Skocz do zawartości

Sprężyny Z B12 Do B6

Gość kamil94
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie. Jeżeli założyłem temat nie tu gdzie trzeba to prosze o przeniesienie, bo w "Zawieszeniach" się nie dało. Otóż postanowiłem uporać się z miękkością przedniego zawieszenia. Dobijają i zmiana oleju na 10W nie pomogła, poza tym ciekną. Rozebrałem lagi i okazało się, że mam sprężyny progresywne, ale długość ich wynosi 306mm, potem jest oczywiście podkładka, rurka 25cm i podkładka ok 2cm gruba (wymieniałem oczywiście od dołu ;)) Mam do kupienia sprężyny progresywne od B12, przy okazji zmienie uszczelniacze i jeszcze raz olej. Z tego co wyczytałem w serwisówce to długość sprężyn powinna wynosić 356mm. Chce wiedzieć czy jeżeli założe sprężyny od B12 to będzie wszystko wporządku, czy wymiarami będzie się zgadzało i czy będę musiał wyrzucić tą 2 centymetrową podkładkę, jak kupie drugie sprężyny. Pozdrawiam

ja przy progresach YSS mam 15W tylko mniej ml

Edytowane przez szoter

ok, ale czy z 1200 do 600 będa pasowały ? dodam jeszcze, że te co mam do kupienia są dłuższe, co za tym idzie musiałbym napewno wyrzucić tą tuleję 25 centymetrową

Edytowane przez kamil94

W B12 średnica zawieszenia wynosi 43mm a w B6 41mm więc raczej nie będą pasowały :usmiech:

Edytowane przez jacek12212

Jacek ma racje, od b12 do b6 nie podejdą niestety

uu to szkoda, dzięki bardzo panowie, właśnie dostałem wiadomość od gościa, że jego sprężyny mają 37,7 długości. Tutaj link do ogłoszenia, może komuś się przyda, za same sprężyny chce 60zł, więc myślę, że to dobra cena ;)

http://olx.pl/oferta/suzuki-gsf-1200-bandit-golen-i-sprezyny-CID5-IDuWMf.html

Pozdrawiam

jesli na 100% masz progresy to nie znaczy ze sa za krótkie różne firmy maja różne dlugosci wiec sprawdz jakiej firmy masz te sprężyny i sprawdz jakiej dlugosci powinny być i zobacz jaki olej powinien byc i w jakiej ilocsi

Edytowane przez szoter

Po pierwsze na jakiej podstawie kolega określił że sprężyny które teraz ma są progresywne?

Ja na ori sprężynach w B6 zalałem oliwę 15W i pracowało to bardzo fajnie. A olej zawsze tańszy niż sprężyny ;)

Z tym że olej 15W na oryginalnych sprężynach nie usztywnia go lecz powoduje jego spowolnienie czyli tylko i wyłacznie wolniej działa

Jesli na 10W dasz ciezar 10 kg i ugnie sie powiedzmy 1 cm to na 15W stanie sie to samo tylko w wolniejszym czasie i wydaje sie nam ze jest sztywniej ale to tylko złudzenie a tak naprawde sztywnosc zostaje taka sama

Z tym że olej 15W na oryginalnych sprężynach nie usztywnia go lecz powoduje jego spowolnienie czyli tylko i wyłacznie wolniej działa

Jesli na 10W dasz ciezar 10 kg i ugnie sie powiedzmy 1 cm to na 15W stanie sie to samo tylko w wolniejszym czasie i wydaje sie nam ze jest sztywniej ale to tylko złudzenie a tak naprawde sztywnosc zostaje taka sama

Zgadzam się w 100% jednak spowolnienie uginania się zawiechy działa na plus sztywności bo w końcu nikt by się nie bawił w gęstszy olej gdy nic to nie dawało.

Co do sprężyn się nie wypowiadam bo nie wymieniałem, poczekam aż te co mam w B12 się skończą i wtedy pomyślę bo regulacja w B12 zwłaszcza przodu jest mocno umowna ;)

Sztywność a szybkość reakcji to dwie różne rzeczy

Moze inaczej hamujac na 10w jest nurkowanie i powiedzmy zawieszenie ugina sie 6 cm

A po wlaniu 15w i hamowaniu z ta sama siła tez ugina sie 6 cm z tym ze wolniej bardziej leniwie a nie o to chodzi w tym, chodzi o to zeby np uginal sie 4 cm zeby byl zapas gdy zostanie wywarta więkasza siła

Sory pisze z tabletu

Edytowane przez szoter