Skocz do zawartości

Kompletuję Ciuchy Motocyklowe - Od Czego Zacząć - Co Polecacie?

Gość Oktanski
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

'....kązdy ma swój rozum..'

to się rozpędziłeś :takaemotka:

to się rozpędziłeś :takaemotka:

juz sie poprawiłem :D

Edytowane przez dzichad1 - �ysy

Prosta sprawa, ja jeżdżę całe życie w kasku i kurtce, pewnie teraz całe forum mnie potępi jaki to ja jestem nieodpowiedzialny. Ale... no właśnie: powinieneś sam ocenić sytuacje, zastanowić się, czy może do tej roboty masz prostą drogę bez skrzyżowań t oodpowiedź nasuwa się sama. A jeżeli jedziesz przez całe miasto, z masą niedospanych ludzi to na Twoim miejscu ubrałbym sobie buciki, spodenki, kurteczkę, rękawiczki i ewentualnie jeszcze kask ;)

Prosta sprawa, ja jeżdżę całe życie w kasku i kurtce, pewnie teraz całe forum mnie potępi jaki to ja jestem nieodpowiedzialny. Ale... no właśnie: powinieneś sam ocenić sytuacje, zastanowić się, czy może do tej roboty masz prostą drogę bez skrzyżowań t oodpowiedź nasuwa się sama. A jeżeli jedziesz przez całe miasto, z masą niedospanych ludzi to na Twoim miejscu ubrałbym sobie buciki, spodenki, kurteczkę, rękawiczki i ewentualnie jeszcze kask ;)

Myślę, że nikt nikogo potępiał nie będzie bo kwestia zabezpieczeń jest sprawą indywidualną i ubiór ma chronić ciebie, a nie nas. Oprócz wymienionych przez ciebie "przeszkód drogowych" może np. dojść uszkodzenie przedniej opony w trakcie jazdy, jakaś dziura, wtargnięcie jakiegoś zamyślonego obywatela wprost pod ciebie itd. Sytuacji może być naprawdę sporo i nie da się ich przewidzieć. Ja biorę je wszystkie pod uwagę i skoro mam kompletny strój to czemu go nie zakładać. Odkąd przyjąłem ptasią srakę na klatę (dość solidną ;) to stwierdzam, że strój nie tylko przed glebą zabezpiecza ;)

Edytowane przez MarCiNWz

Odkąd przyjąłem ptasią srakę na klatę (dość solidną ;) to stwierdzam, że strój nie tylko przed glebą zabezpiecza ;)

Hahaha, genialny agrgument ;P

Ale do rzeczy, czy na rower jadąc po mieście 40 km/h (bo motorem przecież po mieście szybciej nie wolno!) ubierasz kombinezon i pełny ekwipunek? Nie, no ale jednak motocykl jest cięższy, może przekroczyć przypadkowo te dozwolnone 50 km/h i oczywiście motocykl może Cię przygnieść. Rozważania pozostawiam jednak Tobie, bo jak mój przedmówca napisał :

...bo kwestia zabezpieczeń jest sprawą indywidualną i ubiór ma chronić ciebie...

Także wydaje mi się to dobrą pointą.

Ja do roboty też mam bliziutko. Czy to ubrać się na moto i przyjechać motocyklem, czy to pedałować rowerem czy przejechać się metrem zajmuje mi właściwie tyle samo. Jeśli wiem, że wrócę po pracy do domu to biorę tylko kurtkę, kask i buty motocyklowe. Jeśli mam zamiar podjechać gdzieś to biorę wszystko co mam. Jeśli jadę gdzieś do kina, knajpy, czyjegoś domu (tu często biorę ciuchy na zmianę i pełen komplet motocyklowy) to nakładam tylko kurtkę motocyklową lub zwykłą ze zbroją pod spodem. Nie ma co świrować z uzbrojeniem. Jeśli jadę nieuzbrojony to normalka, że jadę wolniej i spokojniej. Motocykl oprócz zabawki jest też środkiem komunikacji jak rower czy skuter. Więc jak jadę sie spotkać ze znajomymi to nie w głowie mi paradowanie w knajpie czy na spacerku w parku lub gdzie indziej w stroju motocyklowym.

Ja mam 7 minut piechotą do pracy, ale i tak jeżdżę motongiem. Tyle, że przez pól miasta:D kto powiedział, że trzeba jeździć najkrótszą trasą:) kask, rekawice, kurtka buty i wyyyyyynnnnn...

ja sporadycznie jeżdżę do roboty motorem, ale ze względu na fakt jego głośności, bo jak wypadam o 6:00 z garażu waląc ogniem na parkingu, to sąsiedzi odbezpieczają RKM-y i walą seriami :) a co do stroju, to kurta, protektory na kolana, kask, rękawiczki i buciki. Zamienniki mam w robicie na stałe :)

Ja dojezdzam 30 km do pracy. Zarzucam wszystko co mam :) Na miejscu mam zamienniki butow, spodni itd. Natomiast jak jade tylko odstawic moto, badz zalatwic cos na miescie, zarzucam tylko kurtke, kask, rekawiczki. Nie przekraczam wtedy 60km/h.

