Skocz do zawartości

[Kamizelka] Kamizelka Odblaskowa Polska

MetalBeast
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Pytacie mnie na priv odnośnie kamizelki. Myślę, że ten temat odpowie na wszelkie pytania i posłuży innym.

Recenzja dotyczy takiej oto kamizelki:

edad03fac3d242f531ebbad48e3bb5a3.jpgee97dae654bde33a14f6226e40fb33ba.jpg

Dostajemy bardzo solidny produkt, gdzie jakość wykonania i użytych materiałów jest pierwszorzędna. Lubię tak dobrze wykonane rzeczy, spodziewałem się mniej, dostałem więcej niż oczekiwałem. Wszystkie szwy są równe, taśmy wszyte prosto, siatka na której się trzymają jest gruba i dość twarda. Ma duże oczka. Jakość nadruku POLSKA na moje oko też jest bardzo wysoka. Napis prawdopodobnie przykryty dodatkową warstwą jakiejś folii (?). Nie ma szans się zetrzeć.

No to kupujemy!

Pierwsza zasadnicza sprawa to dobór rozmiaru. Pewnie większość z Was zdecyduje się na zamawianie przez internet.

Sprawa jest prosta. Mierzymy obwód siebie w kurtce moto, pod nią wkładamy uprzednio to co zwykle i możemy śmiało zamawiać wg. tego co jest napisane w tabelkach z rozmiarami. Kamizelki najbardziej różnią się w obwodzie, na długość są nieznaczne różnice około 1 lub 2 cm. Dobra wiadomość jest taka, że zakres regulacji jest bardzo duży i nawet jak się pomylimy z rozmiarem istnieje ogromna szansa, że ją dopasujemy na rzepach, które są po bokach.

160493161_1_644x461_kamizelka-odblaskowa

W moim wypadku rozmiar został o jeden przestrzelony i zamiast L dostałem (prezent) XL. Bez problemu podciągnąłem rzepy.

Pamiętajcie, że kurtka motocyklowa, nawet skórzana przy siedzeniu się zagina, wypycha jak macie duży bebech, do tego jesienią dochodzą pasy nerkowe, bluzy itd.

Jak już mamy na sobie kurtkę moto i wszystko do jazdy gotowe można sobie dopiąć dość ciasno na rzepach. Później używamy tylko zamka z przodu do ściągania i zakładania.DSC07810.jpg

Po tym etapie trzeba ruszyć i przetestować kamizelkę.

Test na trasie Głogów>Żary>Zielona Góra>Bojadła>Wschowa>Głogów. (około 250km)

Drogi praktycznie każdej kategorii, poza autostradą :)

Pierwsze co sprawdziłem to, czy kamizelka się nie pompuje ani czy nie furta (no wiecie o co chodzi).

Test zdany bezbłędnie. Poleciałem kawałek około 180km/h,(po niemieckiej autostradzie!) za szybę się nie chowałem. Uczucie takie samo jak podczas jazdy bez kamizelki.

Efekt jej działania jest piorunujący. Pierwsza ofiara to jakiś czerwony yaris. Dogniłem go przy 110km/h a od momentalnie zwolnił do 80 (dozwolone).

Później było tylko ciekawiej. Nic o czym pisaliście nie jest przesadzone. Ludzie reagują zupełnie inaczej, niż kiedy jechałem bez kamizelki.

Na koniec rozśmieszyła mnie babeczka, którą dogoniłem na rynku w Sławie. Tak pospiesznie zapinała pas, że mało z drogi nie wyjechała.

No i stanie na poboczu krajowej 12tki owocowało zbijaniem się aut w sznureczki, które grzecznie powoli przejeżdżały.

Dogoniłem traktor, kierownik zapalił światła od razu (nie miał włączonych), przyhamował i zjechał do prawej.

Parę kwiatków jeszcze mógłbym napisać. W każdym razie widać, że oni nas widzą.

Tyle co do zalet.

WADA jest natomiast taka, że złapałem się na tym, że zamiast na drogę patrzyłem na reakcje kierowców. Przez chwilę też zapomniałem się i trochę przesadzałem z prędkością i wyprzedzaniem, gdzie zwykle tego nie robiłem. Trzeba się pilnować i jeździć dalej tak, jak by nie było nas widać.

