Skocz do zawartości

Kompletuję Ciuchy Motocyklowe - Od Czego Zacząć - Co Polecacie?

Gość Oktanski
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
Jako, że nie mam jeszcze dobrych ciuchów na moto zastanawiam się nad zakupem.
Proszę forumowiczów o opinie na temat wstępnych moich propozycji, czy ktoś z Was w takich śmiga?
Albo znajomy, czy widział te rzeczy w nieprzyjemnej sytuacji. Wszystko mile widziane.
Oglądałem i przymierzałem parę rzeczy.
Mam mniej więcej obraz kurtki, spodni i kasku.
Na temat butów jeszcze nic wiem, nie przymierzałem, ale chciałbym takie w których można gdzieś przejść,
ogólnie bym kupił wyższe Probikery za 99zł i spokój tongue.gif ale bezpieczeństwo jest ważne, więc też proszę o jakieś
propozycje co polecacie a co odradzacie.
Cenowo chciałbym się zmieścić w bardzo skromnej kwocie ok 2000zł ...
Wiem pewnie dużo postów będzie, kup na razie sam kask i kurtkę za te 2 kafle a na resztę dozbieraj...
Ok, jeżeli faktycznie macie złe opinie na temat moich przedmiotów..

Kask LAZER VERTIGO STROKE - 4 gwiazdki na 5 w Teście Sharp'a (starszy model LZ6 (tańszy o 100zł) miał 5/5 a to ta sama firma wink.gif
więc nie wiedzieć czemu ten ma gorzej i na ile te testy faktycznie są wiarygodne, bo AGV, Shoei mają po 4 gwiazdki)
Przymierzałem i całkiem wygodny, duża skorupa, malowanie idealne pode mnie tongue.gif
LINK do allegro

Kurtka RST Rift - protektory ochronne Knox z certyfikatem bezpieczeństwa wink.gif
Wygodna i dużo kieszeni etc.
Jakieś opinie?
LINK

Spodnie MORO DR
też wygodne i przede wszystkim jasne moro biggrin.gif
LINK

Nie mam jeszcze zdania na temat rękawiczek, a chciałbym dłuższe takie zachodzące na kurtkę,
bo bez palców mam tongue.gif na ciepłe dni biggrin.gif

Oraz buty, wiadomo trzeba przymierzyć ale może ktoś coś polecić?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Nic nie znam niestety.Ze strojem to ciężko coś podpowiedzieć .Temat Rzeka.Jak dobrze się czujesz w tych ciuszkach i widać że są dobrze wykonane to po prostu je kup.Ale...

...Troszkę dziwne zestawienie.Spodnie tex kurtka skóra.Raczej odwrotnie się dobiera kurtka tex a spodnie skóra.Albo cały tex albo cały skóra.Jeszcze poleciałeś po kolorach na max nie pasujących do siebie moro + czerwony :(

Właśnie nie podoba mi się kurtka TEX w ogóle :huh: i analogicznie spodnie skóra :blink:

A pamiętam kiedyś gościa właśnie w spodniach moro na niked'zie i wyglądał jak poj*b

w pozytywnym tego słowa znaczeniu :D Taki efekt chce osiągnąć właśnie stąd to połączenie,

a myślę, że nie będzie tak źle kurtka ma coś czerwonego i białego a kask to wszystko pomiksowane i skrzydła z tyłu :P

Marqs mówił, że o tych akurat spodniach słyszał złe opinie, więc może jakieś inne, ale własnie moro by mi pasowało :D

ze spodni moro poszukaj coś z Tschula lub BUSE (zainteresuj się spodniami z membraną - przydaje się w czasie jazdy w deszczu, chociaż latem jest jak w kondonie :P )

co do kurtki RST - kolega ma czarną skórę - po jednej jeździe w deszczu kurtka wyglądała potem jak szmata, skóra się dziwnie zdeformowała, z podszewki zaczęło wyłazić "wypełnienie" - takie białe meszki, trochę kieszonki wewnątrz się prują - ogólnie nie poleca

Co mogę podpowiedzieć, to nie bierz tego kasku ani Vertigo ani LZ6. Warto dołożyć do kasku, a kupić np. gorsze buty albo rękawice...

