Skocz do zawartości

Kontuzja Palca Srodkowego Lewej Ręki

BAN
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Z początku myślałem, że przewiało mi stawy. W piątek, całkiem chłodny dzień, zaliczyłem trasę 180km. Jednym z ostatnich jej odcinków był niestety przejazd Mostem Grota Roweckiego w kierunku Poznania. 4km korka w ścisku. Przez 4km co 2-3 m wciskalem i zwalnialem klamke sprzegla. Aż w ktorymś momencie zabolało w połowie palca środkowego lewej reki.

Zmniejszyłem intensywność jazdy i problem ucichł.

W poniedzialek znowu jazda do pracy: zimno. Delikatnie bolał mnie staw z rana. We wtorek też. Myślałem, że po prostu przewiało mi dłonie i zignorowałem temat.

Dzisiaj rano niestety ból jest wyraźny. Ale boli TYLKO 1 palec: przy zginaniu i sciskaniu stawu z 1 strony. Opuchlizny żadnej nie ma. Skojarzyłem to sobie z piątkowym przejazdem przez Most Grota  Gdyby przewiało mi stawy to bardziej prawej ręki, bo tam handbar mi opada poniżej linii dłoni. A poza tym inne palce też by ucierpiały. Nie wykluczone że chłód przyczynił się do tego przy okazji. Kiedyś miałem podobnie z kolanem, biegając w mroźny dzień.

Skończyło się lekko nieudolną obsługą sprzęgła palcami mniejszymi. Bolący palec okleiłem plastrem dla lekkiego usztywnienia i większej ochrony przed zimnem. Po pracy zakupię sobie maść fastum albo poproszę o to żonę. Liczę się z kilkudniową przerwą w jeżdżenoiu, jeśli zmiana techniki używania sprzegła w połączeniu z maścią nie pomoże. No i z wizytą u ortopedy.

Zdarzyło się wam takie coś?

bzz1j.jpg

Nie za dużo go pokazywałes kierowcom puszek? :P 
Moze jakies zwykłe nadwyrężenie skoro nie puchnie to torebka stawowa raczej nie jest ruszona. 

(...)

Moze jakies zwykłe nadwyrężenie skoro nie puchnie to torebka stawowa raczej nie jest ruszona.

Pewnie tak. Nie jestem lekarzem i się nie znam, ale wydaje mi się, że wychłodzony staw jest bardziej podatny na uraz. Zobaczymy za kilka dni. Dzisiaj bede smarowal i narazie ucze sie obslugi sprzegla duetem: maly palec i serdeczny.

Może być to nawet objaw zespołu cieśni nadgarstka, albo jakiegoś problemu z kręgosłupem... A może Cię po prostu boleć palec ;) 

Może być to nawet objaw zespołu cieśni nadgarstka, albo jakiegoś problemu z kręgosłupem... A może Cię po prostu boleć palec ;)

Albo wszystko inne, nawet źle układająca się rękawiczka która wywoływała nacisk na nerw przez dłuższy czas. 

Do lekarza, w google nie szukaj bo Ci wyjdzie, że masz łaka :D

A może sie żonie ten sztywny palec spodoba??

:takaemotka:  :takaemotka: :takaemotka:  :takaemotka: :takaemotka:  :takaemotka:

Zdarzyło się wam takie coś?

Tak. Nawet pamiętam, że część forum mnie pojechała, że jęcze, że jestę miętki itd :P  Ty też tam przypadkiem się nie dopisałeś?

A tak już nie będąc złośliwym, to mnie się kiedyś przydarzyło na endurowaniu crossem, że walnąłem delikatnie w gałązkę. iby nic ale trafiło dokładnie poniżej stawu. Efekt - palec unieruchomiony na tydzień, bo centralnie scięgno dostało. Nawet było widać taką siną grudkę. Obadaj czy to coś nie ze ścięgnem, bo staw by ci spuchł a ścięgno jest takie podstępne.

A może za poprostu za dużo męczyłes ta gałęczke no wiesz sprzęgło ;-)

MetalBeast -nie pamietam takiego tematu, ale nie bede za wczasu twierdzil czy sie nie dopisywalem. Podejrzewam, ze muszę spróbować wyregulować klamkę. Na razie uczę się obsługi sprzęgła pozostałymi palcami.

Sęk w tym, że nie miałem żadnego stuknięcia. Po prostu nagle zabolało. Potem przestało, ale musiałem widocznie zruszyć po niedzieli...

Trudno. Podobno idą mrozy. Pewnie po niedzieli parę dni będę miał odpoczynku od motocykla. No i trzeba ortopedę odwiedzić... Bo bez recepty nawet maści FASTUM nie chcą sprzedać... :/

A przez zimę bedę ćwiczył ściskanie klamki przyrządem do ćwiczenia ścisku dłoni.

