Skocz do zawartości

Jaką Kupić Spawarke

lenar
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie ostatnio coraz bardziej rozważam zakup spawarki do mego garażu, w wielu sprawach ułatwiło by to różnego rodzaju prace nie tylko przy moto. Tu nasuwa się pytanie jaką kupić? Na pewno chciałbym aby była możliwość spawania aluminium. Może ktoś coś poradzi? 

budżet myślę że 2-3tyś

W twoim budżecie mieszczą się dwa chińczyki, 17 lat w serwisie urządzeń spawalniczych.

Więcej pw :)

Do zastosowań stricte hobbystycznych wystarczy w zupełności Dedra 200A DESTi203P , za ok 1100zł taka  http://allegro.pl/spawarka-inwertorowa-200a-dedra-desti203p-tig-mma-i4034221628.html  Ja osobiście używam Mig'a Bestera, ale oczywiście alu tym nie zrobisz. 

Edytowane przez elspasoo

Zależy czy masz  w swoim garażu 230V czy może 3 fazy ( oczywiście  elektryczne :) ) I co najczęściej by ona spawała ,- są teraz fajne , małe spawarki inwertorowe np.http://allegro.pl/spawarka-inwertorowa-inwerter-igbt-250a-germany-i4029431963.html  która na potrzeby majsterkowania  powinna w zupełności wystarczyć . O ich  trwałości  itd się  nie wypowiem bo jej nie mam . Sam używam  od 15 lat  bestera 180A Kupionej za 100 zł :D

Alu nią nie zrobisz, od dwóch lat działam na inwertorze z casto za 300pln i nie narzekam, i mega plus ze rzucam 50m przedłużacza ogrodowego i spawam bez zająknięcia.

ma 3 fazy wiec z tym nie ma problemu

Podpinam sie do tematu

Tylko ja szukam spawarki migomat używana cena do 800zl,miałęm ugadanego Bestera 1500 za 550zl po czym koleś powiedział,ze sprzedał, a za tydzień wystawił za 1000zl wrrr

@ elpasso - każdym migiem pospawasz alu ale nie do każdego dostaniesz rolkę opdajnika drutu.

Trochę poczytałem i skłaniał bym sie ku półautomatowi mig/mag  ktoś coś poleci? w sumie mogę zrezygnować z aluminium 

I esab i bester dadzą radę pod warunkiem że spawania nie będzie dużo, do zastosowań garażowych w zupełności wystarczą.

Minusem tych urządzeń uchwyt spawalniczy montowany na stałe i zasilanie z jednej fazy,plusem natomiast to że są produkowane w Polsce i nie ma problemu z serwisem i częściami zamiennymi.

Na forum spawalnictwo polecają Magnum Snake (podobno w Polsce maja dobry serwis)

Osobiście zastanawiam się nad spawarką inwektorową MMA IGBT KRAFT&DELE 250A lub IGBT 250A GERMANY (obydwie w cenie poniżej 500 złotych i z dwuletnią gwarancją DOOR TO DOOR) - może macie już jakieś doświadczenia z tymi sprzętami? Spawarka do użytku amatorskiego.

Edytowane przez amfm

Na forum spawalnictwo polecają Magnum Snake (podobno w Polsce maja dobry serwis)

Osobiście zastanawiam się nad spawarką inwektorową MMA IGBT KRAFT&DELE 250A lub IGBT 250A GERMANY (obydwie w cenie poniżej 500 złotych i z dwuletnią gwarancją DOOR TO DOOR) - może macie już jakieś doświadczenia z tymi sprzętami? Spawarka do użytku amatorskiego.

szwagier ma takiego magnuma (lub coś identycznego- spawarka inwertorowa) fajny sprzęt, w domu daje radę no i zasilania na 230 to mega wygoda..... w ogóle jej gabaryty to duży plus, bierzesz pod ramię i idziesz gdzie chcesz :D 

mam w domu starego bestera STA 250, ale ma 3 fazy więc spawanie tylko w obrębie garażu, no i jej waga.... sam zastanawiam się na kupnem takiej inwertorowej za ok 500zeta

Lelon - myslałem że jesteś spec od drewna i napojów :D . Też mam starego bestera ( pancerna)  ale z  uwagi na wygodę  tez myślę o jakiejś małej inwertorowej na 230 V tak do 500 zł , coby przynajmniej elektrodę 4 uciągnęła bez klejenia (...) Ktos może jakąś  polecić ?