Zwalnianie mocne przed skrzyżowaniami nadal obowiązuje!

Choć kamizelka mocno zmienia w naszym otoczeniu i z pewnością lepiej nas widać, trzeba dalej zachować czujność. To chyba najlepsza gwarancja bezpieczeństwa.

ps. recenzję w razie potrzeby będę uaktualniał

• Upvote 4

Jagatex Bełchatów pewnie.Dobre kamizelki.Do ideału brakuje małej kieszonki,tak żeby banknot schować lub bilet na autostradzie.

To mnie namowiles,tylko pytanko gdzie kupiles?

To był prezent więc nie wiem, ale domyślam się, że przez allegro

To do  kompletu potrzeba jeszcze białego kasku i srebrnego moto. :takaemotka:

I straszą biednych ludzi, panikę na drogach sieją  :zeby: chyba zacznę w takiej jeździć:

0_0_productGfx_eb2af4fefe4e9038a9ded56d4

A tak serio to faktycznie teraz już się szybko szaro robi,  dla poprawienia bezpieczeństwa, bo jakoś mam uraz do kamizelek i nie lubię ich zakładać na kurtkę pomyślałem o czymś takim:

20-category.jpg

Chciałbym wiedzieć, czy jeśli zamiast napisu Polska, był inny napis, np. Kraków, Warszawa, to czy kamizelka jest tak samo skuteczna. Może zamówię sobie z napisem Austria, no chyba że Polen, bo to prawie jak Polizei. 

PS: Bo domyślam się, że w tej kamizelce o patriotyzm chodzi  :takaemotka:

Jest tak samo skuteczna bez napisu jak z napisem. Testowałem ostatnio przed Pachwina domem. Stałem przodem do drogi, czyli bokiem do nadjeżdżających pojazdów a i tak zwalniali :D

Wiadomo, że chodzi o patriotyzm. O nic innego ;) 

Już od dawna żona mi mówi kup i chyba jej po słucham  :klotnia:

Znalazłem takie coś lata ktoś w takiej ? 

http://allegro.pl/kamizelka-odblaskowa-polska-na-siatce-hit-gdansk-i4652644285.html

df4f626d990fdcf8e4a2b23d6197cae6.jpg

Kolega miał taki pasek odblaskowy, w postaci szarfy, trójkąta czy jak to tam nazwać. Od prawego ramienia przechodziło na lewy bok przy pasku i zapinało się.

Efekt taki sam. Wszyscy zwalniali jak stał na poboczu :) To było jakieś 6 lat temu i rozmawiając wczoraj o kamizelce mi przypomniał sytuacje :) Za tą szarfę wtedy dał prawie 50zł a badziewie to było takie... jakoś się trzymało, później się rozleciało od wiatru :)

magulon - moja koleżanka kupiła dokładnie tą. Działanie takie samo jak w mojej recenzji. Różni się tylko ilością pasków i brakiem napisu z przodu oraz z tego co pamiętam nie ma tej srebrnej obwódki z taśmy schotchline. Uważam, że też warto jeśli chcesz zaoszczędzić te 20zł

Edytowane przez MetalBeast

Kolega miał taki pasek odblaskowy, w postaci szarfy, trójkąta czy jak to tam nazwać. Od prawego ramienia przechodziło na lewy bok przy pasku i zapinało się.

Efekt taki sam. Wszyscy zwalniali jak stał na poboczu :) To było jakieś 6 lat temu i rozmawiając wczoraj o kamizelce mi przypomniał sytuacje :) Za tą szarfę wtedy dał prawie 50zł a badziewie to było takie... jakoś się trzymało, później się rozleciało od wiatru :)

magulon - moja koleżanka kupiła dokładnie tą. Działanie takie samo jak w mojej recenzji. Różni się tylko ilością pasków i brakiem napisu z przodu oraz z tego co pamiętam nie ma tej srebrnej obwódki z taśmy schotchline. Uważam, że też warto jeśli chcesz zaoszczędzić te 20zł

Nie chodzi o kasę tylko ta mi się bardziej podoba  :zeby:

Dzięki za opinie .

pozdro 

A co myslicie o wersji ze srebrnymi pasami i napisami? Ale jak zielona dziala ....tyle ze ja jeszcze nie widzialem policjanta na moto w kamizelce :slash: ale i tak kupie :usmiech:

Ja mam taką samą jak opisał METAL BEAST i wszystko się zgadza . POLECAM.

