Skocz do zawartości

Krewkarta - Czyli Karta Identyfikacyjna Grupy Krwi

MarianAwaryjny
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dobre info, jak następnym razem wsiądę na moto z pewnością sobie coś takiego wyrobie. Bo lekarze na nic innego nie patrzą, czy to nieśmiertelniki, tatuaż z grupą krwi itp...

Bardzo dobre info, jak następnym razem wsiądę na moto z pewnością sobie coś takiego wyrobie. Bo lekarze na nic innego nie patrzą, czy to nieśmiertelniki, tatuaż z grupą krwi itp...

dokładnie jest to jedyny dokument potwierdzajacy NASZĄ grupę krwi..

tatuaże karteczki bransoletki i inne cuda nie sa brane pod uwagę!

kiedyś w starych dowodach można było wbić pieczęć z grupą krwi,

w obecnych nie ma na tą informację miejsca

dodatkowo kwestia info nie leży w gestii państwa tylko użytkownika, labolatorium czy też RCKIK

no i koszta zawsze lepiej przerzucić na obywatela.....

mario, rzuć jeszcze adresem gdzie można wyrobić

Napisano (edytowane)

mario, rzuć jeszcze adresem gdzie można wyrobić

KARTĘ

można wyrobić w każdym Rejonowym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa

adresy w google

do tego dochodzą kluby krwiodawców i stacje terenowe krwiodawstwa

najczęściej tereny przyszpitalne (z racji potrzeby krwi)

koszt około 54 pln

a dla Honorowych Dawców Krwi free

czas oczekiwania około 2 tygodnie

ja wyrabiałem w Oświęcimiu gdzie w stacji terenowej co dwa miesiące oddaje krew

może jeszcze o samym oddawaniu krwi:

- możliwość odliczenia od podatku;

- dzień wolny- płatny, ustawowo od pracy ( urlop i pracodawca nie ma nic do gadania);

- czeeeekolady xD;

- satysfakcja że można komuś pomóc bezinteresownie

- z czasem dochodzą tańsze leki zero kolejek u lekarza/rejestracji itp

----------------------------------------------------------------------

mmmarcin

krew trzeba oddać minimum 2 x do badania

ja jako ze oddaje cyklicznie miałem wyniki od reki...

----------------------------------------------------------

mikitBP

darmowe, bądź ze zniżkami bilety zależą juz od władz konkretnych miast

i zależnie ile masz oddane (jaką masz odznakę ZHDK)

Edytowane przez mario

I chyba też tańsze bilety autobusowe są, albo po iluś tam latach odsysania krwi są darmowe tongue.gif
Jej ja już krwi nie oddaje od kilku lat, ale oddawałem bo zawsze dzień wolny w szkole był laugh.gif no i czekolady można było się napchać. Trzeba będzie odwiedzić kiedyś znowu centrum krwiodawstwa i się przypomnieć biggrin.gif

Posiadam takową kartę, wyrobiłem ją jeszcze przed wakacjami i noszę w dokumentach. Warunkiem jej wyrobienia jest dwukrotne badanie grupy krwi wykonane w tym samym laboratorium. Warto ją mieć, bo gdyby zaszła potrzeba podania krwi, to szkoda czasu, bo jak pisze Mario, o życiu decydują chwile.

PS: Wyrobiłem ją w osiedlowej przychodni - przy okazji badań zachowałem kwit z grupą krwi i przy ponownym pobraniu zapytałem o krew kartę.

Karta jest wielkości karty kredytowej, dowodu osobistego, czy prawo jazdy, więc bez trudu mieści się w dokumentach. Oby nie trzeba było z niej korzystać.

ihost_1420012749__img_1349m.jpg

ihost_1420013007__img_1350m.jpg

A czy trzeba informować pracodawcę, że tego i tego dnia nie będzie się w pracy bo się idzie oddać krew, czy po prostu nie ma mnie w job i nastepnego dnia przynoszę jakieś zaświadczenie? Ja zastanawiam się, czy nie zacząć oddawać krew, ale się boję, że zemdleję :). NO i po jakim czasie człowiek wraca do siebie? Tj. jak oddam krew rano np. ok 10, to o której jestem zdatny do życia?

A czy trzeba informować pracodawcę, że tego i tego dnia nie będzie się w pracy bo się idzie oddać krew, czy po prostu nie ma mnie w job i nastepnego dnia przynoszę jakieś zaświadczenie? Ja zastanawiam się, czy nie zacząć oddawać krew, ale się boję, że zemdleję :). NO i po jakim czasie człowiek wraca do siebie? Tj. jak oddam krew rano np. ok 10, to o której jestem zdatny do życia?

To zależy od organizmu. Jak z kumplami oddawałem krew to ja nie miałem większego problemu 3-5min czasu, worek krwi odessany, poczekałem na kumpli, odebrałem pyszności i do domu. Jeden z moich kumpli oddawał nawet osocze [białe krwinki] co trwa 30-60min. Kumpel miał też przypadek, że raz mało co nie zemdlał, a raz zabrakło mu krwi w żyłach i nie odessali go do końca :lol: Ogólnie po wszystkim byłem wporzo i nie czułem się słaby, senny czy coś jeszcze.

