Skocz do zawartości

Oświetlenie - Kierunkowskazy - Pytania I Problemy

camillo87
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

potrzebuje rady bo już zgłupiałem. Padł mi prawy tylny kierunkowskaz w gsf 600 98r. Żarówki normalne halogeny BA9S 12V 23W. Kupiłem nową żarówkę wymieniłem i nic. Nie działa. Sprawdziłem miernikiem prąd dochodzi. Poczyściłem całe to ustrojstwo, w które wchodzi żarówka, nic to nie dało. Rozebrałem lewy tylni kierunek zmierzyłem prąd wskazania niemal identyczne jak w prawym. Podłączyłem żarówkę do lewego działa, podłączam do prawego i nic. Sprawdziłem bezpieczniki wszystkie są ok. Jak włączam kierunek w prawo to przedni działa i miga szybciej bo ma mniejszy opór ale tylni nie działa. Lewe kierunki działają mrugają z normalną prędkością.

Gdyby wina leżała po stronie przerywacza to przedni też by nie działał? Nie wiem co dalej mogę wykombinować, prąd jest, żarówka sprawna ale nie działa. Jakieś jajca. Sprawdzałem po kolei kabelki idące od kierunkowskazu i wyglądają dobrze. Nie są przetarte ani nigdzie odłączone.

Dodam że musiałem odciąć przewód od podświetlenia tablicy rejestracyjnej, bo przy próbie wymiany żarówki od podświetlenia tablicy urwałem gwint :) Uciąłem ten kabelek i będę zakładał nowe podświetlenie na razie owinąłem ten przewód taśmą izolacyjną żeby nie robiło zwarć. Czy to może mieć jakiś wpływ? Proszę o jakieś rady bo mi się pomysły skończyły.

Cześć,

potrzebuje rady bo już zgłupiałem. Padł mi prawy tylny kierunkowskaz w gsf 600 98r. Żarówki normalne halogeny BA9S 12V 23W. Kupiłem nową żarówkę wymieniłem i nic. Nie działa. Sprawdziłem miernikiem prąd dochodzi. Poczyściłem całe to ustrojstwo, w które wchodzi żarówka, nic to nie dało. Rozebrałem lewy tylni kierunek zmierzyłem prąd wskazania niemal identyczne jak w prawym. Podłączyłem żarówkę do lewego działa, podłączam do prawego i nic. Sprawdziłem bezpieczniki wszystkie są ok. Jak włączam kierunek w prawo to przedni działa i miga szybciej bo ma mniejszy opór ale tylni nie działa. Lewe kierunki działają mrugają z normalną prędkością.

Gdyby wina leżała po stronie przerywacza to przedni też by nie działał? Nie wiem co dalej mogę wykombinować, prąd jest, żarówka sprawna ale nie działa. Jakieś jajca. Sprawdzałem po kolei kabelki idące od kierunkowskazu i wyglądają dobrze. Nie są przetarte ani nigdzie odłączone.

Dodam że musiałem odciąć przewód od podświetlenia tablicy rejestracyjnej, bo przy próbie wymiany żarówki od podświetlenia tablicy urwałem gwint :) Uciąłem ten kabelek i będę zakładał nowe podświetlenie na razie owinąłem ten przewód taśmą izolacyjną żeby nie robiło zwarć. Czy to może mieć jakiś wpływ? Proszę o jakieś rady bo mi się pomysły skończyły.

Odpowiem sobie sam :) Przerywacz był ok cykał przy załączaniu kluczyka, lewe kierunki działały, prawy tylko przedni. Poszedłem po przewodach rozkręciłem po drodze kostkę. Obciąłem końcówki, zdjąłem izolację i skręciłem na nowo. Wyjąłem jeszcze takie wciskane końcówki oczyściłem pilnikiem na błysk. Wpiąłem z powrotem i DUPA XD. Nie działało, prąd dochodził do oprawki jak wcześniej. Pojechałem po pomoc do swojego kolegi mechanika opowiedziałem wszystko i poprosiłem o pomoc. Podszedł poprosił o włączenie kierunku pstryknął palcem w kierunkowskaz i TADA działa. Tak więc było to nie wiadomo co, bo sam pukałem i stukałem w oprawkę i nic. Pomogły ręce, które leczą.

