Skocz do zawartości

Ogłoszenie Trybunału Konstytucyjnego

Cysior
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Na starcie - jeżei popełniłem błąd i nie w tym dziale piszę, bardzo proszę admina o przerzucenie tematu.

Sprawa dotyczy fotoradarów i konkretnego wskazania sprawcy, a nie wskazywanie na żądanie sprawcy.

Zapraszam do zapoznania się z treścią i artykułem.

Orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego

http://trybunal.gov.pl/rozprawy/komunikaty-prasowe/komunikaty-po/art/6756-wskazanie-sprawcy-wykroczenia-drogowego/

Artykuł

http://3obieg.pl/trybunal-konstytucyjny-wszystkie-pieniadze-za-mandaty-z-fotoradarow-musza-zostac-zwrocone

A o właśnie otrzymanym wezwaniu do wskazania sprawcy wykroczenia zarejestrowanego przez FOTORADAR - dam znać jak o wyniku.

Edytowane przez Krzysztof
Przeniesienie do innego dzialu

Hmm ciekawe. Oby dali krok po kroku jak to przeprowadzić. Na razie przychodzą mi 3 zdjęcia, puki co poczta nieodebrana :P

Po pierwsze, temat nie w tym dziale (co to ma wspólnego z PBC)?

Po drugie, byłbym ostrożny z bezwarunkowym przyjmowaniem tego co piszą na tym (mocno upolitycznionym a więc nie do końca wiarygodnym) portalu. Jak widać po komentarzach użytkowników pod poprzednimi artykułami, jakoś nikt kto kierował się ich wskazówkami nie chwali się że pozytywnie przebrnął przez anulację / odwołanie od mandatu.  Zauważ też, że autor tych artykułów odpowiada tylko na wybrane zapytania/przypadki, te pozostające w sprzeczności z jego wykładniami pozostawia bez odpowiedzi.

Tu można liczyć tylko na to, że jak nikogo nie wskażesz (olejesz pismo lub np odeślesz pokreślone tak jak ja zrobiłem) to odpuszczą, bo nie będzie im się chciało iść do sądu.

EDIT: najnowsze wieści są takie, że ITD ma kompletnie odwrotną interpretację orzeczenia TK niż Pan z portalu 3obieg.pl . Wg nich oznacza ona, że ITD jak najbardziej może karać za niewskazanie sprawcy i obecnie ITD zastanawia się czy nie wysłać ponownie wezwań do wszystkich, którzy sprawcy nie wskazali (czyli też do mnie :) )

Edytowane przez zoozka

• 2 months later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.