Skocz do zawartości

Stacyjka - Problemy Ze Stacyjką I Kluczykami

Gość pioter
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

dokladnie jak mmmmmm mowi , ale jak oryginalnie wkrecone to beda na klej - mocny jak knedel wiec nie przewroc motóra jak bedziesz szarpal a,le da rade mowie z autopsjii

Smar w zamkach ma inne właściwości niż WD, WD samo w sobie penetruje i czyści, ale nie jest geste i nie osadza się jak smar, powodując szybsze zużycie jego ruchomych elementów.

I tak jest lepszy od zacinającej się, zatartej stacyjki. Psiknij WD na szybę albo blachę. Po parunastu minutach to co zostanie na powierzchni to smar. Jego właściwości penetrujące polegają m.in. na tym, że potrafi "wcisnąć" trochę smaru w odpowiednie miejsce. Może nie jest idealnym preparatem do tego celu, ale robi swoją robotę.

Ja najpierw użyłem spirytusy na stacyjce. wyjmowałem i wsadzałem kluczyk, przekręcałem, itd. Poczekałem pół godziny aż spirytus wyparuje i potraktowałem stacyjkę WD 40. Działa doskonale do dziś, więc nie muszę zastanawiać się czy metoda była skuteczna.

Tak jak z łańcuchem- pewnie, umyjesz go elegancko benzyną, zrobisz na nim kilka kkm, ale mniej niż jakbyś mył naftą.

Nie porównujmy benzyny do WD 40. Raczej nie stosujemy tych substancji zamiennie :)

Mój łańcuch jest myty naftą i smarowany automatyczną oliwiarką. Po 35kkm ma się bardzo dobrze.

Posmaruj sobie uszczelki w drzwiach/klapie w aucie wd40, gwarantuje Ci że po kilku dniach szlag Cię trafi bo "smar" nie jest smarem i będą skrzeczeć :)

Dwie śruby od spodu - zabezpieczony torx (z dziurką) o ile pamiętam. Da się wykręcić bez ruszania lampy.

dokladnie jak mmmmmm mowi , ale jak oryginalnie wkrecone to beda na klej - mocny jak knedel wiec nie przewroc motóra jak bedziesz szarpal a,le da rade mowie z autopsjii

Dobra, dzięki za rady. Postaram się jeszcze dzisiaj to ogarnąć.

• 5 months later...

Chciałbym odświeżyć temat. :D

Mam taki problem żee.

W ostatnim czasie nie mogę przekręcić stacyjki tak jak by się przycięła. Do czyszczenie mogę użyć nafty?? a po wyczyszczenie użyć preparatu do konserwacji wkładek i zamków firmy Gerda?? a może lepiej użyć grafitu.

Czekam na pomoc :D

chyba denaturatem sie czysci, bo nafta tlusta i syf bedzie lapac.

WD 40 do czyszczenia. Denaturat to w połowie woda więc nie polecam.

Potem, jak WD wyparuje, możesz (wedle uznania i potrzeby) dać jej preparat do konserwacji zamków.

Ja do tego typu przypadków używam tylko WD40.

Edytowane przez KG B12

Było już pisane ze wd się do tego nie nadaje...

fajnie się sprawuje właśnie denaturatu dlatego ze wyparuje.mocz kluczyk, wciskaj, wyciągaj później kręć w stacyjce.

za pomocą Tapatalk 2

Misza, a myłeś może motocykl późną jesienią? mogła Ci się woda dostać do stacyjki a później w zimę zamarznąć. Znajomy tak miał, w zimę nie mógł nawet wsadzić kluczyka do końca. Trochę suszarką pogrzał, psiknął preparatem do zamków i wszystko hulało ;)

Było już pisane ze wd się do tego nie nadaje...

fajnie się sprawuje właśnie denaturatu dlatego ze wyparuje.mocz kluczyk, wciskaj, wyciągaj później kręć w stacyjce.

za pomocą Tapatalk 2

Wszystko co jest rozpuszczalne w wodzie nie nadaje się do mechaniki.

Do mechaniki nadają się różne frakcje ropy naftowej i ewentualnie węgla.

Tyle w temacie spirytusu, denaturatu itp.

Edytowane przez KG B12

Ja kiedyś miałem problem z zamkiem to użyłem oleju maszynowego - od tamtej pory chodzi lepiej niż od nowości :)

WD40 na pewno nie użyje odpada na samym początku co nie mam przekonania do tego. To zamiast nafty użyje ten denaturat i tego oleju maszynowego. Już kilka razy słyszałem na jego temat dobrych opinie.