Edytowane przez Widmo80

od drewna

drewna się nie tykam(chyba, że blaty klejone na mikrowszczepy)  :) MDF, laminat, lakier, fornir to mój świat :P

a tak w temacie to szwagier ma dokładnie

Spawarkę inwertorową MMA-205 IGBT MAGNUM 200A

(opis z przypadkowej aukcji)

Urządzenie przeznaczone do spawania elektrodami otulonymi

stali czarnych, stali nierdzewnych , żeliwa oraz miedzi i brązu .

Mała masa spawarki 5,9 kg

Urządzenia sprzedawane jest z kablami MMA o długości 2,4m.

Posiada rzeczywiste funkcje :

HOT START - gorący start

ARC FORCE - prąd forsujący

ANTI STICK - układ odcinający w przypadku zwarcia 1-2 sek.

i do zastosowań amatorsko -  domowych, mogę ja z czystym sumieniem polecić, kosztowała ok 550zeta,

Edytowane przez lelon

http://allegro.pl/spawarka-inwertorowa-igbt250a-kraftdele-germany-gw-i4027405174.html  ja myślę o tej , ale jakoś ona na mnie patrzy skośnymi oczami - niby na innych forach piszą że spawa i ok, ale raczej wolę co juz ktos ma  i sprawdził w  boju .

Wszystko to chinole

Tylko w różnych obudowach

Przy zakupie stosuj zasadę "ile płacisz tyle wymagaj"

• 2 months later...

Odkopuję temat, bo dzisiaj mi przyszła  spawareczka ( kraft &delle  germania 250 A czy jakos tak - 520  z paczka wyszło) inwertorową oczywiście

Od razu test - płaskowniki 10mm ,elektroda 4  ustawiłem, pokrętłem 160 A Pierwszy iskier kontakt .....i zdziwienie

Jak to kulturalnie, a jednak agresywnie ciągnie . U mnie sprzęt nie ma lekko- wyspawałem pod rząd 3 elektrody i cud , miód malina , spawy pierwsza klasa .

w szoku jestem że tak mała rzecz na 230 v potrafi tak spawać ,o klejeniu nie ma mowy :)

Ciekawe kiedy się spyerdoli :) mam nadzieję że  nieszybko - dla mnie 10/10-polecam  i nie chcę innej.

Edytowane przez Widmo80

Do zastosowań stricte hobbystycznych wystarczy w zupełności Dedra 200A DESTi203P , za ok 1100zł taka  http://allegro.pl/spawarka-inwertorowa-200a-dedra-desti203p-tig-mma-i4034221628.html 

Ja 2 miesiące temu kupiłem Dedrę 200A tylko wersję inwertorową, też miło chodzi aczkolwiek jam nup jeśli chodzi o spawanie. Bardziej śmieszne jest to, że na Allegro one właśnie koło 1k chodziły a w castoramie jak pamiętam dałem 800zł chyba. Ani razu mi się jeszcze nie przegrzała i fajnie cichutko chodzi - tylko wentylator słychać. Za dzieciaka zawsze kojarzyłem sobie spawarki tylko transformatorowe i ich charakterystyczny głośny dźwięk :)

Edytowane przez obiezyswiat

Ze spawarki o której pisałem  jestem  b zadowolony -przedłużacz  taki zwykły i spawam co chcę od cieniutkiej blachy ( regulacja amperażu jest potencjometrem także mogę sobie nawet o 1 amper regulować ) po grube elementy - mocy nie brakuje , a obawiałem się tego najbardziej .

Zajebista sprawa i tyle .

• 3 years later...

Witajcie.

Odgrzewam starego kotleta na niedzielę.

Nosze się z zamiarem zakupu Chinola - Magnum Lizard 200 II.

Teoretycznie na moje potrzeby jest aż nadto, ale zastanawia mnie jak jest w praktyce.

Czy ktoś z was miał styczność z tym „sprzętem”?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Louder

Ja mam magnuma ale migomat. Nie ma się do czego przyczepić, porządny sprzęt w rozsądnej cenie.