Skocz do zawartości

Mocowanie Kamery.

stpeter
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Próby z filmowaniem były. Jutro zapodam filmik choć kręcony w nocy.

Jest na dość mocnym mocowaniu więc nie ma drgań. Przynajmniej nie zauważyłem.

Specjalnie staram się obniżyć punkt filmowania by na torze było widać zejścia na kolano i jak z podnóża iskry ido :)

myślę, że na wahaczu (jako, że to on pracuje na wybojach) może obraz drgać trochę za mocno. Fido ma rację, mocowanie do seta pasażera całkiem spoko się sprawuje https://youtu.be/qK9b57EsoL0?t=50s

Mi zależy na tym by kamera była umieszczona jak najniżej i jak najbardziej z tyłu.

Z tym trzęsieniem to nie sądzę by było aż tak źle. 3:25. Mój znajomy umieścił kamerę w połowie na przylepcu gopro i tak wyszło.

Zaletą mojego mocowania jest możliwość zmiany strony motocykla i szersza perspektywa

Filmik znajomego 3:25

Mój kręcony wieczorkiem więc idealnie nie widać jak się sprawuje.

Edytowane przez Neonkin

Rzeczywiście. Jadąc po równym asfalcie nie jest źle.

Mi zależy na tym by kamera była umieszczona jak najniżej i jak najbardziej z tyłu.

Z tym trzęsieniem to nie sądzę by było aż tak źle. 3:25. Mój znajomy umieścił kamerę w połowie na przylepcu gopro i tak wyszło.

Zaletą mojego mocowania jest możliwość zmiany strony motocykla i szersza perspektywa

Filmik znajomego 3:25

https://www.youtube.com/watch?v=4VddeK5EPgE

Mój kręcony wieczorkiem więc idealnie nie widać jak się sprawuje.

https://youtu.be/8JoObEcl8rE

Tylko zrób coś żeby nie było widać migającej diody :)

Tylko zrób coś żeby nie było widać migającej diody :)

nie to też denerwuje :) urządzenie 5x5cm i trzy diody wmontowali :)

Wracając do uchwytu

Odwróciłem uchwyt do dołu. O tak:

ihost_1457557091__1.jpg

Trochę mnie denerwowało że podnóżek jest w centrum kadru i nie bardzo można było obrócić kamerkę w lewo lub prawo trzymając się poziomu.

ihost_1457557107__2.jpg

a tu jak jest jeszcze niżej:

ihost_1457557120__3.jpg

Fota może nie najlepsza ale trochę lepiej widać co przed motocyklem. Mogę też przeprowadzić test opon  na odprowadzanie wody i smarowanie Sykowej olejarki :)

Wada chyba taka, że w głębszym złożeniu to nie śruba seta pojedzie pod asfalcie tylko kamera :)

Dodam że uchwyt ma jeszcze mniejszy otwór na mocowanie do przedniej lagi :)

Nima pogody na testy, ale sezon jeszcze się nie zaczął.

Marian, podziękował za przeniesienie postów. :) Jest git i porządek! :)

Fajny masz ten uchwyt, stabilny. Z tym najniższym mocowaniem to już strach o przycierkę kamerą ;). Weź też pod uwagę, że mocowanie kamery tak nisko jest bolesne dla samej kamery - piach spod kół napierdziela w obiektw i maleńkie cząsteczki się wbijają w obudowę (no chyba że Twoja kamera ma twardszą obudowę niż moja, ja mam gopro 2014 i montowałem zamiast podnóżka pasażera).

Edytowane przez tomal

piach spod kół napierdziela w obiektw i maleńkie cząsteczki się wbijają w obudowę (no chyba że Twoja kamera ma twardszą obudowę niż moja, ja mam gopro 2014 i montowałem zamiast podnóżka pasażera).

Troszeczkę stracha miałem. Założyłem. 60 minut jazdy po zdrowo piaszczystej szosie i obudowa nie ma rys. Nawet patrząc pod światło.

Takie umiejscowienie to raczej na króciutkie chwile. Tak dla urozmaicenia filmików bo na dłuższą metę trochę to nudne :).

Próbkowanie poniżej :)

Mogłem kamerkę odwrócić bardziej w kierunku pobocza.

Nawet fajnie, właśnie jako wstawki do całości. Testowales widok do tyłu? Mogą być fajne ujęcia z dołu gdy ktoś dojeżdża.

Wytatuopakowane z tefelonu.

Testowales widok do tyłu? Mogą być fajne ujęcia z dołu gdy ktoś dojeżdża.

Jest w drugiej połowie filmu :)

Tam też jest nagranie jak jedzie po nie nierównej kostce i nawet tak mocno nie telepie obrazem

Edytowane przez Neonkin

Ops :(

I tak Twoja wina, filmik ma więcej niż 3 minuty

Wytatuopakowane z tefelonu.

Tak sobie to poskładałem :)

Pytanie jak lepiej?

Edytowane przez Neonkin

• 4 months later...

Kamerkę mozna zamontować wszędzie. Ja miałem SJ na kasku z boku i mi pizgało łbem (a raczej kaskiem). Sony i Drift z boku tak nie daje bo maj iny kształt (testowane na sony). przy mocowaniu na moto. To już zależy od inwencji i możliwości kamery: stabilizacja obrazu itp. Na klacie i na baku powinno być w miarę płynnie, na wahaczu pokazał Neoś, - kwesta kamery, i jej możliwości. Robić próby w różnych miejscach po 15 minut i będziecie widzieć. Kwestia mocowań.