Misza, a myłeś może motocykl późną jesienią? mogła Ci się woda dostać do stacyjki a później w zimę zamarznąć. Znajomy tak miał, w zimę nie mógł nawet wsadzić kluczyka do końca. Trochę suszarką pogrzał, psiknął preparatem do zamków i wszystko hulało ;)

Zgadza się myłem ale nie przed samym zimowaniem. Taki sam problem miałem od razu po zakupie. Ale użyłem preparatu do konserwacji wkładek i zamków i było cacy aż do teraz. :P

Idę działać z tym zamkiem. Napisze co pomogło i z jakim skutkiem. :D

Denaturat/ spirytus to odtłuszczacz, nie jest w stężeniu 100% więc nie odparuje w całości, zostanie po nim woda. Wd 40 to też odtłuszczacz. Ja używam smaru do łańcuchów rowerowych w sprayu firmy Gist, odpowiednio tłusty, i nie czepia się go żaden brud. Jest on oczywiście zupełnie inny niż nasze spraye do łańcuchów motocyklowych, nie zostawia żadnych osadów, pieni się i głęboko penetruje, później zostaje tylko cienka, bezbarwna i bezzapachowa, nie lepiąca się warstewka. Oczywiście z powodzeniem można zastosować olej maszynowy. Dodam, że dzięki temu mój zamek pracuje jak rozgrzany nóż w maśle, nawet po intensywnym myciu :D

Edytowane przez Phoenix

A to nie jest tak, że woda odparowuje także po jakimś czasie? No i spirytus- 95% więc...

Co do smarowania zamków za 5-10 pln są puszki ze smarem silikonowym, dedykowanym do zamków właśnie- po co kombinować?

Smar silikonowy też jest dobry do smarowania uszczelek w kaskach.

Już gotowe!! :D

Użyłem denaturatu i szczerze nic to nie dało. Nawet odczekałem 20min, wkładałem i wyciągałem kluczyć. Nic, zero. :)

Użyłem tego preparatu Gerdy i już po 1min stacyjka zaczęła działać :) Środek fajny tylko jestem ciekaw na jak długo stacyjka będzie działała prawidłowo.

Ten preparat Gerdy kosztował mnie 9zł :D Polecam!!

post-5204-0-69262600-1360066386_thumb.jpg

Edytowane przez Misza173

Miałem zacinającą się stacyjką i WD 40 rozwiązywał problem na krótko, użyłem taki lepszy denaturat dla bogatych ;) czyli Izopropanol (akurat taki miałem pod ręką) następnie jakiś silikonowy olej w spraju i do końca sezonu był spokój mimo wielokrotnego mycia moto myjką ciśnieniową :D

Edit:

Zapomniałem że przelaniu Izopropanolem i rozruszaniu stacyjki kluczykiem wydmuchałem zawartość stacyjki sprężonym powietrzem,

takim z puchy który rzecz oczywista miałem pod ręką, czynność tą powtórzyłem kilkukrotnie :D

Edytowane przez RobRoy

A to nie jest tak, że woda odparowuje także po jakimś czasie? No i spirytus- 95% więc...

Co do smarowania zamków za 5-10 pln są puszki ze smarem silikonowym, dedykowanym do zamków właśnie- po co kombinować?

Smar silikonowy też jest dobry do smarowania uszczelek w kaskach.

Woda napewno bardzo szybko wyparuje z praktycznie zamkniętej przestrzeni. A nim wyparuje zdąży narobić bałaganu. Napisałem co się doskonale sprawdza bo taki smar posiadam, i myślę, że duża część ludzi posiada rowery więc i jest duże prawdopodobieństwo, że takiego bądź podobnego smaru używają.

Jeśli używają to ok, ale wszyscy mają milion pomysłów a tak jak Misza napisał- są rzeczy stricte do tego, nie są drogie, można sobie zanabyć. I też jest spoko. Z zamkami trzeba akurat uważać, raz "nasmarowałem" WD40 gerde (taką z okrągłym kluczem) i tydzień później poszła w kosz, bo się zacięła na amen.

A taki preparat to i na zimę do auta się przyda :)

Edytowane przez Magpie

To widzę że nie zostaje nic innego, jak kupić taki preparat -oliwe do zamków . Moja stacyjka lekko sie przycina , ale mnie to wqrwia za bardzo. Wd nie użyje na pewno .

Kupię taka oliwkę to przesmaruje od razu w autach i w domu wszystkie żeby chodziły gładziutko :)

Jeśli używają to ok, ale wszyscy mają milion pomysłów a tak jak Misza napisał- są rzeczy stricte do tego, nie są drogie, można sobie zanabyć.

A taki preparat to i na zimę do auta się przyda :)

Ja tam nie wierzę już dawno w to jest napisane na nalepce ponieważ:

Kiedyś na płocie było napisane dupa pogłaskałem i mi zadra wlazła :P

Używam tylko sprawdzone preparaty, tak przeze mnie, jak i przez dobrych znajomych których jestem pewien że mnie na minę nie wsadzą :D

Edytowane przez RobRoy

No tylko, że ten preparat to zdaje się głównie ten smar silikonowy w sprayu do zamków o którym pisałeś :)

Co do sprężonego dobra idea- przed i po "myciu" i potem smarowanie, tylko trzeba uważać, żeby nie przechylać butelki i nie zamrozić stacyjki, bo można sobie biedy napytać :D

do wczoraj mnie tez sie stacyjka zacinala od jakiegos roku - zawsze jakos dawalem rade przekrecic ,ale wczoraj juz bylo tak kiepsko ,ze wzialem troche oleju maszynowego , ze 3 -4 krople , pare razy kluzykem pomerdalem i chodzi jak zloto :)