Skocz do zawartości

Kompletuję Ciuchy Motocyklowe - Od Czego Zacząć - Co Polecacie?

Gość Oktanski
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli będziesz wymieniał, to z czystym sumieniem mogę Ci polecić 4sr RR Edition Evo. Mega fajne dwucześciowe kombi,leży idealnie i nic nie odpada i cena ciut niższa :)

shoei gt air możesz kupić w okolicach 2k  a głośny to on nie jest :)

Głośny nie ale gwizda jak fizda :(

Polecam czytanie testów w Motocyklu,redakcja dużo ich robi i wydają się być wiarygodne.

Nie wyobrażam sobie kupowania  tych rzeczy przez internet,przecież to wszystko trzeba przymierzyć

żeby było wygodne a i bezpośredni,organoleptyczny kontakt potrafi rozczarować nawet markowe  produkty .

Odkopię wątek, bo walczę właśnie z problemem pt:"co wybrać".

Jazda – codzienne dojazdy do pracy po ok. 50 km w jedną stronę.

Wersja nr 1:

Kurtka RST Ventilator IV - http://www.4motos.pl/pl/p/Kurtka-RST-VENTILATOR-IV/4353

Spodnie RST Ventilator IV - http://www.4motos.pl/pl/p/Spodnie-RST-VENTILATOR-IV/4354

809 zł + 679 zł = 1 488 zł

Wersja nr 2:

Kurtka Redline Biker Team - http://allegro.pl/redline-biker-team-kurtka-skora-krotka-knox-3xl-i4428355999.html

Spodnie Jeans Redline Glory - http://allegro.pl/jeansy-redline-glory-spodnie-jeans-kevlar-42-i4407138018.html

499 zł + 459 zł = 958 zł

Wizualnie, najbardziej bardziej podoba mi się kurtka skórzana. Pytanie, jak w kwestii bezpieczeństwa będzie wypadał zestaw skóra + jeans. Jazdy w deszczu pod uwagę nie biorę, bo jak będzie lało to do pracy jadę autem.

Z czasem pewnie poza codzienną jazdą przytrafi się może jakiś dłuższy wypad. Wtedy pewnie zestaw nr 1 sprawdzi się bardziej.

Z racji funduszy, bliżej mi do zestawu nr, 2 bo wtedy znajdzie się kasa jeszcze na buty. Przy wyborze zestawu nr 1 prawdopodobnie skończy się na kurtce i butach, bo z racji nieprzewidzianych wydatków, nie udźwignę w tym miesiącu wydatku 2 tyś. zł na strój.

Zestaw nr 1 kusi bo jest (wydaje mi się) bardziej uniwersalny, dostępny na miejscu, no i cena aktualnie nieco obniżona.

Zestaw nr 2 idealnie leży mi pod względem wizualnym.

Doradźcie, co wybrać. Nie brać pod uwagę tego, co mi się bardziej podoba (kurtka Ventilatora też mi się wizualnie podoba ale to nie to co skóra :D ) tylko na specyfikę jazdy i wybrać nr 1 czy patrzeć na to co mi się podoba i jest tańsze i wybrać nr 2?

Rozum mówi: bierz nr 1, oczy i kieszeń: bierz nr 2 J

Nikt nie mówił, że będzie lekko ale nie sądziłem, że będzie tak trudno ;)

Preferuję tekstyl jako bardziej uniwersalny a także za większe możliwości konfiguracji tzn.wypinane ocieplenie i membrany. W skórze wypniesz tylko ocieplenie tak więc dobry tekstyl jest dla mnie jak najbardziej super wyborem. :usmiech:

wszystko zalezy od motocykla, specyfiki jazdy dystansy itp itd
no i najwazniejsze od zasobności portfelika :D

Ja bym sie sklanial ku zestawowi nr.1 Na upalne dni wypinasz wszystko z kurtki i podobno jest calkiem przyjemnie. A jak wszystko zlozysz to mozna jezdzic do jesienni. Takze chyba bardzo szeroki zakres uniwersalnosci. Skora moze i wyglada ale to nie to :P

Wysyłane z mojego Wildfire S A510e za pomocą Tapatalk 2

wszystko zalezy od motocykla, specyfiki jazdy dystansy itp itd

no i najwazniejsze od zasobności portfelika :D

Dystansy, tak jak napisałem, codzienna jazda 50 km w jedną stronę do pracy. Z czasem, jak będzie z kim, jakaś trasa.

Moto - Bandit Nka

Zasobność też mniej więcej opisałem. Dobrze byłoby zmieścić się w kwocie ok. 1 500 zł. Jak nie będzie wyjścia to może uda się wysupłać nieco więcej (max. do 2 tyś zł), ale wtedy to trzeba będzie mocno ściskać kciuki co by żaden niespodziewany wydatek do końca miesiąca nie wyskoczył :)

Edit:

Panowie, to jeszcze jedna kurtka pod rozwagę i kwestia z nią związana.

