Skocz do zawartości

Cb Radio I Motocykl. Praktyczne Uwagi Użytkowe I Techniczne.

Gość therminator
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

W samochodzie używam CB od ponad 15-u lat. Byłem ciekaw jak będzie się sprawować na motocyklu.

Przed sezonem 2014 zamontowałem CB radio w moim GSX-ie.

Poniżej skondensowany komentarz na bazie własnych doświadczeń i spostrzeżeń.

Co do radiotelefonów: do montażu na moto, to nie ma dużego wyboru. Albo Alan 42 albo Intek 520.

Z anten to tylko helikalne albo o podobnych właściwościach (głównie firmy Sirio) - do 1m długości. Żadnych z cewkami - z uwagi na zbierane zakłócenia i gorszy zysk. Oczywiście pod uwagę należy brać tylko wersje montażowe. Magnesówki są nie przydatne - wiadomo dla czego ;-).

Zalety:

- takie same jak w samochodzie (korki, ostrzeżenia przed przydrożnymi myśliwymi, popyszczenie na puszkarzy).

- pierwsze zaoszczędzone punkty w tym sezonie. A to dopiero jego początek...

Wady:

- większe zakłócenia

- mniejszy zasięg

- nieco większa upierdliwość obsługi - a raczej brak tej możliwości.

Generalnie jestem bardzo zadowolony i radio zostanie na stałe w motongu.

Co więcej, polecam CB na moto, kolejnym zastanawiającym się nad potrzebą jego instalacji.

Jak by ktoś chciał poczytać, znacznie więcej uwag użytkowych i technicznych znajdzie pod linkiem: http://inazuma.m4i.pl/?p=279

Chciałem napisać coś krótkiego, ale w trakcie pisania okazało się, że chcąc opisać temat dokładnie popełniłem prawie 5 stron zwartego tekstu.

Zachęcam do przeczytania i konstruktywnych komentarzy, zarówno na forum jak i blogu.

Serdecznie pozdrawiam

T.

jakieś zdjęcia by się przydały,

da rade odbierać np. alan 42 na oryginalnej antenie? czy trzeba koniecznie przykręcać bata do motocykla?

Miałem w Kawasaki Versys 2x CB i 2x zestawy słuchawkowe (jeszcze gdzieś leżą)- pomysłem był intercom przez CB :-P

niestety ręczniaki mogły działać tylko na bateriach - podłączenie zasilania z aku robiło wielkie zakłócenia :-/

Jak w Bandicie nie robi to muszę pomyśleć 1-dno radio zostało :-)

tak można działać na org antence... ale zasięg będzie mizerny :-P

ja miałem zrobiony uchwyt do radia przy kierownicy... = można było zmieniać kanały :) i regulować lewą ręką w trakcie jazdy :-)

myślałem nad jakimś uchwytem ala gopro ches mount co by zamontować przy ramieniu połączyć kablem do kasku, zasilanie na baterii, wykluczyło by to problem z kablami,

jeśli taka standardowa antena ma zasięg do 1km, to chyba wystarczy na porozumienie się  z mijającym mobilkiem?

dorzucę też swój głos w temacie.

CB chciałem wstawić już w zeszłym roku - ale jakoś nie poukładałem sobie tego do kupy tak jak chciałem

Ten post przywrócił moje myślenie w temacie

1. wiem że antena musi być nie za długa i przykręcana na stałe - myślę o jaimś płaskowniku przymocowanym do stelaża kufra centralnego

2. radio - powinno mieć regulator RF i wypadałoby aby miał automatyczną regulację szumów (w puszcze mam presidenta johny III i jestem z niego zadowolony)

3. oglądałem lafayette venus - ale nie ma RF

kusi mnie wstawienie np takiego johny'ego właśnie po płytę kufra i zrobienie przystawki regulującej polegającej na wstawieniu potencjometrów gdzieś z przodu - natomiast regulację potencjometru odwzorować serwomechanizmem na potencjometry radyjka (aby nie wprowadzać zmian w cb).

