Skocz do zawartości

Światła - Xenon Za Grosze W B12/b6 S Ii Generacji - How To :)

Landor
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli podobnie jak u mnie :)

Grunt, że dobrze widać :)

Robiłem ostatnio test nocnej jazdy i wyszło świetnie. Linie na drodze doskonale oświetlone, znaki widać elegancko. W zakrętach bardzo dobrze widzę dokąd jadę. Krawędź asfaltu i pobocza jest elegancko widoczna, nawet bez linii bocznej ładnie kontrastuje :) Niedługo będę testował w parze z kumplem żeby określił czy wale mu po lusterkach czy nie i docelowa regulacja. Sądzę, że podniosę jeszcze snop światła bo póki co wydaje mi się, że może być jeszcze wyżej a co za tym idzie może dalej sięgać na szosie. Światło jest na tyle mocne, że świecenie dalej nie odbije się negatywnie na intensywności promienia. Jak na razie pogoda nas wręcz rozpieszcza, więc "sezonu" zakończyć nie zamierzam :D

Ja wczoraj w swoim zamontowałem xenona, koszt za dwa żarniki i dwie przetwornice 95zł czyli zestaw na moto wychodzi 47.50

tak to wyglądało przed, motocykl stał jakieś 5-6 metrów od ściany

20141102_183835.jpg

20141103_112520.jpg

tak wygląda po zamontowaniu, moto stało jakieś 15 metrów od ściany, co też ciekawe linia odcięcia jest wyraźniejsza

20141103_171812.jpg

20141103_114217.jpg

20141103_114229.jpg

Fajnie wyszło, dzięki za fotki :)

Ja też mam wrażenie, że w moim po przekładce na xenon linia odcięcia jest bardziej ostra. W sumie to dobrze bo świeci bardziej precyzyjnie, czyli mniejsze ryzyko że jakiś promyczek się wyrwie i oślepi kogoś jadącego od przodu :)

P.S. Podasz linka do aukcji gdzie kupiłeś? ;)

Edytowane przez Landor

Dzięki :)

O ile dobrze widzę, to wziąłeś 6000K. Czyli takie same jak ja mam. Zastanawiam się, czy 4000K byłyby bardziej neutralne, ale póki co 6000K mi nie przeszkadzają.

Tak to 6000K, ja na razie przy tym zostanę, jak przepali się żarnik to wtedy pomyślę o 4300K

U sienie będę musiał jeszcze w zimę lampę wyczyścić bo coś mi się wydaje że jeszcze nie świeci tak jak powinno

To tak jak ja, chociaż zastanawiam się czy rozebranie klosza nie będzie jednorazowe ;-) rozbiorę i już nie złożę, albo złożę ale nie będzie już szczelny :-P

N9005 + TapaTalk 4.9.5

Edytowane przez Landor

Co racja to racja, ale jak rozbierzesz to zobaczysz co jest w środku. Ciężko rozpołowić lampę i potem ją skleić, ale jest to zrobienia. Ja dodatkowo połączenie uszczelniłem silikonem. Cały sezon jazdy i jest ok.

u mnie na pewno jest zabrudzone lub nawet może być wypalona soczewka bo na zwykłej HB4 prawie nic nie było widać

O, konkretna rada i dobry pomysł :) Dzięki za info.

Tylko który model pasuje do naszych? Obojętnie? Masz założone u siebie?

Czy takie xenony da się "zainstalować" w 650 N z 2005 r. ?

PS Co kryje się się pod skrótem B6, B12 etc. ?

Takie nie, bo to inny typ żarówki. My w wersji S mamy HB4 i HB3. W wersji N jest żarówka H4 o ile dobrze pamiętam. Taki żarnik xenona należało by kupić. Ale obawiam się, że mógłbyś tym mocno oślepiać jadących z przeciwka. Odbłyśnik i klosz mogą niewystarczająco precyzyjnie wycinać snop światła...

B6 = Bandit 600

B12 = Bandit 1200

:-D

N9005 + TapaTalk 4.9.5

Edytowane przez Landor

B6 - Bandit 600, B12 - Bandit 1200 kolego z Tarnówka ;).

edit: Landor mnie ubiegł :).

Edytowane przez szprychu

A jakiekolwiek xenony da się zainstalować w mojej "machynie" ?