Ja tez do pracy na moto jezdże moto ze mam jakieś 6 czy 7 km bo każda okazja jest dobra i tak jak pisał kolega zawsze można jechać na około albo po pracy gdzieś skoczyć. Ubieram kask ,kurtkę i rękawice, reszta normalna bo nie mam motocyklowych spodni ani butów ale jak b były to bym ubierał bo nigdy nic nie wiadomo a te 5 min dłuższego ubierania się można nadgonić nie stojąc w korkach

W takim okresie jak teraz do roboty (20km) zapodaję w pełnym komplecie. Nie bez znaczenia jest fakt, że rano po prostu piździ. W robocie się przebieram w normalne ciuchy i luz. W okresie letnim zasuwam raczej w normalnych spodniach.

Ja zakładam wszystko prócz spodni a dojazd do pracy to samo miasto (Poznań), więc bez kosmicznych prędkości. W pracy mam obuwie i jest git.

Dokładnie. Kask, rękawice, kurtka, buty, zwykłe dżinsy, na kolanach protektory. Też mam jakieś 4 kilometry. Po przyjściu do roboty w kiblu ściągam protektory (z racji tego, że mam je pod spodniami) a buty przebieram na dyżurne cichobiegi, które na mnie czekają ;) gorzej z prowiantem - zupa mi się w kufrze wylała ostatnio :P

Panowie bez urazy, ale jak ktoś pisze, że nie ma co przesadzać z ubiorem to pewnie nigdy nie leżał, mnie założenie spodni motocyklowych nie zajmuje ani sekundę dłużej niż zwykłych, a buty moto zakładam szybciej - nie muszę ich wiązać. Szczerze wam życzę, żebyście nie musieli się przekonać, co znaczy delikatny ślizg po asfalcie przy 40 km/h zakończony np. uderzeniem kolanem o krawężnik.

też jeżdżę moto. zakładam kurtkę do tego rękawice, kask, buty i heja

zawsze wychodze wcześniej z domu i jeszcze chwilę smigam po okolicy

a do pracy mam ok 1 km. B)

pozdro

• 1 year later...

Nie znalazłem podobnego wątku, albo po prostu nie umiem się jeszcze ogarnąć :P

Więc pytanie w czym śmigacie? Kombi, kask, rękawice, buty?

Wątek nie ma na celu chwalenia się, kto ma lepszy czy gorszy ubiór, starszy czy nowszy. Chodzi głównie o to, aby osoba, która stoi przed kupnem owych rzeczy mogła przeczytać sobie coś w tym wątku, w miarę zobaczyć (jeśli możecie dodawajcie zdjęcia), dowiedzieć się jak spisują się w praktyce...

Jeśli natomiast uważacie, że temat już jest, bądź jest zbędny - Wybaczcie i usuńcie :)

Osobiście posiadam na dzień dzisiejszy taki zestaw:

Kask: HJC SP-1 CJ 250_263417402472045afb69b8.jpg

Muszę przyznać, że w kasku jest cichutko, gąbki wyjmowane, idealnie przylega do głowy. Mimo, że mam go już 3 lata, szybka nie uległa wielkiemu zarysowaniu. Szybko można ją zdemontować i zamontować. Jedyna jego wada, to dolny "wlot powietrza", który podczas jazdy lubi się sam otwierać/zamykać. :)

Kominiarka: Zwykła za 15-20zł.

i-nordcamp-kominiarka-termoaktywna-basic.jpg

Dalej sam stoję przed decyzją zakupienia kombi, rękawic oraz butków.

• 2 months later...

Witam,

zakupilem moto suzuke bandit 600n 2-ke. I zaczyna sie dopiero zabawa...

Nie posiadam ani kasku, ani ubranka czy butow.

Nie jestem zorientowany w temacie, pomozcie

1. czy lepsze tekstylne czy skorkowe - (kurtka, buty, rekawice)

2. czy lepsze szczekowce czy pelne (kaski)

3. jakie firmy, chodzi mi o dobry stosunek jakosci do ceny, nie

jestem przywiazany do jakis marek, nawet nie jestem w markach zorientowany

i finalnie - czy to co ponizej to dobry wybor, czy szajs - przymierzalem w motoakcesoriach i pasowalo rozmiarowo

ale nie mam pojecia czy nie jestem wkrecany w cos kiepskiego i nie wartego swej ceny?

- kask: Nitro NGFP rozmiar L

- rekawice: HELD 2921 Touring Five, rozmiar XL

- kurtka HELD Touring 3-warstwowa, rozmiar XL

pomozcie PLS.

ps. jesli ktos ma na zbyciu ubranko lub kask czy buty czy rekawice prosze o pw, moje rozmiary 196cm, 102kg, but 46

ps. do moderatorow/adminow - nie wiem czy dobry dzial wybralem, jesli nie - to sorry i prosze o przeniesienie

w odpowiednie miejsce (byle nie trash)

1. wedlug upodobań

2. według upodobań

3. według kasy ( napisz ile masz)

- kask nitro- jak dla mnie to są pseudo kaski i nigdy czegos takiego bym na głowie nie założył szukaj raczej czego z ( AGV HJC AIROH, SUOMY, Schoei

kurtka i rękawice moga byc, chociaż w tych pieniadzach mial byś skóre ale to juz zalezy co CI bardziej pasuje

Edytowane przez Cirus