RST Paragon III - http://www.4motos.pl...RST-Paragon-III

Kurtka długa.

W stytuacji, gdybym zdecydował się na wersję nr 1, to który z tych modeli radzilibyście wybrać. Krótką Ventilator czy długą Paragon?

Ventilator ma wypinaną podpinkę i membranę. Paragon, z tego co wyczytałem tylko podpinkę.

Zaznaczam, że gdybym zdecydował się na zestaw tekstylny, to nie myślę jeździć inaczej niż ze spodniami spietymi z kurtką. Naczytałem się sporo o otarciach po tym jak kurtka nie spięta ze spodniami, podczas ślizgu podwinęła się do góry.

Jakościowo Ventilator wydaje mi się lepszym produktem ale w większości wypowiedzi na forach, krókie kurtki są odradzane.

Edytowane przez kitza

Patrz raczej na możliwość wypięcia membrany i ocieplacza. Przy krótkich trasach w mieście wartość owego rozwiązania jest nieoceniona.

Niewypinana membrana w spodniach to porażka. Latem robi się jezioro. O kurtce nie wspominam.

Edytowane przez logicsys

tak, tak ! pisz

Pytaliście jak zostałem potraktowany po złożeniu reklamacji wadliwego kombinezonu Alpinastars Modeka a więc odpowiadam.

W poniedziałek około godziny 14stej zadzwoniłem do Intermotors aby zgłosić wadę kombi które miałem na sobie 2 razy (czyli odchodzące od skóry napisy i ozdoby koloru białego). Zadzwoniłem aby dowiedzieć się jak będzie wyglądała procedura reklamacyjna i ile ona potrwa (zależało mi na czasie bo w piątek/sobotę miałem zaplanowany i opłacony wylot ze znajomym). Usłyszałem iż to kwestia jednego dnia (kwestia przyjęcia i wysyłania na reklamacje i w tym samym momencie zamawiają i następnego dnia wydają mi nowy) więc bardzo się ucieszyłem i oznajmiłem iż zaraz po pracy przyniosę kombi (czyli około godziny 17stej)

Kombi dostarczyłem około 17stej tego samego dnia. Niestety osoby która ze mną rozmawiała przez tel. nie było ale pracownik przekazał koledze szczegóły więc nie było problemu. Miałem dostać telefonu we wtorek lub środę aby się zgłosić po nową skórkę.

Jako że nikt nie dzwonił postanowiłem sam zadzwonić w środę około 16stej. W słuchawce usłyszałem iż oni dopiero wysłali kombinezon i to musi dotrzeć do warszawy… A oni w tej warszawce musza rozpatrzyć reklamacje i dopiero wyślą nowy…. Na pytanie ile to potrwa usłyszałem tydzień może dwa tygodnie… zatkało mnie. W miarę kulturalnie wytłumaczyłem pracownikowi że w piątek/sobotę mam opłacony wyjazd i nikt mi teraz pieniędzy za to nie zwróci i że potrzebuję kombi do piątku. Po ciężkich bojach słownych miałem czekać na telefon w czwartek.

W czwartek telefonu nie było więc zacząłem sam dzwonić na 30 minut przed zamknięciem sklepu. Okazało się że mam czekać do piątku i być może kombinezon będzie…

W piątek wreszcie długo wyczekiwany telefon i informacja… kombinezon jest !!! można go odebrać.

Udałem się więc po nowy kombinezon i w trakcie wydawania sprzedawca zauważył że i w tym odchodzą już naklejki….  W nowym jeszcze nie rozpakowanym kombiaku odchodzi napis na lewym łokciu i coś dziwnego dzieje się na nogawce…. W poprzednik który reklamowałem odchodziły napisy na klatce piersiowej i w okolicach uda (spodnie).

Jako iż mam opłacony wyjazd, kombinezon  przyjąłem i w poniedziałek znów go reklamuje tym razem będę domagał się zwrotu pieniążków i za radą forumowicza zakupie taki :

http://www.4sr.pl/sklep-motocyklowy/kombinezony-motocyklowe/rr-edition-evo-black-silver.html

Odradzam zakup Kombiaków Alpinastars Modeka w tym sezonie bo jakiś bubel poszedł…

Mam nadzieje że rr editio evo będę milej wspominał… co do Alpiny to się zraziłem. 