Edytowane przez mikitBP

dzwonisz rano i mówisz że nie ma Cie dzisiaj w pracy bo oddajesz krew, jutro przeniesiesz papierek..ja jak oddawałem to w zasadzie od razu byłem zdatny do życia, nie miałem żadnych nieprzyjemnych skutków ubocznych..panowie z wro 23-24 Wampiriada na Polibudzie, ja się przejade

Samos, wypada poinformować przed.

Co do mdlenia to nie ma reguły, ja oddawałem parę razy i nigdy nie zemdlałem. A widziałem sytuację, że zemdlał pierwszy raz doświadczony dawca. Zależy jaki się ma dzień, co się jadło itd.

Generalnie ja jak oddawałem krew to cały czas się dobrze czułem i wracałem do siebie w czasie leżakowania (kilkanaście minut po oddaniu leży się na fotelu).

Aaa i polecam napić się wieczorem po oddaniu krwi - fajnie wali ;)

KTO MOŻE ODDAĆ KREW:

• osoby od 18 do 65 roku życia, które ważą, co najmniej 50 kilogramów;

• osoby, u których w ciągu ostatnich 6 miesięcy nie wykonano tatuażu, przekłucia uszu lub innych

części ciała;

• osoby, które w ciągu ostatnich 6 miesięcy nie miały wykonanych diagnostycznych badań i

zabiegów endoskopowych (gastroskopii, panendoskopii, artroskopii, laparoskopii);

• osoby, które w ciągu ostatnich 6 miesięcy nie były leczone krwią lub jej składnikami.

OSOBY DOROSŁE MOGĄ ODDAĆ KREW PO OKRESIE:

• 6 miesięcy po dużych zabiegach chirurgicznych;

• 2 tygodni po przebyciu grypy lub infekcji z gorączką powyżej 38 °C;

• 2 tygodni po zakończeniu leczenia antybiotykami;

• 7 dni po wykonaniu małego zabiegu chirurgicznego (np. usunięcie zęba);

• 48 godzin po szczepieniu przeciwko grypie i żółtaczce oraz anatoksyną przeciwtężcową;

• 3 dni po zakończeniu miesiączki;

• 6 miesięcy po porodzie lub zakończeniu ciąży;

KRWIODAWCA MOŻE UZYSKAĆ BEZPŁATNIE WYNIKI BADAŃ

LABORATORYJNYCH:

• oznaczenie grupy krwi w układzie A B 0 i Rh

• pełnej morfologii krwi,

• aktywności aminotransferazy alaninowej - ALAT

• znaczników wirusowego zapalenia wątroby typu B i C, AIDS (HIV-1/HIV-2) oraz zakażeń kiłą.

JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO ODDANIA KRWI?

• w ciągu doby poprzedzającej oddanie krwi wypić ok. 2 l płynów (woda mineralna, soki)

• być wyspanym

• spożyć lekki posiłek (np. pieczywo, chuda wędlina, ser biały, dżem)

• wykluczyć z diety tłuszcze pochodzenia zwierzęcego: mleko, masło, kiełbasę, pasztet, śmietanę,

rosół, tłuste mięso oraz jajka orzeszki ziemne i ciasta kremowe

• ograniczyć palenie papierosów

• nie zgłaszać się do oddania krwi jeśli jest przeziębiony (katar) lub przyjmuje leki

• nie spożywać uprzednio (24 h.) alkoholu !

kwestia wolnego za krew zależy od stosunków z pracodawcą

jeżeli jest ok to mowie ze mnie nie będzie tego a tego bo mam termin

a jak jest niezbyt "fajny"to tylko mowie ze mnie jutro nie ma

pada pytanie ze moze bym zapytał o wolne i wtedy ze ide oddać krew i nic mu do tego....

generalnie ja oddaje co dwa miesiące i wszystko jest w porządku; aczkolwiek raz miałem

przerwę pół roczną po kolczykach to po oddaniu myślałem ze zjadę...

a pigułom zawsze mówię ze mdleje....z rozkoszy :blink:

warte podkreślenia jest też to iż wyniki niektórych badań mamy za darmo podepre sie cytatem

"...KRWIODAWCA MOŻE UZYSKAĆ BEZPŁATNIE WYNIKI BADAŃ

LABORATORYJNYCH:

• oznaczenie grupy krwi w układzie A B 0 i Rh

• pełnej morfologii krwi,

• aktywności aminotransferazy alaninowej - ALAT

• znaczników wirusowego zapalenia wątroby typu B i C, AIDS (HIV-1/HIV-2) oraz zakażeń ;) kiłą..."

dodam że za te badania nie będąc krwiodawca trzeba zapłącić około 500-600 pln

wystarczy pośledzić cenniki w jakimś laboratorium analiz medycznych..

