Skocz do zawartości

Długi Rozruch Silnika - Yamaha Xj600

Enroth
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Problem jest dosyć nietypowy, dotyczy xj 600 93r.

Wymieniłem miskę olejowa wraz z uszczelka, wymieniłem świece, zalałem olejem, założyłem kolektory etc

Odpalam i zdziwienie, kręcę ok. 3s odpalił nierówno strzelał w tłumik, sprawdziłem wszystkie ponownie.

Odpaliłem znowu przejechałem się żeby wygrzać świece niby wszystko w porządku, rozgrzany ładnie pracuje, przyspiesza.

Po wystudzeniu silnika i ponownym odpalaniu trzeba kręcić wystarczy lekki ruch manetka i od razu łapie, przy dodaniu ssania gaśnie i się i dławi chyba, że podczas tej operacji trzymam gaz manetka i wtedy po dodaniu ssania i odpuszczeniu manetki zachowuje się na ssaniu poprawnie tak jak powinien. Wcześniej odpalała od strzała, troszkę ssania jeden czy dwa ruchy tłokiem i gotowe.

Może to przerwy na świecy? Ale kupiłem dedykowane do niej wiec powinna być odpowiednia. Może ktoś ma jakiś pomysł? Problem dosyć nietypowy.

Edytowane przez Enroth

Załóż na próbę stare świece , świece tej samej firmy co miałeś kupiłeś czy jakaś zmiana , sprawdz co odkręcałeś może jakieś nie dopatrzenie się wkradło.Skoro przedtem było ok.

• Upvote 1

Dobry pomysł, co prawda jedna świecę szlak trafił, podczas wykręcania gwint został w głowicy ale bez problemu delikatnie go wykreciłem, na 99%jestem pewien, ze nic nie wpadło, tym bardziej, ze urwany gwint do reszty świecy przykładałem 50 razy i idealnie się zgrywał.

Elektrody na starych świecach były już troszkę wypalone i wyraźnie przerwa na nich była znacznie zmniejszona. Stare świecę to 2x ngk i 2x jakiś noname moje przypuszczenia to to, ze były jeszcze oryginalne.

Nowe objawy to, to, że dziś odpaliła ładnie na zimnym, ale dodanie gazu dopóki troszkę nie złapała temperatury skutkowało zdławieniem silnika.

Świece które kupiłem to DENSO U24ESR-N (CR8E)

Edit: świece podmieniłem, bez zmian, przerwa na nowych świecach prawidłowa jest. Możliwe, że te problemy wynikają z nieszczelnego układu wydechowego? głowica-kolektory lub kolektory-tłumiki?

Edytowane przez Enroth

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.