Skocz do zawartości

Hamulce - Przewody W Stalowym Oplocie - Pytania I Porady

Mario84
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak wyzej napisalem u mietka co 3 cieknie z helem czy goodridgem sie nie spotkalem zeby cieklo, dobry zaklad zarabiajacy nie podejmie sie robienia przewodow ham do moto czy samochodu.

Kurde wiem,ze z tym pracujesz zapewne nie jedno już przerobiłeś, ale jeśli firma działa na rynku , zakuwa węże ciśnieniowe do sprzętu budowlanego, jak i samochodów, dając gwarancję na swoje prace, to chyba nie można zakładać,że zaraz będzie cieknąć. Wiem może oszczędny płaci dwa razy ale różnica w graniach 200 złotych będzie. No i zagwozdkę mam.

Kurde wiem,ze z tym pracujesz zapewne nie jedno już przerobiłeś, ale jeśli firma działa na rynku , zakuwa węże ciśnieniowe do sprzętu budowlanego, jak i samochodów, dając gwarancję na swoje prace, to chyba nie można zakładać,że zaraz będzie cieknąć. Wiem może oszczędny płaci dwa razy ale różnica w graniach 200 złotych będzie. No i zagwozdkę mam.

też mam zagwozdkę :) do Kawy zestaw przód - tył HEL 390zł a TRW na sam przód 390zł :) Jakbyś Bodzio znalazł coś sensownego w okolicy to daj znać :)

ja założyłem GOODRIDGE'a, przelatałem sezon i jest ok.

Najbardziej obawiam się o brak homologacji, w razie jakby coś się stało za granicą, gdzie zwracają na to uwagę 

Lelon goodridga kupisz pelny zestaw tyl przod za 3 stowy

Lelon goodridga kupisz pelny zestaw tyl przod za 3 stowy

do tego jeszcze potrzebuje do sprzęgła :) muszę to przemyśleć

goodridge jaką ma gwarancję?

do tego jeszcze potrzebuje do sprzęgła :) muszę to przemyśleć

goodridge jaką ma gwarancję?

nie pamiętam, ale ostatnio  czytałem, że prawo narzuca minimum 2-letnią gwarancję na nowe towary

nie dajcie sie zwariowac, dobrze zakutu przewod nie moze ceknąc, jesli jest inaczej to fachman spierd... no. sprzet budowlany ma wieksze obciazenie w ukladzie hydraulicznym niz w hamulcach bez wspomagania. co to za roznica czy przewód zkówany jest przez hell czy inna firme?znaczek hell lub iinny to gwarant twojego zycia?

nie dajcie sie zwariowac, dobrze zakutu przewod nie moze ceknąc, jesli jest inaczej to fachman spierd... no. sprzet budowlany ma wieksze obciazenie w ukladzie hydraulicznym niz w hamulcach bez wspomagania. co to za roznica czy przewód zkówany jest przez hell czy inna firme?znaczek hell lub iinny to gwarant twojego zycia?

Ja się na pewno nie dam zwariować :P i tutaj się z Tobą zgodzę, jak ktoś ma doświadczenie i maszyny to nie warto przepłacać i lepiej kupować bezpośrednio u źródła. 

U mnie różnica w cenie za hamulce + sprzęgło to ponad 200zł, czyli mam przerobioną kanapę :)

mam tu na myśli różnicę pomiędzy najtańszymi markowymi Goodridge a no-name

Edytowane przez lelon

Ja podzielam zdanie granda: dobrej jakosci przewód nie musi być firmowy, w co drugim rolniczym zakują ci hydraulikę, która musi wytrzymać więcej. Ale oczywiscie kazdy robi to co chce ze swoimi pieniędzmi. Tak samo z uszczelniaczami. jesli wymiary i rodzaj uszczelniacza jest ten sam to czemu nie korzystać...choć ceny za uszczelniacze nie są az tak zróznicowane w porównaniu z przewodami hamulcowymi.... pozdrowienia!

No i cieszę się że po czasie udało mi się poruszyć tak owocną dyskusję. Grand Waluś Lelon dzięki za utwierdzenie mnie w moim przekonaniu że noł nejm tak samo będzie dobry tylko bez znaczka i może i gorszym kolorze a to przecież nie ważne.

To teraz proszę mi powiedzieć po 93cm na przód starczy z pompy do zacisków bez rozdzielacza?

Pusc sobie miarkę elastyczną albo jakiś kabel dokładnie tą drogą jaką ma isc przewód i sam sobie odpowiesz i zmierzysz :p: ;)

Edytowane przez WaluÅ›

Walus wiem ale len jestem wyszło mi 93 na każdą stronę.

Ludki ogarnijcie cie, jak mozna porownywac motocykl ktory zapierd. 3 paki do koparki ktorej najwyzej lyzka stanie bo przewod pocieknie. Sprawdzcie sobie jak wyglada zakucie no name a pozniej chocby goodridge a na koncu sie zapytajcie pana mietka czy zrobil jakas probe cisnieniowa na tym co robi. Kumpel tez chcial przyoszczedzic i poszedl dorobic koncowki, po'3 razie sie udalo zrobic szczelne polaczenie a zaklad byl dosc solidny oczywiscie puscil scieme ze to do hydrauliki a nie do moto bo nikt ze zdrowa glowa by czegos takiego nie dorobil. Zreszta chcial bym zobsczyc taka rozmowe jak ktos dorabia przewodyze swiadomoscia ze beda przeznaczone do moto. Bo wszystkie zaklady do ktorych celowo dzwonilem i pytalem o przewody do moto odmowily takiego,zabiegu.

