Skocz do zawartości

Male Modyfikacje B6->B750 Itp

BAN
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

jak częśc z Was wie, niedawno zajeździłem silnik w moim B6. Podczas jazdy po Warszawie, na Prymasa Tysiaclecia przypuszczalnie zdechla mi pompa olejowa.

Dzieki nieocenionej pomocy Lenara, w niedlugim czasie rozebralismy moto do zera, do golej ramy. "Jak juz grzebac i wymieniac, to chociaz rame pomaluje." -pomyślałem. Niedlugo po tym, Lenar znalazł mi silnik 750ccm od GSXFa oraz załatwił gaźniki.

Rama wróciła z lakierni czerwona (takie tam widzi mi się). Oczywiście prace lakiernicze będą dalej postępować. Malowanie ramy nie było dla mnie priorytetem a jedynie dodatkiem przy okazji rozebrania.

Kolorystykę jeszcze rozważam. Skłaniam się ku czarnych plastikach i zbiorniku, ewentualnie uzupełnionymi paroma czerwonymi akcentami. Wizualnie jeszcze sporo roboty, ale każdy etap można przy okazji załatwić, nie dezorganizując na długi czas użyteczności mojego motocykla.

A teraz co zostało zrobione:

• Wsadzony silnik GSXF 750ccm, bodajże rocznik 2002 z przebiegiem podobno 32tys km. Na pewno młodszy od mojego i wiekiem i przebiegiem. (Na biednej zarżniętej 600tce '2001 zrobiłem 80tys km przez 4 lata ostrego jeżdżenia).Obecny silnik od jajka pracuje stabilnie i niewyobrażalnie kulturalnie, porównując z wiadrem gwoździ grzechoczącym do niedawna w B6.
  • Wymienione gaźniki na te od GSXF 750ccm, zregenerowane, wyczyszczone, wyregulowane i zsynchronizowane. Trochę musiałem mechanikowi dac zarobić, ale dzięki temu moto hula jak dziki :D Manetka reaguje OD RAZU, moto odpala od strzału, bez gazu (chyba, że jest zimny a na dworzu 2 stopnie, wtedy wystarczy ssanie na chwilkę odpalić)
  • Zmienione łożysko główki ramy na stożkowe.
  • Wypiaskowana i pomalowana na czerwono rama.
  • Wypiaskowane i pomalowane na czarno stopka centralna i kosa.
  • Wstawiony amor od B12
  • Wymienione kolebocące się lusterko prawe. Ma ktoś lewe? ;)
  • Zakupione półki do B12.
  • Wymienione linki do gazu, bo od B6 nie pasowały.

Co jest jeszcze do zrobienia w niedlugim czasie:

• GMOLE!!!
  • Wstawienie przedniego zawieszenia od B12, uzupełnionego progresami.
  • Oplot stalowy do hamulców.
  • Zmiana klamek na jakieś fajne.
  • Wymiana handbarów na pasujące kolorystycznie.
  • Być może zmiana cięgna sprzęgłowego na hydraulikę.
  • Renowacja plastikow, żeby nie brzęczały :)
  • Malowanie sprężyny tylnego zawiasu na kolor zgodny z ramą (czerwony).
  • Malowanie plastikow i zbiornika na jakiś sensowny kolor (tu jestem otwarty na porady i sugestie, nawet tak osobliwe pomysly jak plasti dip)
  • Lampa tylna LED
  • Kolorystyka mniej wiecej tak:

gallery_712_404_68564.jpg

Co jest do zrobienia w dalszym terminie?

• Być może swap silnika od B12
  • Parę innych pomysłów na które jeszcze nie wpadłem lub aktualnie nie pamiętam ;)

Efekty wizualne (stan obecny, daleki od docelowego) można zobaczyć tu:

gallery_712_404_97045.jpg

Efekty aktualnie:

Po przesiadce z silnika B6 od razu można wyraźnie stwierdzić, że moto zbiera się bardzo fajnie i ma mocny dół. Spalania jeszcze nie znam, zobaczymy. Na razie ostrożnie dawkuję pałowanie, bo silnik wymaga nabrania zaufania. Nie znam jego przeszłości.

