Skocz do zawartości

Mocowanie Kamery.

stpeter
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiałem się jak i gdzie montować kamerę, by zmontować fajny film.. Sam posiadam Gopro jak pewnie większość. 

Ja montowałem na kasku "na czubku"(mało ergonomicznie i pedalsko) oraz na baku(widok na siebie) . 

Macie ciekawe pomysły?

jak mi sie chcialo jeszcze ją zakładać to z boku kasku ( N103 nolan)
na wysokości ucha, prawa strona

Ja montuje kamerke tak jak marian tylko z lewej strony, przyssawka na zbiornik z widokiem na droge lub siebie, cybantem do gmola, albo do podnozka pasazera. Kwestia posiadanych mocowan i wyobrazni :)

też najpierw używałem mocowania na szczycie kasku. Wygląd wyglądem, ale źle się jechało, pow. 120 km/h strasznie głową motało...

Obecnie mam dwa mocowania:

1) szelki

2)z boku kasku

kamera_mocowanie.jpg

z tym, że na kasku wykorzystuję mocowanie z szelek

Ja mocuję Hero2 na czubku kasku i rypie mnie jak to wygląda, ważne że obraz jest centralnie i z wysoka dobrze ogarnia całe pole widzenia.

• 1 year later...

Przepraszam że odgrzewam kotleta ale zastanawiam się nad montażem kamery na moto ale nie bezpośrednio z wykorzystaniem uchwytu oryginalnego ale za pomocą wibroizolatorów podobnych do tych stosowanych w gimbalach są różne wysokości i twardości co daje szerokie pole czy ktoś już próbował ?

Jedyne co mogę Ci doradzić, to nigdy nie montuj na kierownicy w Bandiorze. Ja tak montowałem.... Tak trzęsie, że to masakra:P

właśnie taki miałem pomysł ... tyle że na tłumikach drgań

Wątpię żeby to coś pomogło... Dużo lepszym pomysłem jest mocowanie na baku. Na kieronicy drgania są tak duże, że moja kamera kiedy próbowała sobie z nimi poradzić to efekt wyszedł taki, że cały film "pływał" :slash:

Będę testował na pewno napisze co i jak 

Mikołaj kamerę przyniósł więc też chętnie się przekonam jak wyniki :) póki co, jako że na baku prawie zawsze mam torbę, zostaje mi na kasku :)

Edytowane przez skrystos

Ja mam kamerę na kasku na szczęce i według mnie jest to w miarę optymalne położenie, kamera nagrywa to gdzie patrzę, wibracje z motocykla nie maja wpływu, inne miejsca to na gmolu na kierownicy skierowana do tyłu albo na stelazu do wingrack'a też skierowana do tyłu.

Fajnym sposobem mocowania jest tzw imadełko bo własnie nim mocuje gopro w powyższych przypadkach a i do roweru bez problemu da rade zamontowac przy pomocy tego.

O takie coś: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/redleaf-mocowanie-imadlo-clamppod-rc1-do-rur-do-gopro.htmllepsze niż dedykowane uchwyty do rur.

To ujecia ze szczęki

Tu mmocowanie na szybie i na szczęce.

Właśnie o tym myślałem na kierownicy ... Skoro gimbale redukują drgania do zera powinno też się udać ,,, 

Ostrzegam przed przyssawkami,Franio miał tak zamontowaną kamerę w Chorwacji,

w różnych miejscach,do czasu ,aż w BiH odleciała w kosmos i po kamerze!

Są takie specjalne szelki do montowania na klacie,chyba dobre miejsce.

Te szelki wyglądają spoko :) obczailem trochę nagrań z takiej perspektywy i wygląda to całkiem spoko :) może zainwestuje te 29 zł i przetestuje przy kolejnej wycieczce :P

Ja krecilem na szelkach i minus jest taki, ze pozycja kamery jest dosyc niska (szyba mra touring w bandicie S). I duzy minus to ze klaty nie obrucisz na bok jak glowy, gdy w okol jest cos ciekawego.

Ja mam mocowanie na szczesce i jest ok.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Na wiosnę będę testował różne mocowania. Kupiłem zestaw 54 elementów. Zobaczymy które się sprawdza.

Najlepiej moim zdaniem na szczęce z przodu - nie ma drgań i kamera patrzy tam gdzie my. Druga opcja to szelki, ale wtedy już kamera jest dość nisko i Ci co mają S to raczej nic fajnego nie nakręcą. Ostatnio zamontowałem na podnóżku pasażera - spoko ujęcie ale raczej na kilka winkli - no i trzeba dobrze zamontować. Ja odkręciłem podnóżek i na płaskowniku zamontowałem ale w pewnym zakresie obrotów w rezonans duży wpada i faluje obraz.

ja mam mocowanie na kierownicy. Dość twardym mocowaniu.

gallery_3532_1115_4289.jpg

może to trochę niebezpieczne ale mnie się bardzo podoba perspektywa i nie trzęsie nic a nic.

www.youtube.com/watch?v=b7J-I0ndHq0]

Dodatkowo podobne mocowanie mam zrobione do wahacza ale jeszcze tego nie założyłem. ale perspektywa na pewno robi wrażenie

ok 3:20

www.youtube.com/watch?v=4VddeK5EPgE]

Edytowane przez Neonkin

• 2 months later...

Pół roku temu poprosiłem kumpla o zrobienie uchwytu na wahacz.

ihost_1457378467__1.jpg

ihost_1457378477__2.jpg

ihost_1457378554__3.jpg

Lancuch tobie rdzewieje.  

Chcesz udokumentowac dlaczego?   :D

Generalnie i tak dobrze wygląda zważając na fakt że ostatnią podróż odbyło tak:

:)

A generalnie ma być na tor choć parę prób i modyfikacji trzeba wprowadzić :)

Kamerka zamocowana do wahacza nie będzie za bardzo drgała?

Chyba mniej wibracji by było przy zamocowaniu np. do seta?