Ciekawe jak się sprawdzi jak ktoś jeździ z plecakiem na plecach ;)

Plecaczka też trzeba w to ubrać!!!

Myślałem,że ja czasami pózno posty piszę,ale widzę ,że na forum jest nawet 3-cia zmiana. :takaemotka:

Jak się robi na noc to jest i 3 zmiana ;)

a plecak na plecy to nie w sensie pasażerka/pasażer tylko takie coś ;)

http://fanlidla.pl/files/g/2__25373_2.jpg

No faktycznie jest i taka opcja :takaemotka:

Może i toto da się ubrać w kamizelkę :einstein2:

Te kamizelki wytrzymują ok 10k km. Koledze wytrzymała ok 10 k i się rozpadła... ma już drugą. po swojej ( przejechane ok 7k) widzę że ten żółty plastik zaczyna kruszeć i odrywać się na szwach. Myślę że jeszcze 3-5 k  i będzie śmieć. Nowa - wygląda na solidną ,ale po kilku k ujawniają się jej minusy. następną wezmę taką rebenholma....

https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&docid=FhDEYEujpY89XM&tbnid=2K4cc-g2TktjoM:&ved=0CAcQjRw&url=http%3A%2F%2Fwww.4ride.pl%2Findex.php%2Fkamizelka-odblaskowa-rebelhorn-fluo.html&ei=O1gwVLmdK8vAPP3bgZgC&bvm=bv.76802529,d.bGQ&psig=AFQjCNE0tnXNIMyxZ30R6C10qzlD2UjZKQ&ust=1412540835804494

bardziej mi się podoba :)

Edytowane przez mariusz83ol

10kkm? A czasowo ile to zajęło? Bo dla mnie to 2/3 sezonu.

Dokładnie taką posiadam i polecam. Trzyma się to nieźle, przewiewne i ogólnie git :P

Te kamizelki wytrzymują ok 10k km. Koledze wytrzymała ok 10 k i się rozpadła... ma już drugą. po swojej ( przejechane ok 7k) widzę że ten żółty plastik zaczyna kruszeć i odrywać się na szwach. Myślę że jeszcze 3-5 k  i będzie śmieć. Nowa - wygląda na solidną ,ale po kilku k ujawniają się jej minusy. następną wezmę taką rebenholma....

https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&docid=FhDEYEujpY89XM&tbnid=2K4cc-g2TktjoM:&ved=0CAcQjRw&url=http%3A%2F%2Fwww.4ride.pl%2Findex.php%2Fkamizelka-odblaskowa-rebelhorn-fluo.html&ei=O1gwVLmdK8vAPP3bgZgC&bvm=bv.76802529,d.bGQ&psig=AFQjCNE0tnXNIMyxZ30R6C10qzlD2UjZKQ&ust=1412540835804494

bardziej mi się podoba :)

No to ja nie wiem... może w aucie na słońcu zostawiał ją.

Zanim kupiłem to gość mówił, że ma już 5 lat, masę kilometrów przejezdził i nic się nie stało. Zobaczymy.

taaka akcja patriotyczna :) 

jeśli chodzi o bezpieczeństwo to wystarczy kamizelka, po co ten napis?

na jakimś zlocie w tym roku widziałem srebrną FJR z napisem na szybie POLSKA, hahaha

Ja nigdy nie widziałem milicjanta w takiej koszulce na moto. Nawet razu pewnego zatrzymać się nie chciałem, bo jakiś tym na Fjr mi machał, dopiero po następnie metrach zapytałem o co mu chodzi a ten że kontrola drogowa (światłem ni włączył). Kilka razy wieczorem jak stali przy drodze to tak, ale moto toto nie. A ktoś z was widział?