Skocz do zawartości

Zakup Odzieży Motocyklowej - Subiektywne Kompendium Informacji

Gość therminator
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Na co zwrócić uwagę przy zakupie, jak kupić odzież która zapewni pożądane bezpieczeństwo, czy jakość odzieży w rzeczywistości odpowiada marketingowi, czy sprzedawca mówi prawdę, czy to co ładnie wygląda – tak samo działa.
Lepiej kupować świadomie niż nabierać świadomości, użytkując nietrafiony zakup.
Z myślą o świeżych motocyklistach, jak i tych, którzy dopiero dokupują kolejne elementy garderoby przygotowałem to kompendium.

W miarę potrzeb i możliwości będę je rozbudowywał. 

Rozmiar tekstu przekracza 10 stron A4 - więc podaję tylko linka do materiału źródłowego: http://inazuma.m4i.pl/?p=270

Mile widziane uwagi do artykułu, jak i sugestie, co należy uzupełnić czy rozwinąć.

Życzę miłej lektury i pozdrawiam

T.

Mile widziane uwagi do artykułu, jak i sugestie, co należy uzupełnić czy rozwinąć.

wyj**bac paging na takim artykule... tvn24 jestes, ze musisz naklepac reklam?

merytorycznie nie odniosę się, bo zniechęciłeś mnie do czytania...

wyj**bac paging na takim artykule... tvn24 jestes, ze musisz naklepac reklam?

merytorycznie nie odniosę się, bo zniechęciłeś mnie do czytania...

Umieszczenie 11 stron tekstu A4 w wąskiej kolumnie jako całości - nie ma większego sensu i raczej nie spotkałem się z takim modelem prezentowania treści w jakimkolwiek blogu.

Tekst został podzielony na bloki logiczne lub objętościowo. Każda strona to jest większy kawałek tekstu.

Reklam tu nie ma, więc podział jest jedynie organizacyjny. Treść nie jest komercyjna, tylko ma być użyteczna dla poszukujących informacji.

To nie paging w stylu wybiórczej, innych portali czy blogów, gdzie jest zdjęcie na pół monitora i kilka linii tekstu. Na portalu artykuł liczy 10 stron, a w praktyce objętościowo całość zajmuje pół strony A4 a merytoryczne są trzy zdania. 

Pozdrawiam

T.

Edytowane przez therminator

• 1 year later...

Witam jestem świeży w temacie jak widać po moim profilu ;)

W tamtym tygodniu zakupiłem motocykl i powoli zaczynam myśleć o ubiorze, na chwilę obecną jestem goły nie mam nic nawet kasku. Chciałbym kombinezon dwuczęściowy, ma mi służyć do wypadów weekendowych. Chciałbym żebyście mi powiedzieli na jakie marki i modele zwrócić uwagę  ;) nie chodzi mi tylko o kombinezon myślę również o butach, rękawicach i kasku. Za wszelką formę pomocy będę wdzięczny.

pozdrawiam ;)

Edytowane przez Mihasz

To może jeszcze coś napisz odnośnie budżetu, bo będziesz miał za duży rozstrzał.

Na początek wejdź sobie na jakiś sklep online, popatrz co Ci się podoba i odpowiada cenowo. Potem sprawdź na forum przy pomocy szukajki czy ktoś już nie pisał o danej części garderoby. Jeżeli nie ma pytaj. 

Potem jeszcze musisz gdzieś na miejscu przymierzyć i sprawdzić czy pasuje na Ciebie (komfort i wygoda).

Dużo już tu zostało napisane na temat ciuchów. 

Mierz w ciuchy tekstylne i najlepiej żeby podpinki można było wypiąć (termiczna i przeciwdeszczowa)

Edytowane przez Owca

Mierz w ciuchy tekstylne i najlepiej żeby podpinki można było wypiąć (termiczna i przeciwdeszczowa)

Tekstylne polecasz? Bardziej myślałem o skórze lub skóro podobnym ubraniu ale to jest wszystko sprawa do przemyślenia. Kurtkę i spodnie chciałbym kupić do 1 500 zł, kask do 1000 zł no i buty jakieś 400 zł może 500 zł

Kurtka i spodnie za 1500 komplet czy każde z osobna? Jak komplet to może być problem.... Chociaż może zimą coś się trafi. Ja też polecam tekstylia bo są lżejsze, szybciej schną, i wcale nie są mniej bezpieczne od skóry.

Obowiązuje prostą zasada, ma być ciasno i wygodnie. Tzn nic nie uwiera i nie ma luzów w każdej konfiguracji, dlatego trzeba przymierzyć w każdym układzie: sama kurtka, kurtka z membraną, oraz kurtka z membraną i ociepleniem. W każdej konfiguracji ochraniacze mają być na swoim miejscu bez luzów (nie mogą się przesuwać bo w razie gleby mają być zawsze na swoim miejscu).

Druga ważna sprawa: Kurtkę i spodnie mierzy siedząc na motocyklu. Najlepiej z rękawicami i butami.

Wysłane z mojego 2014813 przy użyciu Tapatalka

Kurtka i spodnie za 1500 komplet czy każde z osobna? Jak komplet to może być problem.... Chociaż może zimą coś się trafi. Ja też polecam tekstylia bo są lżejsze, szybciej schną, i wcale nie są mniej bezpieczne od skóry.

Obowiązuje prostą zasada, ma być ciasno i wygodnie. Tzn nic nie uwiera i nie ma luzów w każdej konfiguracji, dlatego trzeba przymierzyć w każdym układzie: sama kurtka, kurtka z membraną, oraz kurtka z membraną i ociepleniem. W każdej konfiguracji ochraniacze mają być na swoim miejscu bez luzów (nie mogą się przesuwać bo w razie gleby mają być zawsze na swoim miejscu).

Druga ważna sprawa: Kurtkę i spodnie mierzy siedząc na motocyklu. Najlepiej z rękawicami i butami.

Wysłane z mojego 2014813 przy użyciu Tapatalka

czy komplet czy osobno to zależy co mi wpadnie w oko i co będzie dobre i wygodne a zarazem praktyczne ;) dzięki za to co napisałeś na pewne te informacje przydadzą mi się.

Myślałem na początku wyłącznie o skórze ale jak tak zachwalacie tekstylną odzież to chyba ją wybiorę.

Za 1500 ze spokojem ogarniesz komplet odzieży z tzw. średniej półki a możesz trafić na jakąś promocje i wtedy nawet coś lepszego.Jeżeli chcesz jezdzić bardziej turystycznie to tekstyle i tak jak wyżej wsio wypinane,zwróć uwagę na otwory wentylacyjne ,mijający rok pokazał jakie to ważne :slonko: prażyło równiutko.Buty wysokie -mają chronić stopę i łydkę,oferta jest duża napewno coś dobierzesz a kasków to przymierzaj do oporu aż trafisz na taki co idealnie leży na łepetynie.Pinlock i blenda te dwa gadżety niezwykle przydatne w codziennej jezdzie.W sklepie gdzie będziesz kupować zawsze trafisz na bonus czyli upust ceny,mamy już po sezonie tak więc sprzedawcy będzie zależało abyś kupił i wrócił do niego po jeszcze.

Może ktoś podrzuci nazwy jakiś marek co poleca, jaka jest dobra, a czego się wystrzegać. Na pewno każdy ma jakąś część garderoby którą poleciłby każdemu.