Skocz do zawartości

Przeróbka Wydechu

frikothc
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,zima się ciągnie, a nuda podsuwa pomysły smile.gif Od zawsze mój wydech( Devil ) w Bandicie wydawał się za długi i dla tego postanowiłem go skrócić. Wczoraj zabrałem się za przeróbkę i fotorelacje - możne komuś się przyda.
Oryginalna długość to ok 50cmpost-232-0-08019100-1326975440_thumb.jpg
Obcięcie wynosi 7 cm, by równo obciąć dobrze jest obkleić miejsce cięcia papierową taśmą post-232-0-10936700-1326975472_thumb.jpg
Cięcie karbonu to żadna filozofia idzie jak w masło post-232-0-38244900-1326975572_thumb.jpg
Wyciszenie jest zrobione z waty szklanej więc drapanie murowane smile.gif W środku wydechu perforowana rura łaczy sie z deklem od strony kolektorów, ja też trzeba skrócić czego dowiedziałem sie po błędzie o ktorym nie bede sie rozpisywał smile.gif
post-232-0-81300600-1326975711_thumb.jpg post-232-0-94464500-1326975869_thumb.jpg
Pozostaje złożenie, nitowanie i otworzenie piwkapost-232-0-18600400-1326975895_thumb.jpgpost-232-0-95098500-1326975945_thumb.jpg
Nie jestem mocny z takich fotorelacji ale na każde pytania odpowiem na bierząco Pozdrawiam

• Upvote 3

Gdzie można kupić takie fajne papucie? :)

Dzięki za fotorelację, dobra robota :applause:

Co to był za błąd, o którym się nie rozpisałeś?

Wiesz, opisy błędów czasem są dużo bardziej przydatne niż opis jak postępować w sytuacji idealnej, bo takie prawie nigdy się nie zdarzają ;)

napisze tylko od siebie, że polecał bym bardziej wate szkalna zbrojona aluminium ( można ja dostac w każdym sklepie z kominkami ) a dlaczego? ano dlatego ze wolniej opróżnia sie pucha, kiedy mamy juz ta zbrojona wate to owiajamy strona aluminiową do rurki perforowanej i mamy operacje z głowy ;) zrobiłem kilka wydechów w ten sposób i daje rade:)

Kapcie- szacunek :) wiedziałem, ze będą miejscem szyderstwa hehe Co do błędu to nie przemyślałem pewnego cięcia i później trzeba było spawać by powrócić do oryginalnej długości - chodzi o rurkę od strony wlotowej

post-232-0-89477400-1326978402_thumb.jpg

Myślałem, ze wystarczy tylko roznitować i obciąć wydech tylko z jednej strony ale okazało sie, ze wydech nie chciał sie "złożyć " do kupy po obcince bo przedstawiona wyżej rura z deklem wadziła o stalową siatkę w głębi wydechu.Szybki i nietrafiony pomysł, jak coś jest za długie to trzeba to obciąć, ja niestety obciąłem nie to co było trzeba hehehe ale już jest ok aha no i na tym zdjęciu też kapcie :)

• 1 year later...

Dzisiaj zawiozłem swojego dominatora do słynnego Edzia ( edhaust ) czekam z niecierpliwością na efekt, ale zapewniał, że będzie super. Sądząc po kilkudziesięciu przeczytanych postach na różnych forach o jego modyfikacjach to już jestem zadowolony. :zeby: oj będzie basowo !!!

W zecie 750 miałem dłubniety oryginalny wydech przez niego i chodził nieziemsko ;)

Ile taka zabawa kosztuje? Jest głośniej, czy niżej? Jak w długich trasach po 600km i więcej się sprawdza taki wydech?

Zależy czy masz kata w wydechu czy nie, basowość i głośność można w rozsądnych granicach "wybrać" ale bez moto do przymierzenia może być ciężko. Cennik pewnie mam nieaktualny, ale w maju zeszłego roku dłubnięcie wydechu bocznego bez katalizatora kosztowało 270 PLN, dorobienie dbkillera dodatkowe 100. 

Stronkę jakąś ma? Forum?

Tak nawiasem edzio prywatnie ma svke a w podpisie na forum cos takiego: nie liczy sie ilosc decybeli tylko ich jakosc. I mozna to rozumieć tak że glosno nie bardzo ale slodko i basowo. Jak powiedzialeem mu ze chce dbkillery to zaproponowal wspawanie stozkow na poczatek wydechu bo to wyciszy ale nie zepsije basu. To czlowiek ktory wie co robi ;) mi osobiscie nie robil ale polecil fachowca.

Ja przerabiałem w Kawasaki ER-6, samoróbka ;) byłem mega zadowolony http://www.youtube.com/watch?v=MjRoJLpy-5M&feature=youtu.be 

Ze stożkiem w środku, na początku darł japę ale jak się wypaliło nabrał więcej basu.

Piszesz i  dzwonisz, Eduardo wszystko tłumaczy - naprawdę mega spoko obsługa - polecam.

Telefon-506436737

Pytałem ostatnio o  przeróbkę serii do Bandita na wzór http://www.youtube.com/watch?v=AHI8HWi4blg (lekko skrócony i przelot) Cena ok.300-350pln w zależności od  wielkości.

Jak będzie budżet to się zastanowię nad edziem albo akcesoryjny

Edytowane przez pavlacos

Kumpel przrabiał u Edzia tłumik do sv650 na gaźnikach, zapłacił coś koło 250/270zł na początku wydawał się cichy i mało basowy ale po paru kilometrach podopalało się to co miało i elegancko grzmiał.

ja mam przerabiany w swojej

Naprawdę polecam

Ja wiozłem w zime do modlina komin i tydzień później odbierałem zrobiony

A robi dokładnie tak jak chcesz, możesz skrócić, dobrać dzwięk(głośniej, basowo itd, itd..

Polecam!

Wydech już jest, dźwięk super ( basik ale głośnawy ) obejdzie się nawet bez db-killera, wykonanie I klasa nie widać kompletnie żadnych spawów, całość prze polerowana - generalnie super. Jeśli będę w garażu postaram się nagrać dźwięk i wstawię, pozdrawiam wszystkich.

powiedz jeszcze jaką wersję wybrałeś: głośniejszą czy cichszą?

Buczy jak jakiś rasowy Yoshimura :P Aleś mi zasiał szatański pomysł :P