Co do pytania goodridge ma dozywotnia gwarancje

Nie zamierzam tutaj nikogo do niczego przekonywac bo to nie ja bede na tym jezdzil ale troche rozsadku w tym wszystkim. Zaoszczedzic mozna na rzeczach ktore nie maja zwiazku z bezpieczenstwem ale nie na czyms co'w'razie awaryjnej sytuacji moze uratowac zycie.

To tak jak by uzywac kondonow no name z rynku, niby dziala ale ktory z was by je przetestowal? :D

Peace

Kurde pisałem posta ale mi sie wywaliło :(. Anyway, nam nie chodzi o no name rodem z Chin tylko o sprawdzonych producentów, którzy mają rownie dobre produkty ale cena jest nizsza i jesli Pan Mietek ma pojecie o przewodach i ich zakuwaniu to czemu nie....Dlaczego zatyczki motocyklowe są drozsze od tych przemysłowych, skąd takie szalone ceny za komplet uszczelek zacisków hamulcowych :question1:   Wiem, ze moto jedzie pińcet ale goodrige i hell nie produkują przewodów patentowych kosmicznych i nie istnieją od potopu szwedzkiego. pozdrowienia! p.s.: Unimil pęka jak szalony! ...tak ludzie na miescie gadajo! 

Hell też ma dożywotnią gwarancje

Ją mam zakuwane w warsztacie ale takim co się zajmuje tym tzn robi przewody do moto, załatwił mi to Mikrus wraz z wysylka z Anglii wyszło coś koło 250 żyla za komplet na przód i tyl. Mam je już parę sezonów i żadnych niepokojących objWow

Z innej beczki: chcę kupić przewody w oplocie od goodridge i teraz tak, piszecie, że lepiej brać w układzie "F" ale:

- 2 przewody potrzebują dłuższej śruby przy pompie(może udało by się zamienić tą od prawego przedniego zacisku - tu w serii idą właśnie dwa przewody),

- trzeba je jakoś w miarę estetycznie zamocować, mocowanie na błotniku będzie nieużywane itp. \

Jakie są plusy tego żeby zrobić to własnie tak, a nie po prostu przewody w oplocie puścić tak samo jak jest w serii czyli w układzie "O", jednym przewodem od pompy do prawego zacisku, potem drugim nad błotnikiem od prawego do lewego zacisku(chyba taki jest układ w B6,5 K9 - daję zdjęcie poglądowe):

1221068338_2617_FT0_dscn1228.jpg

i z drugiej strony

bandit009.jpg

Edytowane przez 10maly

W Krakowie znalazłem jedną dużą firmę, robiącą indywidualne zamówienia (dostarczasz im przewody na wzór) - sprawdzają je ciśnieniowo

http://www.tubes-international.pl/weze_teflonowe.html

jak odwiedzę siedzibę to dam znać czy gra warta świeczki :)

co do wykorzystania dłuższej  śruby z zacisku do pompy to powinna podejść bez problemu

Co do typu połączeń to looknij na to:

wszystko wyjaśnione

a0at6u.jpg

Edytowane przez baldhead

Ja jak zamawiałem z HELa zestaw to dostałem komplet śrub i podkładek. Różnica miedzy F,a O jest tylko w odpowietrzaniu. Podobno O jest ciężej, ale wg. mnie jak się to robi porządnie to nie ma różnicy.

@baldhead - czytałem to ale chciałem poznać opinie ludzi którzy już eksploatują oploty w Banditach, mimo wszystko dzięki. Z Prawa Pascala wynika, że wszystkie te układy powinny reagować tak samo ale życie czasem zaskakuje :D

@Dziaku - właśnie o takiej jedynej różnicy słyszałem ale dla mnie to nie problem. Dzięki.

Edytowane przez 10maly

takie ogłoszenie znalazłem w internetach - może ktoś zna tego gościa ? Cena, faktycznie wychodzi magiczna   :chytry:

http://olx.pl/oferta/przewody-hamulcowe-w-oplocie-stalowym-do-motocykli-itp-sprawdz-CID619-ID2XBIj.html#ffb222b952

takie ogłoszenie znalazłem w internetach - może ktoś zna tego gościa ? Cena, faktycznie wychodzi magiczna   :chytry:

http://olx.pl/oferta/przewody-hamulcowe-w-oplocie-stalowym-do-motocykli-itp-sprawdz-CID619-ID2XBIj.html#ffb222b952

Bodzio bada tą sprawę :) ale go nie zna :)

aaaa i dolicz do tego co pisze 17 zeta za zaciśnięcie jednego przewodu :)

O kur..., on chyba to młotkiem i przecinakiem zakuwa, wychodziło by że komplet do Bandita kosztował by około 100pln.

O kur..., on chyba to młotkiem i przecinakiem zakuwa, wychodziło by że komplet do Bandita kosztował by około 100pln.

no..... podejrzanie tanio :)