Skocz do zawartości

Czujnik Stopki Bocznej - Problemy

Gość belfer
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

zewrzyj styki czujnika stopki na stałe i obserwuj

wstrząsy pracującego silnika mogą powodować rozwarcie (wyjdzie Ci czy czujnik czy instalacja) 

w kolejnym etapie do ruszenia czujnik luzu (trzeba zasymulować jego działanie - a do tego musisz podać wersję sprzęciku)

edit:

cóż wódka nie pozwala mi myśleć

mam dwa czujniki luzu i stopki

silnik zgaśnie gdy masz bieg i otwierasz stopkę

wniosek - gdyby czujnik stopki nie działał to by nie gasł na biegu

skoro gaśnie na luzie to problemem jest czujnik luzu a nie stopki.

Czyli problem z czujnikiem luzu lub jego kablami a nie ze stopką.

Teraz skoro piszesz że podczas zapalania by nie odpalił to mogą być dwa powody (wstrząsy - czyli sprawdzenia styków)

co to za wersja i jaką ma detekcję neutrala (napięciową jak nanoboty, czy stykową - jak "oldskule" znaczy "starocie")

No rzeczywiście, chyba masz rację. Raczej czujnik luzu bo w chwili obecnej motocykl działa na zasadzie jakby był wrzucony bieg i próbowałbym rozłożyć stopkę - wtedy wiadomo że gaśnie czyli sama stopka działa prawidłowo. Co masz na myśli pisząc " detekcję neutrala" - sorry ale aż tak bardzo się na tym nie znam i o jaką wersję Ci chodzi? Co mam podać?

w zależności od wersji dziora był albo czujnik który przy pomocy kulki zwierał sygnał, albo identyfikacja neutrala była poziomem napięcia (o ile dobrze pamiętam to 5V) napisz o jaki sprzęt chodzi - bedziem szukać rozwiązania

Edytowane przez syku

Ojciec Moderator to wszystko posklejał do kupy, więc teraz powinno być OK. 

Edytowane przez Użytkownik testowy
  • Upvote 1

w zależności od wersji dziora był albo czujnik który przy pomocy kulki zwierał sygnał, albo identyfikacja neutrala była poziomem napięcia (o ile dobrze pamiętam to 5V) napisz o jaki sprzęt chodzi - bedziem szukać rozwiązania

Nie wiem czy o to chodzi ale jest to bandit 600N z 2000r, co prawda po lifcie ale nadal stary olejak więc raczej ta oldskulowa opcja. A co do tego który z czujników tam siedzi to szczerze nie mam pojęcia bo jak do tej pory nie zajmowałem się nim w bandicie. Ale zaraz poszukam w internecie to może znajdę o który chodzi.

z tego co czaję to tam był układ kulkowy - i jeden styk na czujniku. dźwignia z kulka zmieniała położenie w zależności od biegu

a w miejscu gdzie miała neutrala zwierała sygnał z czujnika do masy (ludziska dodawali do czujnika kolejne styki aby mieć wskaźnika zapiętego biegu).

1. trzeba potwierdzić że o taki czujnik chodzi

2. trzeba potwierdzić że zwarcie jest do masy (mam pewność na 90%) np voltomierz i ohmomierz (albo pytanie do tych co mają takie czujniki)

3. jeżeli na neutralu jest tam podawana masa to

a ) wbić neutrala

b ) zewrzeć kabelek do masy upewniając się że mamy "pewny sygnał neutrala"

c ) pobawić się stopką - czy zgaśnie - jeżeli nie zgaśnie - czujnik do przeczyszczenia, jeżeli nie pomoże to podmianka na inny

d ) jeżeli zwarcie nie pomoże i gdy nadal gaśnie szukałbym na kablu od czujnika (jakaś przerwa)

Edytowane przez syku

z tego co czaję to tam był układ kulkowy - i jeden styk na czujniku. dźwignia z kulka zmieniała położenie w zależności od biegu

a w miejscu gdzie miała neutrala zwierała sygnał z czujnika do masy (ludziska dodawali do czujnika kolejne styki aby mieć wskaźnika zapiętego biegu).

1. trzeba potwierdzić że o taki czujnik chodzi

2. trzeba potwierdzić że zwarcie jest do masy (mam pewność na 90%) np voltomierz i ohmomierz (albo pytanie do tych co mają takie czujniki)

3. jeżeli na neutralu jest tam podawana masa to

a ) wbić neutrala

b ) zewrzeć kabelek do masy upewniając się że mamy "pewny sygnał neutrala"

c ) pobawić się stopką - czy zgaśnie - jeżeli nie zgaśnie - czujnik do przeczyszczenia, jeżeli nie pomoże to podmianka na inny gdy nadal gaśnie szukałbym na kablu od czujnika (jakaś przerwa)

OK, jutro zabiorę się za ten czujnik, dam znać jak to wygląda i przede wszystkim który czujnik to jest.

• 2 weeks later...

Dobra, sorry za przerwę ale nie miałem czasu się tym zająć. Problem już rozwiązany. Gdy dostałem się do czujnika to zauważyłem że jak do mocniej dotknę, przycisnę to wszystko działa dobrze więc musiało w środku nie łączyć. Wydłubałem cały silikon i jeden z 4 kabelków nie łączył. Dobrze zlutowałem, podłączyłem i działa. Nie wiedziałem czym "zalać" ten czujnik tak jak było, zalepiłem szczelnie silikonem wysokotemperaturowym - mam nadzieję że wystarczy. Jak na razie działa ok.