Skocz do zawartości

Hamulce - Przewody W Stalowym Oplocie - Pytania I Porady

Mario84
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Dwa lata temu zamawiałem na wymiar w tej firmie  http://www.zumi.pl/2445542,Kasomet_Import_Handel_Posrednictwo_Kudas_Katarzyna,Sroda_Slaska,firma.html#aboutPage .

Oferowali się także na alledrogo

http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CB4QFjAA&url=http%3A%2F%2Fallegro.pl%2Fshow_user.php%3Fuid%3D12807226&ei=BF3_VNf-Bs_OaKekgOAJ&usg=AFQjCNGcXvq0slfBbZMDUiO4qO_qzGwnSw&bvm=bv.87611401,d.d2s

Nie wiem czy firma jeszcze istnieje bo na alledrogo ostatni komentarz od kupującego jest z maja 2013 . 

Ja byłem i jestem zadowolony, wyszło mi 169 zeta z wysyłką .

Grzebałem w mailach jeszcze teraz  i mam nr kom do nich 600 530 432 ale nie wiem czy odpowiada.

Od zamówienia do otrzymania przewodów minęło 7 dni 

Jeśli jeszcze oferują usługę to polecam ;)

Czy to prawda że po zmianie na stalowy oplot klamki robią się twarde ? Mam w tej chwili oryginalne gumowe i dozowalność jest ok. W Kymco miałem fabrycznie oplot i hamulec zawsze był dosyć twardy.

Mam pytanko, które przewody w stalowym oplocie mają homologację drogową, bo nie mogę znaleźć. Czy sobie odpuścić i kupić bez homologacji. Nie chciałbym mieć nieprzyjemności z tego powodu w razie wypadku

Jaka jest średnica przewodów hamulcowych w B6 ?

Edit.

chodzi o wewnetrzna średnicę przewodu.

Edytowane przez Misza173

Homologacje ma TRW LUCAS. To w zasadzie jedyne przewody na naszym rynku które posiadają dopuszczenie do ruchu.

• Upvote 1

• 3 weeks later...

warto kupić używane przewody w oplocie? wydaje mi się, że jeżeli nie było uszkodzeń mechanicznych to powinny być ok

\

Powinny byc lepsze niz Twe niemal 20 letnie gumowe :)

bo jest opcja za 210 przód + tył, albo nówki 300 na przód

Homologacje ma TRW LUCAS. To w zasadzie jedyne przewody na naszym rynku które posiadają dopuszczenie do ruchu.

Zamówiłem już gódridże na bikerstar.pl, więc zadzwoniłem do nich z pytaniem o homologację. Bo jeśli jej nie mają, a na stronie nie ma o tym informacji, to rezygnuje z zakupu. Właśnie dzwonią do dostawcy (czy tam producenta) i mają mi przekazać wszelkie informacje.

Edytowane przez GreGF

a po co sie tam bawić w homologacje? mają dożywotnią gwarancje i licencje na klepanie przewodów ham  i tyle wystarczy. Ważne żeby nie brać przewodów typu "krzak no name" bo średnio co 3 od nowości nie trzyma ciśnienia, to tyle jak by ktoś chciał przyoszczędzić na zyciu

Co do jakości się nie sprzeczam, bo na jakości mi zależy, ale co do homologacji, to nie chciałbym mieć niemiłych przygód w Austrii, czy w Niemczech. Chodzi też o to, że każdy lubi wiedzieć co kupuje, a informacja o braku dopuszczenia do użytku w ruchu drogowym jest istotna. Przynajmniej dla mnie.

Znalazłem coś takiego:

https://www.goodridge.net/oem/quality

Wynika z tego, że homologacje goodridge mają, pytanie tylko, czy te oferowane przez sprzedawce, to te do użytku drogowego, czy tylko torowego.

Edzia:

No i okazało się, że

NIE MAJĄ HOMOLOGACJI

Zamówienie anulowano.

Zamawiam w Lucasie.

Edytowane przez GreGF

• 1 month later...

kupiłem nowe przewody w oplocie hel na przód w układzie F, właśnie chciałem zamontować, ale się głowie co i jak bo myślałem, że w F to jeden będzie dłuższy. Jest może o centymetr:
yt0w8hgm18b1.jpg

ovuj8rlc4bws.jpg

o czymś nie wiem?

Centymetr wystarczy.

Przecież one idą oba od pompy do zacisków tylko po dwóch stronach jednego koła, więc prawie taka sama droga do przebycia, no może jeden o centymetr dłuższą ma :lol: 

Śmiało, zakładaj i nie świruj :p::D 

no ni chu chu nie mogę sobie poradzić, puściłem po najkrótszej drodze mimo tego nie sięgnie do zacisku, brakuje jakieś 5 cm

e2zjm034gxvo.jpg

Edytowane przez tolek_banan

zapodaj długości przewodów, też ostatnio zakupiłem w larssonie zestaw hel`a. może jakaś pomyłka przy pakowaniu?

mierząc przewód razem z tymi srebrnymi zaciśniętymi pierdolnikami to jest 78 i 81cm

10cm za krótkie.

ale lipa  :zniesmaczony:  mam nadzieje, że bez problemu wymienią jak najszybciej

na seryjna kiere beda ok na szeroka juz  nie

Edytowane przez Cirus

dzwonili do mnie ze sklepu gdzie zamawiałem oplot, powiedzieli, że rozmawiali z producentem i muszę mieć kierownicę nie oryginalną, bo im się wymiar zgadza. Kurw@ dałem dupy  :zniesmaczony:  później porobię zdjęcia i oplot pojawi się w dziale 'SPRZEDAM' może ktoś się skusi 

• 7 months later...

dzwonili do mnie ze sklepu gdzie zamawiałem oplot, powiedzieli, że rozmawiali z producentem i muszę mieć kierownicę nie oryginalną, bo im się wymiar zgadza. Kurw@ dałem dupy  :zniesmaczony:  później porobię zdjęcia i oplot pojawi się w dziale 'SPRZEDAM' może ktoś się skusi 

Jak komuś to pomoże to dziś zamowilem z hela i maja dlugosc 90 i 92cm.

• 2 weeks later...

Odgrzewam kotleta. Ktoś wyżej pisał że na jakiś noł nejm można przyoszczędzić ale i życie skrócić.Powiedzcie mi jaka jest różnica pomiiędzy zakutym przewodem u Pana Mietka, który robi je do puszek od x lat i jeżdżą za powiedzmy 50 zeta za metr a zakutym z firmy Hell na 250?. Może głupie pytanie,ale mnie bardzo nurtujące oczywiście ze względów finansowych.Oraz oczywiście czy lepiej na starych gumiakach, czy tych od Pana Mietka.

Tak jak wyzej napisalem u mietka co 3 cieknie z helem czy goodridgem sie nie spotkalem zeby cieklo, dobry zaklad zarabiajacy nie podejmie sie robienia przewodow ham do moto czy samochodu.

u mnie w Kaliszu skuwają przewody bez żadnego problemu i żadnych poprawek na ich robotę nie było, kupujesz przewód na metry końcówki na sztuki i po problemie.