Skocz do zawartości

Różnica Gsf 650 A Gsf 1250 - Silnik ?

Gość gre8
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co mi wiadomo to około roku.

Chyba domyślasz się, że jak po 3 latach przyjdziecie (o ile namówisz na to poprzedniego właściciela) do handlarza z pretensjami, że sprzedał ulepa to Was wyśmieje?

Teoretycznie możesz iść do sadu, ale musiałbyś udowodnić, że kupiłeś motocykl  z tym silnikiem a poprzedni właściciel był świadomy co Ci sprzedaje (co też jest prawdopodobne).

Sprawa bedzie ciagnela sie latami, a szanse na wygrana masz niewielkie. O kosztach i stresie nie wspomnę.

Edytowane przez zoozka

• Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Kukuryku

5

• Conorian

10

• zoozka

4

Top Posters In This Topic

Posted Images

Jeśli numer silnika pojawia się we wszystkich dotychczasowych umowach, to chyba aż tak źle nie będzie...

Ale pewnie handlarzyna wiedział, co robi i tylko VIN jest w umowie wpisany.

Rozumiem, że po takim czasie będzie ciężko coś wskórać ale nie można pozwolić aby jeden z drugim czuli się bezkarni. Sprzedałbym ten motocykl jako 650 ale jak mam to zrobić jak papiery są na 1250 ? 

Myślę, że taką sprawę warto nagłośnić, bo problem jest wg mnie istotny. Kręcenie liczników przy tym to pikuś. Żeby tak ludzi w wała robić...

Rozumiem, że po takim czasie będzie ciężko coś wskórać ale nie można pozwolić aby jeden z drugim czuli się bezkarni. Sprzedałbym ten motocykl jako 650 ale jak mam to zrobić jak papiery są na 1250 ? 

Spróbuj najpierw zagadać z poprzednim właścicielem, ciekawy jestem jego reakcji.

Uczciwie sprzedać jako 650 będzie ciężko, wiadomo jak jest.

P.S. piec od 1250 na alledrogo 3500 PLN :(

pytanie czy sprzedawca też wiedział,

jeżeli prowadzi działalność handel motocyklami i sprzedaje na FV to jeżeli nie wiedział to jego problem,jeżeli kupujesz na umowę kupna sprzedaży od osoby prywatnej,to sprzedający nie ma obowiązku znać się na pojazdach i nie zareklamujesz nawet jak Ci wmawiał że perełka a okazało się inaczej.Dlatego że prawo jest tu rozumowane że dla niego to mogła być perełka,a dla Ciebie jest złom,a jak wcześniej wspominałem nie ma obowiązku znać się na tym.

po takim czasie - bez szans, chociażby dowodowo.

od razu po zakupie, to co innego - niezgodność z umową etc

naprawdę szkoda bić piane - no chyba że w imię zasad:P

Kupuj piec od 1250, ten sprzedasz, będziesz jeździł.

Ja się tylko zastanawiam, czy w ogóle jeździłeś tym motocyklem, czy to Twoje pierwsze moto, żeby nie zajarzyć, że to takie słabe? 

Albo inaczej, byłeś pewien, że 1250 idzie tak marnie? Musiałbym chyba niczym wcześniej nie jeździć, żeby uwierzyć, że 650 to 1250. 

Rama jest chyba ok, w 1250 były wygięte przy kolektorach, pytanie czy aż tak.

Jak masz całe moto sprawne i opanowałeś już jazdę 650tką :P to wyciągaj piec, wystaw na allegro, kup  piec od 1250 i masz upgrade :) 

Ja się tylko zastanawiam, czy w ogóle jeździłeś tym motocyklem, czy to Twoje pierwsze moto, żeby nie zajarzyć, że to takie słabe? 

Albo inaczej, byłeś pewien, że 1250 idzie tak marnie? Musiałbym chyba niczym wcześniej nie jeździć, żeby uwierzyć, że 650 to 1250. 