• 6 months later...

Heloł :) ktoś zaużywał takich kierunkowskazów jak w linku poniżej? Jakieś opinie? :)

http://allegro.pl/kierunkowskazy-mocne-led-e1-przerywacz-4-szt-i6589810869.html

Ja mam takie. Świecą nawet dobrze ale jakoś na S-ce nie do końca mi się podobają. Planuje je w niedalekiej przyszłości zmienić.

Do mnie właśnie leci taki komplet z Chin (cena na Ali 22,48zł za 4 sztuki, bez przerywacza, bo ten kupiłem już wcześniej) - dokładnie taki jak w twojej aukcji.

W tym momencie mam założone takie 'cuda' z tyłu, ale jeden się przepalił, a ten, który został świeci straszliwie słabo.

KIERUNKOWSKAZY-LED-STRZALKA-HOMOLOGACJA-

Edytowane przez patryq

Zastanawiam się właśnie czy kupić na allegro za 70 z przerywaczem czy zamawiać z alli... problem w tym, że nie mam konta walutowego a nie wiem jak PKO zapatruje się na prowizje przelewów zagranicznych...

Zastanawiam się właśnie czy kupić na allegro za 70 z przerywaczem czy zamawiać z alli... problem w tym, że nie mam konta walutowego a nie wiem jak PKO zapatruje się na prowizje przelewów zagranicznych...

a po co Ci na aliexpresie konto walutowe?

sprawdź ofertę czy sprzedawca dopuszcza płatność przez "Przelewy24"

jeszcze się nie spotkałem z tym że nie mogłem tam płacić przez Przelewy24 (a to jak peju na alledrogo)

kurs 1 dolca różnił się od NBP o 0,06zł - czyli prowizja du..y nie urwała

a po co Ci na aliexpresie konto walutowe?

sprawdź ofertę czy sprzedawca dopuszcza płatność przez "Przelewy24"

jeszcze się nie spotkałem z tym że nie mogłem tam płacić przez Przelewy24 (a to jak peju na alledrogo)

kurs 1 dolca różnił się od NBP o 0,06zł - czyli prowizja du..y nie urwała

przelewy24 (i w tedy przewalutowanie po ich kursie) albo płatność kartą (i po cenach dewiz pko: https://www.pkobp.pl/waluty/ )

Edytowane przez Hote

Sory ale kierunki wygladaja jak jajko sadzone...ksztalt anatomiczny wole japonska technologie

Edytowane przez Maryusz

Fakt - kształt specyficzny, ale szukałem czegoś co świeci w przeciwieństwie do słabszych LEDów z Allegro - te są na prawdę jasne.

No i cena... Lepsze, markowe LEDy kosztują już sporo. 

Szukałem używanych oryginalnych kierunkowskazów, ale ceny są kosmiczne w porównaniu z chinolami.

A moze nie od bandita .??tylko gdybam. Bo twoj mitor i nie musisz brac mego np . Zdania pod uwage. Tylko wiem jak to z chinolami jest.......

A widzisz - tego nie przemyślałem, żeby zrobić przeszczep z innego moto... 

Od razu szukałem albo oryginału, albo czegoś LED-owego.

Z mojej perspektywy - chodziło mi o ilość światła.

Pięknem to one nie grzeszą, ale zobaczymy jak będzie to wyglądało na moto.

Koszt niewielki, bo tak jak pisałem ~25zł za cztery sztuki więc w razie czego nie będę za nimi długo płakał  :usmiech:

Te, które mam obecnie są tak słabe, że w słoneczny dzień nie ma szans, żeby ktoś z tyłu je zauważył.

A dla bardziej wnikliwych - znalazłem małe porównanie kierunkowskazów do moto <LINK>

Edytowane przez patryq

• 3 years later...

