Skocz do zawartości

Hamulce - Przewody W Stalowym Oplocie - Pytania I Porady

Mario84
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przeszukalem pół internetu i połowę forum i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie więc może mnie poratujecie. Mianowicie.

Czy przewody w oplocie do B12 z 2001r. będą pasowały do B6 z 1996r. Oraz przy okazji czy przewody w oplocie do B6 z 2001 będą pasowały do B6 z 1996r. ? Co do drugiego pytania to niby bez problemu ale zawsze warto podpytać, upewnić się, a nóz wideleć komuś to sie jeszce przyda :)

Dzięki za podpowiedź. Trafiłem w necie na 2 oferty takich przewodów, jedne wersja podłączenia S, druga F. F-ka jest od bandziora 600 ale zlożyłem chłopakowi ofertę kupna z małą negocjacją ceny i zamilkł więc zastanawiam się czy się nie natnę, tym bardziej, że to na OLX-ie sprzedaje. Za to S-ka jest od 1200 ale na allegro, kontakt z chłopem normalny, różnica w cenie niewielkaa więc oby faktycznie te przewody pasowały :) Jeżeli ktoś jeszcze ma jakieś info na tem temat to będe wdzięczny.

Czyli wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią, że to te same przewody ale nurtuje mnie pytanie, dlaczego wszystkie firmy i na karzdej aukcji przewody te są rozdzielane i niikt nigdzie nie dopisuje, iż przewody pasuję również do B6 ? Ale może zbyt wnikliwy jestem, a nie ma co za bardzo wnikać bo można wsiąknąć haha.

Kod z ramy: GN77B (110149). Własnie jestem w trakcie sprawdzania metodą empiryczną tego tematu i już wiem , że dlugość przewodów jest taka sama więc jeżeli okaże się, że końcówki przewodów są identyko to faktycznie różnica między przewodami polega na nnym napisie na pudełku ha :) a to trochę słabo pownieważ masz ten sam produkt pod dwiema nazwami i szukając przewodów może ominąć cie niezła okazja ale jak wspominaliście, to może być celowy zabieg chociaż  goodride (hel chyba rónież) ma tą samą cenę do b6 i b12.

Jeszcze jedno pytanko. Jak sądzicie, czy końcówki przewodów w B12 są takie same jak w B6 ?

Witam podłączę się pod temat.

Na początku sezonu wymieniłem przòd i sprzęgło na stalowy oplot hela. Czy jest sens wymieniać ròwnież tył?

jak już mowa o oplocie to który zestaw najlepiej założyć? zostawić fabryczny trójnik i podpiąć się pod niego? ogólnie zauważyłem, że kogo bym się nie pytał to inne zdanie na ten temat:) 

Tak jak Krynio napisał, bo to najprostsze rozwiązanie. Też tak miałem i działało bez zarzutu. 

Ja też mam dwa przewody bezpośrenio od pompy do zacisków. Mniej roboty z wymianą i ładniej wyglada :usmiech:

Pytanko odnośnie przewodòw tylnego hebla wymieniamy tylko przewòd od pompy do zacisku? Czy też przewòd od zbiorniczka do pompy?

Od pompy do zacisku, bo to ten odcinek przenosi ciśnienie do zacisku. Przewód od zbiorniczka do pompy ma za zadanie zasilać pompę w płyn.

_____

Gesendet vom iPhone mit Tapatalk

A ja bym tyłu nie ruszał. Bandziorki mają to do siebie, że przy hamowaniu tyłem lubią zablokowac kolo (znam z autopsji, ciewkawe doznanie ale elpiej się go ustrzegać). Także tyłem hamuje się nie wiele a i jak już to nawet lepiej aby siła hamowania tyłem była mniejsza z tym , że jest małe ale. dokładniej, hamulec w oplocie poprawia też dozowalność hamulca podobno. Więc jeżeli tak będzie to i wyczucie momentu zadziałania też będzie lepsze więc i bezpieczniejsze. Ja już kupłem oplot na przód ale moze i na tyl to tez nie kulawy pomysł ?

• 2 weeks later...

Witam. Mam info. co do tematu który nakręciłem. Niestety ale przewody od 1200 nie pasują do 600. Problem jest minimalny gdyż brakuje ok 2 cm długości przedowu od pompy do rozdzielacza ale przez to nie mozna go dokręcić więc mimo, iż wszystko jst ok to ta róznica załatwia sprawę więc temat przewodów w oplocie aktualny a ja mam do sprzedania te których nie dało rady założyć Lucasa 286V3 :)

Ja mam pytanko do kolegów, którzy mają dwa przewody bez rozdzielacza. Z racji tego, że do pompy podpięte są dwa przewody, to czy potrzeba jakiejś innej śruby?

tak, dluzszej.

display_temp.jpg?1827259837

Edytowane przez krynio