Skocz do zawartości

Przeróbka Wydechu

frikothc
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Dziwne. Dostałem ( dokładnie 17 sierpnia tego roku :P ) odpowiedź od  Dominatora, że koszt dolotu pod LeoVince 180 zł, a jeśli zmiana średnicy rury to dodatkowo 29zł :)

Co do wydechu z linku allegro: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5644102542  to śmiało mogę polecić, bo miałem go w swoim b6 i byłem bardzo zadowolony :)

Edytowane przez condzio23

Ja też tak dostałem od nich tylko że u mnie cena dolotu to 219 plus zmiana średnicy 29 zł

Ja też polecam przeróbka i Edzia -Edhaust, przerabiałem u niego swój termos w 12,5. Jestem zadowolony z dźwięku + db killer w zestawie na przeglądy.

Niestety coś nie mogę się zebrać na zrobienie filmiku z dźwiękiem, ale nadejdzie czas i pora i opublikuje efekty :)

• 2 weeks later...
  • 3 months later...

Zdecydowałem się wysłać swój ori komin do Edzia. Chciałbym Was zapytać, bo sam zielony w temacie jestem, czy po zmianie wydechu da się jakoś od razu poprawnie skład mieszanki ustawić? Edzio w mailu odpisał, że po przejechaniu mniej więcej 1000km po kolorze świec będzie wiadomo, czy regulować czy nie. Ja jednak chciałbym od razu mieć wszystko na tip top. Może się coś stać, jak mieszanka będzie nieodpowiednia? Sorki za może głupie pytanie, ale jak na razie nie ogarniam tematu...

Zdecydowałem się wysłać swój ori komin do Edzia. Chciałbym Was zapytać, bo sam zielony w temacie jestem, czy po zmianie wydechu da się jakoś od razu poprawnie skład mieszanki ustawić? Edzio w mailu odpisał, że po przejechaniu mniej więcej 1000km po kolorze świec będzie wiadomo, czy regulować czy nie. Ja jednak chciałbym od razu mieć wszystko na tip top. Może się coś stać, jak mieszanka będzie nieodpowiednia? Sorki za może głupie pytanie, ale jak na razie nie ogarniam tematu...

zależy w jakim stopniu ten tłumik jest przerabiany, ale ja bym posłuchał Edzia, ewentualnie nie czekał 1000km tylko sprawdził po 500 :)

stać się coś może, np. wypalenie gniazd zaworowych od złej temperatury spalania, ale to musiałbyś mieć mieszankę zjeb.... na maksa :)

A że Edziu nie grzebię w gaznikach tylko w tlumiku to nie trzeba być nagorliwym :)

Edytowane przez lelon

• 4 weeks later...

Ja już przerobiłem swój oryginalny wydech u "Edzia" tej zimy i jak tylko pogoda da to wstawiam na korektę zaworków i adaptację gaźników do zapodanych zmian. Świeczki irydowe już założone, nowy filtr powietrza, olej też zmieniony.

• 3 years later...

Odświeżę temat. Wczoraj z moją Panią postanowiliśmy pojechać do Wawy. Z racji tego, że miałem w planach rzeźbę w wydechu kupiłem oryginalny komin bo mój miał przygodę parkingową u poprzedniego właściciela. No i wpadł mi pomysł do głowy, że skoro jadę w tamtym kierunku to przy okazji podjadę do Edzia z Edhaust i załatwię sprawę przy okazji. Umówiłem się z nim na skrócenie puszki z 53 na 45cm bo tuba w 1250 jest faktycznie ogromna. Wydech ma być oczywiście w przelocie ale cichy. Koszt usługi na dzień dzisiejszy wynosi 400 zeta, czas oczekiwania około 4-5 tygodni. Gość jest zawalony robotą. Obecnie robi zamówienia z początku kwietnia. Tak poza tym to bardzo sympatyczny człowiek, który wie co robi bo się na tym zna. Jak dostanę z powrotem komin to nakręcę filmik do porównania oryginała i przerobionego. 

Ktoś tu pisał o przeróbce za 310, a już jest 400zeta? Tak, czy siak czekamy na porównania. Sam jestem zainteresowany.

Przerabialem u niego w poprzednim moto i byłem zadowolony z efektu.

W dniu 2.05.2019 o 19:54, Kazmir napisał:

Ktoś tu pisał o przeróbce za 310, a już jest 400zeta? Tak, czy siak czekamy na porównania. Sam jestem zainteresowany.

Popatrz na datę kiedy to było 🙂. Inflacja.

