Skocz do zawartości

Kaski Agv I Shark

Gość Balamanka
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem na etapie zamiany kasku, o ile to czego używam można nazwać kaskiem ;/ Mam budżet ok 700 zł i możliwość kupienia kasków firm AGV i Shark za jakieś 80-90% ceny. Niby mało ale jakieś 50-100 zł do przodu. I teraz pojawia się pytanie który ?? Myślałem nad Shark  S900C. Fajny bo z pompką, ale słyszałem opinie że pompki w kaskach lubią się psuć. Oglądałem też kask ( nie umie sobie przypomnieć której firmy) z wbudowanym bluetooth'em. Też w sumie fajna sprawa, szczególnie jak się często z kimś jeździ. Niestety w granicy 700 zł pompki i bluetooth'a w żadnym produkcie tych firm nie ma ;/ I mam życiowy dylemat. Ogólnie chciałbym się dowiedzieć jakie kaski tych firm polecacie i ew. innych firm godnych uwagi. 

Ps. Kask ma być do jazdy czysto turystycznej, więc jakieś sportowe tanie wersje mnie jak najbardziej nie interesują. No i oczywiście chce kask integralny. Fajnym patentem jest także zapięcie typu double D.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Ja mialen longway2 czy jakos tak i terAZ mam numo, agv longa nie polecam, totalne dno, numo jak narazie glosny ale nie ma sie co czepiac kasku za 1300zl. Wiec gites, ale zobaczymy za rok

Edit: co do sharka sprawdz moj temat z kaskiem w sprzedam, sprawdz rozmiarowke i moze z podbordkiem i antyfogem taniej cie wyniesie kupic moj kask bo jest jak nowka z 10 razy zalozony :P

Edytowane przez MotoGdynia

Ja bym uderzał w klasyczyny kask intergralny, bez zadnych bajerow typu pompki i bluetooth'y.

Mialem kiedys sharka s900. 

Porzadny kask wiec polecam.

agv nie bierz pod uwagę ,były tematy o tym strasznie słaba jakość . jestem posiadaczm kasków obu firm agv k4 i shark s900 mogę powiedzieć tak w skali jeden do dziesięciu, agv 1 ,a shark tak ze 7. mugłby moieć leprzą wentylację . te pompki ponoć wadliwe, ja nie mam więc się nie martwię .blenda fajna sprawa .jak się zdecydujesz na sharka bierz dobrze dopasowany trochę się uklepuje.pozdro

Jeszcze nie ale to świeży zakup. Ale kask tak jest dopasowany ,że pompki to raczej nie będę używał bo robi mi się dzióbek z japy.

AGV k4 ma duży plus bo jest kompozytowy. Samper z pompką problemów nie ma?

może i tak ale po roku est do wywalenia wiajer strasznie nie trwały a z wykończenia skuropodobnego złazi farba

Ludzie.. kupujecie kask dla pinloków, blend i wizjerów?!

Kask chroni Wasz łeb.

W tej cenie niestety shark to niższa półka, AGV przynajmniej spełnia jakieś normy i standardy..

Pomyśl, nie co się stanie jak ci zaparuje szybka, ale co się stanie jak (odpukać) zaj-biesz nim w krawężnik.

Balamanca: no albo zaufaj tym, co nawet nie potrafią pisać po polsku ;)

Wiadomo że bezpieczeństwo jest najważniejsze. Ale taki głupi pinlock może ci uratować życie bo zobaczysz dziurę, której z zaparowaną szybką byś zaliczył :) Tak pozatym to znalazłem parę kaskow agv i innych firm przecenionych z ok 1300 na 700 i chyba coś takiego kupię ( wyprzedaże z kolekcji 2013). Zobaczymy jak sie wszystko skończy i dam znać co kupiłem i czy warto.

agv nie bierz pod uwagę ,były tematy o tym strasznie słaba jakość . jestem posiadaczm kasków obu firm agv k4 i shark s900 mogę powiedzieć tak w skali jeden do dziesięciu, agv 1 ,a shark tak ze 7. mugłby moieć leprzą wentylację . te pompki ponoć wadliwe, ja nie mam więc się nie martwię .blenda fajna sprawa .jak się zdecydujesz na sharka bierz dobrze dopasowany trochę się uklepuje.pozdro

K4 to chyba najtańszy kask z AGVa, porównujesz go z jednym z najwyższych modeli sharka :D 

Kask ma przede wszystkim być bezpieczny, więc powinien mieć możliwie najlepszą skorupę, sharki wymienione (s900, s700) są z temoplastiku, być może to fajny materiał, ale jakoś lepiej mi z wiedzą, że mam na łbie włókno szklane i kewlar. Ponadto zapięcie w sharkach mimo, że wygodne, jak okazuje się w jednym z wątków na forum niekoniecznie jest bezpieczne.

