Skocz do zawartości

Wymiana Oryginalnej Lampy Na Akcesoryjną Albo Street Fighter

Gość fox
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

ale przewód do lampy to jest w wiązce i kończy się kostką podpinaną do żarówki. Gumki są dokładnie po to aby nie przetrzeć wiązki przewodów o ostrą krawędź obudowy lampy.

aaa i jest jeszcze krótki przewód i mała kostka do żarówki pozycyjnej, ale to już w lampie o ile dobrze pamiętam

Edytowane przez miszi

Dzięki za wyjaśnienie. Sądziłem, że wiązka jest razem z lampą i gdzieś tam po drodze łączy się za pomocą kostki z wiązką w motocyklu.

Jeśli tak, to wszystko w porządku.

Od żarówki pozycyjnej odchodzą dwa przewody zakończone wsuwkami.

Teraz będę musiał jakoś ogarnąć przeróbkę przewodów i Bandzior nabierze oryginalnego wyglądu :D

• 3 months later...

witam

zakupiłemoryginalną lampe w dobrejcenie oraz oryginalne uchwyty. Oile z podłaczeniem alektryki bede musiał się troche pobawi tak mam jedno pytanie.

Jakwłoży oryginalne uchwyty na lagi? Czy trzeba odkreci/poluzowa obie poki i wysunąc lagi czy mozna np bezkolizyjnie odkręci kiere i tylko górna półe aby wsunąc te uchwyty na lagi?

Dodatkowojakpoprawnie mają iśc te mocowania? http://uchwyt.net.pl/p/2014/08/suzuki-bandit-600-1200-uchwyt-mocowanie-reflektora-4455217649.jpg

jedno ma jeszcze jakis otówr ale nie wiem na co to jest. Jakiś kabel chyba tamtedy przechodzi. Nie moge znaleźc żadnego zdjęcia bliskolampy jak to ma by załozone.

Włącz se chłopie jakiś słownik bo w oczy jebie od tych błędów.

Wystarczy górną półkę zdjąć.

Na zdjęciu masz wewnętrzne strony mocowań, montujesz uchwytem na kierunek do dołu.

I pisz staranniej...

Edytowane przez GreGF

ee klawiatura nie domaga, bede sie starał, może młotkiem bede udeżał

a czy żebyzdjąc górną półke trzeba odkręcic tą sróbke na głowce ramy ?

yy no raczej:P

Dobra zrobione ale dzieki za pomoc. 

Edytowane przez neodaro

• 6 months later...

Witam, chciałbym założyć do Bandita podwójną lampę i zastanawiałem się nad zespoloną jak na tej aukcji: http://allegro.pl/lampa-podwojna-zespolona-przod-czarny-mat-czarna-i5738395208.html

Wiecie czy taka lampa na 2x żarówki H4 podejdzie bez problemu czy za bardzo obciąży wiązkę i lepiej szukać takiej H1 + H7?

Mam taką podwójną tylko nie wiem jakie zarówki tam mam chyba H4+H7,ogolnie z mocowaniem nie ma problemu,tylko ciezko upchac te wszystkie kable gdzieś,ale jest to do ogarnięcia :D

U Ciebie w lampie jest jedna mijania a druga na drogowe czy jak to wygląda? W nocy fajnie daje taka lampa? ;)

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Devuldeath

Tak w lewej jest mijania a w prawej swieci postojówka,a jak przelącze na drogowe to lewa gasnie a zapala sie prawa.Hmm powiem Ci ze nawet to swieci,zarówki mam jakies niebieskie co to niby wiecej swiatła dawają...ale wydaje mi sie ze na ori lepiej świeciło  :usmiech:

Dzięki za informację ;) Poczekam i zobaczę co inni jeszcze powiedzą na temat zespolonej. Z dwóch na raz powinno być więcej światła tylko nie wiem jak z tą wiązka wtedy czy wytrzyma bez problemu ;)

Myśle ze spokojnie powinna wytrzymać,poszukaj moze jakiejs uzywki,ja swoją wyrwałem za stówke a jest jak nowa :D

Edytowane przez mlody250

Miałem taką lampę (wisi w dziale Sprzedam, tyle, że srebrna) i miałem w niej 2 x H4. Z wiązką nic się nie działo. Kostka była nadtopiona ale nie wiem dlaczego. Zobaczyłem to dopiero podczas demontażu lampy.

