Skocz do zawartości

Krewkarta - Czyli Karta Identyfikacyjna Grupy Krwi

MarianAwaryjny
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

nie chcę się spierać o to kto ma racje..przepisy przepisami, ale życie życiem, sam jestem strażakiem ochotnikiem kontakt z psp też jakiś tam mam..

..zawsze są 2 części szkoleń..ta oficjalna i ta mniej oficjalna..wiadomo są pewne zasady których łamać nie wolno ale na pewno nie należy do nich to czy strażak zajrzy Ci do portfela czy nie

z tym się zgodzę że są zasady których się nie łamie i są na które przymyka się oko

Ja miałem tyle do powiedzenia co napisałem jak dla mnie jest to takie troszkę nabijanie ludzi w butelkę wiem jak wszystko się odbywa i to mi wystarczy ale jak karta da wam lepsze samopoczucie to nie zabraniam

Oczywiście szoter masz w jednym rację, forum jest do wyrażania swoich opinii.

Powiem ci tak, miałem to szczęście, że ktoś z ratownictwa, albo nie znał tych tych przepisów, albo je olał, albo mieli w dupie, to ja żyję, chwała im za to że poszukali w kapocie i w telefonie, bo pomyśleli. Od początku jak weszły karty ICE, to posiadam takową, a że jestem pechozol i lubię zapierdalać, to staram się zabezpieczyć, tak żeby dać sobie jeszcze jakąś szanse. Na szczęście znajdują się jeszcze w tym kraju ludzie z inicjatywą i z pomysłem, jak dać komuś szansę, gdy mu szczęścia na drodze zabrakło.

tak masz racje każdy ratownik chce dobrze dla poszkodowanego ale są przypadki że np strażak sprawdzi portfel w dobrej wierze bo chce pomóc a później ma 2 lata ciągania po sądach bo debil którego uratował stwierdził że zaj***ł mu dużą sumę z portfela i tu jest główna przyczyna która sprawia z że ta zasada jest rzadko łamana

kontakt z psp też jakiś tam mam..

a w co grasz? :lol:

ja uważam, że nie zaszkodzi mieć takie cuś w portfelu, tak samo jak ICE.

Jestem honorowym dawcą, więc muszę się przejśc, żeby mi wyrobili.

A pochwalę się jeszcze, co mi tam: w razie W mogę być też dawcą szpiku - jestem w ogólnoświatowym rejestrze potencjalnych dawców <_<

moi Drodzy to nie jest temat do polemik i proszę nie robić OT

tylko jak podkreślam ma nas zachęcić do posiadania

- KREW KARTY

- wpisania numerów ICE lub posiadania takiej karty(ICE)

a także do oddawania krwi..

optymalnie wpisania się do rejestru dawców szpiku

Bzdura! I to wierutna! Ja przykładowo mam legitymację służbową z grupą krwi i jest wszędzie respektowana.

Marqs

jako że nie cierpię gdy ktoś podważa moja wiedze, dodam sprawdzoną i pochodzącą z niejednego źródła...:)

i nie wiem jaką masz ta legitymację czy ZBOWiD owca czy kierowcy wozów drabiniastych xD;

pozwolę sobie przytoczyć cytat:

"...Zgodnie z opinią Instytutu Hematologii i Transfuzjologii w Warszawie jak również Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 19 września 2005 roku w sprawie oznaczania grupy krwi (Dz. U. 191. 1607) o treści "... Za wiarygodny można uznać wyłącznie wynik wpisu w dowodzie osobistym, Identyfikacyjnej karcie grupy krwi, legitymacji honorowego dawcy krwi lub wynik z pracowni serologii transfuzjologicznej..."

wynika, że takim dokumentem dla osób posiadających nowy dowód osobisty i osób niepełnoletnich staje się "Identyfikacyjna karta grupy krwi", która jako jedyny tego typu dokument jest honorowana przez Służbę Zdrowia

