Skocz do zawartości

Przeróbka Wydechu

frikothc
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

A Db może Ci dorobić Pan Bałoszek, niezłe cuda robi. baloszek@wp.pl

• 3 weeks later...

Cześć, mam małe pytanko.

Posiadam Bandita GSF650S z 2006, w niedzielę zaliczyłem szlifa prawą stroną i rozglądam się za wydechem. Czy jakś uczciwy urztkownik owej maszyny może mi powiedzieć czy do mojego motocykla będzie pasował wydech z GSF1200S z 2006 roku. Mocownie wygląda podobnie tylko że sama końcówka wydechu jest trochę inna. Będe bardzo wdzięczny za pomoc.

Cześć, mam małe pytanko.

Posiadam Bandita GSF650S z 2006, w niedzielę zaliczyłem szlifa prawą stroną i rozglądam się za wydechem. Czy jakś uczciwy urztkownik owej maszyny może mi powiedzieć czy do mojego motocykla będzie pasował wydech z GSF1200S z 2006 roku. Mocownie wygląda podobnie tylko że sama końcówka wydechu jest trochę inna. Będe bardzo wdzięczny za pomoc.

to zależy .

Miałeś założony bulbulator ?

• 1 month later...

Witam,zima się ciągnie, a nuda podsuwa pomysły smile.gif Od zawsze mój wydech( Devil ) w Bandicie wydawał się za długi i dla tego postanowiłem go skrócić. Wczoraj zabrałem się za przeróbkę i fotorelacje - możne komuś się przyda.

Oryginalna długość to ok 50cmattachicon.gif2012-01-17 17.05.06.jpg

Obcięcie wynosi 7 cm, by równo obciąć dobrze jest obkleić miejsce cięcia papierową taśmą attachicon.gif2012-01-17 17.39.13.jpg

Cięcie karbonu to żadna filozofia idzie jak w masło attachicon.gif2012-01-17 17.41.32.jpg

Wyciszenie jest zrobione z waty szklanej więc drapanie murowane smile.gif W środku wydechu perforowana rura łaczy sie z deklem od strony kolektorów, ja też trzeba skrócić czego dowiedziałem sie po błędzie o ktorym nie bede sie rozpisywał smile.gif

attachicon.gif2012-01-18 18.18.45.jpg attachicon.gif2012-01-18 18.54.21.jpg

Pozostaje złożenie, nitowanie i otworzenie piwkaattachicon.gif2012-01-18 19.52.17.jpgattachicon.gif2012-01-18 20.05.43.jpg

Nie jestem mocny z takich fotorelacji ale na każde pytania odpowiem na bierząco Pozdrawiam

Mam pytanie, gdzie można kupić taką osłone rure z w.szklanego bo mam popękaną po szliwie?

To chyba włókno węglowe, a nie szklane. Z resztą kolega napisał. 

To tak na szybkiego: http://lmgtfy.com/?q=rury+z+w%C5%82%C3%B3kna+w%C4%99glowego  :D

Nie lepiej by Ci było kontynuować wątek wydechu w Twoim, już istniejącym temacie? Za niedługo nie będziesz wiedział gdzie pisałeś :)

A potem mógłbyś kontynuować dodając własny opis przeróbek/naprawy - i było by dla potomnych.

Edytowane przez Owca

• 1 month later...

Witam wszystkich jestem tu nowy i nie wiem czy ten temat już tu się pojawił posiadam Suzuki Bandit 600 z 2002 roku. Planuję zmienić wydech na trochę głośniejszy co o tym wydechu sądzicie podejdzie mi pod mojego Bandita?

IXIL Silencers
wydech podobno zdjęty z suzuki SV

wymiary wydechu :

fi 5,5cm rura ,do tlumika ok 23cm ,puszka 50cm koncowka 5 cm w najdłuższym odcinku

Oto kilka fotek:

74c48dc6bca8.jpg
075be45e8613.jpg
ae4b1b274e5d.jpg

Może dokupić do tego tłumika tylko takie coś? Obciąć co trzeba spasować, skręcić i może by było? Jak myślicie?

http://allegro.pl/suzuki-bandit-gsf-600-95-04-dolot-wydechu-i5091305761.html

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mam też do kupienia jeszcze taki z tym że musiał bym kupić chyba dolot? Macie jakies pomysły na te dwa wydechy?

50e3ce8c89b6.jpg 8cc57a2ad278.jpg b5683a8d8a11.jpg
56699cdf7917.jpg

Obydwa możesz zamontować tylko nie wiem w czym rzecz? W pierwszym będziesz miał łatwiej bo masz już rurę, w drugim nie i będziesz musiał się gimnastykować.