tylko tak czy tak przy wypadku robią test/próbe krzyżowy/ą

tylko tak czy tak przy wypadku robią test/próbe krzyżowy/ą

a w razie potrzeby i braku czasu na badania istnieje możliwość podania krwi o tzw. uniwersalnego dawcy czyli z grupą 0, czynnik Rh przy transfuzjach ma dużo mniejsze znaczenie, więc nie ma z tym problemu ;) co nie zmienia faktu, że taką kartę warto i tak mieć :)

qnerk i szoter

czy ja wiem czy zbędny bajer? skoro uzyskał aprobaty i wsparcie??

dwa;

próba krzyżowa dotyczy w mniejszym stopniu serologi a w wiekszym

tych innych spraw czy nie mamy uczulenia na coś co pływa w krwi dawcy

jakieś alergeny,przeciwciała i inne cuda nie znam sie nie jestem fachowcem

w domyśle KREW KARTA ma zawierać wszelakie informacje zdrowotne o naszym organiźmie

np uczulenia na leki, przeciwwskazania, przebyte zabiegi itp itd etc

zawsze ale to zawsze robi się krzyżówkę i a tak w ogóle lekarz nie grzebie ci w portfelu tylko udziela ci pomocy

zgodnie z przepisami tylko policjant może dotknąć twojego portfela żaden strażak lekarz czy ratownik nie ma prawa

oczywiście że zawsze robi sie ta próbe napisałem CI w jakim celu

i nie lekarz Ci grzebie w portfelu tylko policja albo ratownik..

słyszałeś o ICE ?(In Case of Emergency, tzn. w nagłym wypadku)

niby skąd maja go zdobyć muszą sprawdzić

dla niewtajemniczonych wyjaśnie ze jest to numer pierwszy w telefonie..albo lista w portfelu...

które sie powiadamia w razie "W"

Ja się nie znam, ale jak jest tak jak mówisz, to glupi przepis. Mnie to by mogli nawet rozebrać, zabrać portfel i dzwonićna 0700 z komórki oby mnie uratowali.

Zajarałęm się. W piątek śmigam oddać krew.

Ja oddaję od jakiegoś czasu, ale w sumie nie pytałem o tę kartę. Przy najbliższym oddawaniu zapytam. Może więcej osób na Motoserce to przyciągnie, ta świadomość, że pomagając innym jeszcze można kasę zaoszczędzić na takich rzeczach.

zgodnie z przepisami tylko policjant może dotknąć twojego portfela żaden strażak lekarz czy ratownik nie ma prawa

szoter..sory, ale p*****lisz straszne głupoty, jak będą Cie wyciągać z pod tira (czego Ci oczywiście nigdy nie życzę) to ostatnią rzeczą jaka będzie to przejmowanie się tym komu wolno zajrzeć do Twojego portfela czy telefonu.. taka karta czy numer ICE są bardzo przydatne, już w drodze do szpitala można upewnić się że w razie potrzeby będzie odpowiednia grupa krwi, nikt dla jaj takiej karty nie no nosi ani sam sobie jej z fikcyjną grupa krwi nie wypisuje

Napisano (edytowane)

Szoter

mi naprawdę nie chce się z Tobą polemizować

z całym szacunkiem przepisy przepisami a życie swoje....

ja tylko chce rozpropagować pewna ideę,wg. mnie szczytną

a Tobie cały czas coś nie SI wiec nie czytaj, nie angażuj się, zapomnij o tej całej Krew Karcie i numerze karcie ICE..

Nie chce snuć wizji i podawać sytuacji przykładowych ale w razie "W" wszystko wygląda inaczej..

pozdrawiam Cię

P.S. słyszałem ze Marqs dużo marudzi..... ;)

-------------------------------------------------

WOJTECKI nie nakręcaj się :blink:

i wpadnij na przyszły weekend do Nas na gokarty

Tobie zawsze się chce :P

Edytowane przez mario

A ja mam przy sobie taki breloczek http://brelok.eu/

oraz wypełnioną kartę ICE

wojtecki wiem co mówie mój ojciec jest strażakiem zawodowym brat jest strażakiem zawodowym mama pracowała w pogotowiu i wiem co pisze

mario mi wszystko si tylko wiem jakie są realia i poprostu jak dla mnie te 50 coś zł za tą kartę to najzwyczajniej wyrzucenie pieniędzy w błoto a po drugie forum jest do wyrażania swoich opini więc ją wyrażam a nie naskakiwanie na innych bo ma inne zdanie

Edytowane przez szoter

wojtecki wiem co mówie mój ojciec jest strażakiem zawodowym brat jest strażakiem zawodowym mama pracowała w pogotowiu i wiem co pisze

nie chcę się spierać o to kto ma racje..przepisy przepisami, ale życie życiem, sam jestem strażakiem ochotnikiem kontakt z psp też jakiś tam mam..

..zawsze są 2 części szkoleń..ta oficjalna i ta mniej oficjalna..wiadomo są pewne zasady których łamać nie wolno ale na pewno nie należy do nich to czy strażak zajrzy Ci do portfela czy nie

edit: i dalej uważam że taka karta nie jest tylko dodatkowym, nikomu nie potrzebnym kawałkiem tektury w portfelu

Edytowane przez wojtecki