Skocz do zawartości

Kompletuję Ciuchy Motocyklowe - Od Czego Zacząć - Co Polecacie?

Gość Oktanski
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

ja bym kurtawe wziął ;) ... swoja drogą masz rękawice ? jeśli chodzi o mnie to kask, kurtka i rękawice to takie konieczne minimum ;)

Rękawice>kurtka>buty>spodnie w przypadku braku hajsu. W innych przypadkach wszystko na równi. Za te pieniądze raczej ciężko będzie kupić dwie rzeczy, chociażby rękawice i kurtkę moim zdaniem.

A ja myślę, że buty na końcu. Dlaczego? Bo wystarczą najczęściej na początek zwykle buty za kostkę, jeśli takowe posiadasz (np. górskie).

Duża część tanich butów i tak nie ma żadnych zabezpieczeń.

Wysłane ze Srapatalka

Kurde ciężko z takim budżetem, ale chyba pierwsza kurtka (w tej cenie to raczej solidna używka niż tania nówka) o ile masz jakiekolwiek rękawice (typu narciarskie ala decathlon). Potem rękawice spodnie i buty*

*Buty na końcu uwzględniając radę Sciska.

Buty desanty kosztują 120 pln i się sprawdzają.

Rękawice można kupić za 150 pln - byleby mankiet wchodził na kurtkę.

Ochraniacze na jeansy 120 pln,

Zostaje kurtka. To w zasadzie najważniejsza część ubioru. Tu kup coś docelowego.

I żadnej z powyższych rzeczy nie wyrzucisz po sezonie bo kupisz lepsze. Ochraniacze przydadzą Ci się jak będzie gorąco, rękawice - na dłuższe trasy druga para pod siedzeniem to konieczność, bo nic tak nie odbiera ochoty do jazdy jak przemoczone i przemarznięte paluchy. A buty desanty są na tyle wygodne, że docenisz nawet przy odśnieżaniu w zimie (nie musisz się martwić, że przemokną etc).

Jeszcze raz ja..

spokojnie za ok 50 kupisz dobre rękawice - używki... potem kurtałkę!!!

Na twoim miejscu myśle że wybrał bym kurtke i jakieś ochraniaczne na kolana, ale jak koledzy wyżej napisali ciężko będzie dostać nowe w tej cenie.

Edytowane przez przemek95379

Buty desanty kosztują 120 pln i się sprawdzają.

tu mogę pomóc... ;)

Zawsze możesz kupić S700 - mniejsze prawdopodobieństwo, że Ci poodpadają wloty i spojlery ;) Kurtka i rękawice to podstawa- jak dobrze popolujesz na allegro to coś znajdziesz- kumpel kupił za 200 skórę Alpinestars a rękawice Richy za 90 PLN... Da się, tylko przymierz gdzieś i sprawdź rozmiar, potem szukaj.

A buty desanty to dobry pomysł, na pewno wygodniejsze niż turystyczne, często bardziej trwałe a chronią tak samo jak wszystkie inne bez protektorów. (tyle, że tańsze)

A właśnie zapomniałem dodać że rękawice mam skórzane, z ochraniaczami, dosyć długie, dałem około 150zł. Kurtki nowe oglądałem PGE czy PGS firmy, i fajne były, 2 warstwy, niby chroniły dobrze przed wiatrem, podstawowe ochraniacze wbudowane.

Zawsze możesz kupić S700 - mniejsze prawdopodobieństwo, że Ci poodpadają wloty i spojlery ;) Kurtka i rękawice to podstawa- jak dobrze popolujesz na allegro to coś znajdziesz- kumpel kupił za 200 skórę Alpinestars a rękawice Richy za 90 PLN... Da się, tylko przymierz gdzieś i sprawdź rozmiar, potem szukaj.

A buty desanty to dobry pomysł, na pewno wygodniejsze niż turystyczne, często bardziej trwałe a chronią tak samo jak wszystkie inne bez protektorów. (tyle, że tańsze)

Na kask mam oddzielny budżet który nie łączy się z tym na reszte stroju.

Edytowane przez djkaczy

No to kupuj najlepszą kurtkę jaka podejdzie, ochraniacze na kolana i wysokie buty opinające kostkę. Kurtka musi być sensowna- żeby był w niej przewiew albo ciepło jak będzie trzeba. Ochraniacze- bo spodnie na miasto założysz raz i sobie darujesz. Buty- jak nie masz kasy na dobre, wysokie buty dobrej firmy, to na jedno wyjdzie czy dasz 200 na wojskowe czy 300 na adrenaline bez protektorów albo krótkie z

Jeszcze dodam że z rzeczami używanymi będzie problem, kurtka na mnie, z tych co mierzyłem, to co najmniej 3XL, buty rozmiary 46-47.

A buty lepiej takie: http://intermotors.p...lor-czarny.html

czy takie: http://intermotors.p...lor-czarny.html

Chodzi o sam krój i wysokość.

