Skocz do zawartości

Mapy Zapłonu

kazek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,czy ktos wie jak to jest z tymi mapami zaplonu,niby osobna dla kazdego biegu. Bawilem sie w zamontowanie TRE  probowalem rezystor 6 i 5 biegu,ale najlepiej chodzi moto gdy rozlacze wtyczki czyli czyta luz,moto zbiera sie na 6 juz nawet od 60km a ja swoje waze,jade w traske to zadko musze redukowac,zastanawiam sie czy to nie jest tak ze jest jedna mapa a komputer steruje tylko wyprzedzeniem zaplonu zaleznie od napiecia podanego z czujnika luzu? Najwieksze napiecie dostaje na luzie 5v  na 6stce 4,7v  co o tym myslicie?

Siema,

Opisze ci dokładnie jak to wygląda:)

Generalnie w ECU masz to zrobione tak:

Mapa zapłonu zapłonu jest przypisana do kazdego cylindra oraz dodatkowo do grup zapłonowych zależnych od biegów. Zazwyczaj sa to 3 grupy zapłonowe dla biegów oraz jedna dodatkowa dla Neutrala (sprzęgło i luz)

Podział wygląda następująco:

Grupa Neutral:

Sprzęgło i luz

Grupa pierwsza

1 i 2 - opóźniony zapłon

Grupa druga

3 i 4 - mniej opóźniony zapłon

Grupa trzecia

5 i 6 

brak opóźnienia zapłonu

TRE symuluje że na stałe masz wbity 5 czy tam 6 bieg i komp ciągle korzysta z 3 grupy zapłonowej, jeżeli nie jest to A-TRE (z tranzystorem) to również dla neutrala będzie korzystał z grupy 3 co spowoduje wyższe obroty na biegu jałowym lub po wciśnięciu sprzęgła (inna niż powinna być mapa zapłonu dla każdego z cylindrów)

Sytuacja którą opisałeś jest bardzo prawdopodobna przy małym TPS%, z tego co widziałem to mapa zapłonu neutrala jest mocno przyśpieszona w niektórych zakresach i może generować większy moment, ale trzeba uważać bo jednocześnie może dochodzić do nieprawidłowości przy hamowaniu silnikiem gdyż różnica pomiędzy grupą Neutral i 2 są na poziomie 12 DBTDC. Kolejna rzecz to to że inna jest mapa STp dla neutrala (tu jest już podział na biegi) więc przy małych otwarciach przepustnicy i niższych obrotach jest gorzej. A ponadto ogranicznik obrotów jest niższy na sprzęgle (lub neurtralu) niż na innych biegach:) 

To tak w skrócie:) jeśli masz pytania to śmiało pytaj:)

Edytowane przez Carry87
  • Upvote 3

Carry87, świetne przekazana wiedza, porządkująca temat map.

Dzięki:)

Jeśli macie jakieś pytania w tej kwestii śmiało pytajcie postaram się rozwiać wszelkie wątpliwości:)

Carry 87, SZACUN,efektem ubocznym odczuwalnym jest ze nie idzie jechac wolno na 1 bo szarpie,ale zastanawiam sie dlaczego jezeli bieg 5i6 to jedna grupa zaplonowa to dlaczego maja rozne rezystory? wydawalo by sie ze to nielogiczne ale powod pewnie jakis jest. Napisz cos o tym czujniku TPS bo juz go chcialem przestawic lekko w lewo :slash: ,no i pytanie jaki wlutowac lepiej rezystor 15 czy 6,8 ? wybacz za dociekliwosc ale moje roczniki tak maja :oczy: pozdrawiam

Jak wiadomo rezystory w czujnikach biegów pozwalają odróżnić w ECU na jakim biegu jest moto, a to z kolei przydaje się chociażby map STP (zależna od biegu), wyświetlaczy biegów oraz wielu innych map których z zasady nie edytuje się podczas ECU hackingu. Grupy zapłonowe są z prostej przyczyny - nie ma potrzeby stosować osobnych map zapłonu dla każdego biegu (zakładam że to również ograniczenie ze względu na małą pojemność pamięci pierwszych procesorów sterujących wtryskiem i zapłonem czyli 256 KB) jeżeli zaczniemy wyliczać ile tak naprawdę jest tych map to dorzucenie rozdzielności na biegi znacznie zwiększy ich ilość:) przykładowo mam 3 grupy zapłonu plus neutral i 4 cylindry więc map obecnie jest 4x4=16, doliczyć trzeba ms0/ms1 więc jest już ich 2x16=32 a jeśli doliczylibyśmy że każdy bieg ma swoją mapę zapłonu to łącznie samych map zapłonu byłoby (N123456) 7 x 4 x 2 = 56:)

TPS czyli czujnik położenia przepustnicy, najlepiej ustawić go zgodnie z instrukcją czyli przy delikatnym ruchu powinien odczytać przejście strzałki (w dealer mode) na górę - zapewni to prawidłowe korzystanie z map w ECU (mapy są zależne głównie od TPS RPM i IAP)

Co do samego rezystora - z reguły korzysta się z rezystorów przypisanych 5 biegowi. Czemu nie 6? ano dlatego że 6 bieg jest zablokowany na obrotach (odcina wcześniej niż inne biegi - restrykcja fabryczna prędkości maksymalnej). Jeżeli natomiast ECU będzie myśleć, że jest na 5 biegu, to i grupa zapłonowa będzie najwyższa i limiter prędkości będzie zdjęty:)

• Upvote 2

Carry87 odnośnie "...TRE symuluje że na stałe masz wbity 5 czy tam 6 bieg i komp ciągle korzysta z 3 grupy zapłonowej, jeżeli nie jest to A-TRE (z tranzystorem) to również dla neutrala będzie korzystał z grupy 3 co spowoduje wyższe obroty na biegu jałowym lub po wciśnięciu sprzęgła (inna niż powinna być mapa zapłonu dla każdego z cylindrów) .."

Na iinym forum widziałem schemat A-TRE z tranzystorem i nie bardzo ogarniałem konieczność jego zastosowania. Jeżeli dobrze rozumiem tranzystor kluczowany jest poziomem bigu N, w przypadku niskiego na tej linii załączany jest rezystor przypisany do biegu nr 5?

Dokładnie tak, tranzystor spowoduje korzystanie z grupy N na N i sprzęgle z kolei z grupy 3 (5 bieg) na pozostalych.

Hej, sprawdzilem umnie ustawienie tps i mam na wolnych czyli 1200 obr.kreska na dole ,przy okolo 2000 na srodku,a na gore wskakuje po przekroczeniu 4000obr,a z tego co zrozumialem to juz na gore powinna wskoczyc kreska juz przy jakis 1500obr,czyli mam ostro przestawiony ten czujnik? dobrze rozumuje :slash: ?

Jalowy powinien byc o ile dobrze pamietam 1250 +/- 200 a kreska powinna isc w gore w okolicach 1700-2000

no i porazka,przestawiam czujnik w te i wewte,a kreska niechce przeskakiwac szybciej na gore! robie cos zle? czujnik spiepszony? o co kaman?

Ciężko powiedzieć, robiłeś wszystk ozgodnie z intrukcja?

jezeli w twoim modelu sa STP to moze nie tym czujnikiem kreciles?

niby wszystko tak jak trzeba,powinno byc ze kreska na wolnych ma byc na srodku a ja mam na dole,niewiem jak zrobic zeby byla na srodku

Tutaj niestety nie pomoge jezeli wszystko robisz zgodnie z instrukcja to nie powinno byc zadnego problemu chyba ze faktycznei czujnik cos nawala...