• Upvote 2

Mógłby nie ogarnąć mocy :lol: 

BAN to wariat, jeździ do odciny zawsze, więc musi mieć słabszy silniczek ;):bunny: 

nie lepiej było od razu B12 kupić  :usmiech:

Proste:

• Ten mam zarejestrowany na dzialalnosc, nie chcialo mi sie bawic -zdjac ze srodkow trwalych, znalezc nowe, latac w kolejkach za rejestracja (jak ja nienawidze urzedow!), wpisac na srodki trwale.
  • Ma prosta, sprawdzona przeze mnie rame (80tys km wspolnego larania).
  • Bo lubie sobie podłubać.
  • Poza tym kto by kupil moto w kiepskim stanie wizualnym bez sprawnego silnika?
  • No po co miec cos skrojone na swoja miare i docustomizowane jak mozna isc i kupic to co wciskaja dla mas?
  • Bo nie bawi mnie jezdzenie na jazdy testowe gruzem z krzywa rama, rozwalonym lozyskiem glowki ramy, niesprawnymi hamulcami -na ktorym mozna sie zabic zanim sie go kupi. Mam wszystko sprawne, wiec do kupienia beda tylko 2 elementy -a to zdecydowanie mniej powodow do awarii i nizszy koszt jak cos nie pojdzie jak trzeba.
  • Bo jak nagle najdzie mnie chec to wymienie TYLKO silnik z gaziorami i nagle B7.5 -pstryk -B12. Swap potrwa kilka godzin.
  • Bo moge kupic silnik z gaziorami i dac go od razu do specjalistycznego warsztatu (np topbike) na szczegolowe sprawdzenie, badz modyfikacje tunningowe a w tym czasie jezdzic motocyklem do momentu wykonania swapa.
Edytowane przez BAN

SIlnik z efki 7.5 ma duzo fajniejszy moment niz imbryk 7.5 (choc ten ma wiecej koni).

Fajnie, ze w ogole ruszyles ze zmianami bo i tak o nich myslales. Bylo to wymuszone, ale coz, zycie...

Lenara powinienes na rekach nosic. Duzo chlop serca i czasu w to wlozyl.

Kurcze, kiedys Brzydal byl tylko jeden... W tym roku powstaja nowi pretendenci do tego tytulu  :lol-1:

I przyznaj sie, ze pewnie Kobita Ci wybrala kolor ramy :P

edit.

I zaloz w koncu te fajne kolektory i tlumik.  :trzepie:

Edytowane przez krynio

SIlnik z efki 7.5 ma duzo fajniejszy moment niz imbryk 7.5 (choc ten ma wiecej koni).

Fajnie, ze w ogole ruszyles ze zmianami bo i tak o nich myslales. Bylo to wymuszone, ale coz, zycie...

Lenara powinienes na rekach nosic. Duzo chlop serca i czasu w to wlozyl.

(...)

I przyznaj sie, ze pewnie Kobita Ci wybrala kolor ramy :P

Tak, Lenarowi zawdzieczam bardzo duzo i mam swiadomosc wysilku jaki wlozyl. Jeszcze nie wiem jak mu to wynagrodze, ale sprobuje cos wymyslec ;)

Kobieta mi nie wybrala koloru. Natomiast, jak napisalem wyzej: To nie koniec. Moze zrobie sobie calego na czerwono, a moze czesciowo na czarno i czerwono.

A moze ktos wpadnie na jakis fajny pomysl i mi zasugruje cos fajnego.

Jestem otwarty na sugestie -oczywiscie konstruktywne.

Edytowane przez BAN

wiem o co chodzi dokładnie 

to tak na przekór było na rozwinięcie tematu  :zeby:

sam pchałem kase w astre F trochę mi przeszło 

radość ze sie samemu coś tworzy bezcenna

Jestem otwarty na sugestie -oczywiscie konstruktywne.

