Skocz do zawartości

Niskie Ciśnienie Oleju - Mrugająca Kontrolka.

Gość PaweÅ‚_D
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

To jak padł regulator to niepotrzebne rozbebeszenie silnika ;/  ?

ale będą jaja, jak się okaże, że to regulator...

A Paweł cały silnik wybebeszył :)

Wykręciłem to badziewie. Co się okazało, w czujniku znajdowała się miedziana blaszka rozmiarów 3x3 mm blokując go (jakim k**wa cudem). Czujnik był w pozycji otwartej więc pompa mogła napierdalać i 20 k obr/min a ciśnienia i tak by nie było. Szkoda tylko że rozpołowiłem silnik żeby wyjąć jak się okazało sprawną pompę. 

Tolinek, masz + i flaszkę na zlocie. 

O jak miło komuś pomóc przy piątku. Ciekawe skąd ta blaszka odpadła :):P Żarcik.

Mogła się zaciągnąć smokiem i pójść w regulator zanim trafiła do filtra. A masz może

przypadkiem na wierzchu pamiętnik skrzyni biegów i tą gwiazdkę co zmienia biegi?

jeżeli tak, to był bym wdzięczny za zdjęcia. Ale jak byś miał coś rozkładać oddatkowo

to nie chcę - składaj i śmigaj. Żal weekendu :)

Element numer 5 oraz 23 z tego malunka:

35.gif

Edytowane przez Tolinek

przecież tam jest taka blaszka miedziana. To część tego elementu. Rozbierałem miskę ostatnio i oglądałem ten element :)

W życiu nie widziałem tego regulatora. Co jest w środku?

Nie mam pojęcia skąd się tam wzięła. Nie ma opcji żeby smok coś tak dużego zassał, być może pochodzi z wnętrza samego regulatora. Rozetnę go później i zerknę z ciekawości. Zaraz postaram się porobić fotki.

Edit:

Nie zauważyłem wcześniej, chyba faktycznie jest tak jak Metal pisze, blaszka najprawdopodobniej pochodzi z samego regulatora. W regulatorze jest tłoczek na sprężynie który się cofa gdy ciśnienie jest zbyt duże i otwiera układ. 

Tolinek, fotki wysłałem na PW

Edytowane przez Paweł_D

• 3 years later...

Udało się ostatecznie rozwiązać problem? Niestety mam podobne objawy :/ Kontrolka miga na niskich obrotach po lekkim dodaniu gazu problem znika (tylko na rozgrzanym silniku, po wymianie oleju i filtra stan oleju OK)

Udało się ostatecznie rozwiązać problem? Niestety mam podobne objawy :/ Kontrolka miga na niskich obrotach po lekkim dodaniu gazu problem znika (tylko na rozgrzanym silniku, po wymianie oleju i filtra stan oleju OK)

Kolego, ten post jest blisko 4 lata stary a utora nie ma juz na forum ale, jezeli czytales temat, swoj problem rozwiazal.

Opisz troche wiecej, moze kto doradzi.

Jezeli pompa jest ok, ja bym sie nie pieprzyl i sciagal miske.

Cholera go wie jak sie z nim obchodzono? Moze syfu wszedzie, smok zasyfiony, moze cos z samym czujnikiem?

Zacznij od czujnika. Często "zamulone" nie trzymają parametrów. Druga sprawa to pomiar ciśnienia oleju - to podstawa!!!

Nie chciałem zakładać nowego wątku skoro tu jest już sporo (u autora problem był w regulatorze u mnie... nie wiem....)
Mój problem wygląda następująco:

Po rozgrzaniu motocykla na niskich obrotach mruga kontrolka ciśnienia oleju, gdy dodam lekko gazu kontrolka się wygasza. Podczas jazdy na schodzeniu z obrotów lub na biegu jałowym też się zapala (zapala i gaśnie).

Filmik z objawami -

Olej na zimnym motocyklu mniej więcej 3/4 w oczku na rozgrzanym 1/2

Ciśnienie zmierzę jak naleje od nowa olej na tą chwilę go spuściłem, czujnik wykręciłem wygląda OK Jak mogę go sprawdzić? (Jak nazywa się uszczelka od dekla pod którym jest czujnik? - bo muszę ją też wymienić)

Miskę też zdemontuje zobaczę jak wygląda smok i regulator ciśnienia.

Pompy nie ruszaj bo one sa pancerne i tam za bardzo nie ma co sie zepsuc zreszta jest w takim miejscu ze nie chcial bys wiedzieć. Ściagnij miske wyczysc wszystko luknij czujnik smok a od gory mozesz zobaczyc stan kanałow olejowych.

Oatatnio robilem silnik gdzie olej pewnie z 10 lat nie byl zmieniany i kanały olejowe moze mialy z 2 mm przepustu od syfu ktory sie zgromadzil na sciankach..

A na sam poaczatek sprawdz kable idace z czujnika ktore lubia sie luzowac

Edytowane przez Cirus

Ściagnij miske wyczysc wszystko luknij czujnik smok a od gory mozesz zobaczyc stan kanałow olejowych.

Oatatnio robilem silnik gdzie olej pewnie z 10 lat nie byl zmieniany i kanały olejowe moze mialy z 2 mm przepustu od syfu ktory sie zgromadzil na sciankach..

A na sam poaczatek sprawdz kable idace z czujnika ktore lubia sie luzowac

Cirus,  moje mysli!   :oki:   :D

Zacznijmy od tego, że ma za niskie wolne obroty. Powinny być około 1200 +/-100 ,  a nie 800.

szach mat 

i pewnie przy 1200 jest ok :)

Zacznijmy od tego, że ma za niskie wolne obroty. Powinny być około 1200 +/-100 ,  a nie 800.

Aktualnie czekam na uszczelkę do miski, ale jak już zmontuje całość na pewno podkręcę też obroty. Oby to było to :)

Wielkie dzięki wszystkim za pomoc!

• 4 weeks later...

W moim przypadku kolega Tomek miał racje :)

Procedura wyglądała następująco: wyczyściłem smoka, regulator i czujnik ciśnienia oleju, wymieniłem filtr niestety po złożeniu wszystkiego do kupy miganie kontrolki nie ustało.

Posiodłałem obroty do 1100/1200 i problem znikł - Bandzior śmiga

Wielkie dzięki wszystkim za pomoc

Posiodłałem obroty do 1100/1200 i problem znikł - Bandzior śmiga

Wielkie dzięki wszystkim za pomoc

no tylko czy to nie jest przypadkiem maskowanie problemu?

Jakoś nie zauważyłem, żeby mi w bandziorze mrygała kontrolka, a czasem obroty mocno spadają do 600 jak zapomnę dać ssania i tak chodzi chwile. Kontrolka gaśnie natychmiast po zakręceniu rozrusznikiem.

Lepiej sprawdź, bo może być za niskie ciśnienie w układzie.

Podłączałeś zegar w miejsce gdzie wkręca się czujnik oleju?