Skocz do zawartości

Zmiana Felg

daavid352
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie wymiana felg w Bandicie. podobają mi się klasyczne, szprychowane, bardzo ładnie wygląda to w takich klasycznych nakedach. np w bmw R nineT bmw-r-ninet-29.640.jpg

Teraz pytanie laika :D nie bić :P Jedyne koła jakie do tej zdejmowałem to samochodowe i te z ogarka 200 xD

Czy da sie to zrobić? Czy felgę z innego motocykla bez problemu dopasuje do bandziora (oczywiście wiadomo ze rozmiar szerokość musi być taka sama)

Może jakieś sugestie z jakiego moto mam szukać felg żeby pasowały romiarem i szerokością do Bandziora (B6 99-04)

Edytowane przez daavid352

Z tego co kojarzę to wszystko można zrobić. W motocrossie to kupujesz nawet osobno piastę, redukcje, szprychy felgę i składasz co chcesz i jak chcesz.

W bandziorze oś i wszystko inne wygląda tak samo.

Kwestia zakupu piasty na średnicę osi (bardzo drogo), dopasowania podkładek dystansowych a szprychy (dość tanio 15zł/szt) i feelga (tak samo drogo jak piasta). Fajnie bo można pokombinować i dać np. szerszą felgę na tył.

Nastaw się nagigantyczny koszt. Za oba koła pewnie dasz tyle co kosztuje cały bandzior.

aha czyli gra nie warta swieczki... szkoda :zniesmaczony: 1-2tys moglbym dac gdybym to robil w przyszlym sezonie no ale jak to koszty takie jak calego Bandziora to juz odpada

Wystarczy że znajdziesz odpowiednią piastę (szerokość). Do niej dobierasz obręcz w zależności od liczby otworów na szprychy w piaście i szerokości (od opony). Ja teraz planuję założenie obręczy 5,5 i opony 180 :)

4,25-4,5" - 160 (szerokość opony)

5,0" - 170

5,5" - 180

Prezentuje sie super, ale montaz nie wyglada zbyt prosto :P chyba tego nie ogarne sam :P

toż ten niebieski bandzior jest jeszcze piękniejszy od RnineT  :boje_sie:

dobra dobra nie siejcie dramatu, kupuejsz np cos takiego http://allegro.pl/kola-szprychowe-bmw-r-1150-gs-opony-metzeler-karoo-i4296324484.html ( wiadomo od ducata albo jakiegoś starego classica beda lepsze bo szersze i do tego nie trzeba kombinowac z kardanem )  idziesz do znajomego ślusarza, i mówisz " panie ma być dobrze" i tyle w sumie. A swoja drogą mega kozacki bandzior z linka.

Edytowane przez Cirus

Czyli wprawny slusarz sobie poradzi?:> mam kilku znajomych wiec mysle ze nawet za flache by sie cos ogarnelo :P kwestia teraz tego jakiej szerokosci felg mam szukac i na co zwrocic uwage? Bo zastanwia mnei jak z przelozeniem tarcz i zebatki?

Takie coś znalazłem :zeby:   17cali i 3,00cali szerokości czyli jak w B6 z przodu :oki: Tylko piastę trzeba by dokupić a tego to już znaleźć nie mogę.... http://www.sklepmotonet.pl/p/pl/aw5731/obrecz+kola+-+aluminiowa+srebrna+36+szprych+3-00-17+cali.html

EDIT: Patrzcie na to!!!!!!!!!!! :trzepie:  http://www.sklepmotonet.pl/p/pl/aw5727/obrecz+kola+-+aluminiowa+zlota+36+szprych+2-50-17+cali.html

Edytowane przez jacek12212

takei obrecze juz tez wlasnie widzialem tylko nie wiem jak z piasta :D cen calkiem przystepna :) a jaka szerkosc felgi jest z tylu w bandziorze?

bo znalazlem cos takiego http://allegro.pl/kola-supermoto-ktm-super-moto-kolo-felga-17-behr-i4284706096.html

Do tego KTMa to już idzie coś dorobić, tylko nie wiem czy nie jest tak, że on ma na przednim tylko jedną tarczę.

Nie powinienem zadawać tego pytania, ale ładować w 600? :zdziwiony:

Poki co mi 600 wystarcza jak na pierwsze moto po 125tce :D i jakichs mega wydatkow nie planuje jak uda sie zamknac w 1-2k to na przyszly sezon zmienie sobie te felgi a jak nie to oleje temat :)

Narazie robie rozeznanie za czym sie rozgladac i bede szukal jakiejs okazji :P

pisate i felgę można kupić jaką się chce, byle średnica osi się zgadzała no i rozstaw szprych możliwie najszerszy (sztywność koła). Potem tylko dobór szprych i odpowiedniego zaplotu koła przez kogoś kto się zna, bo to wcale proste nie jest.