Jak bedziesz chcial cos z lat 80tych to moge podpowiedziec ;)

BAN to kontrolka oleju sie wysrala i nic nie pokazywala, a pompa umarla?

BAN to kontrolka oleju sie wysrala i nic nie pokazywala, a pompa umarla?

W trakcie jazdy zapalila sie lampka od cisnienia oleju.  Silnik pracowal jak tokarka tnaca walek stalowy.

Wizualizacja zaktualizowana

Edytowane przez BAN

Ale brzydki:)

Co do kolorów, to może zadupek czerwony, czacha i błotnik czarne, a bak czerwono-czarny po skosie?

Wysłane ze Srapatalka

Chociaż sam nie wiem. Albo idź na całość, zadupek zostaw niebieski, bak zrób zielony, a czachę żółtą;)

Ps. coś nie mogłem edytować swojego posta poprzedniego.

Wysłane ze Srapatalka

Edytowane przez Scisek

Prosilem o konstruktywne sugestie a nie zarty. Mamy na forum dzial humor.

Scisek, masz przycisk edytuj, po co 2 posty pod rzad tluc?

Przecież napisałem że nie mogłem edytować pierwszego. Nie wiem dlaczego, bo drugi post już mogłem. Pewnie jakiś błąd tapatalka.

Poza tym ja nie do końca żartowałem. Każda część w innym kolorze to też jakaś koncepcja, choć potrzeba by było dużo odwagi.

Wysłane ze Srapatalka

ihost_1394019908__rozyk.jpg

to może na hardcora!

ale na poważniej to moim zdaniem ewidentnie powinien być w jednym kolorze. Jakoś mi osobiście nie pasuje malowanie ramy w innym kolorze w bandziorze, bo ta rama jakoś specjalnie ładna nie jest żeby ją tak wyróżniać od reszty bajka. Mój głos to monolit kolorystyczny.

Edytowane przez radzior

ja jak wyjazde z garazu pokaze CI co zrobilem ze swoim. mozesz zrobic "odbicie"

w tej chwili. czarny mat rama, wahacz, sety, kiera i polki.  czerwony bak + czarny "korek" + czarny tankpad, zadupek - od krynia. jest forum gdzies sa zdjecia.  czarny do 3/4 dlugosci. od wysokosci raczek czerwony ( z laczeniem czerwonym )

Chetnie zobacze

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

Chociaż sam nie wiem. Albo idź na całość, zadupek zostaw niebieski, bak zrób zielony, a czachę żółtą ;) Ps. coś nie mogłem edytować swojego posta poprzedniego. Wysłane ze Srapatalka

To może coś takiego? Oni nie bali się tego wypuścić w świat :D

http://en.wikipedia.org/wiki/File:VWGolfHarlequin.JPG

Podoba mi się, że niespisałeś go na straty tylko zmieniasz w Robocopa:)

Co do lolorystyki to fajnie wyglądałby czasny ze złotym bakiem i kiedownicą i jakieś złoto srebrne wzorki na felach (coś jak na kołach super duka)

A tak z ciekawości jaki przebieg miał silnik jak umarł skoro sam nabiłeś 80k?

Ok 100 tys wg licznika, w praktyce pewnie wiecej.

Jak obiecalem - link do zdjec na dropboxie ;)

https://www.dropbox.com/sh/ntnbo2fgc18zml2/5Gs2cRlNoi

moj wyglada w tej chwili tak ;)

Ciekawie. Przeanalizuję i pomyślę.

Widze, ze tez masz lakier ktory czasem na zdjeciach wychodzi rozowo :)

Mam jeszcze wizualizację z czerwoną ramą i caloscią czarną.

W fotoszopie sobie ogarnij najlepsza opcje ;)

swiatlo sie tak odbilo... pomijam juz fakt ze zdjecie robione na szybko telefonem  z rana i "pod slonce"   [ a i tak sie spoznilem do roboty ]