Skocz do zawartości

Oświetlenie - Kierunkowskazy - Pytania I Problemy

camillo87
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy i koleżanki czy ktoś z was montował kierunki z tej aukcji i może powiedzieć czy warto? Szukam kierunków żarówkowych aby nie bawić się z led i w sumie jedynie te wydają mi sie sensowne.

https://allegro.pl/oferta/kierunkowskazy-zarowkowe-trapez-para-2-szt-7453096355?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Moim zdaniem słabe żarówki powinny być 21W  mogą za szybko migać to raz dwa najważniejsza sprawa widoczność a tu bym nie szedł na kompromisy. 

Możesz polecić jakieś lepsze? Ułamał mi sie tylni prawy kierunek i chciałem przy okazji wymienić je na białe

Ja w swoim nie wymieniałem tu nie pomogę niestety 🙂 ale zwróć uwagę żeby były dobrze widoczne. 

Mój pękł w miejscu zaznaczonym na foto , oczywiście obleciałem to czarną taśma i trzyma , ale wkurza mnie takie druciarstwo i muszę mieć nowe 🙂 niestety nie znalazłem oryginalnego więc szukam zamienników

IMG-20200809-204722.jpgrussian image hosting site

Tyle że tu też chyba żarówki 10W  może niech ktoś podpowie jak z widocznością przy tej mocy 

• 2 weeks later...

jeśli jesteś zainteresowany to ostatnio znalazłem w szafce kierunkowskaz chyba fabryczny z 1998roku

spacer.png

spacer.png

Chyba jest jakis problem z foto bo sie nie wyświetla

23 Watt czy 21 Watt żarówki będą świeciły tak samo sprawdzone. Miałem ten problem w żarówkach z Yamahy Virago wersja USA tam był żarówki jakiejś dziwnej mocy chyba nawet 25 watt i trzonki miały w innym miejscu te dzyndzle założyłem normalny 21 Watt z mówiąc 1 diesel I tak ci świecą już 20 lat

Edytowane przez Maryusz

• 4 months later...

Otóż po przestudiowaniu tematu, zabieram się do kupna przerywacza do ledów. Jednak przeglądam allegro i złapałem się za głowę..

TAŃSZY kontra DROŻSZY

Czym to się różni, oprócz tego, że pewnie obydwa od kolegów z chin sprowadzane. Ewentualnie zapodajcie coś innego do Bandita 650 z 2007r.

Kupiłem taki na Amazon,niecałe 9€. Od roku działa bez zarzutu,ale orginał woze pod siedzeniem. 

ten droższy mam i działa już z 6 lat bezproblemowo, ten tańszy to nie wiem ale wtedy co kupowałem tych tańszych nie było. wiec obecnie pewnie jeden kij

3 godziny temu, Franio napisał:

ten droższy mam i działa już z 6 lat bezproblemowo, ten tańszy to nie wiem ale wtedy co kupowałem tych tańszych nie było. wiec obecnie pewnie jeden kij

Polecam temat

chińskie przerywacze potrafią cuda

Czyli lepszy byłby ten droższy, czy macie coś innego sprawdzonego?

12 minut temu, Franio napisał:

zawsze możesz zwrócić

zazwyczaj elementy elektroniki nie są przyjmowane po ich użyciu.

Prawie we wszystkich Suzuki po 2000 roku zasilanie modułu idzie przez przerywacz. (w najnowszych modelach nie jestem zorientowany)

Mi chiński przerywacz działał do około 70 km jazdy... A później np wyprzedzanie i odcięcie zapłonu na lewym pasie. (jak ktoś ma mało adrenaliny w życiu to polecam ;)

W jednej SV chiński przerywacz przestał działać tuż po odpalaniu i na zmianę włączał i wyłączał obwód zasilania ECU... 

Jedna wielka loteria jednym słowem.

Po swoich przygodach wożę dodatkowy przerywacz na zapas zawsze pod kanapą 😂 

Wszystkie przygody działy się na chińskich przerywaczach nie posiadających żadnych oznaczeń na obudowie (Typowe chinole).

• Upvote 1

Ja kupiłem takie kierunki i są w porządku, mają homologację i ładnie błyskają zarówno te na przód jak i tył, nie trzeba cudować z przerywaczami itd. wyglądają ładnie na motocyklu i nie zaburzają linii.

https://allegro.pl/oferta/kierunkowskaz-carbon-bialy-dl-homologacja-5002510801?utm_medium=app_share&utm_source=facebook.      

https://allegro.pl/oferta/kierunkowskaz-carbon-bialy-kr-homologacja-5000171215?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

• 2 months later...

hej, kupiłem z ali  kierunki spirit beast i takie zaślepki https://allegro.pl/oferta/zaslepki-kierunkow-suzuki-gsf-600-bandit-2000-2004-10151091658?snapshot=MjAyMS0wMy0wMVQwMDoxMzowMi4wNzhaO2J1eWVyOzMyODc5MTE4N2M4ZjJjYTdlMDUxOWRiMGMxYTVjNWE0NjRjOGE0ODY3Mzg5OGEzYWU0YTk3MDRlMjA4YjJmNGU%3D

No i jest jakaś kaszana- tak jakby gwint w kierunkach był za krótki, jeszcze z tyłu na tych płaskich zaślepkach łapię śrubę od kierunku, ale z przodu nie ma szans. Czy mam to montować bez tych gum? Czy są jakieś inne zaślepki? GSF600S

A jak chcesz zamontować bez zaślepek ?

Tak się zastanawism i jakoś problemu z montażem nie kojarzę.

Bez gum dało by radę coś zrobić ale nie pochłaniało by to wibracji. Dlaczego jedna para zaślepek jest zupełnie płaska a drugie mają wklęsły kształt?

Bo jedna jest na przód a druga na tył - tak mi się wydaje.

• 5 months later...

Mój wujaszek ma mały problem ze swoją starą MZ 250 z instalacją 6V. Kupił komplet żarówek ledowych do kierunkowskazów wraz z dedykowanym przerywaczem. I wszystko niby działa prawidłowo do momentu włączenia świateł mijania - wówczas kierunkowskazy przestają całkowicie działać. A chciał dlatego tak, bo kiedy włączał kierunki na zwykłych żarówkach to prądnica nie dawała rady i wszystkie światła przygasały.