Co do obsługi klienta przez Intermotors możecie ocenić sami :) 

Co do obsługi klienta przez Intermotors możecie ocenić sami :)

Masz fart że dostałeś nowe kombii i to tak szybko. Takie mamy w Interze procedury. Jeżeli strój zostałby wysłany do producenta w celu rozpatrzenia, to wtedy rozpatrzenie reklamacji przechodzi w tryb "czas nieokreślony", czyli może być jutro lub za miesiąc.

Ja akurat pracuje w Carsie, ale to jeden burdel.

Żeby nie było OT, to odrazu zapytam, co myślicie o butach Alpinestars SMX6? Cena jest dość atrakcyjna. Ktoś może użytkuje?

Ja kupiłem smx-6 2 tygodnie temu i zrobiłem do tej pory tylko 500km. Bardzo wygodne to po pierwsze. Kupiłem z niewentylowanej skóry więc jak były upały stopa się pociła (przy normalnej skarpecie) ale jak jeździłem wieczorem to było już ok. W deszczu jeszcze nie jeździłem. Jak na 500km mało mogę napisać ale narazie jestem zadowolony.

Edytowane przez peres

Patrz raczej na możliwość wypięcia membrany i ocieplacza. Przy krótkich trasach w mieście wartość owego rozwiązania jest nieoceniona.

W takim razie będzie RST Ventilator IV, o ile rozmiar 3xl okaże się dobry, ale o tym przekonam się dopiero w poniedziałek.

Mam pytanie odnośnie butów. Co sądzicie o butach Rainers 640? Celowałem w Rainers Titanum bo była fajna przecena (369 zł) ale nie było numeru na mnie. Sprzedawca polecił Rainers 640. Cena 639 zł. Warto? Celowałem nieco niżej z kasą jeżeli chodzi o buty ale gdyby było warto... Co sądzicie?

• 2 weeks later...

jeżdżę obecnie w skórze Redline drugi sezon jakość wykonania jest ok, wygląd tez jest spoko, ale bardziej na chopka niż na streeta :P,  jest możliwość wypięcia podpinki, ale niestety osłania tylko tułów, a rękawy są gołe, rzecz jasna w standardzie ochraniacze knoxa, suwaki ykk, szwy dosyć solidnie zrobione nic się nie pruje i nie odpada . Jazda w letnie dni jest ok, gorzej w deszczowe dni w tym roku 2x przemokłem doszczętnie, kurtka po wyschnięciu była cala biała zaczyściełem ją impregnatem do skóry i jest spoko, tylko niestety straciła swój naturalny kolor matowy i szorstki materiał stał się jak normalna śliska skóra :) więc swój urok straciła :(, ale funkcjonalność jak do tej pory jest na wysokim poziomie :)

krótkie kurtki odradzane, a to ciekawe, chyba dla enduraków :)

ventilatora zawsze będę polecał każdemu, a odradzał nie wypinaną membranę

co do smx, od niedawna mam 5, są prawie takie same jak 6, przymierzałem wiele butów i pod względem wygody niestety nie mają konkurencji

mam wersję bez membrany i ostatnio przez 50 km jechałem obfitym w deszczu i lekko cholewy tylko nasiąkneły - środek suchy

No i lipa. Upatrzona kurtka jest za mała. Podczas pierwszej wizyty w sklepie nie było RTS Ventilator w rozmiarze 3 xl. Dla rozeznania w temacie przymierzyłem kurtkę RST Adventure w rozmiarze 2 xl. Dało się założyć. Była lekko mała. Zamówiłem Ventilatora 3xl. Po przymiarce okazało się, że jest mniejsza od rozmiaru xl w modelu Adventure.

W tej sytuacji znowu jestem w punkcie wyjścia.

Z racji dwóch sklepów w mieście wybór jest nieco ograniczony.

Co powiecie na taki zestaw?

Tekstylia

Kurtka Rainers Crono http://akcesoriamotocyklowe.pl/kurtki-meskie/1350-kurtka-tekstylna-rainers-crono.html

Spodnie Rainers Dallas http://akcesoriamotocyklowe.pl/spodnie-meskie/1357-spodnie-tekstylne-rainers-dallas.html

lub

Skóra

Kurtka Rainers Lemans http://akcesoriamotocyklowe.pl/odziez/2369-kurtka-tekstylna-rainers-lemans-skora.html

Spodnie Rebelhorn Runner http://akcesoriamotocyklowe.pl/spodnie-skorzane/4793-spodnie-rebelhorn-runner-czarne.html

lub

Kurtka Redline Biker Team http://www.sklep.redline.com.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=76&category_id=53&option=com_virtuemart&Itemid=64

i tu mam problem ze spodniami bo o ile w przypadku Rainers Lemans i Rebelhorn Runner kolor skóry jest identyczny i pasują wizualnie do siebie, to kurtki Redline nie widziałem na żywo i nie wiem czy da się coś łatwo opróćz jeansów do niej dobrać.