W dniu 2.05.2019 o 07:48, waffen99 napisał:

Odświeżę temat. Wczoraj z moją Panią postanowiliśmy pojechać do Wawy. Z racji tego, że miałem w planach rzeźbę w wydechu kupiłem oryginalny komin bo mój miał przygodę parkingową u poprzedniego właściciela. No i wpadł mi pomysł do głowy, że skoro jadę w tamtym kierunku to przy okazji podjadę do Edzia z Edhaust i załatwię sprawę przy okazji. Umówiłem się z nim na skrócenie puszki z 53 na 45cm bo tuba w 1250 jest faktycznie ogromna. Wydech ma być oczywiście w przelocie ale cichy. Koszt usługi na dzień dzisiejszy wynosi 400 zeta, czas oczekiwania około 4-5 tygodni. Gość jest zawalony robotą. Obecnie robi zamówienia z początku kwietnia. Tak poza tym to bardzo sympatyczny człowiek, który wie co robi bo się na tym zna. Jak dostanę z powrotem komin to nakręcę filmik do porównania oryginała i przerobionego. 

Będziesz odbierał go osobiście czy wyśle Ci kurierem ?

5 godzin temu, popjus napisał:

Będziesz odbierał go osobiście czy wyśle Ci kurierem ?

Wysyłka będzie kurierem. 

Szkoda, bo bym obejrzał. Ciekawe czy zostaną jakieś ślady po tych przeróbkach. Sam też się chyba zdecyduję bo ten oryginał jest za wielki no i za cichy. Na drodze trzeba za wszystkich myśleć. Tą długość to sam sobie wymyśliłeś czy taka jest optymalna? 

W dniu 8.05.2019 o 21:23, popjus napisał:

Szkoda, bo bym obejrzał. Ciekawe czy zostaną jakieś ślady po tych przeróbkach. Sam też się chyba zdecyduję bo ten oryginał jest za wielki no i za cichy. Na drodze trzeba za wszystkich myśleć. Tą długość to sam sobie wymyśliłeś czy taka jest optymalna? 

Sam tak wydumałem. Wziąłem metra i taka wielkość wydała mi się najbardziej optymalna. Nie chciałem krótkiego, drącego ryja bo takie pistolety miałem w poprzednim VX-sie. Po mieście jest spoko, ale jak lecisz w trasie to "oujać" idzie. Chociaż z drugiej strony mój plecaczek twierdzi, że teraz jest zdecydowanie za cicho bo się do tamtego przyzwyczaiła. Zrobię filmik to zobaczysz jak to będzie wyglądało i gadało. Edka chwalą na wszystkich forach więc maniany na pewno nie robi.

• 2 weeks later...

No i tydzień temu wysłałem do Edka swój komin ... jutro mam odebrać - ciekawe jak wyszło

Też miałem do Edka wysyłać swój wydech. Rozmawiałem z nim na temat wydechu od 1200. Myślałem ,że wykona full przelot + dB killer. Jednakże on tylko wymienia bebechy w środku na swoje i nie ma możliwości zrobienia przelotu. Dołożyłem 50zł do tematu i kupiłem Dominatora okrągłego.

Różne opinie krążą nt Dominatora. Zadowolony jesteś ?

Jestem zadowolony , najbardziej się bałem żeby to nie była taka pusta pucha. Pierwsze wersje tych okrągłych Dominatorów to jest jakaś porażka. Jeśli chodzi o mój to na razie jest tak głośny jak Ixil w mojej byłej 600 , czyli spoko. Na razie nie odczuwam potrzeby założenia db killera. I jak mam porównać dźwiękiem to wcale jakoś gorzej nie brzmi . Żeby nie było tak kolorowo to opowiem o małych problemach z montażem. Producent przewidział tulejkę dystansową pomiędzy setem a obejmą co dla mnie jest nieporozumieniem bo ta tulejka jest dość długa i wydech nie trzyma się stabilnie. Ja to przykrecilem bezpośrednio do seta. Obejma w zestawie nie pasowała , ponieważ wydech po montażu był mega naprężony i generował mega wibracje. Być może to wina źle wygiętej rury dolotowej( jak zwał tak zwał). Jednakże po kontakcie z producentem dostałem w gratisie dłuższą obejme na następny dzień , która rozwiązała problem. Więc tutaj na plus kontakt z Dominatorem. 

sam se wyspawam. jest gaz drut. . troche welny i tarcza do kwasowki.. i nie za 400!🤗

No i jestem mega zadowolony z mojego nowego komina. 430 mm długości i niesamowity basowy dźwięk.

Polecam.

• 4 weeks later...

Siemanko :D Ja ze względów budżetowych zakupiłem do swojego bandziorka podróbę akrapa, problem mam teraz z dolotem bo ta końcóweczka ma 51mm 😕 Czy wie ktoś gdzie mogę kupić zwężony dolot lub jakąś redukcje z orginalnego dolotu na 51mm?

28 minut temu, Eroolson napisał:

Siemanko :D Ja ze względów budżetowych zakupiłem do swojego bandziorka podróbę akrapa, problem mam teraz z dolotem bo ta końcóweczka ma 51mm 😕 Czy wie ktoś gdzie mogę kupić zwężony dolot lub jakąś redukcje z orginalnego dolotu na 51mm?

Na aledorgo jest tego na kilogramy

np TU