Skocz do zawartości

Bandit 400 - Tarcze Zegarów - Anglik

Gość demeek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Kłaniam się nisko Panowie. Mam licznik w milach w moim B4 i naszła mnie myśl, żeby sobie zrobić nowe tarcze. Projektuje troche w AutoCad i chce zrobić nowe tarcze według swojego projektu, ale potrzebuje małej pomocy. Chodzi o wyskalowanie podziałki - a mianowicie, jeżeli ktoś z Was ma dostęp do zegarów z podziałką w KM/H , to prosiłbym o sekundę fatygi i zmierzenie ile mm jest między dwoma kreskami podziałki :) a już w ogóle level up jakby ktoś kątomierzem zmierzył ile stopni ma podziałka od 0 do 240km/h :D w zamian za to po wykonaniu udostępniam wyniki tutaj tak, że każdy będzie mógł sobie taką tarczkę wydrukować na jakiejś plastykowej okładce lub czymś co by się nadawało i zamontować u siebie. I tak umieszczę rezultaty, ale może ktoś pomoże to szybciej pójdzie. Pozdrowionka!

przywitanie zaliczone, temat ponownie otwarty.

nie znam tych zegarów - ale zastanawiam się na tym dlaczego nie chce ci się myśleć.

1. jeżeli podziałka jest stała (tak zakładam, bo takie widziałem na alledrogo - jeżeli tak nie jest zwracam honor, przepraszam i odszczekuję "hau" "hau", dalszy wywód do wyrżnięcia)
2. kładę prostą linijkę tak aby przechodziła przez środek zegarów (ośkę)
3. patrząc od środka koła (ośkę) mam dwie półproste idące w dwie przeciwne strony
4. kąt między nimi to 180 stopni
5. wartość mil licząc między tymi półprostymi to "X"
6. "X" pmnozone przez 1,61 daje ci wartość w km/h - zakładam że to wartość "Y"
7. czyli "Y" to 180 stopni więc chcemy wiedzieć ile stopni ma 1 km/h to trzeba iść z proporcji
czyli 180 stopni podzielić przez "Y"

Przykład
180 stopni = 100 mil/h
180 stopni = 161 km/h (jeżeli obie strony podzielę przez 161 to mam to co poniżej)
1,118 stopnia = 1km/h

i teraz kwestia mnożenia 1,118 przez liczbę km które mają mieć podziałkę np:

5 km/h = 5,56 stopnia (1,118x5)
10 km/h = 11,18 stopnia (1,118x10)
15 km/h = 16,77 stopnia (1,118x15)
20 km/h = 22,36 stopnia (1,118x20)
25 km/h = 27,95 stopnia (1,118x25)
...
160 km/h = 178,88 stopnia (1,118x160)

MacGyver w grobie się przewraca (jeżeli znasz CADa to zakładam że inżynier z Ciebie)

Ototo.

Dokładnie tak jak Syku napisał.

Zauważ, że do dokładnego pomiaru ktoś musiałby rozbierać zegary. A jak nie chce Ci się liczyć, to minuta w góglach

http://img02.allegroimg.pl/photos/400x300/47/07/07/22/4707072284_4

I masz wzór.

jest jeszcze opcja super dokładna.

wlączasz gepeesa i ustalasz na nim prędkość 10 km/h patrzysz gdzie masz wskazówkę, zatrzymujesz się i notujesz wynik

potem znowu w drogę ustalasz na nim prędkość 20 km/h patrzysz gdzie masz wskazówkę, zatrzymujesz się i notujesz wynik

potem znowu w drogę ustalasz na nim prędkość 30 km/h patrzysz gdzie masz wskazówkę, zatrzymujesz się i notujesz wynik

potem znowu w drogę ustalasz na nim prędkość 40 km/h patrzysz gdzie masz wskazówkę, zatrzymujesz się i notujesz wynik

potem znowu w drogę ustalasz na nim prędkość 50 km/h patrzysz gdzie masz wskazówkę, zatrzymujesz się i notujesz wynik

itd

zaleta: masz to na liczniku - jak jedziesz

a nie jakieś minus 10%

Edytowane przez syku

nie nie obliczenia to pikuś. Po prostu miałem nadzieję że ktoś ma gdzieś rozebrane i może podejść i zmierzyć bo nie miałem czasu ostatnio wymontować moich:) Ale kolega sculptori mnie zaskoczył. Nie wiem jakim cudem ale nie zauważyłem tegoż zdjęcia. Ogarne to zaraz.

Edytowane przez demeek

...Ale kolega scupitori...