Wizualnie bardziej podoba mi się kurtka Redline. Wydaje mi się również lepsza jakościowo. Nie wiem tylko jak ze spodniami do niej. No i jak powyżej pisał @pmc czy nie jest to kurtka bardziej na chopera niż na nakeda?

Edytowane przez kitza

Od wiosny 2012r użytkują następujący komplet:

Kask - Airoh Force

Kurtka - Modeka Mellvile

Spodnie - Modeka Laser Pro

Rękawice - najpierw Ozone "coś tam" od tego roku Knox Recon

Buty - Alpinestars SMX Plus

Gdy szukałem ubioru, też miałem dylemat: skóra czy tekstyle i wybrałem te drugie. W zależności od temperatury wypinam albo dopinam podpinki. Jeżdżę z ludźmi i widzę jak się męczą w skórach, albo kupują lżejsze kurtki na lato.

Co do kasku - następny jaki będę kupował to szczękowiec. Lepiej się sprawdza w turystyce, odsuwasz szczękę i możesz swobodnie rozmawiać, przy integralu mało kto mnie rozumie :)

Edytowane przez belfer

Od wiosny 2012r użytkują następujący komplet:

Kask - Airoh Force

Kurtka - Modeka Mellvile

Spodnie - Modeka Laser Pro

Rękawice - najpierw Ozone "coś tam" od tego roku Knox Recon

Buty - Alpinestars SMX Plus

Gdy szukałem ubioru, też miałem dylemat: skóra czy tekstyle i wybrałem te drugie. W zależności od temperatury wypinam albo dopinam podpinki. Jeżdżę z ludźmi i widzę jak się męczą w skórach, albo kupują lżejsze kurtki na lato.

Co do kasku - następny jaki będę kupował to szczękowiec. Lepiej się sprawdza w turystyce, odsuwasz szczękę i możesz swobodnie rozmawiać, przy integralu mało kto mnie rozumie :)

Zapomniałeś chyba o bieliżnie z logo suzuki obok tekstu,bardzo mi się podoba,ha,ha :applause:

• 3 months later...

Witam ! co sadzicie o tym zestawie spodnie Rebelhorn Hiflow2 oraz buty krótkie Ozone Urban czy dobry wybór?dzis zakupiłem w sklepie 4Biker?pozdrawiam

Mam chyba poprzedni model spodni-też trzy warstwowe.Tyłek uratowały na chłodniejsze dni wpinam membrane ,ocieplenie tylko raz wpięte i było za gorąco.Jestem z nich zadowolony i mając taką opcję kupiłbym je jeszcze raz.Na temat krótkich butów na moto się nie wypowiadam bo zapewniają naprawdę tylko minimum bezpieczeństwa.

Wiem wiem krotkie buty to minimum ochrony ale kupilem ze wzgledu ze duzo po miescie jezdze i dlugich tras nierobie,a w tych mozna jeszcze w miare chodzic a chcialem zasiegnac opinii uzytkowników jak sie sprawdzają buty tej firmy po dłuższym użytkowaniu,a co do spodni to mierzyłem chyba z 8par różnych i w tych rebelhornach najwygodniej było i tak najlepiej układały sie ciekawi mnie tylko lato czy da rade sie w nich jezdzic czy klejnoty bedą się gotowały :usmiech:

Edytowane przez tom32

• 3 months later...

Witam wszystkich, jestem na etapie kupna całego zestawu na motocykl.

Z racji tego, że się nie znam chciałem prosić o radę i ocenę tego co sobie mniej więcej upatrzyłem.

Raczej nie będę wypuszczać się w dalekie trasy, głownie miasto i jakieś krótkie traski.

Kask  http://www.4ride.pl/kaski-motocyklowe/kaski-integralne/kask-hjc-fg-17-black-mat.html

Kurtka   http://www.legato-motocykle.pl/pl/produkt/8805/kurtka-skorzanatschul-911.html

Buty  http://www.4ride.pl/buty-adrenaline-crx.html?gclid=CPzU3r35scQCFcgGcwodbh8AIg

http://www.4ride.pl/odziez-motocyklowa/obuwie-motocyklowe/obuwie-sportowe/buty-sportowe-adrenaline-ryo-raptor.html

Rekawice  http://www.legato-motocykle.pl/pl/produkt/7745/rekawice-skorzane-shima-gtr.html

Spodnie:  tu nie wiem w co sie decydować  myślałem o jakiś jeansach motocyklowych do ok,400zl

Z góry dziękuję za pomoc i opinie:)

Tak się zastanawiam czy w tej skórze nie będzie Ci za gorąco w cieplejsze dni w mieście, ale zobaczymy co powiedzą jeszcze użytkownicy skórzanych kurtek.