Witam, więc tak planuje i muszę zmienić kierunki w moim Bandycie. Znalazłem dwie opcje jedna to zwykła żarówka https://allegro.pl/oferta/kierunkowskazy-uniwersalne-zarowka-12v-21w-para-8369685160?utm_medium=app_share&utm_source=facebook , druga opcja to ledy taki zestaw: na tył https://allegro.pl/oferta/kierunkowskaz-led-mini-strzalka-biala-homologacja-6961017482?utm_medium=app_share&utm_source=facebook na przód https://allegro.pl/oferta/kierunkowskazy-led-homologacja-2-szt-para-tuning-7505086049?utm_medium=app_share&utm_source=facebook do tego przerywacz https://allegro.pl/oferta/przerywacz-kierunkowskazow-led-zarowkowych-suzuki-7970404235?utm_medium=app_share&utm_source=facebooki rzecz jasna w obu opcjach zaślepki https://allegro.pl/oferta/zaslepki-kierunkowskazow-suzuki-zaslepka-gsf-gsx-r-6951553220?utm_medium=app_share&utm_source=facebook I teraz pytanie, która opcja była by lepsza, czy w ogóle pakować się w ledy w tej kasie czy lepiej wziąć na zwykłej żarówce i nie pajacować z ledami. Chce być widoczny na drodze, ma byc widać że kierunek włączyłem, żeby w jakąś puszke nie przydzwonić niechcący. A może któryś z forumowiczów ma coś do dodania w tej kwestii. Przejrzałem forum i odnalazłem temat apropo kierunków led ale z 2019r. chyba, że coś przeoczyłem. Znalazłem też kilka opcji na kierunki na żarówce 12V23W ale zastanawiam się czy jak założy się żarówki bardziej łakome na waty kierunki nie zrobią się zbyt leniwe?

Pozdrawiam

Wczoraj widziałem moto z podobnymi - prawie nie było widać jak świecą.

2 godziny temu, jacek1 napisał:

Wczoraj widziałem moto z podobnymi - prawie nie było widać jak świecą.

Mówisz o ledach mam rozumieć??

Nie mam pewności czy to były ledy, ale strasznie słabo świeciły.

14 minut temu, rafix napisał:

Temat kierunków był już poruszany na forum. Poszukaj

Owszem widziałem temat z 2019 r bodajże i był.to chyba najmłodszy w tej kwestii a od tego czasu pojawiły się nowe produkty itd. więc pytam grzecznie co i jak z tym zrobić by miało to ręce i nogi.

Oryginały montuj.

Nie ma znaczenia że posty tematy stare.  Podpinasz się pod istniejący już temat co by zbędnego bałaganu nie robić na forum

• Like 1
  • Upvote 1

Godzinę temu, rafix napisał:

Oryginały montuj.

Nie ma znaczenia że posty tematy stare.  Podpinasz się pod istniejący już temat co by zbędnego bałaganu nie robić na forum

Ok będę pamiętał na przyszłość :)

wole zarowki.po1. ma homo. po 2 nie ma probl.na przegladzie. po 3 swieca lepiej. po 4 jak go h...j strzeli to przewaznie do kosza... .po 5  w podrozy. wymueniam zarowke i po problemie..

• 3 weeks later...

Witam

Opisze jaki mialem problem ze zmianą kierunkowskazów na led.
Mam yamahe fzr 600 91r.

Kierunki zamontowane przez poprzedniego właściciela nie byly oryginalne. Byly żarówkowe ale strasznie slabo świeciły.
Wiec kupilem zwykłe ledowe na ali.
Przerywacz zamontowalem 3 pinowy do ledów i zaczalem zmieniac kierunki. Zdziwilem sie bardzo kiedy uruchomilem przełącznik a światla zaczely działać jak awaryjki (w tym modelu nie bylo fabrycznie takiej opcji).
Zacząłem szukać o co chodzi. Zamontowalem 4 pinowy przerywacz ale nic on nie dał.
Po zbadaniu instalacji multimetrem okazalo sie ze kable lewej i prawej strony mają gdzieś przejscie.
Stycznym punktem okazała sie kontrolka kierunków przy liczniku.
Sprawe załatwiłem w ten sposób, że kupilem 2 diody przepływowe 3 ohm i umiescilem na kablach wchodzących do licznika bez rozbierania czegokolwiek.
Teraz wszystko dziala, a ja jestem bardziej widoczny przy sygnalizowaniu skrętu.

• Upvote 1

👍👍👍👍

z ledwo widocznymi kierunkowskazami spotykam się często, ludzie nie zdają sobie sprawy z ryzyka.....