Edytowane przez kitza

Miałem taką lampę (...) i miałem w niej 2 x H4. Z wiązką nic się nie działo. Kostka była nadtopiona ale nie wiem dlaczego. (...)

Gdy masz jedną h4 (55 60W)

Amperaż w przedziale napięcia 12-15V (wg I=P/U) wynosi 3,67-4,58A na mijania i 4-5A na drogowych.

Gdy puścisz prąd na dwie h4

Będziesz miał 7,33-9,17A na mijania i 8-10A na drogowych w przedziale 12-15V.

Wg tabelki

tabelka.jpg

wypadałoby zmienić kable na minimu 1mm i adekwatną kostkę (co nie jest aż takie trudne)

Ale biorąc pod uwagę spadki napięcia w aku, to 1,5mm byłoby bardziej odpowiednie.

Nadtopiło kostkę, co świadczy o tym, że jednak coś się stało. Myślę, że wypadałoby sprawdzić przewody, bo spalona wiązka w trasie to nic przyjemnego (minimum 4 godziny, jeśli masz ze sobą lutownicę gazową i pogoda sprzyja...)

Edytowane przez GreGF

@up

Powiedz mi czy dobrze rozumiem. Wtedy takie kable 1,5mm trzeba dla swiatel mijania i drogowych pociągnąć od kostki do bezpiecznika czy dokąd? Bezpiecznik też pasuje na 15A wtedy zmienic?

Myślę, że najłatwiej byłoby to zrobić na przekaźnikach. Od aku puścić kable 1,5mm do świateł, a te przewody, które obecnie idą do lampy dać jako aktywację przekaźników. Spróbuję Ci to jutro rozrysować.

ihost_1448233741__przekaznik.jpg

kostkę starej lampy podpinasz do 85 i 86 (obojętnie gdzie plus a gdzie minus)

nowy (grubszy) kabel z aqu do 30, 87 (też grubszy) do nowej żarówki, masa nowej żarówki idzie drugim kablem z aqu (rownież tym grubszym)

kable nowe daj 1,5 (odrobinę grubsze niż 1mm2 - a mniej będzie kłopotu jak by się któreś z żył przełamały) - Gregu ma rację!

a i gdybyś chciał drugą lampę podpinać to drugi przekaźnik, a plus i minus już nie ciągnij z aqu tylko rozdziel "plus" przed stykiem "30" pierwszego przekaźnika i "masę" - przed kostką lampy

paniatno?

ps - i staraj się w żarówce ułożyć styki tak jak w starej oprawce (plus i masa w tych samych miejscach)

niby to nie ma znaczenia elektrycznego ale "porządek być musi !"

Edytowane przez syku
  • Upvote 1

Dzięki za rozpisanie. Z podpieciem drugiej lampy to chodzi Ci o światła dlugie, bo w lampie oba reflektory idą przez jedną kostkę? A i styk 87a zostaje pusty tak? Robiąc na przekaznikach nie muszę dawać dodatkowych bezpiecznikow?

Edytowane przez Devuldeath

87a zostaje pusty.

Druga kostka to długie

Dodatkowy bezpiecznik na kablu od aqu być powinien

Dobrze że o nim przypomniałeś.

Ja dałbym jeden bezpiecznik na obydwa światła.

• Upvote 1

Dzięki wielkie za pomoc.

Czyli podsumowując kupuję 2 takie przekaźniki: http://allegro.pl/przekaznik-samochodowy-12v-30a-z-podstawka-5-pin-i5728990471.html

Od ori kostki przez jeden ciągnę światła mijania, a przez drugi długie i to do nowej kostki od lampy? A bezpiecznik 10A czy 15A?

Daj 10 ale pod kanapę wrzuc 15 na wszelki wypadek
Normalnie nie jexdzi się na podwójnych
Jak wytrzyma to tak zostaw. Bezpiecznik nie powinien być mocniejszy niż kable do niego

EDIT:

Przekaźnik z linku będzie dobry.

Edytowane przez syku

No i Syku pozamiatał :P

Nic dodać nic ująć ;)

Wielkie dzięki za pomoc. Teraz nic tylko podpinac i testowac. ;)