Skocz do zawartości

Alarm Legos 3 Meta System - Problemy

pavlacos
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj miałem dość zaskakującą i nieprzyjemną awarie alarmu.

Objawiało się to w ten sposób, że podczas jednego z postojów alarm z kluczyka nie zadziałał od razu na kolejnym już wcale.

Pierwsza myśl, bateria w kluczyku - drałowanie do sklepu-  wymieniona nadal lipa

Słabe aku, rozpięte zapięte (może zresetuje alarm - nie), kręci rozrusznikiem światła działają

Po 2h stania pod biedrą zacząłem grzebać przy kablach, ruszanie - szukanie wtyczki, z czym to połączone

Nagle pstryk, działa

A już miałem wizje pchania na parking:O

Przypuszczam, że to mogłabyć wina wody(mogła się dostać od góry podczas ostatnich powrotów), bo jakoś tak brudno było w środku w okolicach kluczy, albo gdzieś coś się poluzowało?

Jak to usprawnić żeby nie było lipy w przyszłości?

Ewentualnie jak wyłączyć alarm żeby, nie odcinał zapłonu?

Jak wyłączysz odcięcie zapłonu to alarm bedzie tylko "wyjkiem".

Wbrew pozorom odcięcie to jedyny "ratunek" przed widokiem oddalającego sie Twojego motocykla ze śrubokrętem w stacyjce bo Bandit nie ma immobilizera.

Jako "workaround" możesz sobie jakiś sekretny włącznik typu "bypass blokady" zrobic gdzieś pod siedzeniem lub w owiewce jesli masz takie "przygody" z alarmem.

Tapatalk@iOS7.1

Sprawdz bezpieczniki ja moj meta 2 razy podejrzewalem o fuckup i 2 razy nieslusznie.

Głupie pytanie, a gdzie one są - pewnie pod którąś osłoną boczną? (nie miałem imbusa żeby sprawdzić)

to była jedna z moich opcji, pytanie który jest połączony z alarmem, ten od klaksonu?

odcięcie to jedyny "ratunek" przed widokiem oddalającego sie Twojego motocykla ze śrubokrętem w stacyjce bo Bandit nie ma immobilizera.

no tym mnie zaskoczyłeś, ale chyba faktycznie, kluczyk jakiś mały taki, jak na razie zabezpieczył się przede mną samym :P

dzisiaj działa - znalazłem też security code, który rozbraja system, w razie wu stestuję

w wolnej chwili przejrzę te kable, ale bez rozbiórki tyłka chyba się nie obejdzie :/

Mam chyba podobny alarm.

Jak wyłączysz zapłon to po chwili alarm się uzbraja i po włączeniu zapłonu i odpalenia moto, motocykl zaraz gaśnie.

Miałem taką sytuację że pod Auchan nie mogłem odbezpieczyć alarmu. W breloczku dioda świeciła na czerwono więc wydawało mi się że słaba bateria. Wpadłem do sklepu "majster coś tam" (taki gdzie nawet buty naprawiają), pożyczyłem śrubokręt - sprawdzenie jakie bateryjki, w innym sklepie kupiłem baterie, skręciłem, podchodzę do moto i wciąż to samo .... :/ ....

Wsumie po ok 30 minutach (nic poza baterią nie zrobiłem) udało mi się odbezpieczyć moto i ruszyć do domu żeby zmienić breloczki.

W necie gdzieś wyczytałem że czasami jak się jest w miejscu gdzie jest dużo zakłóceń od WiFi, Telefonów, itp., to może być tak że one zakłócają pracę breloczka. Najlepiej przeprowadzić go trochę dalej od źródła zakłóceń i jeszcze raz spróbować.

Spróbowałem tego jak byłem w ubiegłym tygodniu na Jasnej Górze na parkingu gdzie znów nie mogłem odblokować moto. Przeprowadziłem go wsumie jakieś 5m dalej i udało mi się odblokować :D

W bandziorze nie pamietam gdzie sa bezpieczniki w sv pod siodlem. Ktory bezpiecznik to zalezy od tego kto montowal. Ja mialem spalony od rozrusznika chyba. Zamienilem z dlugimi i zadzialalo.

Pisze z Ciapciaka wiec sory.

• 4 weeks later...

update:

działa do dziś, dziwna sprawa ale pytałem w Suzuki, jest to spowodowane najprawdopodobniej tym co pisał "wnusio" wi fi kable itd

nic się z tym nie zrobi, warto mieć zatem security code przy sobie

• 2 months later...

A ja się podłączę i zapytam...czy mając alarm Meta System Legos x mogę spokojnie wyjąć akku na zimowanie?

takie pytanie z rodzaju "dmucham na zimne"  - ktoś kiedyś? Jakieś doświadczenia?

• 5 years later...
W dniu 19.08.2014 o 09:05, pavlacos napisał:

Głupie pytanie, a gdzie one są - pewnie pod którąś osłoną boczną? (nie miałem imbusa żeby sprawdzić)

to była jedna z moich opcji, pytanie który jest połączony z alarmem, ten od klaksonu?

no tym mnie zaskoczyłeś, ale chyba faktycznie, kluczyk jakiś mały taki, jak na razie zabezpieczył się przede mną samym :P

dzisiaj działa - znalazłem też security code, który rozbraja system, w razie wu stestuję

w wolnej chwili przejrzę te kable, ale bez rozbiórki tyłka chyba się nie obejdzie 😕

pavlacos, jak ostatecznie sobie poradziłeś z tym problemem alarmu? dziś trochę rozebrałem moto i przypomniałem sobie o tym alarmie ... a też mam LEGOS 3

w ubiegłym roku cztery razy nie pozwolił mi odpalić, z czego raz przetrzymał mnie ze 40 minut.

U mnie ten problem występował zawsze podczas b. dużych temperatur - zastanawiałem się czy nie ma tam w środku jakiegoś topika który odcina żeby nie przegrzać ... ale słabo się w tym orientuję

Sprzedałem moto 😉

Seryjno to jak pamiętam, była jego jedyna wpadka. Ogarnij ten kod

• 1 month later...
W dniu 6.01.2020 o 12:59, pavlacos napisał:

Sprzedałem moto 😉

Seryjno to jak pamiętam, była jego jedyna wpadka. Ogarnij ten kod

A skąd wziąć ten kod? I jak go później użyć? Mam Meta System Def Com 3 i pytam na zaś 

Edit. Ok już wiem jak użyć tego PINu ale mam inne pytanie, czy wiesz może czy jest możliwość ustawienia nowego PINu? Nie wiem jaki PIN ustawił wcześniejszy właściciel. 

Edytowane przez Adek

W instrukcji do alarmu powinien byc jsk pamietam. Chyba jest tez opcha resetu. Nie mam tych doksow juz bo poszly z motkiem. 

Mialen to szczescie ze byl po pl, ale na necie poszperaj

A najlepiej wydup ten alarm i zauz se blokade z alarmem np xena, jezeli sa problemy. (I tak nie masz immo)

Ten kod powinieneś otrzymać wraz alarmem lub podczas montażu. Jest wydrukowany na naklejce i przyklejony do czerwonej plastykowej karty CODE CARD.

Przynajmniej ja tak mam ale jak twierdzi  META SYSTEM (producent tego alarmu)  te czerwone karty były przy moim LAGOS i przy Twoim DEF COM

Jakbyś potrzebował to ja już mam instrukcję obsługi ich alarmów w wersji polskiej