Mam już 2 agva- pierwszy był leżakiem magazynowym, TI-Tech, fajny kask, pseudo welur ze starości faktycznie się wytarł. teraz mam S4 i takiego problemu nie ma. W AGV poduchy się nie uklepują a wypranie co jakiś czas przywraca im pełnię ciasnoty.

W starszych modelach wizjery faktycznie nie są trwałe i są wątłe, w sharku to gruba szyba, ponad 2 mm zdaje się, sztywna i fajna. Antifog w AGV to porażka, po roku z S4 muszę kupić jakieś fogcity, bo mnie krew zaleje, tym nie mniej nie mogę powiedzieć, żeby szyba się porysowała. 

Ja osobiście szukałbym właśnie sportowego kasku ze względu na bezpieczeństwo- w tej cenie z promocją powinieneś mieć AGV T-2 Albo GP Techa, jeśli chcesz cywilny i z blendą do Skyline i Horizon wszystkie są z włókna szklanego i węglowego. 

Samo wykorzystanie materiałów mówi też o tym jak kask będzie wyglądał po jakimś czasie- kaski z włókien zawsze są pokryte "zwykłym" lakierem, który jest łatwiejszy w utrzymaniu niż termoplastik, ponieważ ten nie jest malowany a barwiony, nie można więc ewentualnej ryski zapolerować byle pastą.

Teraz pewnie i tak kupiłbym HJC FG-15. 

Ja od siebie powiem ze kupiłem Shark S900C, jednak nie miałem jeszcze okazji sprawdzić go w akcji (jak na złość pochorowałem się).

Pierwsze wrażenie sprawia naprawdę miłe. Jest to mój pierwszy kask i nie bardzo mam go do czego porównać. Wcześniej jeździłem trochę w kasku pożyczonym (taki za 200 zł). Za tydzień może go w końcu sprawdzę :)

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalk 4

W AGV poduchy się nie uklepują a wypranie co jakiś czas przywraca im pełnię ciasnoty, jeśli chcesz cywilny i z blendą do Skyline i Horizon wszystkie są z włókna szklanego i węglowego.

Mam AGV Skyline już rok i mogę potwierdzić te słowa. Jedyny minus to wpadanie w wibracje przy wyższych prędkościach (nie mam porównania do innych kasków) ale ja mam nakeda.

Wysłane z mojego Xperia S za pomocą Tapatalka

Powiedzmy, że fanem prędkości nie jestem hahaha xD Ok, a tak na poważnie to właśnie w środę jadę do sklepów coś pooglądać. Kaski AGV najbardziej mi podpadają do gustu własnie z powodu kompozytów. Plastiki itd. to trochę syf bo po czasie tracą właściwości. Jednak bezpieczeństwo przede wszystkim, jedyny bajer jaki kask musi dla mnie mieć to blenda, z parowaniem można sobie poradzić, a gdy się jedzie wieczorem i nagle wjeżdża do lasu w okularach przeciwsłonecznych... No przeżyłem i nie polecam. Dlatego uznałem że lepiej kupić bezpieczniejszy kask niż jakiś z bluetoothem lub innym badziewiem bo to zawsze można dokupić. Także tego... Bezpieczeństwo i tyle.

Ps. Zna ktoś jakiś dobry sklep w okolicy Gliwic?? Jedyne które znam to bikerschoice, amr motor (czy jakoś tak) i moto-hybrid w zabrzu ale w ofercie wszystkich tych 3 nie ma kasków AGV, a na googlach nic ciekawego się nie pokazuje.

A tak na marginesie. Czemu tylko najlepsze kaski maja zapięcia typu double D które są najtańsze? Dla mnie to troszkę nie zrozumiałe. Po co wymyślać jakieś bezsensowne, psujące się i nie do końca działające klamry jak wystarczą 2 kółeczka? 

