Skocz do zawartości

Gaźniki - Ogólne Problemy Z Gaźnikami

Gość Zwierzu
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Odlaczyl bym moj ale moj, to nie ten sam.

Beny spokój sie :). Podejrzewam, ze i tak skonczy sie na nowym gazniku:/

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Do kanału po zlutowaniu już się nie dostaniesz. Od komory pływaka jest fabrycznie zaślepiony tzn. można rozwiercić wyczyścić i zaślepić ale to już straszna rzeźba.

benywariat - ale myślisz że twoja wypowiedź wniosła coś do tematu??? Stwierdzenie zrób to jak trzeba to znaczy jak... kup nowy czy jak trzeba zleć autoryzowanemu serwisowi bo nie wiem co proponujesz.

Zadałem jeno pytanie " Czy wie ktoś może jak "dziwnie" zachowa się Bandit bez ssania na jednym gaźniku? Rozruch będzie kulawy ale jak bardzo? " po której części oczy zaczęły Ci tak bardzo krwawić.

OK. Dziękuję za pomoc jutro o 10:00 rano test.

Edytowane przez Szkuni

Do kanału po zlutowaniu już się nie dostaniesz. Od komory pływaka jest fabrycznie zaślepiony tzn. można rozwiercić wyczyścić i zaślepić ale to już straszna rzeźba.

benywariat - ale myślisz że twoja wypowiedź wniosła coś do tematu??? Stwierdzenie zrób to jak trzeba to znaczy jak... kup nowy czy jak trzeba zleć autoryzowanemu serwisowi bo nie wiem co proponujesz.

Zadałem jeno pytanie " Czy wie ktoś może jak "dziwnie" zachowa się Bandit bez ssania na jednym gaźniku? Rozruch będzie kulawy ale jak bardzo? " po której części oczy zaczęły Ci tak bardzo krwawić.

Oj tam, oj tam. Beny po prostu lubi porządną robotę :)

Ja od siebie powiem tak: dla celów naukowych i doraźnego rozwiązania problemu spróbuj "rzeźby" - nie zaszkodzi, a znajdziesz odpowiedź na nurtujący Cię problem. Ale docelowo proponuję jednak wymienić. Dlaczego? Ten motocykl pewnie kiedyś pójdzie w inne ręce, a zarówno nowy właściciel jak i żaden z nas nie chciałby kiedyś odkryć w motocyklu kupionym za ciężko zarobione pieniądze jakichś kwiatków. 

Zadałem jeno pytanie " Czy wie ktoś może jak "dziwnie" zachowa się Bandit bez ssania na jednym gaźniku? Rozruch będzie kulawy ale jak bardzo?[/size] " po której części oczy zaczęły Ci tak bardzo krwawić.

Wlasnie po tej gdy mam probowac odpalic na trzech gaznikach ,nie nie odawac do serwisu ale kupic gaznik ewentualnie sama obudowe, a nie probowac ukrecic z gowna bat. Sam ostatnio miale podobnie kupilem obudowe za 50zl i po temacie .potem czlowiek kupuje takie moto i nie mozna dojsc do ladu bo kto by wpadl na taki pomysl , czuje tu nje obrazajac zylke mirka handlarza lub janusza mechaniki Edytowane przez benywariat

• 7 months later...

Witajcie :D 

Mam uszkodzone membrany w dwóch gaźnikach, niby nic niezwykłego gdyby nie to, że w żadnym sklepie tego dziadostwa nie mogę znaleźć. Czytałem jakiś stary wątek to pisali, że na larssonie są po 50 zł, tylko że jak ja wszedłem na larssona to są po ponad 500 zł. Ma ktoś pomysł lub wiedzę gdzie ich szukać po normalnej cenie? 

Uzywek szukaj, gazniki w bandicie sa praktycznie niezniszczalne (w prawie kazdym przypadku wlasciciel dba o ich zepsucie)

Uzywek szukaj, gazniki w bandicie sa praktycznie niezniszczalne (w prawie kazdym przypadku wlasciciel dba o ich zepsucie)

Obecnie napisalem do goscia z allegro, może sie uda, jesli nie to bede pewnie musial szukać całej baterii gaźników bo i tak taniej wyjdzie niż nowe membrany :D w moim przypadku tak bylo ze ja zepsulem bo jak zakladalem dekielki to widocznie mi się membrany podwinęły. Uczę się na błędach, tylko że te błędy są dość drogie :D

Obecnie napisalem do goscia z allegro, może sie uda, jesli nie to bede pewnie musial szukać całej baterii gaźników bo i tak taniej wyjdzie niż nowe membrany :D w moim przypadku tak bylo ze ja zepsulem bo jak zakladalem dekielki to widocznie mi się membrany podwinęły. Uczę się na błędach, tylko że te błędy są dość drogie :D

jaki masz dokładnie model gaźnika?

jaki masz dokładnie model gaźnika?