Jeżeli masz jakiś dokument o którym nie piszą w Rozporzadzeniu to chylę czoło i stawiam piwo..(tylko i wyłącznie :))

chriss

zazdroszczę nie mogę trafić na terminy badań by zostać potencjalnym dawcą szpiku

szoter

nie uprawiaj czarnowidztwa i pesymizmu

a 50 zyli to jest max.(więcej w weekend przechlasz :)

w różnych placówkach różnie( oddaj krew dwa razy dostaniesz KrewKartę i urlop i czekolady i frajde masz

i nikt Cie nie nabija w butelkę i nie naciąga na koszta)

łajza

dokładnie jak napisałeś...polak mądry po szkodzie wtedy zmieniają się tory rozumowania

a co z faktem że bardzo chce oddać a nie mogę ???

a jak to jest z tymi dowodami osobistymi ??? w nowych dowodach tego nie ma w starych kiedyś była wbijana grupa krwi.

a co z faktem że bardzo chce oddać a nie mogę ???

a jak to jest z tymi dowodami osobistymi ??? w nowych dowodach tego nie ma w starych kiedyś była wbijana grupa krwi.

no to pozostaje jedynie dwukrotne oddanie i badanie krwi..

jak Ci już pisałem koszty to max 50 zyli zależy jaki rejon Polski

tak w starych była pieczęć z grupą w nowych brakło miejsca..

ale Marqs ma jescze jakaś legitymacje tak ze poczekajmy :):)

pzdr i relax

no a nie wydaje ci się że tak przypadkiem tego miejsca zabrakło. bo wydaje mi się ze gdyby to była tak bardzo ważna informacja nadal była by w dowodzie

Edytowane przez szoter

ja p*****lę jaka jatka?! o co w ogóle chodzi! poszła informacja i tyle! czy wydać 50zł na tę kartę? decyzję podejmuję każdy z osobna!

Mario nie KAŻE KUPOWAĆ karty nikomu.

i jeszcze jedna kwestia. ja zauważyłem szoter, że Ty często w totalnie różnych kwestiach, gdy chcesz się spierać z kimś znajdujesz pośród członków swojej rodziny osoby "w temacie" danej kwestii... szczerze mówiąc trochę przestaje wierzyć w Twoje argumenty bo już się na takiego kolegę naciąłem w życiu (może dlatego jestem przewrażliwiony i w Twoim wypadku się mylę - za co Cię z góry przepraszam)

ogólnie nigdy nie kłamię tak mnie nauczono a to że mam taką rodzinę to nie moja wina ja się nie spieram że macie nie kupować tej karty tylko wyrażam moje zdanie że według mojej opinii gra jest nie warta świeczki i tyle i przytaczam argumenty związane ze swoją rodziną aby pokazać że są one nie bezpodstawne (pokazuje jakieś tam argumenty) i że jednak wiem coś o tym a nie moje widzi misie, zauważ że gdy nie mam pojęcia na jakiś temat nie udzielam się)

dobra już się nie udzielam w tym temacie

Edytowane przez szoter

"...Zgodnie z opinią Instytutu Hematologii i Transfuzjologii w Warszawie jak również Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 19 września 2005 roku w sprawie oznaczania grupy krwi (Dz. U. 191. 1607) o treści "... Za wiarygodny można uznać wyłącznie wynik wpisu w dowodzie osobistym, Identyfikacyjnej karcie grupy krwi, legitymacji honorowego dawcy krwi lub wynik z pracowni serologii transfuzjologicznej..."

wynika, że takim dokumentem dla osób posiadających nowy dowód osobisty i osób niepełnoletnich staje się "Identyfikacyjna karta grupy krwi", która jako jedyny tego typu dokument jest honorowana przez Służbę Zdrowia

Zdaje się w cytacie przytoczonym przez Ciebie jest jeszcze mowa o jednym dokumencie, który już masz (miałeś zanim wyrobiłeś KK) i chyba większość, która oddaje krew też ma.

Też mi się coś obiło o uszy, że grupę krwi i Rh w dzisiejszych czasach oznacza się w kilka minut - tych minut które przebywasz w karetce jadąc do szpitala.

