Skocz do zawartości

Stacyjka - Problemy Ze Stacyjką I Kluczykami

Gość pioter
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Co do sprężonego dobra idea- przed i po "myciu" i potem smarowanie, tylko trzeba uważać, żeby nie przechylać butelki i nie zamrozić stacyjki, bo można sobie biedy napytać :D

Powietrzem sprężonym też dmucham, ale jak nie przechylić ? Przecież ono jest sprężone a nie skroplone :P Chyba, że propan-butanem stacyjkę przedmuchujesz :D

Gaz rozprężając się obniża swoją temperaturę, weź puszkę, wciśnij na maksa i dmuchaj na stół, to zobaczysz szron :P Może nie jest tego dużo, ale zawsze, no i w tańszych powietrzach zdaje się używają butanu jako napędu, żeby zwiększyć ciśnienie w puszce, co jeszcze pogłębia efekt, kto bawił się dezodorantami za dzieciaka ten wie :D Lepiej chyba zatem z kompresora sobie dmuchnąć jak się ma pod ręką.

Nie tragizujcie, wystarczy sprężone powietrze w puszcze, zawsze dokładają taka rurkę którą sobie można wygiąć w dowolny sposób tak żeby puszka z powietrzem nie była zbyt mocno przechylona.

Poza tym co ci się stanie jak trochę tego skroplonego powietrza tam się dostanie? Po prostu nic, no chyba że odwrócisz do góry nogami i będzie cały czas skroplone powietrze lał do stacyjki.

To ma tylko znaczenie przy elektronice :D

No właśnie tutaj mnie zaskoczyliście, w tych puszeczkach dla elektroników jest SKROPLONE powietrze? Nigdy nie sprawdzałem czy tam coś chlupocze, osobiście mam sprężarkę więc z takich wynalazków nie korzystam. Magpie- wiem, jak to działa ;) Co w sumie wyjaśniało by dlaczego to powietrze jest takie drogie :P

Pod ciśnieniem więc skroplone. Oczywiście pewnie nie całe powietrze a gazy składowe, bo tlen o ile wiem ciężko skroplić.

I fakt, takie powietrze nie powinno nic zrobić, samo, ale jak w stacyjce jest woda, która zamarzając jest chyba najgorszą rzeczą na świecie, to może nie być różowo, choć nie sądzę, żeby po jednym razie zamek popsuło :)

Edytowane przez Magpie

Zasada jest taka, by wyprzeć wodę i bród, a potem w razie potrzeby natłuścić zamek by się nie przycinał i płynnie pracował.

WD40 wypiera wodę i brud, ale za bardzo nie oliwi (cienka warstewka oleju/smaru szybko znika), dlatego można rzeczywiście dołożyć jakiś olej/smar/grafit.

Osobiście do silikonów nie mam przekonania.

Pod ciśnieniem więc skroplone. Oczywiście pewnie nie całe powietrze a gazy składowe, bo tlen o ile wiem ciężko skroplić.

Azotu też nie skroplisz domowym sposobem, możesz je tylko sprężyć, więc jeśli nie obniżają temperatury (do blisko -200) przy pakowaniu tego powietrza do puszki to nie ma szans żeby było to skroplone.

Ale powietrze to nie tylko tlen i azot :P A takie powietrze w puszce to jednak raczej butan/izobutan czy inne pochodne. Tylko to mało zdaje się istotne w tym temacie :D Co by to nie było, rozprężając się chłodzi :)

Witam.

Nie wiem czemu ale moja tez się zacina stacyjka i już czyściłem denaturatem i dałem kilka kropli oleju co prawda nie maszynowy ale nie pomogło ciąż się zacina

coś jeszcze możecie poradzić co zrobić ???

rozebrać na części pierwsze i wyczyścić chyba zrobię tutka z tego zabiegu przy okazji można zrobić tutka jak przerobić zamek pod inny klucz

Witam.

Nie wiem czemu ale moja tez się zacina stacyjka i już czyściłem denaturatem i dałem kilka kropli oleju co prawda nie maszynowy ale nie pomogło ciąż się zacina

coś jeszcze możecie poradzić co zrobić ???

Albo coś robisz nie tak albo stacyjka jest tak zajechane że faktycznie, bez rozebrania nie da rady.

Sposobem który podałem ogarnąłem stacyjkę w swoim, jak i w Młodego Fazerku z tym że u niego było gorzej niż u mnie ponieważ on ma luźny stosunek do tego motocykla

i zameldował mi, jak już stacyjka stała i nie dało się wcale obrócić klucza.

Albo coś robisz nie tak albo stacyjka jest tak zajechane że faktycznie, bez rozebrania nie da rady.

Sposobem który podałem ogarnąłem stacyjkę w swoim, jak i w Młodego Fazerku z tym że u niego było gorzej niż u mnie ponieważ on ma luźny stosunek do tego motocykla

i zameldował mi, jak już stacyjka stała i nie dało się wcale obrócić klucza.

Nie twierdzę że nie da rady tego uruchomić tylko raczej będę musiał ją rozebrać i wyczyścić dokładnie i na smarować .....

bo na kluczyku się zacina w pozycji OF-ON ale też nie idzie jej przekręcić na LOCK -> P< może być tak że nigdy ta stacyjka nie była czyszczona .....

A masz drugi kluczyk? Nim tez nie idzie? Pamietam, ze jak dorobilem nowy to chodzil jak zloto, kluczyki sie wycieraja z czasem.