Edytowane przez Balamanka

Zdaje się, że w niektórych krajach, żeby na torze śmigać wymagane było lub jest DD, na pewno DD jest najbardziej niezawodne i poradzi sobie z nim każdy ratownik. Teraz są już systemy, gdzie po pociągnięciu dzyndzla można zdjąć kask i wypadają poduchy, tak, żeby nie szarpać w ogóle głowy (ot technika), ale DD tak czy siak najpewniejsze i póki specjalnie sam nie chcesz, to nie zapniesz za luźno. 

Ale jest w chuj niewygodne, jak masz długo nos to ciężko zakładać i ściągać kask bez rozplątywania, a przekładanie za każdym razem jest mega uciążliwe i postawię flaszkę temu kto nagra filmik jak robi to w rękawicach motocyklowych. :) 

Ja tez sie napalilem na sharka s900c ale sprzedawca mi go odradzil podobno maja kiepska uszczelke szyby i po pewnym czasie czuc przedmuchy w kasku, zamiast tego poradzil isc w Nolana chociaz te sa bardziej turystyczne niz sportowe ale idzie za nimi jakosc wykonania.<br /><br />Wyciapane z sokowirowki<br /><br />

Ale jest w chuj niewygodne, jak masz długo nos to ciężko zakładać i ściągać kask bez rozplątywania, a przekładanie za każdym razem jest mega uciążliwe i postawię flaszkę temu kto nagra filmik jak robi to w rękawicach motocyklowych. :)

To już możesz szykować flaszkę :) od 4 lat jeżdżę w kasku który ma DD i jakoś większego problemu już nie mam z tym zapięciem :D robotę mogą też moje rękawice robić bo zbyt grube nie są ( http://www.revzilla.com/motorcycle/alpinestars-s-mx-2-air-carbon-gloves-2011 )

Nie no, rękawicach motocyklowych a to jakieś szmaciaki na rower :D:P

Ja mam shark evoline 2. Przymierzałem go w Katowicach w 4ride (byli wtedy na dąbrówce małej) + ale po przymierzeniu i ustaleniu rozmiaru kupiłem w wawie (kolega będąc na delegacji odebrał) a cena była fajna bo gościu sklep likwidował.

Wnioski z szarka (wiem że pytasz o inny model) ale podam jego zalety i wady bo może Cię zainteresować:

Wady:

- wiatr dmucha przy zamkniętym kasku - ma się wrażenie że coś łazi po kasku (wszy to czy pająki z garażu?)

- głośny jest

- wielki - masz wrażenie że nocnik masz na głowie

- nie ma "pinloka" i czasem trzeba uchylić rankiem szybkę

- jak leje to i tak wolę starego lazera falcona z 2000 roku - toć to dziadek jak ja

Zalety:

- jak gorąco i jazda spacerowa to masz jet'a

- szczęka przepięta do tyłu powoduje że nie chce głowy wyrwać przy szybszej jeździe

- możesz zapiąć szczękę i otworzyć szybę (sama blenda chroni przed wiatrem i słońcem), a zawsze ortodonta ma mniej roboty

- łatwo się zakłada (podobno nie ma problemów z brylami)

Z sharka chyba zrezygnuje, Powód to termoplastik o którym jak czytałem to straszny badziew. Aktualnie rozglądam się tez za scorpion'ami, mianowicie modele 500 i 700. Jeszcze muszę znaleźć w pobliżu jakiś sklep gdzie maja ofertę z AGV. Bo rozglądam się za AGV horizon. Nie zna ktoś przypadkiem jakiegoś sklepu w okolicy Gliwic gdzie takimi kaskami handlują?

Edytowane przez Balamanka

Przymierzalem scorpiona gdy szukalem kasku Dla siebie I powiem ci ze lipa troche, przy probie poruszania kaskiem na boki zeby sprawdzic czy dobrze lezy bylo slychac trzaski "plastiku" wiec odpuscilem.

Sent from my HTC Desire HD A9191 using Tapatalk 2

Edytowane przez Rubin87

Witam. Dzisiaj moja ukochana małżonka podczas ubierania ciuchów na moto zrzuciła mójego sharka z około 1.5m na kostkę brukowa, następnie kask pokonał tocząc się około 5m. Na kasku poza kilkoma drobnymi kropkami (w miejscu którym upadł) nie ma najmniejszego śladu, szyba też bez uszkodzeń. Wadą s900c jest wentylacja która mam wrażenie niezależnie od ustawienia działa tak samo. Wiem ,że ma się to nijak to jakiegoś zdarzenia drogowego ale na pewno nie jest to delikatne tworzywo.