I umówmy się, jeśli ktoś cię ratuje to badanie zrobi i tak, tylko spodziewając się tego co jest w krewkarcie, bo nie będzie ryzykował, że kogoś ukatrupi bo zaufał dokumentom które tamten komuś w potrzebie wiózł, ale nie dowiózł (albo zapieprzył komuś portwel i zjechał pysk na asfalcie, więc foto w dowodzie nic tu nie da).

Jak oddawałem honorowo krew (zanim zrobiłem dziarkę), to bonus dla honorowych krwiodawców był taki (w Wawce), że komunikacja miejska gratis - warunek oddanie 30 litrów krwi. Czyli przy założeniu, że maksymalnie można oddać 450ml raz na 2 miesiące po jakichś 12 latach.

Można oddawać i 200ml (są worki albo 200 albo 450) i to ty uzgadniasz z lekarzem ile chcesz w danym momencie oddać. Jeśli masz obawy przed zemdleniem, to pierwsze 2 razy oddaj po 200, jak się zaznajomisz z procesem, to sam zdecydujesz, że jesteś gotów na 450. I ja miałem sytuację, że po którejś 450tce zrobiło mi się słabo (ważyłem wtedy 57kg).

Panowie, to (krewkarty, bilety, kolejki w aptece gdzie i tak przepuścisz babcie o kulach) to wszystko to jest tylko bonus, do idei honorowego krwiodawstwa, która jest najważniejsza, bo jak mówią aktualne hasła "Krwi nie da się wyprodukować - podziel się".

Dziel się nie dla profitów, tylko jak sama nazwa wskazuje Honorowo.

Teraz offtop do Krew karty, ale przy temacie krwi, nie wiem ilu z was o tym wie.

Można oddawać krew dla kogoś. Jeśli ktoś z nas nie daj Bo..., miałby awarię i potrzebował sporo krwi, a szpital w którym się znajduje, powiedział "sory nie mogę dać całych zapasów krwi na tę jedną operację bo nie wiem kogo jeszcze przywiozą", to rodzina, my i inni znajomi możemy pomóc. Oddaje się krew w stacji krwiodastwa, każdą grupę niezależnie od grupy pacjenta, zaznaczając wstępnie że to na operację takiego to pacjenta, w takim szpitalu. Można się wtedy skrzyknąć w grupy regionalne i zebrać jednorazowo druk na kilka litrów krwi na kogoś z nas. Taki druk daje się do szpitala z pacjentem i oni wiedzą, że mogą robić operację, bo krew z grupą jakiej sobie zażyczą dostaną od stacji na podstawie kwitu.

To było takie inne info w razie W.

Jak zwykle ilu polaczków tyle zdań i pomysłów. Jak napisał przedmówca ale jatka.

Każdy wój na swój strój.

Ja mam taką kartę. Wyrobiła mi żona w szpitalu w którym pracuje na podstawie wpisu w starym dowodzie.

A gdyby w tym kraju wszyscy przestrzegali przepisów to nie zazdrościlibyśmy innym nacjom. A u nas jest po prostu anarchia a nie demokracja.

Więc dyskusje lepiej skończyć. Jest info i wystarczy.

Napisano (edytowane)

no a nie wydaje ci się że tak przypadkiem tego miejsca zabrakło. bo wydaje mi się ze gdyby to była tak bardzo ważna informacja nadal była by w dowodzie

juz pisałem na poczatku wątku że historia jest z typowym podtekstem finansowym;

koszta dwukrotnego badania krwi trzeba by gdzieś ując w przypadku dowodu miało by państwo

i musowo każdemu musiano by finansować;

a w chwili obecnej koszta(max 50 zyli):

- w przypadku krwiodawcy przerzucono na RCKiK

- przypadku wolnych strzelców na nich samych

informacja sama w sobie jest ważna; w razie "W" najważniejsza..