Wysyłane z mojego ST18i za pomocą Tapatalk 2

Pamietam, ze jak dorobilem nowy to chodzil jak zloto, kluczyki sie wycieraja z czasem.

Dorabiałeś go w punkcie dorabiania kluczy czyli wycieli ci drugi wg. starego, wytartego?

Tak jest, tylko z surowcem byl klopot, tylko jeden punkt we wro.taki mial albo allegro.

Wysyłane z mojego ST18i za pomocą Tapatalk 2

Stacyjka to typowy mechanizm. WD jest niebezpieczne, ale może przynieść dużo korzyści lub dużo problemów w zależności od sposobu używania. WD jest środkiem silnie penetrującym. Ładnie wymywa bród, ale i smar.

Można walnąć trochę WD do stacyjki, włożyć kluczyk, poruszać , wyjąć kluczyk, obetrzeć kluczyk. Następnie włożyć, poruszać, wyjąć, obetrzeć... I tak w kółko. Ale na koniec zostawić bez smarowania to jak strzelić sobie w kolano. Należy (jak już będzie czysto i sucho) wziąć jakiś dobry środek smarny (w ostateczności oliwka do maszyn) i dać parę kropelek do stacyjki.

Ale czyszczenie WD to tylko tymczasowe rozwiązanie problemu. Aby rozwiązać problem raz a dobrze należy rozkręcić cały układ, porządnie wyczyścić i nasmarować.

• 1 year later...

Chciałbym odświeżyć temat. :D

Mam taki problem żee.

W ostatnim czasie nie mogę przekręcić stacyjki tak jak by się przycięła. Do czyszczenie mogę użyć nafty?? a po wyczyszczenie użyć preparatu do konserwacji wkładek i zamków firmy Gerda?? a może lepiej użyć grafitu.

Czekam na pomoc :D

hej

odświerzam temat,bo w moim gsx mam podobny problem od nowości,pytałem nawet w serwisie Suzuki i oni mówili ,że ten typ tak ma.

Problem to może za dużo powiedziane bo nie ma problemu z przekręceniem kluczyka z Lock bezpośrednio do On,a tylko z Off do On.

Chociaż tu też póki co wystarczy trochę pogmyrać kluczykiem i jest ok,ale martwię się co będzie dalej.

Pamiętam ,że gdy kiedyś miałem podobny problem z zamkiem w puszce to magicy twierdzili,że zabójstwem dla zamków są odmrażacze i wszelkie wd,

oni zaś polecali smar/olej do broni myśliwskiej,ponoć najlepszy.Nie wiem bo ja zastosowałem smar maszynowy i pomogło.

mariusz-n2

Jeżeli masz dwa kluczyki od moto sprawdż jak zachowa się stacyjka na drugim kluczu, chyba że oba są w podobnym stanie to nie odczujesz różnicy. WD i tym podobne środki odpuść sobie j/w wymywają wszystko włącznie ze smarem.Popatrz ewentualnie za smarem silikonowym w sprayu, ważnym elementem jest blaszka-zasuwka która zasłania wejście stacyjki gdy nie ma w niej klucza.Możesz również podjechać do punktu dorabiania kluczy - odradzam szewc i centra handlowe w Wawie to bracia na Pańskiej , dorobią ciut "mocniejszy" czyli wyższy klucz który będzie eliminował powstały luz wskutek zużycia. Wzgl. przyjedz do pyrlandii i opanujemy problem. :zeby: Stacyjki w Suzuki mają zapadki tzw. jednostronne -są z jednej strony czyli nie gmeraj a sprawdz na zasadzie lekkiego odepchnięcia w trakcie przekręcania wtedy zapadki równomiernie się ułożą.Gdy te metody nie dają poprawy rozebrać stacyjkę i lekko opiłować zapadki a także one muszą lekko pracować na sprężynkach. W razie pytań p/w lub tel. w godzinach podanych w profilu. :usmiech:

• 1 month later...

Widziałem że dość sporo użytkowników ma problem ze swoimi stacyjkami.

Jest bardzo prosty sposób na to, zwykły ołówek. W ołówku jest grafit, stosowany jest on powszechnie w różnych dziedzinach, gdzie potrzebny jest suchy smar: modelarstwo, wędkarstwo ...

Jak wszyscy wiedzą WD40 i inne tego typu specyfiki się nie nadają. Kilka dni temu przeprowadziłem zabieg u siebie i działa.

edit by jab2
Rozwiązanie problemu zacinającej się stacyjki można znaleźć tu:

http://polishbanditcrew.pl/topic/23579-zacinaj%C4%85ca-si%C4%99-stacyjka-regenreacja/

w domu go nie mam więc posłużyłem się ołówkiem :P

ja muszę docisnąć kluczyk do góry żeby przekręcić, na to smar też pomoże?

Smar powinien pomóc.

Pamiętajmy, że większość współpracujących ze sobą metalowych ruchomych elementów wymaga smarowania. Smarujmy przy każdej okazji. Nie zaszkodzi.

smar albo oliwa do maszyn, po deszczu też tak miałem łącznie z tym że kufra nie mogłem otworzyć :o

ja muszę docisnąć kluczyk do góry żeby przekręcić, na to smar też pomoże?

docisnac do gory ?  w sensie ze w bok stacyjki?

ja mam taka ze musze wcisnac kluczyk i wtedy przekrecic... czasami moge odpalic bez kluczyka jak zle przekrece :D

czasami smarowanie nie pomaga... stacyjka tez sie moze roz....epsuc