Jazda w deszczu raczej odpada :D mam samochód :P ale fakt, jak uderzę nad morze na działkę na moto,

to może się okazać, że prognoza jednak nie była do końca prawdziwa i mnie zmoczy :P

Membrana mówisz, są chyba wyjmowane w niektórych modelach, to rozejrzę się.

Zmartwiłeś mnie co do RST, bo mi się podoba, ale skoro szlag ją trafił :huh: i się rozłazi to sobie ją daruję.

Dobrze wiedzieć, bo leżała nieźle, a przecież nie wsadzę jej do wody przed kupnem i: "Poczekajmy panie sprzedawco,

czy nie zeszmaci się po kąpieli :D "

Szukamy dalej...

AlKabanas Jaki kask polecasz zamiast tego Lazera? Który wg Ciebie już jest niezły a nie kosztuje jeszcze 2500zł :)

Edytowane przez Oktanski

Siemasz, 2000 zł to wcale nie tak skromnie masz do wydania, za tą kasę można kupić naprawdę nie zły zestaw.

Ja w zeszłym sezonie jeździłem w skórce ale nie wyrabiałem, jak to ktoś z forum napisał " uczucie kropli potu z karku płynącej po plecach między łopatkami i wpływającej między poślady - nie zapomniane :D "

więc na nadchodzący sezon zakupiłem kurtkę z Cordury 600D, posiada sporą ilość wywietrzników.

kurtka

I spodnie z Cordury 600D na wyjazdy

spodnie

Do latania po mieście Jeansy lub bojówki Surplus M65 Metro + ochraniacze na kolana

Buty Rainers S-24

buty

Kask Caberga Rhyno szczękowiec 5/5 gwiazdek w teście Sharpa (tam widnieje jako TRIP), dużo śmigam po mieście.

kask

Kask LS2 mono 4/5 gwiazdek w teście, I co dziwne ten kask w UK jest droższy od Caberga w UK kosztuje około 105-125 Ł, a Caberg od 80-100Ł, natomiast w Polsce Caberg to koszt 580-750 zł , a LS2 140-180 zł, spora różnica.

ls2

I rękawice Tschul

rękawice

rękawice jak gorąco

kask Caberg RHYNO bardzo dobry na miasto, po za miastem dosyć głośny (szumi), LS2 na trasę dobry w mieście za słaba wentylacja.

rękawice są spoko jedne i drugie.

jeśli chodzi o opinie pozostałych rzeczy to się powstrzymam do sezonu, zakładając na sucho są OK, chociaż spodnie pomimo wyjęcia podpinki są troszkę grube więc może być gorąco.

Edytowane przez Prywo

a ja polecam odwiedzic Modeke- moze najtaniej nie jest ale! w jednym miejscu duzo roznych modeli i fachowa obsluga-przynajmniej we Wrocku. ciuchy spoko. Sam posiadam model Romy kurtki i jest wypas-3warstwy - przy goracach mozna wypiac wszystko i zostaje prawie sama siatka z ochraniaczmi-zajebista sprawa w upaly. Spodnie mam chyba mellvile albo jakos tak-ten sam patent- ubranie 3 warstwowe i tez takie polecam. cenowo srednio ok 700zl z tego co pamietam wiec i jeszcze na jakis dobry kask zostanie!!

super pomysł z tą cordurą, kurtka bardzo mi się podoba i cena jest przystępna chyba dla Wszystkich bandziorów!! ;) Cały zestaw w ogóle jest super!! Obecnie również jestem na etapie takich zakupów i już mam swojego faworyta kurtka GHOST BIKER i spodnie do kompletu lub całe czarne. Mam w związku z tym pytanie do Priwo jeździłeś już w tych nowych ciuchach, jak sie spisują?? To będą moje pierwsze takie zakupy stąd te pytanie... wielkie dzięki z odpowiedz.

kask już sobie w styczniu kupiłem Shiro SH-3700, może ktoś ma taki i może powiedzieć jak się spisuje?

AlKabanas Jaki kask polecasz zamiast tego Lazera? Który wg Ciebie już jest niezły a nie kosztuje jeszcze 2500zł :)

Hm. Shark S700, Caberg V2R (już droższy), AGV K3 lub droższy model K4... :huh: ??