PS Co do skrótu to kapnąłem się po wysłaniu posta (jednak uzupełnienie profilów na coś się przydaje).

PS A jakie skrót na 650 ? B65 ? :D

• Upvote 1

A jakiekolwiek xenony da się zainstalować w mojej "machynie" ?

PS Co do skrótu to kapnąłem się po wysłaniu posta (jednak uzupełnienie profilów na coś się przydaje).

PS A jakie skrót na 650 ? B65 ? :D

Dać to się da. Kupujesz taki Xenon jakiego rodzaju masz żarówkę, do tego przetwornica i gra.

Żarniki xenonowe mają takie samo mocowanie w kloszu jak zwykle żarówki. Jeśli masz h4 to kupujesz Xenon h4 itd. Tylko do zasilenia musi być dodatkowo przetwornica. Ot i cała filozofia. :-)

Bandit 650 to B6,5 a Bandit 1250 to B12,5 ;-)

N9005 + TapaTalk 4.9.5

Edytowane przez Landor

mam pytanie co do samych soczewek mam zamiar niedługo wyczyścić lampę co do metody czyszczenia(niektórzy myją w zmywarce) i odnośnie soczewki bo nikt nie napisał która pasuje do b6 II gen, xsenon już mam ale lampa jest zasyfiona i widzę ze światło nie jest "ostre" tylko lekko rozmyte ;/ byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki

w zmywarce? nie wpadłem na to... ja pod bieżącą wodą myłem, potem do sucha ręcznikiem papierowym.

Najważniejszymi elementami do umycia to odbłyśnik i soczewka. 

To akurat wiem, co do wycierania to słyszałem ze się rysuje odbłyśnik, a czym rozklejacie lampę? 

Pytałeś o soczewki. Odbłyśnik myłem miękką szmatką. Nie zauważyłem by się cokolwiek porysowało. Odbłyśnika nie zaryzykowałbym wkładając do zmywarki..

Edytowane przez magic

ok, a co do soczewki to jaka pasuje mierzył ktoś już?

• 4 weeks later...

A jak to by sie miało do nakeTa z 10 roku - bo tez myslaeo montazu ksenona - W N - kach chyba trzeba pomyslec z automatu o bixenonie bo w lampe wchodzi jedna żarówka a co za tym idzie nie ma tam soczewki . Jak myslicie pchac sie w ten temat czy darowac sobie ze wzgledu na brak soczewki , brak owiewki zeby upchac przetwornice . No i jeszcze sprawa samej żarówki bo totalnie nie mam pojecia jaka tam wchodzi ;)

Edytowane przez deebo

Ja też myślałem o xenonach, ale kupiłem żarówkę floser +90 i jest ciut lepiej od standardu. Ale do czego zmierzam, jak ta się przepali to wkładam żarówkę diodowa cree 30W 3000lm temp. 6000k cena 25$. Co o tym myślicie?

Lub coś takiego

http://m.aliexpress.com/item/2016527380.html?productId=2016527380&productSubject=&tracelog=wwwdetail2mobilesitedetail

Edytowane przez meverick

Ja też myślałem o xenonach, ale kupiłem żarówkę floser +90 i jest ciut lepiej od standardu. Ale do czego zmierzam, jak ta się przepali to wkładam żarówkę diodowa cree 30W 3000lm temp. 6000k cena 25$. Co o tym myślicie?

Lub coś takiego

http://m.aliexpress.com/item/2016527380.html?productId=2016527380&productSubject=&tracelog=wwwdetail2mobilesitedetail

Może nie dać rady strumień świetlny będzie jak przy 18W żarówce, wiec na światła do jazdy dziennej się nada ale w nocy możesz nic nie widzieć, kiedyś kupiłem podobna tez na diodach Creew i świeci owszem, ale jak porównam ja z normalną żarówka to świeci o połowę słabiej

wiec nie wiem czy warto, xenon będzie lepszy :P

Zwykła żarówka ma ok. 900 - 1000 lumenów ( lm) xenon 2500-2900 lm a te ledowe 3000 lm. Takie ledy stosuje się już w nowych autach BMW.

Myślę że xenony to już przeżytek tym bardziej że ich trwałość jest słaba, jak już inwestować to w nowe technologie, do domu już też się kupuje ledy a nie tradycyjne oszczędnościowe świetlówki.

Edytowane przez meverick