Edytowane przez BAN

Może po prostu nadwyrężyłeś. Nie masz za twardej klamki? Albo siłowo wrzucasz sprzęgło ? Rozkręć linkę, rozgrzej lekko olej silnikowy i strzykawką wstrzyknij pod pancerz na linkę, rozruszaj - będzie jak ta lala i nie będzie trzeba siłowo wciskać. Taką przypałość miałem ale z nadgarstkiem u siebie w GSX-F 600. W/w zabieg sprawił, że jak ręką odjął jakby była nóweczka a i ból w nadgarstku ustał :)

Może po prostu nadwyrężyłeś. Nie masz za twardej klamki? Albo siłowo wrzucasz sprzęgło ? Rozkręć linkę, rozgrzej lekko olej silnikowy i strzykawką wstrzyknij pod pancerz na linkę, rozruszaj - będzie jak ta lala i nie będzie trzeba siłowo wciskać. Taką przypałość miałem ale z nadgarstkiem u siebie w GSX-F 600. W/w zabieg sprawił, że jak ręką odjął jakby była nóweczka a i ból w nadgarstku ustał :)

No na pewno nadwyrezylem. Dzis wizyta u ortopedy, bo nawet fastum bez recepty nie kupie w aptece :/

Sprzeglo mam hydrauliczne. Nie jest wykluczone ze regulacja sprzegla pomoze, ale przez godzine pokonywalem 4km odcinek co 2 metry wciskajac klame.

Edytowane przez BAN

(...)przez godzine pokonywalem 4km odcinek co 2 metry wciskajac klame.

(...) narazie ucze sie obslugi sprzegla duetem: maly palec i serdeczny.

Może się nie znam, ale do tej pory wcuskałeś sprzęgło tylko fakersem? Nic dziwnego, że nadwyrężyłeś. Ja używam 4 paluchów, ale już pisałem, że się nie znam...

Szybkiego powrotu do zdrowia!

Może się nie znam, ale do tej pory wcuskałeś sprzęgło tylko fakersem? Nic dziwnego, że nadwyrężyłeś. Ja używam 4 paluchów, ale już pisałem, że się nie znam...

Szybkiego powrotu do zdrowia!

Nie wrzucalem 1 palcem :P ale ten ma najmocniej obciażany staw z racji bycia najdłuższym. I ma też największy wkład w nacisk. Wskazujący i środkowy najwięcej wkładu w ściskanie klamki mają z racji usytuowania --> najkrótszego ramienia klamki (fizyka). Zewnetrzna część klamki wymaga najmniejszego momentu żeby zostać wciśniętą, bo masz tam najdłuższe ramię. A palec środkowy jest najdłuższy więc jest on bardziej narażony na obciążenia.

Proponuję eksperyment dla porównania obciążeń w palcach: przesuń coś ciężkiego krótkim kijkiem i dlugim (w kierunku prostopadłym do osi kijka).

I analogicznie -porównanie pozycji palców w zależności od odległości od osi obrotu klamki: spróbuj podnieść coś ciężkiego dźwignią z krótkim ramieniem i z długim.

Tak więc na stosunkowo krótkim ramieniu dźwigni klamki opierasz długi palec wywierając nacisk. A na kursach wpajali żeby dłonie trzymac jak najbliżej wewnętrznej krawędzi manetek...

Serio??? czy tu na prawdę rozgorzała dyskusja na temat bolącego palca???

dorośli faceci... :boje_sie:

Serio??? czy tu na prawdę rozgorzała dyskusja na temat bolącego palca???

dorośli faceci... :boje_sie:

Tu nie chodzi o palec! Ale o sprzęgło:) Co On zrobi bez niego. Jak żyć bez tej prostej funkcji :(

Edytowane przez Neonkin
  • Upvote 1

Tu nie chodzi o palec! Ale o sprzęgło:) Co On zrobi bez niego. Jak żyć bez tej prostej funkcji :(

Dokladnie! Na razie sobie jako tako radze, jak potluczony kaleka obslugujac je dwoma ostatnimi palcami, ale troche to srednio dziala -aby wcisnac klamke musze ruszyc cala reka. Mam swoj 5 letni zestaw odruchow a teraz ucze sie wszystkiego od nowa. a i palec serdeczny powoli miewa juz dosyc, bo malutki palec dopiero po chwili lapie klamke, gdy juz serdeczny ją trochę ściągnie. Edytowane przez BAN

czemu po prostu nie dasz odpocząć ręce? to jest jasne że jak nagle używasz dwóch innych palców to zaraz one będą nadwyrężone... tak jak ostatnio miałam lipę z prawym kolanem i praktycznie nie mogłam zginać i prostować i kulałam, to po jakimś czasie zaczęło mnie boleć lewe, bo przejęło ciężar z prawego.

ja bym na Twoim miejscu parę dni dała odpocząć ręce i wszystkim palcom, ale mimo wszystko dobrze by było przejść się do ortopedy ;)

A może za często wykonywałeś pewien nieprzyzwoity amerykański gest. :takaemotka: :takaemotka: :takaemotka:

A tak na poważnie ,czy nie masz jakiś problemów z kręgosłupem,bo uciski na rdzeń czasami dają takie"bezprzyczynowe"

objawy.

rudno. Podobno idą mrozy. Pewnie po niedzieli parę dni będę miał odpoczynku od motocykla. No i trzeba ortopedę odwiedzić... Bo bez recepty nawet maści FASTUM nie chcą sprzedać... :/

A przez zimę bedę ćwiczył ściskanie klamki przyrządem do ćwiczenia ścisku dłoni.

Pewnie zanim ortopeda zobaczy to przejdzie samo :D

Ortopeda powiedzial, ze to uraz troczka stawowego i mam na razie nie jezdzic a palec usztywnic i smarowac altacetem. Jak przez 2 tyg nie przejdzie to zjawic sie ponownie.

Nika, oczywiscie, że dam odpocząć. Liczyłem się z tym zanim poszedłem do lekarza.

Edytowane przez BAN