Skocz do zawartości

Ponowna Rejestracja Motocykla Wyrejestrowanego

Vidon
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam na oku motocykl który w 199Xr. Został wyrejestrowany, jakie dokumenty powinienem dostać przy zakupie takiego motocykla? bym nie miał później problemów z ponownym zarejestrowaniem.

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2

Edytowane przez Krzysztof
Tagi i tytuł tematu.

Może być ciężko, motocykl wyrejestrowany raczej nie bedzie miał żadnych dokumentów.

http://forumprawne.org/postepowanie-administracyjne/468934-rejestracja-motocykla-bez-dokumentow.html

Ewentualnie możesz spróbować jako złom użytkowy.

Zorientuj się czy do motocykla jest kwit o wyrejestrowaniu z obcietym dowodem rejestracyjnym, jesli tak to powinno pójśc bez problemu z rejestracją albo dopytaj bo co urząd to inny zwyczaj.

Niby podobno ma dokumenty potrzebne do rejestracji, ale wolę się dopytac, niż kupić motocykl bez powtórnej możliwości rejestracji, ok będę dzwonił

sprawdź może sie coś zmieniło ale:

Od 1998 r. zaczęła obowiązywać nowa ustawa "Prawo o ruchu drogowym" z dnia 20 czerwca 1997 r., która mówi, że:

Pojazd wyrejestrowany nie podlega powtórnej rejestracji, z wyjątkiem pojazdu:
1. odzyskanego po kradzieży,
2. zabytkowego,
3. mającego co najmniej 25 lat uznanego przez rzeczoznawcę samochodowego za unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji,
4. ciągnika i przyczepy rolniczej,
5. wywiezionego z kraju lub zbytego za granicą.

więc może być trudno :slash:

jeśli podejdzie pod pkt.2 lub 3 to trochę złatwiania Cię czeka lae da radę - mój znajomy całkiem niedawno załatwiał tak rejestrację WSK

Edytowane przez ask

Jeśli jest wyrejestrowany przed tym rokiem to ten przepis go nie obowiązuje.

Musisz mieć:

Dowód, ciągłość umów k-s i opinię rzeczoznawcy.

I motocykl musi nie być produkowany przez 15 lat.

Tu masz wszystko o rejestracji zabytku albo unikatu.

http://oldtimery.com/index.php?option=com_content&view=article&id=290:ponowna-rejestracja-pojazdu-zabytkowego-i-unikatowego&catid=49:porady-prawne&Itemid=714

Dowód rejestracyjny jest, umowy pomiędzy właścicielami są, motocykl wyrejestrowany czasowo przed 96r. Więc nie powinno być problemów tak myślę, dzięki.

Opinia rzeczoznawcy jest konieczna ?

Edytowane przez Vidon

Tak. Kosztuje chyba koło 300 zł

Ale ja nie będę chciał go na zabytek czy tam unikat rejestrować ehh. To trochę lipa, jak dzwonilem do urzędu to o niczym takim nie było mowy.

Wartość motocykla jest poniżej 1 tyś. Więc obejdzie się bez US

Co najlepsze to w takim przypadku też jest termin 30 dni na zarejestrowanie.

Chwilowe tablice trzeba załatwić w UK by jechać na przegląd, koszt tablicy bodajże 44zł.

Jeżeli jest wyrejestrowany to można go zarejestrować tylko na unikat bądź zabytkowy. Nie ma innej możliwości.

Swego czasu miałem SHL-kę na oku, była wyrejestrowana, ale posiadała dowód. Nie było opcji ponownej rejestracji.

Sprawa wygląda inaczej gdy jest to motorower, wtedy można taki pojazd normalne zarejestrować.  

Jeżeli był wyrejestrowany w latach 90-tych to spoko zarejestrujesz. U mnie bez problemu: umowy K-S, tablice czasowe+ PC (jak nie masz orginałów) ,  przegląd i WK. Żadnej opinii rzeczoznawcy nie potrzeba. Niestety nie pamiętam daty "przełomowej".

Edytowane przez duchu77

Jeżeli był wyrejestrowany w latach 90-tych to spoko zarejestrujesz. U mnie bez problemu: umowy K-S, tablice czasowe+ PC (jak nie masz orginałów) ,  przegląd i WK. Żadnej opinii rzeczoznawcy nie potrzeba. Niestety nie pamiętam daty "przełomowej".

jesli czaswo wyrejestrowany przed 01.01.1998 to zarejestrujesz, jesli na stałe to tylko rzeczoznawca.