Bo będę Ci mówił per "zielony"

gregu - nie wiem czy pojęcie "scupitori" jest obraźliwe (bo wujek gógle go nie zna)

ale na wszelki wypadek zgłoś to do radziora ;) jako nadużycie  :tancz:

Oj tam, pamiętliwy nie jestem, a Radziora na nikogo nasyłać nie będę. To by było nieetyczne :takaemotka:

Narazie coś takiego. Muszę tylko dobrać jakąś okładkę plastykową lub coś podobnego żeby wydrukować, bo na kartce zwykłej tak średnio wygląda. Macie może jakieś pomysły jak to można estetycznie dopracować?

post-9257-0-54585600-1417453342_thumb.jpg

folia (tylko biała czy przeźroczysta?) wydruk laserem

albo papier i laminowanie

do druku na folii musisz kupić specjalną folię do drukarki laserowej (np biuromarket się kłania)

Edytowane przez syku

No a jak nie to zrobię to w lustrzanym odbiciu i papier do kalkomanii czy coś takiego, i odbic to na jakimś innym materiale typu szczotkowana blaszka. Może dało by lepsze rezultaty. Albo jakbym miał dostęp do frezareczki/grawerki CNC to można by to wyfrezowac w blasze aluminiowej i od spodu podkleić kolorową podkładką i podświetlenie było by bajeranckie :)!

No właśnie fajnie by było jakby zrobić to z jakimś przyjemnym dla oka podświetleniem, bo seryjne jest takie sobie - są dwie żaróweczki u góry i na dole 'walca' którym jest obudowa zegara. Chciałbym zrobić jak najwięcej za jednym rozebraniem, bo w tym modelu źle się dobrać do środka, ponieważ trzeba te chromowane obwódki odgiąć bo nie są nakręcone na plastykową obudowę tylko nasunięte i mają zagięty kołnierz na ten plastyk tak jakby miały być nierozbieralne i trzeba troszkę pokaleczyć odginając chromowaną blaszkę małymi szczypcami :(

jeżeli ma przepuszczać światło (bo nie odpowiedziałeś na moje pytanie, albo po pijaku nie doczytałem) to można wytrawić na laminacie takim jak do płytek i pocynować chemicznie.

kurcze za dużo niewiadomych - podaj jakie właściwości świetlne ma mieć tarcza (można zrobić z plexi, podświetlić ledami i wyfrezować napisy)

w tematach możliwości graficznych (reklamowych) jest wielu lepszych na forum ode mnie.

Powiedzmy że dążymy do tego efektu:  Miało by być niebieskie podświetlenie, matowe i w miarę jednolite na całej powierzchni ale jak najbardziej kontrastowe. Rzeczywiście laminat to niezły pomysł. Ale czy taki zabieg dał by oczekiwane rezultaty? : Wziąć laminat (taki jak do trawienia płytek do układów elektronicznych) zapyliłbym go czarną farbą od strony miedzi, bo nie za fajnie wyglądały by miedziane tarcze :D... i wysłać komuś do wyfrezowania napisów.  Tylko nasuwa się pytanie czy ten laminat który stanowi bazę dla powłoki miedzianej byłby w stanie przepuścić np. niebieskie światło diód led padajace z wnętrza zegarów.

post-9257-0-26173500-1417462927_thumb.jpg

Edytowane przez demeek

to bierz do tego plexę albo inne tworzywo przepuszczalne/półprzepusczalne.

na to farbę i frezowanie. Podałem laminat miedziowany bo zamiast frezowania można trawić, a szklany przepuszcza podświetlenie

a może tampodruk na tworzywie, albo laser na folii samoprzylepnej którą walniesz na tworzywo.

w temacie możliwości wydruku uderzyłbym do jego szyderczości Radziora. ostatnio dowiedziałem się od niego że jest papier i farby do nadruku i jedzenia (koniec świata panie Popiołek, koniec świata)

Edytowane przez syku

Kiedyś jak robiłem takie tarcze do zegarów to kupowałem papier fotograficzny, i normalna drukarka dawała radę. Fajnie przepuszczało światło ale nie za mocno.
Chyba że chcesz to w lepszej jakości to bez problemu wydrukują ci to w media markt również na papierze fotograficznym :)

Ewentualnie napisz do tej firmy http://www.abcwizyto...zytowki-na-pcv/ zapytaj czy by ci wydrukowali coś takiego, oraz na twoim miejscu bym się pokusił o podświetlenie w stylu INDIGLO bo wygląda to nieziemsko  :)

Edytowane przez Braformeg

Ototo.

Dokładnie tak jak Syku napisał.

Zauważ, że do dokładnego pomiaru ktoś musiałby rozbierać zegary. A jak nie chce Ci się liczyć, to minuta w góglach

http://img02.allegroimg.pl/photos/400x300/47/07/07/22/4707072284_4

I masz wzór.

Jak chce je projektować, wykonać i wymienić, to i tak będzie musiał to zrobić. Najprostsze rozwiązanie świata? Rozebrać zegary, zeskanować tarcze i podłożyć je w AutoCAD'zie jako tło.