Kwestia późniejszego wyregulowania gaźników aby dobrze jechał i wsio.

Obydwa możesz zamontować tylko nie wiem w czym rzecz? W pierwszym będziesz miał łatwiej bo masz już rurę, w drugim nie i będziesz musiał się gimnastykować.

Kwestia późniejszego wyregulowania gaźników aby dobrze jechał i wsio.

Przy pierwszej jest dolot... Ale od SV - który do B6 nie pasuje. Czyli do obydwu tłumików trzeba by dorobić dolot. Z tym, że do tego drugiego dolot mocowany jest na 4 śrubach do tłumika, tak jak w B12 :usmiech: 

W B12 mocowanie tłumika jest na 3 śrubach. Na 4 śruby było w gsxrach. Lepiej kupić puszkę typu slip-on i dorobić dolot z kwasówki u byle Pana Henia. Cena dolotu z polerką nie powinna być większa jak 100-120zł.

Po mojemu to działa tak. Jak masz dolot oryginalny to producent robi samą puszkę do niego, nawet z mocowaniem na X śrub. Jak producent robi pakiet dolot plus puszka, to prościej mu zrobić slip on, niż bolt on. Mniej pierdolenia, taniej, bardziej uniwersalnie. Nie kombinuj tylko poszukaj innej pachy, dolot to najmniejszy problem o ile jest slip on.

Dokłądnie jak Krynio pisze. Lepiej znaleźć samą puchę i dorobić u pana Zdzisia dolot niż kombinować od producenta pucha + dolot do konkretnego modelu, który do Twojego nie pasuje :)

Dolot można dokupić u producenta tłumików Dominator. Napisz do nich na maila i spytaj o cenę dla danego tłumika, który chcesz zakupić :) Kolega płacił chyba 180 zeta do Leovince :)

Taką wiadomość dostałem od producenta "Dominator"

Niestety u nas BANDIT600 montowany jest inaczej niż w oryginale, więc nie mamy rury pod inny wydech niż nasz.

Hahahahaha, nie chcieli napisać wprost: kupiłeś puszkę innej firmy to spier**alaj, sam sobie radź :D

dziwna sprawa, mi bez problemu dorobili dolot do Yoshimury, ale to było z 3 lata temu

Znalazłem cosik takiego od "Ixil Polska" 250 zł

c0960c37bc76.jpg eb2c7e1cff5d.jpg

I teraz nie wiem czy dołożyć i kupić coś nowszego czy kupić ten zestaw i tamtą puszke?

Pisałem do Ixil Polska co by polecali i dostałem odp:

"Nowy model tłumik Hexowal przelotowy z demontowalnym DB kilerem i zestawem montazowym to 999 zł, Kolezanka ze sklepu internetowego pewnie da jakiś rabat wiec warto się zastanowić nad nowym. Pozdrawiam"

Albo jeszcze coś takiego kupić?

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5644102542

Edytowane przez grzesio2546

Ten link co zamieściłeś , to taki tłumik ma Roland bez db kilera , on chwali 2-gi sezon już na nim lata.

Jeśli nie zależy Ci na kolorowych naklejkach i konkretnie markowym wydechu możesz uderzyć do Edhausta - przerabia ori wydechy - pełno jego dzieł na rożnych forach. Ja przerabiałem w oparciu o jego konstrukcje i jestem zadowolony. 

Chińczyk zapodaj jak swojego przerabiałeś.

Ja swojego MICRON-a który już był nieźle zmęczony otworzyłem, wywaliłem stare wygłuszenie dałem coś o nazwie "wełna/wata stalowa" na tą rurę perforowaną. Następnie dałem watę szklaną ale taką do izolacjo kominków zabezpieczoną  z jednej strony czymś jak folia aluminiowa - nie wiem co to nie znam się i złożyłem. Fajnie pracuje. Słychać mnie dobrze, miśki się nie czepiają a i można spokojnie fajkę odpalić. Musisz wpaść na zlot tam można "popatrzeć" jak się różne tłumik zachowują w rożnych zakresach obrotów ;)

Ja mój rozciąłem, wywaliłem wszystko co było w środku, wrzuciłem rurę perforowaną 50mm, owinąłem siateczką stalową z nierdzewki, potem wełna stalowa nierdzewna (zostało mi na jeden wydech), potem wełna mineralna/wełna do wydechów. Całość wygląda jak ori a brzmi całkiem dobrze. Kontroli jeszcze nie miałem - ale głośny nie jest.

Edytowane przez chinczyk3000