Skocz do zawartości

Krótki Poemat O Apsajdałnach W Dużym B.

Cirus
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji tego że dzisiaj wybiło równo 2 tys km odkad załozyłem upsy z gixa to moge napisac conieco, ostrzec albo zachęcić do takiej modyfikacji, a wiec zaczniemy od plusów:

- sztywnośc boczna, w upsach są wieksze pólki grubsze lagi co wpływa na brak efektu pływania w zakrecie przy wiekszych prędkościach ( ale niestetyy asfalt musi być płaski jak stół )

- wyglad - kosa i co tu duzo pisac, teraz bandit ma wielki przód złote lagi i aż chce sie na niego patrzec

- hamulce - nie wiem co sie z nimi stało ale są mega ostre (nic nie kreciłem przy nich zaciski 6tłoczkowe i oplot stalowy )  a wystarczyło wrzucić wieksza tarcze gixową i jest taka kosa ze trzeba sie przerzucić na tryb sport bo jeździ sie teraz jak na sporcie ale niestey jest to zdradliwe - na sporcie przy ostrym hamowaniu poderwie sie tyłek co najwyzej, w cięzki bandicie jest efekt gubienia trakcji przedniej opony chyba ze jest mocno nagrzana - trzeba sie  przyzwyczaić

i to na tyle, teraz minusy

- twarde zawieszenie, ori banditowej to był komfortowy tapczan, teraz jest to typowy sport mimo ogarnecia wszystkich regulacji na " miekko" dalej jest mega twardo i podskakuje sie jak piłeczka na nierównościach, będe starał sie to ogarnąc przejściem na 5w i ogarnieciem meikkich sprezyn

- wchodzenie w zakrety to nowa bajka, przez to zawieszenie wchodzi sie "na ostro" czyli nie tak jak normalnei płynnie tylko jest efekt taki jak by motocykl po przechyleniu miał sie położyć od razu przez co na poczatku trzeba sie z nim szarpac ale po kilku setkach człowiek sie przyzwyczaja.

generalnie niby "tylko" zmiana zawieszenia a różnice sa kolosalne, jak ktoś ma pytania to pisac.

• Upvote 2

Czy jak wymiana oliwy i sprężyn nie da pożądanego efektu to sprzedajesz?

Bo rozumiem, że ogólne odczucie jest "Fajnie fajnie, ale na uj mi te nerwy?"

Na takim sradzie środek ciężkości jest pewnie przesunięty bardziej do przodu, choćby ze względu na pozycję, więc zawiecha w takim motocyklu będzie pracowała inaczej. Dla większego komfortu trzeba by zaadoptować zawieszenie z lżejszego moto.

Ja z kolega zmieniajac zawieszenie w sv z gsxr750 kupilismy pólke z gsxr1000 mialo wszystko pasowac ale okazalo sie,ze otwór na sztyce od glowki ramy jest za duzy o 3mm i trzeba tuleje dorobic.Kruku nie miales z tym problemu?

Nie patrz na błędy, to tylko Sony Solniczka

mówisz o górnej półce? jeśli tak to miałem tak samo 

Tak,górna półka,robimy tulejke 1,5mm ścianka,zobaczymy czy zadziała :-)

Ja nieeem ale ja mam półkę od 750 chiba B)

nie spodziewałem się komfortu jak na turystyku jednak za bardzo lubie wygode i dlatego zwracam szczególną uwage na takie szczególy, jak ktoś tam si ekreci po miescie czy ogólnie pałuje to nie zauwazy różnicy. Jak dla mnie wystarczy "delikatnie" go zmiekczyć i bedzie idealnie, niestety ups to ups i ma taką a nie inną kulture pracy ( a własciwie jej nie ma )  i do tego niewielki skok. Teraz jest wszystko fajnie jak sie jeździ po równych drogach ale jak nie jest równo to jest piłeczka. Zmienimy oliwe i springi i zobaczymy co sie bedzie działo.

ps. dla tych hamulców warto udawać piłeczke :D

gsxr to typowy sport i tam konstruktorzy nie skupiali się tak na wygodzie, jesli ktoś chce mieć koniecznie upsy to najsensowniejszym rozwiazaniem byl by zawias od horneta

Cirus,a to nie jest tak,ze Bandit jest kilkadziesiat kilo ciezszy i upsy na miękkim ustawieniu sa bardzo dobite i pracuja na koncowym zakresie pracy?

najsensowniejszym rozwiazaniem byl by zawias od horneta

tak samo twardy jak cała reszta z z1000 jeszcze twardszy ;)

co do ustawień to róznica miedzy bardzo miekki a bardzo twardy jest prawie zadna takze tylko springi + olej. Spowodowane jest to głownie skokiem amora.

Edytowane przez Cirus

No to jak dasz "miętszy: olej i sprezyne, nie bedzie dobijac, przy tak malym skoku?

Swoja droga, juz gdzies czytalem, ze gosciu mial USD w duzym Bandziorze, a pozniej wrocil i tak do serii plus sprezyny progresywne. Nie pisal dlaczego.

No to jak dasz "miętszy: olej i sprezyne, nie bedzie dobijac, przy tak malym skoku?

nie bedzie.

ja miałem upsy od gsxr 600 i zawieszenie było za miekkie przy jeździe zostawało 3cm skoku, skręcanie sprężyn nic nie dawało, dobijało na każdej wiekszej nierównosci, teraz mam od 1000 i jest odpowiednia twardość przy jezdzie zostaje jeszcze 6cm skoku, ważną sprawą przy twardych zawieszeniach jest amortyzator skrętu

Edytowane przez darkstyx

• 2 weeks later...

sytuacja rozwiazana wlałem oliwe 5w i rozkręciłem wszystko na maxa i jest juz spoko czyli nie trzeba wymieniać spręzyn, już nauczyłem sie kłaśc go w zakręty na tym zawiasie i nie buja nim przy 160-180 tak jak na zwykłym zawiasie czyli dodatkowy plus, sztywnośc półek i wieksza srednica wszystkiego robi robote. Przy dwóch osobach i ostrym dohamowaniu badz duzych nierównościach nie dobił mi jeszcze czyli jest spoko.

nie wiem czy pisałem wcześniej ale mam zawias z gixa 750.