie znaczy? W samochodzie mam zainstalowany podobny system do PC i działa bez zarzutu.
Zacznę od tego, że wrzucę mapę 0 i zobaczę, jak silnik pracuje na tym wydechu. Duże znaczenie ma db killer, chyba z zainstalowanym będzie większe ciśnienie spalin w wydechu?

Zadna mapa nic nieda a ta co jest zaczytana powinna działać nawet na innym wydechu. Tak na szybko sprawdz o2 sensor eliminator czy jest . Moze zepsuty ? Dla testow mozesz podpiąć sonde lambda i ewentualnie wyzerować mapy

Sprawdziłem czujnik O2 i jest normalnie podpięty (nie ma eliminatora). Wyzerowałem mapę i niestety co chwila zapala się FI na stałe i momentami silnik zaczyna się dławić, więc stop, ponowne uruchomienie silnika i przez kilka kilometrów jest normalnie i znów FI. Wrzuciłem mapę pierwszego z listy wydechu bez O2 limitera (Two Brothers VALE slip-on) i wydaje się, że jest OK. FI się nie zaświeciło ani razu, kilka razy strzelił w wydech przy gwałtownym zamknięciu przepustnicy, ale to wszystko.

Więc to chyba nie jest do końca prawda, że można "bezkarnie" na każdym wydechu. Filtr powietrza, zasilanie paliwem, wydech, to jest cały system. Zmiana jednego elementu powoduje z reguły jakieś problemy.

Napisałem do wsparcia technicznego Power Commandera z prośbą o mapę do tego wydechu, bo widziałem, że do innych motocykli jest, więc poczekam teraz na odpowiedź.

Edytowane przez krynio