Skocz do zawartości

Stacyjka - Problemy Ze Stacyjką I Kluczykami

Gość pioter
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Wrzuć zdjęcie klucza ,tego prawie nówki tak abym zobaczył nacięcia-ząbki.Zaopatrz się w płaski pilniczek lub w miarę drobny papier ścierny i wieczorkiem po 19 możemy się zdzynkać  i będziesz robić egzamin czeladniczy :zeby: ,czyli coś tam poradzimy :usmiech:

post-10077-0-67424300-1455636499_thumb.jpg

Tak w sumie może faktycznie po prostu wygląda ładniej a też jest wyrobiony. ale na prawdę ma duży odchył od normy.

Dobra a tak przy okazji zapytam , jedziecie gdzieś dalej lub na kilka nawet dni i czy zabieracie ze sobą zapasowe kluczyki do 2oo ,kufra ,blokady-jeżeli używacie itp.? Jako pierwszy odpowiem że zawsze mimo -tu pukamy w nie malowane :zeby:  nic nie zgubiłem nigdy kluczyków. :usmiech:

ja mam zapas w kurtce  ( wszyty) wystarczy lekko odpruć i problem z głowy :)

Egzamin mam nadzieje zaliczony, kij ze mną ważne że stacyjka dziala! Dzięki Kwinto59 wisze Ci butelke,zresztą mam nadzieje że wspolnie spożyta haha;)

swoją też musze rozebrac i sprawdzic... coś cieżko chodzi .... ale najpierw musze wsadzic nowe serce ....

Pany, a orientuje się ktoś może jak wydłubać zamek z kufra?

Chciałem go wyjąć przeczyścić przesmarować, parę razy mi się zaciął co doprowadziło mnie do szewskiej pasji :P

aha czy można kupić samą surówkę klucza do zamka giwi czy cały zamek muszę, mam 1 kluczyk a będąc szczególarzem chciałem mieć taki ładny czerwony

https://www.moto-akcesoria.pl/akcesoria/10987-zamek-givi-.html
Tutaj masz wkładkę z dwoma kluczykami, a zamka się nie wydłubuje tylko demontuje :takaemotka:                                                                                                                          https://www.moto-akcesoria.pl/kufry-i-akcesoria-do-kufrow/6157-adaptery-sw-motech-z-mocowaniem-monokey.html

Do wyboru do koloru :mrgreen: a kolor jedyny słuszny :jezyk3:

Oczywiście że chodzi mi o demontaż, być może niezbyt fachowo się wyraziłem wybacz moje amatorstwo :P

Pytam czy ktoś to robił, bo nie chce napierdaczyć, dzisiaj oblukam jak to wygląda

Pany, a orientuje się ktoś może jak wydłubać zamek z kufra?

Chciałem go wyjąć przeczyścić przesmarować, parę razy mi się zaciął co doprowadziło mnie do szewskiej pasji :P

aha czy można kupić samą surówkę klucza do zamka giwi czy cały zamek muszę, mam 1 kluczyk a będąc szczególarzem chciałem mieć taki ładny czerwony

dorabiałem kluczyk do kufra ale dorobione na zwykłej metalowej surówce, nie wygląda ale działa, i kosztowało 10pln :)

Okej inny bajer. Zgubione kluczyki, zablokowana kiera. Jak wyciągnąć stacyjkę?

Okej inny bajer. Zgubione kluczyki, zablokowana kiera. Jak wyciągnąć stacyjkę?

Nie wiem o jakim sprzęcie piszemy,ale ja "pikuję" stacyjkę aby zdjąć z pozycji blokady.Pozostaje demontaż półki jeżeli nadal blokada trzyma pozostaje opuścić zawiechę i półka zejdzie.Stacyjka może być przykręcone na torx z dziurką -wtedy to co wyżej napisane można wymazać,gdyż po prostu odkręcamy trochę kłopot z dojściem ale wykonalne.Śruby zrywalne j/w demontować a śruby naciąć i odkręcać .

• 3 years later...

Zapadki opiłowujesz z tego wzgl. że część robocza po której ślizga się kluczyk zużywa się - robi się rowek i wtedy nawet nowy kluczyk nic nie da bo zapadki i tak będą wystawać i haczyć . Można próbować robić kluczyk w nad wymiarze ale to trzeba motocyklem do ogarniętego punktu podjechać. Ja dorabiam wgł. wymiaru fabrycznego i wtedy dopiero regeneruję stacyjkę.

W temacie regeneracji masz podane wymiary nominalne kluczyka , zdjęcie które wstawiłeś nie pokazuje jego stanu ,zużycia. Zmierz i będziesz mieć już częściowo odpowiedź, kluczyk nie trzyma wymiaru będą mocno wystawać. Jeżeli motocykl 1995r to musi być i stacyjka jak kluczyk al z tego co widzę kluczyk nie ori.

• 1 year later...

@Franio musiałem odkopać , żeby odpisać tutaj, bo w "bazie wiedzy" nie mogę :P

zatem - przyniesie niewielki, robiłem to ostatnio czyli rozebrałem wszystko, wyjmowałem zapadki, czyściłem, główną część smarowałem stałym smarem, a wkład z zapadkami zostawiłem suchy (wyschnięte wd40). Z dwóch kluczyków jeden działa dobrze, drugi też muszę dociskać, żeby przekręcić, więc wnioskuję, że to zużycie kluczyka. Ale po smarowaniu jest lepiej, więc dla sportu można to zrobić. 2x torx (nasadka z dziurą w środku) i tyle.

Franio musiałem odkopać , żeby odpisać tutaj, bo w "bazie wiedzy" nie mogę :P

zatem - przyniesie niewielki

Zatem pomyśl co zrobiłeś nie tak , WD nie wysycha a paruje to przede wszystkim nafta

Franio jak będziesz robić zadzwoń to podpowiem co i jak a przede wszystkim sprawdź wymiary kluczyka.

Z mojego doświadczenia: kiedy kupiłem moto, stacyjka mi się często zacinała aż pewnego dnia męczyłem się ze dwie minuty aby uruchomić motór. W końcu wpuściłem do środeczka trochę smaru do zamków (nie pamiętam marki) i od tej pory ( ze dwa lata chyba) mam już święty spokój. Podobnie zrobiłem z zamkiem przy siedzeniu i z blokada koła z która miałem takie problemy, że chciałem już ją ciąć. Teraz wszystko ciała idealnie.

dzięki panowie, w wolnej chwili popatrzę co tam można zepsuć :)