To jeszcze dopowiedz mi po co rzeczoznawca -bo jeżeli myślisz o" białej karcie"- to ci odpowiem że jak sobie sam poradzisz to jest zbędny. Aczkolwiek u nas każdy WK ma jak wiadomo swoje wykładnie.

Po to,że to on wystawia opinię czy moto nie jest składane z dwóch i czy jest w iluś tam procentach org. Takie są przepisy i już. I nie da się bez tego zarejestrować wyrejestrowanego na stałe niczego.

Fragment obowiązującej od 01.01.1998r ustawy:

Pojazd wyrejestrowany nie podlega powtórnej rejestracji, z wyjątkiem pojazdu:
1) odzyskanego po kradzieży;
2) zabytkowego;
3) mającego co najmniej 25 lat uznanego przez rzeczoznawcę samochodowego za unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji;
4) ciągnika i przyczepy rolniczej;
5) wywiezionego z kraju lub zbytego za granicą, o którym mowa w ust. 1 pkt 3 
(ust. 1 pkt 3 - Pojazd podlega wyrejestrowaniu przez organ właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji pojazdu, na wniosek jego właściciela, w przypadku:  wywozu pojazdu z kraju, jeżeli pojazd został zarejestrowany za granicą lub zbyty za granicę;)

Potwierdzam. Motocykl który jest wyrejestrowany nie da się go zarejestrować ponownie. Łatwiej jest szukać samej ramy z papierami mniej zachodu z tym w pl

motocykl wyrejestrowany czasowo przed 96r. 

W takiej sytuacji też ?

Da się, da się. Zapoznaj się z całą decyzją. Czasem wydaje mi się, że 3/4 osób na tym forum pisze tylko dla pisania, nie mając pojęcia o danej sprawie.

Masz 3 opcje, rejestracja na zabytek - zółta blacha, rejestracja na unikat (wymagana opinia rzeczoznawcy 200 ziko) - normalna biała rejestracja lub NORMALNA standardowa rejestracja - jak się uprzesz to się da, zależnie od WK, w starostwie wrocławskim i toruńskim rejestrują z pocałowaniem ręki - u mnie za to nie ma opcji. Państwo w państwie...

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/3CAF56FF67

A niektorzy nie czytają :P

A co do wyrejestrowania czasowego to jeśli było to zrobione przed 1998r to rejestrujesz normalnie, bez opini.

Edytowane przez Miko

Miko zabytkowy a unikat to dwa inne tematy, w 1 przypadku jak dasz rade i się postarasz to bez rzeczoznawcy. Składanym z dwóch też bym się nie przejmował...Ale jak dopisałem w naszym kraju co WK to inne prawo. Łukasz S też ci tak napisał czyli nie tylko u mnie tak można.Inaczej jest z unikatem: wtedy opinia jest konieczna:bo unikatem może też być pojazd powiedzmy nowszy, który z pewnych względów zasługuje na zachowanie dla potomnych. Co do tych sprzed 1998 to powtórna rejestracja nawet z przeciętym DR to nie problem, bez żadnych opinii tylko OBT.

Edytowane przez duchu77

• 1 month later...

Nie będę zakładał nowego tematu i zapytam tu.

Jak wygląda sprawa przy kupnie motocykla do którego nie ma tablicy bo została zgubiona, dokumenty i OC jest.

Edytowane przez Vidon

Poprzedni właściciel powinien zgłosić utrate blachy, pani w urzędzie nie puści rejestracji maszyny bez blachy albo papieru od poprzedniego że zgubił.

Zadzwoń do swojego wydziału komuniakcji i dowiesz sie wszystkiego.

Przy rejestracji wypelniasz specjalne oswiadczenie,ze kupiles bez blachy na którym jest wzmianka miedzy innymi o odpowiedzialnosci za skladanie falszywych zeznan i swiadczenie nieprawdy.ostatnio to przerabialem przy rejestracji wyrejestrowanej Pony.

No to i Ja zapytam w tym temacie bo sprawa "podobna"

Jak ma się sprawa z rejestracją motocykla, którego poprzedni właściciel nie zarejestrował na siebie a ma go jakies pół roku już? Gość ma umowę z poprzednim właścicielem na którego zarejestrowane jest moto....

piszesz umowe z aktualnym właścicielem, ważna jest ciągłość w umowach, ja to nazywam auto/moto z teczką, do ogarnięcia w miare prosto ;)

• Upvote 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.