Kurde, to samo sobie pomyślałem. Przecież różnica między tymi dwoma silnikami w oddawaniu mocy jest naprawdę wyczuwalna.

Nawet zakres obrotów na jakich pracują przy normalnej jeździe jest od razu widoczny.

Moim zdaniem sprzedać jako 1250 będzie trudno, no i chyba nie zamierzasz komuś wcisnąć takiego wała :zeby: .

Piec od 1250 - 3500zł no to nie mało, ale jak swój pogonisz to już inna bajka.To chyba najrozsądniejsze rozwiązanie,

a sprzedać i tak kiedyś będziesz musiał więc sprzedasz jak normalne 12.5 a nie jedna druga.

Co do spraw sądowych to czarno to widzę, ale jak masz czas i kasę to próbuj.

A co do samego sprzedawcy to ja na pewno bym z nim porozmawiał.I jeśli to jego wina to wpierdol murowany.

Dziękuję wszystkim użytkownikom forum, którzy pomogli mi rozwiązać zagadkę. Dla ścisłości napiszę, że motocyklami jeżdżę od dwudziestu paru lat i nie wiem jak to się stało, że wcześniej nie rozwiązałem tej zagadki dopiero mój brat dał mi do myślenia, kiedy nie mógł dogonić Hondy VFR. Wtedy zaczęliśmy szukać myśląc, że może moto jest zdławione lub moduł jest niewłaściwy. W każdym razie przenigdy bym nie pomyślał, że tak perfidnie można oszukać człowieka. Do dzisiaj nie mogę dojść do siebie a moja wiara w jakąkolwiek uczciwość sprzedawców legła w gruzach.

• 3 months later...

fu*k współczucia kolego. Jak wyżęj pisano spróbuj puścić 1/2 B12 i kupić właściwy piecyk. A z właścicielami poprzednimi na pewno bym gadał.

rozmawiałem jakiś czas temu z ASO....

można przed zakupem poprosić o nr VIN od sprzedawcy i podjechać albo zadzwonić do ASO z prośbą o podanie nr silnika po nr VIN.

Ja u siebie tak zrobiłem i wiem, że moto wyszedł z tym numerem silnika z fabryki. Wykluczymy sobie w tym momencie podmianę pieca.

rozmawiałem jakiś czas temu z ASO....

można przed zakupem poprosić o nr VIN od sprzedawcy i podjechać albo zadzwonić do ASO z prośbą o podanie nr silnika po nr VIN.

Ja u siebie tak zrobiłem i wiem, że moto wyszedł z tym numerem silnika z fabryki. Wykluczymy sobie w tym momencie podmianę pieca.

Czyli masz jednak 1250 czy w fabryce wstawili Ci 650 ?

Tomq nie mieszaj w temacie.

Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka

Czyli masz jednak 1250 czy w fabryce wstawili Ci 650 ?

Tomq, no weź że czytaj ze zrozumieniem ....  to porada jest jakby jeno

Nie przejmuj się. Nie Ty pierwszy i nie ostatni.  Ja  3 m-ce temu kupiłem auto dla młodego na urodziny i tylko w dzień urodzin nim jeździł. 4 warsztaty przeszedł zanim światli mechanicy odważyłi się go rozebrać - nikt nie wiedział o co chodzi - po nagrzaniu błąd silnika i nie palił na wszystkie gary. Jak się okazało, w niemieckim komisie specjalnie go lekko puknęli by błotnik z reflektorem uszkodzić tak żeby jazdy próbnej nie było, tylko na lawetę. Na miejscu odpalał i wszystko ok. Naprawa 6,5 tys. zł. i 3 miesiące nerwów.  Menda zawsze się znajdzie - taki jeb ... ny świat. Dzisiaj jeździ jak ta lala , ale i tak patrzeć na niego nie mogę.

• 2 months later...