Wojt - kurtkę kupiłem już po sezonie, więc nie przetestowałem, sprawdziłem tylko na sucho siedząc na moto czy nie uwiera itp. w kurtce jak dla mnie jest jeden minus (na razie) brak wewnętrznej kieszeni po odpięciu podpinki (wewnętrzna kieszeń jest w podpince) suwaki i szwy wydają się być solidne, regulacja w pasie i w łokciach ok, nawet estetycznie uszyta, ponoć dla 4bikera szyje jakaś duża firma (znana) ale nie chcieli powiedzieć jaka <_< .

Zobaczymy jak się zestaw sprawdzi na wiosnę B) .

Ja kupiłem u nich kurtale model Agressiva http://moto.allegro.pl/item903018508_kurtka_cordura_agressiva_film_membrana_rozm_m.html

Przejezdzilem caly sezon i poki co sprawuje sie niezle - brak rozpruc, pekan szwow itp

Na plus moge tez zaliczyc dodtkowe naszyte piankowe protektory barków i ramion. Ogólnie za ta cene to dobry wybór.

Kurtki i spodnie mają dosyć fajne i ceny bardzo konkurencyjne. muszę dokładniej zagłębić sie w temat 4.biker ale mam jeszcze jedno pytanko do Prywo i Kalu, kupiliście kurtki przez internet?? można wg. ich tabelek z rozmiarami dopasować dobrze kurtkę dla siebie??

Proponowałbym "uważać" na rzeczy z motorpasion - tak jak jest to napisane ... kurtka używana z reklamacji. Kiedyś takich dopisków nie było....

Jazda w deszczu raczej odpada :D mam samochód :P ale fakt, jak uderzę nad morze na działkę na moto,

masz działkę nad morzem - może zaprosisz bandytów ;)

Edytowane przez Tomasz (LasTom)

Wojt - ja kurtkę kupowałem przez neta, ale wpierw zadzwoniłem do gościa (zresztą poleconego przez Denzela z forum, jest właścicielem 4bikera) podałem jemu swoje wymiary (nie mylić z rozmiarami :D ) i dobrał mi kurtkę idealnie przez telefon - pasi jak ulał. Spodnie też kupiłem od nich ale na motobajzlu w Warszawie, ale w związku że temp. wynosiła około -15 stopni nawet nie mierzyłem i zdałem się na doświadczenie sprzedającego, i przyznam że też dobrze dobrał, więc firmę polecam, zresztą fotka na ich stronie to są prawie wszyscy pracownicy 4bikera. ci na moto + Denzel od nas z forum. Zadzwoń do nich i powołaj się na Forum Bandyta i pewnie dostaniesz jakiś rabat pomijając allegro.

Edytowane przez Prywo

Wojt - ja patrzylem na rozmiarowke na stronie i dobralem sobie rozmiar M (180 cm, 78kg)

Jak byc co zawsze możesz wymienić na inny model/ rozmiar.

Najpierw kupiłem u nich kurtke skorzana, ale wymienilem na texa - bez problemow

KURTKA

ja mam identyczną kurtkę RST tylko czarną, kupowałem ją od tego samego sprzedawcy, bardzo miły koleś i od razu powiedział, że kurtka była używana, jest świetnie dopasowana, nie uwiera itp., jeżeli chodzi o deszcz to nie wiem bo nie lubię śmigać w deszczu, a jak trzeba to mam kombi przeciwdeszczowe.

KASK

mam taki: http://www.allegro.pl/item893703286_kask_shark_s500_air_samurai_okazja_rabat_30_xl.html i leży świetnie, w ubiegłym roku kosztował ponad 500, a teraz już poniżej w Intermotors były na niego promocje.

BUTY

Ja osobiście wolę takie uniwersalne jak Ty, że trochę pochodzić można, a nie jak w długich czujesz się jak w narciarkach, z kolei są bezpieczniejsze, fakt.

Mam takie Alpinki http://www.allegro.pl/item910491876_alpinestars_s_mx_2_czerwone_kurier_gratis.html , budzisze świetne, w deszczu też testowane, nie ma mowy o jakichś tam pęknięciach itp., w końcu jak jedna z lepszych firm produkujących ciuchy dla biker'ów. Tylko cena pewnie Ci nie odpowiada.