Aby nie zwariować to myślę o wstawieniu głośnika (po co mi to w kasku skoro małe głośniki przenoszą głównie wysokie tony czyli szumy) - a niechaj gra sobie - w końcu silnik też słychać

Jakoś mam wątpliwości co do słuchawek - poza tym "kopnięcia" mocniejszym sygnałem mogą być nieciekawe w skutkach.

Może jak w końcu opanuję szczegóły to doprowadzę do końca temat

Edytowane przez syku

Witam , mam CB Alan 42 w motorze około 3 lat.

Radio zamontowane w kufrze, zasilanie po stacyjce na stałe. W momencie właczenia zapłonu automatycznie uruchamia się CB. Aby uzyskać SWR na noramlnym poziomie - 1,6-1,8 musiałem nawinąć wewnątrz kufra cały przewód CB - na krótkim nie dało sie ustawić. Antena też jest zamontowana do kufra. Wewnątrz jest porządny kawał blachy obszyty materiałm , który masuje antenę.

Dodatkowo masa z kufra jest podłaczona kawałkiem blachy z ramą motocykla. Przez pewien czas masa była połaczna plecionką z masy od malucha - ale nie zdało rezultatu  - było gorzej.

Do Alana mam podłączony zestaw BPA100 i przez bluetooth łączy się z BT NEXT  przy kasku. Obecnie BPA 100 coś nie chce współpracować po zimie - musze sparować  urządzenia, na razie chodzi na kablu.

Działanie ogranicza się do prędkości około 120km/h  - szybciej duże szumy - chyba że nadawca jest blisko. Straszne zakłucenia z wtryskiwaczy, alternatora itp. Zasięg około2-3 km.

Zazwyczaj zwalniam do 90 nasłuchuję co w drodze i dalej jazda.

Reasumując w dłuższe trasy fajna sprawa, kilka razy dupę uratowała.

Radio ustawiam raz na początku sezonu i w zasadzie więcej nie raguluję - chodzi mi o głośność i takie tam ragulacje.

P.S. Jeżeli kogoś interesuje mogę wrzucić kilka fotek (w wolnej chwili bo nie mam na razie zdjęć)

Edytowane przez Pasek90

wrzuć - chyba spróbuję postawić moją magnesówkę i sprawdzić tego presidenta (aby sprawdzić jakie zakłucenia idą od samego motocykla)

ja mam układ który dostaje impulsy z koła do liczenia przebiegu - mogę je wykorzystać do obliczania prędkości i zrobienie automatycznego sterowania głośności w zależności od prędkości.

Bo przy sterowaniu serwem zawsze można trochę podkręcić

Witam , tak to u mnie wygląda. Tak jak pisałem chwilowo do radia podłączony kabel do odsłuchu bo BPA nie współpracuje.

efd1437a1d6981d4.jpg

ca3bc2578d47db0f.jpg

ff3d258d7a7b179a.jpg

Tan element widoczny za radiem o obszyty materiałem to blacha - masa . Jest do niej przykręcona antena . Masa jest tak wyprofilowana  - docięta że idzie za gniazdo zapalniczki i tam przez śrubę masuje z motorem.

Wygląda to tak sobie , ale kufer nie stracił swojej funkcji a wczasie jazdy nie widać :). Tylko przy tak zamocowanym przewodzie antenowym udało się uzyskać w miarę normalne SWR.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Pasek90

A nie lepiej zamiast bawić się w całe te instalacje i okablowanie zarzucić do smartphona janosika i słuchawke do ucha lub tel przymocowac uchwytem do kierownicy??? Korzystam w ten sposób i zawsze sie sprawdza jak jest jakis patrol wypadek czy cos takiego .

Jak instalowałem CB janosik chodził w pieluchach a może nawet  jeszcze się nie narodził :)

teraz sie już rozwinął całkiem całkiem i ma sporo userów. Po krajówkach się sprawdza, a nawet jeżeli ktos nie zaznaczył alertu o policji to w pamięci programu zostaje że kiedys tu stali więc asekuracyjnie można zwolnic.