Edytowane przez djkaczy

Witam, tez zaczynam swoja przygode, ale zakupy juz zrobilem, Kask rowniez SHARK S900C, kupiony we wrocławiu 800 zł, do tego kurtka Buse Ancona(505 zł) rekawice tschul (120 zł). W kompleciku zrobiłem 85 km przy 7 stopniach celsiusza i bardzo silnym wietrze. Wszystko zdało egzamin, nawet przy tej pogodzie było mi cieplo, kurtka wiatroszczelna, rekawice tez ok, paluchy nie zmarzły no i kask, blenda się przydała, bo akurat zimowe słoneczko zawitało, ciezko powiedziec czy glosny czy nie bo jezdziłem raptem w 3 czy 4 kaskach w zyciu, do tego mocno wiało. Jesli rodzice mają kasę to pozycz od nich, powiedz ze to dla twojego bezpieczenstwa, jesli maja to nie odmowia ;) mała manipulacja nie jest zła. I uwazam, że lepiej coś kupić porzadnego raz, niż kupić jakies scierwo za 200 zł i wyrzucić kasę w bloto.

buty 47???? chłopie... to na basen się zapisz :P

Nic nie chciałem mówić ale to oni "stawiają" kask :D Mam uskładane łącznie około 800zł, ale muszę sobie coś zostawić bo dopiero zaczynam sezon i nie wiem czy nie będą mnie czekały inne wydatki związane z samym Bandziorem.

buty 47???? chłopie... to na basen się zapisz :P

Rodzice mówili jedz i rośnij a ja grzecznie słuchałem :D

Edytowane przez djkaczy

a bandzior przygotowany do sezonu? reszta na pw...

No jeszcze napęd muszę kupić nowy, ale to też kase wykminie.

a napiszę coś, bo też raczej jestem cały czas na początku...

zacząłem od kasku (oczywiście przepłaciłem, bo to mój pierwszy raz) - w kwestii sharka, mogę się mylić, ale z tego co słyszałem 900 rożni się głównie od 700 tym, że ma pompowane poliki - oczywiście jest to uzasadniony wybór, ale czy na pewno potrzebujesz pompowane poliki? a 700 na pewno wyhaczysz taniej niż 900 i już różnicę można przelać no ubiór :)

drugi mój zakup to była kurtałka (niestety na moje gabaryty szyta na miarę) - jeśli jesteś w miarę wymiarowy popatrz tu http://rypard.pl/pl/34-odziez-meska - oczywiście, tez jestem zdania, że najlepiej kupić raz a porządnie, ale siłą rzeczy jak się nie ma kasy to się nie przeskoczy wszystkiego, a te ciuchy mogą być alternatywą..., ja w każdym bądź razie małżona zacząłem tam ubierać na początek :)

potem kupiłem buty i nie ma to tam to - wysokie lepiej chyba mieć...

ze spodniami na razie odpuściłem, bo też na miarę muszę szyć i chyba ochraniacze na dżinsy będę zakładał...

to tyle po krótce... :)

w kwestii ciuchów nie jestem pewien, ale chyba kolega jarokuc też coś ma wspólnego... zapytaj, to nic nie kosztuje :)

Co do butów, napisałem wcześniej- niskie nie mają sensu, lepiej wysokie, ale nie tanie moto, bo one dają tyle co wojskowe a szybciej się rozpadają. Moim zdaniem oczywiście.

Vieto- S700 a S900 różni się wentylacją i spojlerem z tyłu, nie każdy S900 ma pompowane policzki- tylko jakiś tam podmodel.

Vieto- S700 a S900 różni się wentylacją i spojlerem z tyłu, nie każdy S900 ma pompowane policzki- tylko jakiś tam podmodel.

dzięki za sprostowanie :)

Raczej wymiarowy nie jestem I to też jest problem, 193cm wzr, 110 pas. Zazwyczaj w kurtkach rękawy mam za krótkie...

Od kasku bym zaczął, bo bez niego rzadko zdarza się jeździć.

Potem proponowalbym się przejechać to tu to tam, w zwykłych ciuchach. Każdy z nas jest inny, inne rzeczy doskwieraja, jednemu zimno w łapy, drugi w rekawicach nie czuje klamek, kiery (znam takich co cały rok bez rękawic - nie lubią i tyle). Może Tobie będzie za mocno w kolana wialo, a może szyja delikatna i na gardło pada (tak mam ja), w miękkich butach może się ciężko biegi wrzucać itp itd

itp... Bezpieczeństwo to piękne słowo, które niestety w konfrontacji z ekonomia czasami musi się trochę odsunąć.

U mnie tak to przynajmniej wyglądało i jestem zadowolony z obranej ścieżki (kask, rękawice, kurtka, buty, spodnie)

Raczej wymiarowy nie jestem I to też jest problem, 193cm wzr, 110 pas. Zazwyczaj w kurtkach rękawy mam za krótkie...

pooglądaj tam kurtki czy może całe kombi co linke ci wysłałem, ja podobnie mam 191cm i kurtki były ok w rękawach natomiast na brzuszku się nie dopinały :)...

a pas 110... to naprawdę niewiele w porównaniu do mnie :)

A ja kupiłem najpierw kurtkę i spodnie, bo trafiłem na okazję.

Potem okazyjnie kupiłem kask.

Następnie kupiłem motocykl :)

Buty wojskowe miałem już od lat, więc wtedy nie kupowałem.

Rękawice też miałem skórzane, acz nie motocyklowe, ale wtedy starczyły.

Z czasem kupiłem rękawice, a na końcu buty motocyklowe.

Skoro kask już masz, to teraz w kurtkę i rękawice warto zainwestować - dłonie i ramiona są najbardziej narażone na urazy.

Ja też kupiłem na samym końcu kask, kiedy miałem już kurtkę, spodnie, buty, rękawice i pas nerkowy.

Jeśli rozpoczniesz od kasku, to będzie Cię kusiło polatać w dresie i kurtce narciarskiej, nie ma bata na świeżaka.

Najważniejsze jest kask, kurtka i rękawice. Dla mnie absolutne minimum.

Co kupić? Przejrzyj tagi - recenzje.