RĘKAWICE

mam jakieś probikera na zimne dni, miałem również fajne DIFI za 250zł., jakość świetna, ale pies mi pożarł, teraz planuje kupić takie http://www.allegro.pl/item897230827_rekawice_rst_chicane_czarne_rozmiar_m.html , przymierzałem, świetnie leżą.

SPODNIE

Do skórki bardziej pasują jakieś dziny np. te: http://www.allegro.pl/item878744098_berik_spodnie_jeans_z_ochraniaczami_p_7972_bk_34.html , planuje sobie takie kupić bo narazie w zwykłych śmigam + ochraniacze na kolana ;/

dzięki za odpowiedzi, kontaktowałem się z tą firmą i mają być w marcu na Oldtimerbazar w Katowicach i tam się rozejrzę za kurtką jeśli nie kupie nic do tej pory!!

W Rybniku masz sporo sklepów z ciuchami do wyboru. Polecam ten sklep.

Co mogę podpowiedzieć, to nie bierz tego kasku ani Vertigo ani LZ6. Warto dołożyć do kasku, a kupić np. gorsze buty albo rękawice...

Przychylam się do tej opinii. Sam zakupiłem dwie sztuki Lazera LZ6 bo po zakupie sprzętu na nic więcej mi nie starczyło :) Bardzo przeciętny kask - dość głośny, paruje.Jednym słowem bez rewelacji ale z drugiej strony jak ja kupowałem to ciężko było wybrać coś w miarę markowego w podobnej cenie. Zastanów się dobrze i koniecznie przymierz zanim kupisz w końcu to ma chronić Twoją dynię :)

Rozejrzałem się za kaskami (w sumie interesują mnie tylko 5/5 gwiazdek w teście Sharpa) i całkiem interesującą propozycją wydaje się

Kask Marushin 777 SAMURA - ok. 700zł

Znalazłem też kurtkę 4SR Stripes.

Znów prośba o jakieś opinie na temat tych towarów :) ktoś w takim czymś śmiga?

W tym tygodniu jakoś przejadę się do Krakowskiego Defendera przymierzyć w/w rzeczy.

Rozejrzałem się za kaskami (w sumie interesują mnie tylko 5/5 gwiazdek w teście Sharpa) i całkiem interesującą propozycją wydaje się

Kask Marushin 777 SAMURA - ok. 700zł

Wierzycie tak do końca tym testom Sharpa? Sorry Oktanski, ale ilu sportowców jeździ w Marushinie 777? Przecież to oni powinni dobierać kaski według jakiś kryteriów bo to oni narażeni są na upadki i inne takie...

Porównanie Sharpa

Arai RX7, Shoei XR1000, Nolan N84, inne Nolan, inne X-lite..... - nie mają po pięć gwiazdek.... A jakoś ja bym wybrał właśnie takie.... Niestety nie stać mnie na nie :-((((

Co Wy Panie panowie na te testy?

PS

Marushin 777 samura kosztuje w louisie 79,95 euro Link do Louisa

Ja rozumiem, że drogie nie oznacza bezpieczne, ale kask za 320 zł bezpieczniejszy od X-Lite X-802 Replica Lorenzo który w Polsce kosztuje ponad 2tys zł a w Lousie 400 euro????

jj

Obalcie proszę moją spiskową teorię i w następny weekend jade po 777 Samure do Berlina! ;-)

Edytowane przez cleaner

Zobacz sobie filmik na stronie Sharp'a tam opisują co testowali.

Głównie brali pod uwagę absorbowanie siły przez kask podczas zderzenia.

Nie, zauważ, że większość kasków, które mają tam 5/5 to są dosyć drogie ;)

Niektórym tańszym produkcjom udało się akurat osiągnąć dobre noty, co wcale nie oznacza, że są lepsze czy cichsze itp.

Jest to w każdym razie jakiś tam niezależny test.

Z tymi sportowcami to też akurat jest jeszcze inaczej, bo tam przeważają kontrakty na reklamę jaką zrobi

kierowca danej firmie a ona z kolei z tego zarobi krocie ze sprzedaży kasków dla kierowców drogowych ;)

I chyba nie muszę tłumaczyć, że wyścigowi kierowcy jeżdżą w najwyższych modelach kasków danej firmy.