poczytaj w google w sumie to dosyć ciekawy projekt ; jak juz pisałem

docelowo maja tam być wszelakie informacje o naszym zdrowiu

uczulenia alergie przebyte choroby przeciwskazania itp itd

----------------------------------------------------------------

KRUK11

masz tyle miejsca pod kombi

by wozić ksiażeczke Honorowego Dawcy Krwi;

lub Zasłużonego Honorowego Dawcy Krwi

czy nie lepiej jeden plastik z dowodzie Moto z ubezp. i prawkiem?

o akcjach na oddawanie krwi na konkretną osobę słyszałem ale nie uczestniczyłem w takich

i co do uprawdopodobnienia/określenia grupy krwi u ofiary wypadku/zdarzenia drogowego to nie jest takie proste

i szybkie, instytucje mowią o godzinie "złotej godzinie"majacej wpływ na nasze życie i zdrowie..

Karta grupy krwi jest tylko ważna z dokumentem potwierdzajacym tożsamość i dane na niej widniejące!!!!

i nie snujcie hipotez z księżyca!!!

Edytowane przez mario

Też mi się coś obiło o uszy, że grupę krwi i Rh w dzisiejszych czasach oznacza się w kilka minut -

\

trwa to ok 4-5 min

nie to jest tematem przewodnim!!!!!!!!

4-5 min.czy godzina

posty nabijać gdzie indziej

co do HDK i innych historii związanych z Krew Karta napisałem wystarczająco,

Private Message jeżeli coś

pzdr i temat do zamknięcia

bo mnie zaraz trafi :lol:

---------------------------

Polak to sie zna na wszystkim

od trenowania do skoków przez samochody..masakra.. :(

• Upvote 1
  • Downvote 2

• 3 years later...

Panowie i Panie, zima w pełni, śnieg za oknem, może więc warto wykorzystać matrwy sezon na jakieś pożyteczne sprawy. Polerowanie kolektorów dopiero na wiosnę, więc namawiam Was do wyrobienia sobie Indentyfikacyjnej Karty Grupy Krwi, tzw. Krewkarty.

Warunkiem uzyskania takiej karty są dwukrotne badania potwierdzające grupę krwi wykonane w jednej z przychodni. Nie pamiętam, ile ma wynosić odstęp między tymi badaniami, ale zrobiłem takie po roku. Więcej informacji: http://krewkart.pl/identyfikacyjna-karta-grupy-krwi

Dzięki Marianku, nie zauważyłem, ale wychodzi na to, że dzięki Tobie wyrobiłem tą kartę. Tematy połączone. 

Kolczyk, myślę, że idea nie głupia. 

PS: Po Sylwestrze i Nowym Roku krew będzie tak rozrzedzona, że łatwiej ja będzie oddać  :p:

jakie są zasady jej wydawania? chodzenie z książeczką krwiodawstwa nie jest wygodne, a taka karta wygląda fajnie

może ktoś wie ile to kosztuje etc. (czy trzeba badania robić czy np wystarcza rckikowa książeczka)

Edytowane przez syku

koszt dla krwiodawców free

dla innych osób 54 zyle( koszt wydania + 2x badanie krwi)

jak oddajesz krew to dopytać w stacji lub centrum krwiodawstwa

w miarę aktualne warunki wydania krew kary  rckik Poznań

tak że każdy musi u siebie się dowiedzieć co i jak :lol:

jakie są zasady jej wydawania? chodzenie z książeczką krwiodawstwa nie jest wygodne, a taka karta wygląda fajnie

może ktoś wie ile to kosztuje etc. (czy trzeba badania robić czy np wystarcza rckikowa książeczka)

jak na bierząco oddajesz krew to wystarczy że powiesz pani w okienku że chcesz dostać karte i ona już reszę załatwi :) i wydają to chyba w regionalnych, nie wiem jak jest w terenowych :)

Okreslenie grupy krwi prywatnie kosztuje 42zl w Warszawie za jedno badanie :)

Wytapatalkowane ;)

To już lepiej iść i normalnie krew oddać ...

Idea karty fajna ... lepsze to niż książeczka krwiodawcy