Keihin CVK 32mm 26E0

Keihin CVK 32mm 26E0

Ja mam 26e3 trzeba sprawdzić czy będzie pasowało, moję to rocznik 95

Trzeba sprawdzić microfiszki, ale na 99 % to bedzie to samo

edit, szybki rzut oka na katalogi i to jest to samo

rocznik 95

https://www.bike-parts-suz.com/suzuki-motorcycle/assignment_spare_parts/1350026E90000

rocznik 99

https://www.bike-parts-suz.com/suzuki-motorcycle/assignment_spare_parts/1350026E90000

mam rozwiązanie twojego problemu :)

Edytowane przez lelon

Panie lelon polepszyleś mi dzień! Jeśli masz takie membrany na sprzedaż to ja za dwa tygodnie będę w Krakowie (jeśli dobrze patrzę to jestes z okolic Krakowa), wezmę ze sobą gaźniki i dobijemy targu :)

Panie lelon polepszyleś mi dzień! Jeśli masz takie membrany na sprzedaż to ja za dwa tygodnie będę w Krakowie (jeśli dobrze patrzę to jestes z okolic Krakowa), wezmę ze sobą gaźniki i dobijemy targu :)

Na sprzedaż nie mam, po prostu Ci je dam :) W Krakowie byłoby najlepiej, bo na pocztę nie lubię chodzić :)

odezwij się kilka dni wcześniej, żebyśmy sie jakoś sensownie ustawili, czasem cały dzień zapierd... a czasem mam luźniejszy dzień, zobaczymy na co trafisz :)

• 1 month later...

Witam, mam takie pytano do gaźników bo może ktoś już miał taki problem. Mianowicie przejechałem po zimie jakieś 400 km i ostatnio z przelewu gaźników leciało mi paliwo... raz z prawej strony a dziś z lewej i to ciurkiem na odpalonym silniku. Z prawej problem sam po chwili zniknął ale z lewej odłączyłem podciśnienie (bo straciłbym całe paliwo z baku), i wyjechałem paliwo do 0 z gaźników a potem podłączyłem podciśnienie i wszystko wróciło do normy. Możliwe, że zaworki iglicowe się zacinają po zimie? Bo nie wiem co innego mogłoby być przyczyną. Sam nie wiem czy jest sens rozbierać gaźniki czy to na razie olać i jeździć aż będę robił serwis (czyli po tym sezonie). Mieliście podobne przypadki ? 

Jak się raz zdarzyło to się pewnie powtórzy bo jest już zapewne syf w gaznikach. Lepiej teraz zrobić jak zatrzeć maszynę mieszanka oleju z paliwem

Gazniki na stół i sprawdzać krecić osobiscie zalecsm taka operacje co 2 lata wtedy nieoczekiwane sytuacje mozna zminimalizować na maxa a zaworki jak nie byly zmieniane to juz dawno powinny siedziec nowe

Orientuje się ktoś, jakimi śrubami mogę zastąpić te oryginalne z gaźników (z dekielków od membram)? 

To, ze te sruby tak szybko sie psuja czy tez powiedzmy ciezko daja sie odkrecic nie jest wina ich marnej jakosci a raczej nasza, spowodowana poprzez uzycie nieodpowiednich narzedzi. Sruby te (metryczne), mozna szybko rozpoznac poprzez nabity punkt na lbie, wykonane sa wedlug normy JIS (Japan Industrial Standard) i jak to zawsze bywa, takze narzedzia powinne odpowiadac tej normie.

Wiecej na ten temat tu:

http://revlimiter.net/blog/2014/09/the-japanese-phillips-jis-screwdrivers/

Pomimo to, dorabianie srub za pomoca tulejek jest ok, nalezy ale wykonac starannie z zachowaniem wymiarow (dlugosci)

bo moze byc klopot z nieszczelnoscia albo jeszcze gorzej jak pokrywa peknie.

Edytowane przez pioter
  • Upvote 1

To, ze te sruby tak szybko sie psuja czy tez powiedzmy ciezko daja sie odkrecic nie jest wina ich marnej jakosci a raczej nasza, spowodowana poprzez uzycie nieodpowiednich narzedzi. Sruby te, mozna szybko rozpoznac poprzez nabity punkt na lbie, wykonane sa wedlug normy JIS (Japan Industrial Standard) i jak to zawsze bywa, takze narzedzia powinne odpowiadac tej normie.

Wiecej na ten temat tu:

http://revlimiter.net/blog/2014/09/the-japanese-phillips-jis-screwdrivers/

Pomimo to, dorabianie srub za pomoca tulejek jest ok, nalezy ale wykonac starannie z zachowaniem wymiarow (dlugosci)

bo moze byc klopot z nieszczelnoscia albo jeszcze gorzej jak pokrywa peknie.

U mnie była magia w tych gaźnikach, a śruby były tak rozjechane, że musiałem je delikatnie rozciąć i młoteczkiem ze śrubokrętem poluzować. Te śruby które były całe odeszły super. 

Edytowane przez DriGerO

• 1 month later...

Hej

W dniu dzisiejszym wymieniłem filtr powietrza. Stary był niemiłosiernie zasyfiony. Po założeniu nowego filtra motocykl pracuje nierówno. Wszystkie wężyki założone jak być powinno. Wymieniałem filtry powietrza wielokrotnie w samochodach, gaźnikowych, wtryskowych nie było takich problemów. Czy to oznacza regulację gaźników? Wcześniej było wszystko w porządku. 

Pozdrawiam

Robert 

Po wymianie filtra można oczekiwać konieczności regulacji mieszanki, więc radzę tam pokręcić śrubkami ;)

A jak już się zabierasz za gaźniki, to sprawdź czy synchronizacji nie warto zrobić :)

Edytowane przez Kukuryku