Skocz do zawartości

Kontuzja Palca Srodkowego Lewej Ręki

BAN
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Dokladnie! Na razie sobie jako tako radze, jak potluczony kaleka obslugujac je dwoma ostatnimi palcami, ale troche to srednio dziala -aby wcisnac klamke musze ruszyc cala reka. Mam swoj 5 letni zestaw odruchow a teraz ucze sie wszystkiego od nowa. a i palec serdeczny powoli miewa juz dosyc, bo malutki palec dopiero po chwili lapie klamke, gdy juz serdeczny ją trochę ściągnie.

Ban ale wiesz, że w motocyklu wystarczy sprzęgła użyć tylko żeby ruszyć do przodu :) 

Zacznij zmieniać bez, to nawet jak wyzdrowiejesz nie będziesz już używał, w górę i dół. 

Skrzyni nic nie będzie, jak zrobisz to poprawnie. :)

No nie mow, ze nagla zmiana obciążenia nie jest szkodliwa dla przekładni. Sprzęgło jest nie tylko po to żeby rozłączać silnik ze skrzynią, ale też przejmować obciążenia podczas gwaltownej ich zmiany -czyli np zmiany przełożenia. A bez rozłączenia trzeba większej siły, żeby puściło przy udarze momentu obrotowego. I nie chodzi o to, że od razu coś się stanie, tylko skrzynia krócej pożyje i szybciej zacznie być awaryjna.

No i oczywiście powyższe porady nie mają zastosowania w korku przy jeździe na jedynce.

Edytowane przez BAN

To chyba nie próbowałeś tego nigdy. Zobacz jak jest zbudowana skrzynia. Nie wbijasz biegów na Chama. One same wchodzą bez zgrzytu.

Ja nigdy nie popsułem żadnej skrzyni, nawet w marcepanowym litrowym sv które miało ponad 50 tysi przebiegu, na gumie się przepinało wszystkie biegi aż miło :)

To chyba nie próbowałeś tego nigdy. Zobacz jak jest zbudowana skrzynia. Nie wbijasz biegów na Chama. One same wchodzą bez zgrzytu.

Chodzi mi o moment zaskoczenia na nowym biegu -masz roznice predkosci obrotowych walu od strony silnika i od strony skrzyni. Uwazam, ze to w dlugoterminowej perspektywie jest szkodliwe.

I oczywiscie wracam do tematu korka, gdzie czesto trzeba stawac i ruszac. Nie zawsze jest miejsce zeby sobie omijac.

Edytowane przez BAN

To właśnie masz wbijac w tym momencie jak prędkości obrotów są wyrównane. Wywierasz nacisk i odpuszczasz gaz albo podkręcasz w zależności czy w zmieniasz w gore czy w dół. Mój sztrucel ma ponad 130 tys i żyje :)

Logic, zeby zrownac obroty walu silnika ze skrzynia to wlasnie sluzy sprzeglo -bo trzeba rozpiac naped na ten okres czasu, aby dostosowac obroty silnika. Inaczej układ jest narażony na udar mechaniczny wynikający z różnicy momentów. Fakt, może zyje, ale to tak, jak niektorzy mowia, ze nie czysci sie Glocka 17 dopóki nie zaczyna strzelać ogniem ciągłym. Ja natomaist czyszczę go i smaruję prowadnice po każdym strzelaniu. Po prostu lubię dbać o mechanikę urządzeń na których polegam.

Edytowane przez BAN

To może od pistoletu masz kontuzję? :D

Od tej klamki to mam prawą rękę :P

Kończąc offtopowanie: Na dziś dzień kontuzja się zaleczyła. W międzyczasie nauczyłem się bardziej angażować palec serdeczny, więc teraz środkowy jest odciążony trochę podczas zaciskania klamy. Codzienne zabiegi z altacetu i odrobina zluzoiwania z jazdą przyniosły pozytywne efekty.

Edytowane przez BAN